pontosnews.gr
Τρίτη, 4/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαντορίνη: Υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι στο ηφαίστειο του Κολούμπου

Θα τοποθετηθούν από διεθνή ερευνητική ομάδα μέσα στην καλδέρα και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου

4/02/2025 - 12:34μμ
Πόντιση θαλάσσιου σεισμογράφου (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Εύη Νομικού)

Πόντιση θαλάσσιου σεισμογράφου (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Εύη Νομικού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που θα μελετήσουν το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη εγκαθιστά σήμερα μέσα στην καλδέρα και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου διεθνής ομάδα ερευνητών. Συμμετέχουν επιστήμονες από το Κέντρο Ωκεάνιων Ερευνών GEOMAR Helmholtz του Κιέλου και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ, καθώς και η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα βρίσκεται στη Σαντορίνη συμμετέχοντας στην ωκεανογραφική αποστολή MSM132 που έχει ως στόχο να εξερευνήσει τα υποθαλάσσια ηφαιστειακά κέντρα και να κατανοήσει τις γεωλογικές διεργασίες που συμβαίνουν σε αυτά.

Οι υποθαλάσσιοι σεισμογράφοι που θα εγκατασταθούν είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς σένσορες για να μετράνε τη μικροσεισμικότητα του χώρου, τις μετακινήσεις του εδάφους, αλλά και τις φυσικοχημικές παραμέτρους του νερού. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση τον περασμένο Δεκέμβριο ακόμα τριών υποθαλάσσιων σεισμογράφων μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε στη θαλάσσια περιοχή Κολούμπου και ρήγματος Ανύδρου.

Η επιλογή της περιοχής για τη διεξαγωγή της αποστολής είχε γίνει ήδη στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ιστορικό πολυάριθμων ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμικών γεγονότων στο παρελθόν. Ωστόσο, η παρούσα συγκυρία θα βοηθήσει τους επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.

«Η ερευνητική αποστολή ήταν προγραμματισμένη να γίνει, ωστόσο οι επιστήμονες που δουλεύουμε στην περιοχή είμαστε παρόντες και αναλύουμε συνεχώς τα δεδομένα που προκύπτουν από τη σεισμική δραστηριότητα για να ενημερώνουμε τις Αρχές και τους κατοίκους», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Εύη Νομικού.

Οι σεισμογράφοι αυτοί θα παραμείνουν στον υποθαλάσσιο χώρο για τέσσερις ημέρες και στη συνέχεια θα ανασυρθούν για να αναλυθούν τα δεδομένα. Η έρευνα θα επαναληφθεί για όσο συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα.

«Ο στόχος μας με αυτές τις μετρήσεις είναι να συλλέξουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για τη μικροσεισμικότητα της περιοχής, τα οποία θα συνδυαστούν με τους χερσαίους σεισμογράφους, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ανάλυση των σεισμών», τονίζει η Εύη Νομικού.

Από τις 27 Ιανουαρίου και μετά οι σεισμοί που σημειώνονται εντοπίζονται στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, σε μια περιοχή η οποία γειτνιάζει με το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου.

Όπως υπογραμμίζει η Εύη Νομικού, «κατά την κρίση του 2011-2012, η σεισμική δραστηριότητα που είχαμε μέσα στην καλδέρα της Σαντορίνης για 14 μήνες δεν οδήγησε σε ηφαιστειακή έκρηξη. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα δίπλα σε ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο μπορεί να εξασθενήσει χωρίς να οδηγηθεί σε μια υποθαλάσσια έκρηξη. Ωστόσο, είναι επιτακτική η ανάγκη παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου με την τοποθέτηση ειδικών οργάνων που να μετρούν τις αλλαγές της χημικής σύστασης των αερίων και υγρών που εκλύονται από τις υδροθερμικές καμινάδες στα 500 μέτρα βάθος».

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδυαστούν με τις μετρήσεις του υποθαλάσσιου παρατηρητηρίου SANTORY, το οποίο έχει συλλέξει δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2022, και θα αναλυθούν για να βρεθούν διαφορές στη συμπεριφορά του ηφαιστείου. Η ψηφιακή πλατφόρμα του SANTORY παρέχει στην επιστημονική κοινότητα και το κοινό πολύτιμες πληροφορίες για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου.

Η Εύη Νομικού υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σημασία της συνέχισης παρακολούθησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου του Κολούμπου από το SANTORY. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, στο οποίο ηγείται το ΕΚΠΑ, ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2024 και, όπως διευκρινίζει, είχε ζητηθεί η χρηματοδότησή του από το Δήμο Θήρας, αίτημα που παρέμενε σε εκκρεμότητα.

Η Εύη Νομικού έχει ζητήσει εκ νέου από την Πολιτεία τη συνέχιση της χρηματοδότησης του SANTORY.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Κουζινοπούλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Red Code την Τετάρτη σε Αττική, Εύβοια, Λέσβο και Χίο – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

4/08/2026 - 3:45μμ
Κόκκινο κοράλλι (Corallium rubrum) στον φυσικό του βιότοπο. Το είδος αναπτύσσεται αργά και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην υπερεκμετάλλευση (φωτ.: Waielbi / Wikimedia Commons)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκόπελος: Πλωτή βάση λεηλασίας του βυθού – Κοράλλια 800.000 ευρώ με προορισμό την Ιταλία

4/08/2026 - 3:21μμ
Ο 26χρονος Αφγανός σε καρέ από το βίντεο, να κουβαλά τη βαλίτσα που περιείχε τη σορό της Βρετανίδας (πηγή: Glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Το βίντεο με τη βαλίτσα και η διαδρομή του 26χρονου πυγμάχου, από τη Λέσβο

4/08/2026 - 2:57μμ
Το ένα από τα δύο Bell που κατέπεσε 
στην περιοχή της Ψάθας. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ψάθα: Συνελήφθη αδελφός αντιδημάρχου – Προσέκρουσε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου

4/08/2026 - 12:32μμ
Συνάδελφοι του 52χρονου έξω από τα δικαστήρια στο Ρέθυμνο, Τρίτη 4 Αυγούστου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Στον ανακριτή ο υπεύθυνος συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ για τη φονική φωτιά

4/08/2026 - 12:08μμ
Καμένη δασική έκταση την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς που έκαψε την παραθαλάσσια περιοχή του Πόρτο Γερμενό, περίπου 63 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιά στη Δυτική Αττική: Βελτιωμένη η εικόνα – Μάχη με τις εστίες στην Ψάθα

4/08/2026 - 11:44πμ
Kite surf σε παραλία της Λάρισας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Στους 37 βαθμούς ο υδράργυρος σήμερα με ανέμους έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

4/08/2026 - 8:34πμ
Για 5η ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τη Βοιωτία και επεκτάθηκε στην Αττική. Τρίτη 4 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Δυτική Αττική: Μάχη σε τρία σημεία – Πάνω από 130.000 στρέμματα η πληγείσα έκταση

4/08/2026 - 8:10πμ
Άποψη της Σίβηρης στη Χαλκιδική (φωτ.: halkidikitravel.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Ακατάλληλο το νερό στη Σίβηρη λόγω μικροβιολογικής επιβάρυνσης

4/08/2026 - 12:37πμ
Για 4η ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Βοιωτία και επεκτάθηκε και στην Αττική (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τιτάνια μάχη με 34 εναέρια μέσα στη δυτική Αττική και τέσσερις συλλήψεις για εμπρησμούς

4/08/2026 - 12:15πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Red Code την Τετάρτη σε Αττική, Εύβοια, Λέσβο και Χίο – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

20 λεπτά πριν
Κόκκινο κοράλλι (Corallium rubrum) στον φυσικό του βιότοπο. Το είδος αναπτύσσεται αργά και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην υπερεκμετάλλευση (φωτ.: Waielbi / Wikimedia Commons)

Σκόπελος: Πλωτή βάση λεηλασίας του βυθού – Κοράλλια 800.000 ευρώ με προορισμό την Ιταλία

44 λεπτά πριν
Ο 26χρονος Αφγανός σε καρέ από το βίντεο, να κουβαλά τη βαλίτσα που περιείχε τη σορό της Βρετανίδας (πηγή: Glomex)

Κυψέλη: Το βίντεο με τη βαλίτσα και η διαδρομή του 26χρονου πυγμάχου, από τη Λέσβο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Αλέξανδρος Ζωντανός)

Στα σκαριά δομικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ – Πώς θα υπολογίζεται από το 2027

2 ώρες πριν
Το υπό σημαία Λιβερίας «Minoan Pioneer», ελληνικής διαχείρισης (πηγή: marinetraffic.com)

Στενά του Ορμούζ: Πλήγμα σε πλοίο ελληνικής διαχείρισης – Αγνοείται ναυτικός

2 ώρες πριν
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign