pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντόναλντ Τραμπ: Κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για «παράνομες ενέργειες» κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ

Απειλείται η ανεξαρτησία του ΔΠΔ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

7/02/2025 - 11:32πμ
Το κτήριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη (φωτ.: icc-cpi.int)

Το κτήριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη (φωτ.: icc-cpi.int)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογραμμίζοντας πως διαπράττει «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες» κατά της Αμερικής και του στενού συμμάχου τους του Ισραήλ ενώ το κατήγγειλε για «κατάχρηση εξουσίας».

Το κείμενο, που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο, απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε ηγετικά στελέχη, υπαλλήλους και άλλους εργαζόμενους στο ΔΠΔ, καθώς και σε στενούς συγγενείς τους.

Το διάταγμα που προβλέπει επίσης το πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών στην αμερικανική δικαιοδοσία, υπογράφτηκε την εβδομάδα που ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε σάλο και διεθνή κατακραυγή δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα «πάρουν τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας και θα «αναπτύξουν» οικονομικά τον θύλακα, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή έπειτα από δεκαέξι μήνες πολέμου, προσθέτοντας πως οι Παλαιστίνιοι που ζουν εκεί θα εκτοπιστούν σε γειτονικές χώρες, υπό συνθήκες και όρους που δεν ξεκαθάρισε.

Άποψη του εσωτερικού του ΔΠΔ (φωτ.: icc-cpi.int)

Αμερικανοί πολιτικοί, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, έχουν εκφράσει αγανάκτηση για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον οποίο υποδέχθηκε την Τρίτη στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Τραμπ, καθώς και του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ από το ΔΠΔ πέρυσι.

Οι δικαστές του ΔΠΔ έκριναν πως υπήρχαν «εύλογες» αιτίες να κατηγορηθούν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας που είχε έναυσμα άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΠΔ μπαίνει στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ. 

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας στην αμερικανική προεδρία (2017-2021), η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε βάρος στελεχών του δικαστηρίου, ιδίως της πρώην επικεφαλής εισαγγελέα του Φατού Μπενσουντά, εξαιτίας της έναρξης έρευνας για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν από αμερικανούς στρατιωτικούς. Οι κυρώσεις εκείνες είχαν αρθεί λίγο καιρό αφού ανέλαβε την εξουσία ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν.

Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ισραήλ είναι μέλη του ΔΠΔ, δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδιου για να ασκεί διώξεις και να δικάζει πρόσωπα που κατηγορούνται για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Το ΔΠΔ, το οποίο ιδρύθηκε το 2002, έχει το τρέχον διάστημα 124 κράτη μέλη. Δεν έχει απαγγείλει ετυμηγορίες παρά για λιγοστές υποθέσεις.

ΔΠΔ: Στόχος να βλάψει το ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό έργο

Όπως ήταν αναμενόμενο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) καταδίκασε την απόφαση του  Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος των στελεχών και των εργαζομένων του και δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αποδίδει δικαιοσύνη στον κόσμο.

«Το ΔΠΔ καταδικάζει τη δημοσίευση από τις ΗΠΑ διατάγματος το οποίο έχει στόχο να επιβάλει κυρώσεις σε στελέχη του και να βλάψει το ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστικό του έργο», τόνισε το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του.

«Το Δικαστήριο στηρίζει απόλυτα το προσωπικό του και δεσμεύεται να συνεχίσει να αποδίδει δικαιοσύνη και να ξαναδίνει ελπίδα σε εκατομμύρια αθώα θύματα ωμοτήτων σε όλο τον κόσμο, κάθε φορά που του ζητείται. Καλούμε τις 125 χώρες μέλη, την κοινωνία των πολιτών και όλα τα κράτη του κόσμου να ενωθούν υπέρ της δικαιοσύνης και των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να λάβει μέτρα η ΕΕ

Την απόφαση του Αμερικανού προέδρου κατήγγειλε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα.

«Η επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ απειλεί την ανεξαρτησία του Δικαστηρίου και υπονομεύει το σύνολο του συστήματος της διεθνούς δικαιοσύνης», υπογραμμίζει ο Κόστα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της και μέσω εκπροσώπου, επισήμανε ότι «λυπάται για την αμερικανική απόφαση, επιφυλασσόμενη του δικαιώματός της να λάβει μέτρα», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Το ΔΠΔ «διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη διατήρηση της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και στον αγώνα κατά της ατιμωρησίας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης
ΚΟΣΜΟΣ

Άρση ασυλίας για τον γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, εν μέσω έρευνας για την υπόθεση Έπσταιν

11/02/2026 - 4:10μμ
(Φωτ.: Αρχείο/EPA /  Narong Sangnak)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος σε σχολείο στη νότια Ταϊλάνδη όταν ένοπλος άνοιξε πυρ

11/02/2026 - 2:46μμ
Το σχολείο όπου σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Μακελειό σε σχολείο με εννέα νεκρούς και 25 τραυματίες

11/02/2026 - 11:29πμ
Από αριστερά, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/Jalaa Marey/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου με επίκεντρο το πυραυλικό οπλοστάσιο του Ιράν

11/02/2026 - 10:54πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα (φωτ. αρχείου: EPA/Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μίνι ανασχηματισμός τα μεσάνυχτα από τον Ερντογάν – Αντικατέστησε τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών

11/02/2026 - 9:12πμ
O Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς με τη σύζυγό του στη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας Τσιτσερνακαμπέρντ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Αρμενίας)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Λευκός Οίκος διέγραψε ανάρτηση του αντιπροέδρου Βανς για τη γενοκτονία των Αρμενίων – «Ενδέχεται να ενοχλήσει την Τουρκία»

10/02/2026 - 9:21μμ
Η σημαία της Γερμανικής Ενότητας είναι ένα εθνικό μνημείο για την επανένωση της Γερμανίας που υψώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1990. Κυματίζει μπροστά από το κτήριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, έδρα του γερμανικού Κοινοβουλίου (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες χώρες θεωρούν απειλή για την παγκόσμια ειρήνη οι Γερμανοί

10/02/2026 - 1:59μμ
(Πηγή: x.com/Southcom?lang=el)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέος βομβαρδισμός ταχύπλοου που φέρεται να ανήκε σε διακινητές ναρκωτικών στον Ειρηνικό

10/02/2026 - 8:59πμ
Δύο νεαροί κρατούν την παλαιστινιακή σημαία ενώ επιστρέφουν στη Γάζα μετά την εκεχειρία (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και ΟΗΕ εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επέκταση του ελέγχου του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

10/02/2026 - 12:18πμ
Ο στρατηγός Βλαντίμιρ Αλεξέγεφ, εδώ σε φωτογραφία του 2023, αναρρώνει από την απόπειρα δολοφονίας (φωτ.: ΕΡΑ/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Οι δύο ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας του στρατηγού Βλ. Αλεξέγεφ εκτελούσαν εντολές από τις ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών»

9/02/2026 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Φετινό ρεκόρ και δεύτερη θέση για τον Τεντόγλου στο μίτινγκ Βελιγραδίου

4 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/emitimb)

Νέο ΔΣ στην Εταιρία Μελέτης Ίμβρου-Τενέδου

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

EuroCup: Ήττα στην Κλουζ και αποκλεισμός για τον Άρη

51 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/enosipontionpierias)

Κραυγή αγωνίας από την Ένωση Ποντίων Πιερίας: Η απέλαση του Γιαϊλαλί ισοδυναμεί με παράδοση σε βέβαιο κίνδυνο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

FIBA Europe Cup: Ήττα από την Μπιλμπάο και «εμφύλιος» με το Περιστέρι για τον ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
Εικόνα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιήθηκε η 6η Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/EUROKINISSI)

Μητσοτάκης-Ερντογάν: «Ανοιχτά» τα ακανθώδη ζητήματα παρά τα βήματα προσέγγισης στην Άγκυρα – Casus belli, υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, μουσουλμανική μειονότητα, Κυπριακό

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign