pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ευθύμιος Λέκκας: Αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα κοντά στην Αμοργό

Τα φαινόμενα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ή και μερικές εβδομάδες, τόνισε

3/02/2025 - 9:00μμ
Κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης, νωρίτερα, περίμεναν, μέχρι να τους επιτραπεί από την Aστυνομία, να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Αθηνιού για να επιβιβαστούν στο πλοίο, Σαντορίνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Χρήστος Γιάντσης)

Κάτοικοι και επισκέπτες της Σαντορίνης, νωρίτερα, περίμεναν, μέχρι να τους επιτραπεί από την Aστυνομία, να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Αθηνιού για να επιβιβαστούν στο πλοίο, Σαντορίνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Χρήστος Γιάντσης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αμείωτη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι χθες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας.

«Και οι δύο επιτροπές συζήτησαν τα νέα δεδομένα και το κοινό πόρισμα είναι το εξής: Ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι περιλάμβανε χθες.

Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων.

»Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ακολουθεί δικούς της ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευθύμης Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επανέλαβε τα μέτρα που πρότειναν οι επιτροπές που συνεδρίασαν σήμερα εκ νέου από κοινού τονίζοντας ότι συνέστησαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή. Παράλληλα επισήμανε τις οδηγίες που είχαν δώσει οι Επιτροπές για τους πολίτες, οι οποίες αναφέρουν να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς και τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες για τον κίνδυνο των κατολισθήσεων και των καταπτώσεων. Ακόμη τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην πρόσβαση στα τέσσερα λιμάνια του νησιού και να ακολουθούνται οι οδηγίες που δίνονται μέσω της ιστοσελίδας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

«Επίσης, εκείνο το οποίο προτείναμε είναι να αδειάσουν οι κολυμβητικές δεξαμενές οι οποίες είναι στο χείλος της καλδέρας, για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι θα πρέπει συντεταγμένα οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των θεσμικών επιστημονικών επιτροπών που έχουν συσταθεί και όχι ανεύθυνες φημολογίες οι οποίες διασπείρονται, είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα», σημείωσε.

Ερωτηθείς εάν η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τα ηφαίστεια, όπως το Κολούμπο ο Ευθύμης Λέκκας υπογράμμισε ότι ναι μεν μπορεί να το επηρεάσει έμμεσα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει τα ηφαίστεια.

«Μία σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται σε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια των πρανών και στο Κολούμπο, οπότε να γίνουν μικρές κατολισθήσεις, να αυξηθεί η θολότητα των νερών. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι πάμε για ενεργοποίηση των ηφαιστείων, είτε της Καλδέρας, είτε του ηφαιστείου του Κολούμπου», επισήμανε και πρόσθεσε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει τεκτονικά χαρακτηριστικά.

«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μεγέθη τα οποία βλέπουμε, είναι χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης που διαφέρουν τελείως από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τη σεισμική δραστηριότητα», είπε.

Όπως εξήγησε, η ιδιομορφία αυτής της σεισμικής ακολουθίας είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός.

«Κατά ανάγκη δεν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο. Μπορεί να αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα και να έχουμε κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό που διαφέρει και από την προσεισμική ακολουθία και την μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε να κάνουμε με μια ισοπεδωμένη ουσιαστικά διαδικασία που δεν ξεχωρίζει κανένας ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή ποιος δεν είναι. Όταν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, αυτόν τον ονομάζουμε κύριο σεισμό.

Αμέσως μετά, έχουμε ταχεία απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία γίνεται μέσα σε μερικές μέρες ή μερικές ώρες. Όταν όμως έχουμε μια τέτοια διαδικασία που δεν ξεχωρίζουμε τον κύριο σεισμό, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη ακολουθία που πάλι δεν θα έχουμε κάποιον κύριο σεισμό, αλλά θα έχουμε τέτοια μεγέθη λίγο κάτω από 5 ή λίγο πιο πάνω από 5», τόνισε και κατέληξε: «Το 6 είναι το ακραίο σενάριο το οποίο υπολογίζουμε στα επιχειρησιακά μας σχέδια, γιατί ανάλογα με τα σενάρια που διατυπώνονται, διαρθρώνονται και τα επιχειρησιακά σχέδια. Σε αυτήν την περίπτωση το 6, για μένα τουλάχιστον προσωπική αντίληψη, είναι ότι είναι το πολύ ακραίο σενάριο το οποίο θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα».

Η θέση του ακαδημαϊκού Κώστα Συνολάκη

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ι.Κ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί στη Μακρυκάπα Ευβοίας, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Νικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιές σε Εύβοια και Αλεξανδρούπολη: Βελτιωμένη εικόνα στη Μακρυκάπα, οριοθετήθηκε το μέτωπο στην Αμφιθέα

7/09/2026 - 8:48μμ
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (φωτ.: MOTIONTEAM / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δικογραφία σε βάρος νεαρού μετά την πτώση 13χρονης από ξενοδοχείο

7/09/2026 - 7:20μμ
Αστυνομικός έξω από το ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη, Δευτέρα 27 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Με τις καταθέσεις της οικογένειας του μηχανοδηγού άρχισε η αποδεικτική διαδικασία

7/09/2026 - 6:35μμ
Φωτιά στη Μακρυκάπα Ευβοίας, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Νικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μακρυκάπα – Απειλούνται μαντριά, μάχη με τον άνεμο

7/09/2026 - 6:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης – Εικ.: ΧΚ)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύβοια: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρυκάπα – Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Τριάδας να απομακρυνθούν προς τα Ψαχνά

7/09/2026 - 4:07μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραμ: Σε εφαρμογή από σήμερα το αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα δρομολογίων

7/09/2026 - 3:39μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Silvia)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση 7 μη ασφαλών χυμών

7/09/2026 - 3:10μμ
Με κάθε μέσο προσπαθούν να δροσιστούν οι τουρίστες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

meteo.gr: Το έκτο πιο θερμό καλοκαίρι από το 1960 για την Ελλάδα

7/09/2026 - 2:04μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αττικό μετρό: Τρεις σταθμοί θα κλείνουν νωρίτερα από σήμερα έως και την Πέμπτη

7/09/2026 - 11:20πμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πτώση 13χρονης από 5ο όροφο ξενοδοχείου – Νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα

7/09/2026 - 10:53πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκπλήρωση ετήσιου τάματος των Μηχανιωτών πιστών προς την Παναγία τη Μηχανιώτισσα στα Λουτρά Αιδηψού. Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού)

Το τάμα που νικά το χρόνο: Η Παναγία Μηχανιώτισσα ενώνει Αιδηψό και Νέα Μηχανιώνα

13 λεπτά πριν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ στο Κρεμλίνο, 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mikhail Metzel / SPUTNIK / Kremlin Pool)

Ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο και δίνει χρονοδιάγραμμα για όλο το Ντονέτσκ

50 λεπτά πριν
Χορευτές και χορεύτριες με παραδοσιακές φορεσιές στην εκδήλωση «Η Μικρά Ασία μας ενώνει, Πάρος-Κρήτη» (φωτ.: parianostypos.gr)

Η Μικρά Ασία ένωσε Πάρο και Κρήτη στην 20ή Μικρασιατική Συνάντηση

1 ώρα πριν
Το αρμενικό νεκροταφείο στη συνοικία Σαχίνκαγια του Ελαζίγ, το οποίο απέκτησε επίσημο καθεστώς προστασίας (φωτ.: Αρμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως)

Τουρκία: Νομική «ασπίδα» για το αρμενικό νεκροταφείο στο Ελαζίγ – Προστατεύεται και το Σουρπ Νισάν

2 ώρες πριν
Τμήμα του νέου φράχτη στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας, με περιπολικό της Συνοριοφυλακής (φωτ.: Finnish Border Guard)

Φινλανδία: Ο φράχτης των 200 χλμ. απέναντι στη Ρωσία – Η νέα σκληρή γραμμή του Ελσίνκι

2 ώρες πριν
Ο Κρόνος και, δεξιά, πολική προβολή του νότιου πόλου του. Το περίγραμμα αναδεικνύει τη δεκάπλευρη ατμοσφαιρική κυματομορφή που κατέγραψε το Hubble στις 29 Αυγούστου 2025 (φωτ.: NASA, ESA, STScI / Agustín Sánchez-Lavega, Amy Simon, Michael Wong – επεξεργασία εικόνας: Alyssa Pagan)

Κρόνος: Το Hubble κατέγραψε ένα γιγάντιο «δεκάγωνο» στον νότιο πόλο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV