pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός μήνας που καταγράφτηκε ποτέ

Έσπασε το φράγμα του 1,5° Κελσίου, του πιο φιλόδοξου στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού

6/02/2025 - 9:44πμ
«Κουβέρτες» για τους παγετώνες στην Ελβετία, ώστε να αποτραπεί η επιπλέον συρρίκνωσή τους λόγω της κλιματικής αλλαγής (φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)

«Κουβέρτες» για τους παγετώνες στην Ελβετία, ώστε να αποτραπεί η επιπλέον συρρίκνωσή τους λόγω της κλιματικής αλλαγής (φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο θερμότερος που μετρήθηκε ποτέ στον πλανήτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο «Κοπέρνικος»· κατά τη διάρκειά του καταρρίφθηκε το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας που είχε καταγραφτεί μόλις την περασμένη χρονιά, παρά τον τερματισμό του φαινομένου Ελ Νίνιο που επέτεινε την άνοδό της το διάστημα 2023-2024.

Ο περασμένος αποδείχτηκε «άλλος ένας εκπληκτικός μήνας», καθώς συνεχίστηκαν «οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δυο χρόνων, παρά την ανάπτυξη συνθηκών (του φαινομένου) Λα Νίνια στον τροπικό Ειρηνικό (Ωκεανό) και την προσωρινή επίπτωσή τους που ήταν η μείωση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, αντίστροφα προς το φαινόμενο Ελ Νίνιο», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, η αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Παρατηρητηρίου «Κοπέρνικος».

Καθώς η μέση θερμοκρασία επιφανείας έφθασε τους 13,23° Κελσίου, σύμφωνα με το παρατηρητήριο Κοπέρνικος, τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, προτού οι άνθρωποι αρχίσουν να αλλάζουν το κλίμα με τη μαζική χρήση άνθρακα, πετρελαίου και αερίου για την παραγωγή ενέργειας και άλλους σκοπούς.

Ο Ιανουάριος του 2025 κατά συνέπεια είναι «ο 18ος από τους 19 τελευταίους μήνες που η μέση θερμοκρασία του αέρα στην επιφάνεια της υφηλίου ξεπέρασε κατά 1,5° Κελσίου και πλέον το προβιομηχανικό επίπεδο», σημείωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο κλιματικής αλλαγής.

Με άλλα λόγια, έσπασε το φράγμα του 1,5° Κελσίου, του πιο φιλόδοξου στόχου της Συμφωνίας του Παρισιού που κλείστηκε πριν από δέκα χρόνια, το 2015, κι είχε σκοπό να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2° Κελσίου και να συνεχιστούν οι προσπάθειες να παραμείνει περί τον 1,5° Κελσίου.

Η συμφωνία πάντως αναφερόταν στις μακροπρόθεσμες τάσεις. Αυτή η αύξηση θα πρέπει να παρατηρηθεί για τουλάχιστον 20 χρόνια ώστε να θεωρηθεί πως το όριο ξεπεράστηκε.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το κριτήριο, η αύξηση της θερμοκρασίας είναι περίπου 1,3° Κελσίου. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (GIEC) που συγκρότησε ο ΟΗΕ εκτιμά πως το όριο του 1,5° Κελσίου πιθανόν θα ξεπεραστεί μεταξύ του 2030 και του 2035. Και αυτό όποια κι αν είναι η εξέλιξη ως προς τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από την ανθρωπότητα, που βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους αλλά δεν έχουν ακόμη αρχίσει να μειώνονται.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτές στην επιφάνεια των θαλασσών, ρυθμιστή του παγκόσμιου κλίματος, καθώς καλύπτουν πάνω από το 70% της υφηλίου. Και αυτές παραμένουν σε επίπεδα που δεν είχαν καταγραφτεί ποτέ πριν από τον Απρίλιο του 2023.

Σε ό,τι αφορά την επιφάνεια των θαλασσών ο Ιανουάριος του 2025 κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας διατήρησε ο Ιανουάριος του 2024 (για 0,19° Κελσίου).

Όμως, το Παρατηρητήριο «Κοπέρνικος» τονίζει ενδείξεις «επιβράδυνσης ή διακοπής της εξέλιξης προς τις συνθήκες (του φαινομένου) Λα Νίνια», γεγονός που προοιωνίζεται μικρότερη μείωση των θερμοκρασιών παγκοσμίως κατά μέσον όρο το 2025.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Υπουργείο Άμυνας Σερβίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία-Ουγγαρία: Εξελίξεις στο θέμα των εκρηκτικών στον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου

5/04/2026 - 8:45μμ
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν (πηγή: FoNet/Instagram predsednika Srbije)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Εντοπίστηκαν εκρηκτικά στον αγωγό ρωσικού αερίου προς την Ουγγαρία

5/04/2026 - 3:00μμ
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επίσημη ιστοσελίδα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (Sepah News) στις 05 Απριλίου 2026. Φέρεται να δείχνει τα συντρίμμια και τα υπολείμματα ενός καταρριφθέντος αμερικανικού αεροσκάφους στο κεντρικό Ιράν (φωτ.: EPA/SEPAH NEWS HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καταρρίψαμε τρία αμερικανικά αεροσκάφη – Επιθέσεις με drones σε υποδομές του Μπαχρέιν

5/04/2026 - 12:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διάσωση Αμερικανού πιλότου εν μέσω πυρών – Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι κατέρριψε νέο αεροσκάφος των ΗΠΑ

5/04/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

4/04/2026 - 10:14μμ
Πολεμιστής των Χούθι στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το τελεσίγραφο προς το Ιράν λήγει σε 48 ώρες, υπενθυμίζει ο Τραμπ

4/04/2026 - 7:27μμ
Στο εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν, πόλη στην Κάτω Σαξονία (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Μισθοί στη Γερμανία 2025: Πόσα παίρνουν τελικά οι εργαζόμενοι – Και γιατί τα νούμερα μπερδεύουν

4/04/2026 - 12:39μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο με ένα ομοίωμα «αόρατου» βομβαρδιστικού μπροστά του (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρίψεις αμερικανικών μαχητικών στο Ιράν: Ρωγμές στο αφήγημα Τραμπ για «απόλυτο έλεγχο» – Θρίλερ με αγνοούμενο πιλότο

4/04/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: jessicauchoas / Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδιώκει να ανοίξει εκ νέου το Αλκατράζ ως φυλακή – Αναζητά μόλις 152 εκατ. δολάρια!

3/04/2026 - 10:13μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμάκωση χωρίς όρια: «Έχουν σειρά οι γέφυρες» – Ο Τραμπ απειλεί με νέα πλήγματα σε πολιτικές υποδομές του Ιράν

3/04/2026 - 9:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο εκλιπών Σέρκος Τζανικιάν (πηγή: facebook / Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος)

Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος αποχαιρετά τον Σέρκο Τζανικιάν – Ένα εξέχον μέλος της αρμενικής κοινότητας

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Super League: «Διπλό» τίτλου στο Φάληρο και στο +5 η ΑΕΚ – Όλα μηδέν στην Τούμπα

1 ώρα πριν
Κώστας Τσιάρας, Γιάννης Καφαλογιάννης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραιτούνται από τη βουλευτική ασυλία Τσιάρας και Κεφαλογιάννης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Κύπρος-Πόντος: «Τα βιώματα, οι πόθοι και οι αγώνες μας είναι κοινοί» είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην εκδήλωση για τους εθνομάρτυρες Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Νίκο Καπετανίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γλυφάδα: Συνελήφθησαν τρεις άνδρες που απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο, μαχαίρι και σφυρί

3 ώρες πριν

Μικρασιατικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»: Προ των πυλών το 66ο «Κεσκέκι»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign