pontosnews.gr
Τρίτη, 3/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ευθύμιος Λέκκας: Αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα κοντά στην Αμοργό

Τα φαινόμενα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ή και μερικές εβδομάδες, τόνισε

3/02/2025 - 9:00μμ
Κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης, νωρίτερα, περίμεναν, μέχρι να τους επιτραπεί από την Aστυνομία, να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Αθηνιού για να επιβιβαστούν στο πλοίο, Σαντορίνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Χρήστος Γιάντσης)

Κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης, νωρίτερα, περίμεναν, μέχρι να τους επιτραπεί από την Aστυνομία, να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Αθηνιού για να επιβιβαστούν στο πλοίο, Σαντορίνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Χρήστος Γιάντσης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αμείωτη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι χθες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

«Και οι δύο επιτροπές συζήτησαν τα νέα δεδομένα και το κοινό πόρισμα είναι το εξής: Ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι περιλάμβανε χθες.

Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων.

»Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ακολουθεί δικούς της ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επανέλαβε τα μέτρα που πρότειναν οι επιτροπές που συνεδρίασαν σήμερα εκ νέου από κοινού τονίζοντας ότι συνέστησαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή. Παράλληλα επισήμανε τις οδηγίες που είχαν δώσει οι Επιτροπές για τους πολίτες, οι οποίες αναφέρουν να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς και τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες για τον κίνδυνο των κατολισθήσεων και των καταπτώσεων. Ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην πρόσβαση στα τέσσερα λιμάνια του νησιού και να ακολουθούνται οι οδηγίες που δίνονται μέσω της ιστοσελίδας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

«Επίσης, εκείνο το οποίο προτείναμε είναι να αδειάσουν οι κολυμβητικές δεξαμενές οι οποίες είναι στο χείλος της καλδέρας, για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι θα πρέπει συντεταγμένα οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των θεσμικών επιστημονικών επιτροπών που έχουν συσταθεί και όχι ανεύθυνες φημολογίες οι οποίες διασπείρονται, είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τα ηφαίστεια, όπως το Κολούμπο ο Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε ότι ναι μεν μπορεί να το επηρεάσει έμμεσα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει τα ηφαίστεια.

«Μία σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται σε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια των πρανών και στο Κολούμπο, οπότε να γίνουν μικρές κατολισθήσεις, να αυξηθεί η θολότητα των νερών. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι πάμε για ενεργοποίηση των ηφαιστείων, είτε της Καλδέρας, είτε του ηφαιστείου του Κολούμπου», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει τεκτονικά χαρακτηριστικά.

«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μεγέθη τα οποία βλέπουμε, είναι χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης που διαφέρουν τελείως από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τη σεισμική δραστηριότητα», είπε.

Όπως εξήγησε, η ιδιομορφία αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός.

«Κατά ανάγκη δεν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο. Μπορεί να αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα και να έχουμε κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό που διαφέρει και από την προσεισμική ακολουθία και την μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε να κάνουμε με μια ισοπεδωμένη ουσιαστικά διαδικασία που δεν ξεχωρίζει κανένας ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή ποιος δεν είναι. Όταν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, αυτόν τον ονομάζουμε κύριο σεισμό.

Αμέσως μετά, έχουμε ταχεία απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία γίνεται μέσα σε μερικές μέρες ή μερικές ώρες. Όταν όμως έχουμε μια τέτοια διαδικασία που δεν ξεχωρίζουμε τον κύριο σεισμό, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη ακολουθία που πάλι δεν θα έχουμε κάποιον κύριο σεισμό, αλλά θα έχουμε τέτοια μεγέθη λίγο κάτω από 5 ή λίγο πιο πάνω από 5», τόνισε και κατέληξε: «Το 6 είναι το ακραίο σενάριο το οποίο υπολογίζουμε στα επιχειρησιακά μας σχέδια, γιατί ανάλογα με τα σενάρια που διατυπώνονται, διαρθρώνονται και τα επιχειρησιακά σχέδια. Σε αυτήν την περίπτωση το 6, για μένα τουλάχιστον προσωπική αντίληψη, είναι ότι είναι το πολύ ακραίο σενάριο το οποίο θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα».

Η θέση του ακαδημαϊκού Κώστα Συνολάκη

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ι.Κ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /Φανή Τρυψάνη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 24χρονος που ξυλοκόπησε την έγκυο σύζυγό του

3/02/2026 - 2:41μμ
Πανελλαδικές εξετάσεις σε εξέλιξη, σε Λύκειο στους Θρακομακεδόνες. Παρασκευή 30 Μαΐου 2025 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικό Απολυτήριο: Ξεκινά η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση – Τι αλλάζει στο Λύκειο

3/02/2026 - 2:03μμ
Η 16χρονη Λόρα σε πλάνο από την κάμερα κλειστού κυκλώματος του ταξιδιωτικού πρακτορείου στην Ομόνοια (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαφάνιση Λόρας: Επιβεβαιώθηκε το αεροπορικό ταξίδι της στη Φρανκφούρτη

3/02/2026 - 12:26μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Έγκλημα στη Νέα Πέραμο: Κράτησαν ζωντανό τον 27χρονο έξι μέρες – Τα αναπάντητα ερωτήματα

3/02/2026 - 11:55πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΔΕΔΥ: Τρίωρη στάση εργασίας για το θέμα του 13ου & 14ου μισθού

3/02/2026 - 9:05πμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Φωτιά ξέσπασε σε λεωφορείο στη Σίνδο

3/02/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ασταθής καιρός με βροχές, χιόνια και ισχυρούς ανέμους

3/02/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα Τέμπη: Σοβαρά κενά στην πυραντοχή των καθισμάτων της Intercity 62

2/02/2026 - 11:25μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΑΔΕ: Καμπανάκι κινδύνου για ψεύτικα SMS, δήθεν από MYaade και GOV – Τι να προσέξουν οι πολίτες

2/02/2026 - 10:29μμ
Δαχτυλίδια κρατουμένου σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, παραδίδονται στους κληρονόμους του (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Μετά από 83 χρόνια, τα προσωπικά αντικείμενα κρατουμένου σε ναζιστικό στρατόπεδο αποδόθηκαν στον γιο του

2/02/2026 - 9:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Καβάλας)

Οι Πόντιοι φοιτητές και σπουδαστές θα ξεσηκώσουν την Καβάλα

34 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Παρχαρίδης σε παλιότερη επίσκεψή του στην Ένωση Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Ακούραστος εργάτης της μνήμης και του ποντιακού πολιτισμού ο Γ. Παρχαρίδης

1 ώρα πριν
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΑΑΔΕ: Έτσι θα πιάσει στην τσιμπίδα της τα «μαύρα» ενοίκια

2 ώρες πριν
Εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη, για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2011 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / PIXEL / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης για τον Γιώργο Παρχαρίδη: Ακούραστος εργάτης της Ποντιακής Ιδέας

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από λαμπαδηφορία στην Κατερίνη, στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 2024 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)

Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων στην Κατερίνη: Ο Δήμος βγαίνει μπροστά για την ολοκλήρωσή του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ταεκβοντό: Χάλκινο μετάλλιο στη Φουτζέιρα ο Δημητρόπουλος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign