pontosnews.gr
Σάββατο, 7/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαρθολομαίος: «Ο Αναστάσιος έγινε η ασάλευτη πέτρα της Εκκλησίας της Αλβανίας»

Για το «θαύμα που επέτυχε» ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος στη γειτονική χώρα μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

2/02/2025 - 7:20μμ
(Φωτ.: EPA / Malton Dibra)

(Φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα έντονα συναισθήματά του από την πρόσφατη μετάβασή του στα Τίρανα για την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη διάρκεια ομιλίας του.

«Ο Αναστάσιος έδωσε κυριολεκτικώς τα πάντα στην Εκκλησία της Αλβανίας, όλο του το είναι, τελικώς δε και το ίδιο του το σώμα, το οποίο εδέχθη με ευγνωμοσύνη η αλβανική γη» είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, κατά την ομιλία του μετά τη θεία λειτουργία στον ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό της εορτή του Αγίου Τρύφωνος, προστάτη των αγροτών.

Ο ίδιος θυμήθηκε τα λόγια του Αναστάσιου ότι «μαζεύουμε τις πέτρες που μας πετάνε όσοι πολεμούν το έργο μας και κτίζουμε με αυτές εκκλησίες και σχολεία» για να προσθέσει: «Τελικώς, όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενταφιασμένος πλέον σε ειδική κρύπτη κάτω από τον Ναό της Αναστάσεως, έγινε ο ίδιος η ασάλευτη πέτρα της Εκκλησίας της Αλβανίας, ισχυροποιώντας τα θεμέλιά της».

Αναλυτικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε τα εξής μνημονεύοντας με εμφανή συγκίνηση τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο ανέφερε:

«Κάθε ανέγερσις ή ανακαίνισις ενός ναού είναι πηγή ελπίδος, ότι η κανδύλα της πίστεως θα συνεχίση να καίη, έστω και αν πνέουν ενάντιοι άνεμοι, έστω και αν οι συνθήκες είναι αντίξοες και το περιβάλλον αφιλόξενον. Την μεγάλην αυτήν αλήθειαν διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι μόλις πρότριτα, κατά την μετάβασιν και ολιγόωρον παραμονήν μας εις τα Τίρανα, για να επιτελέσωμεν χρέος ιερόν, να προστώμεν της εξοδίου ακολουθίας του μακαριστού αδελφού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου εις τον περίλαμπρον ναόν της Αναστάσεως, το κόσμημα αυτό της Αλβανικής πρωτευούσης που ο ίδιος ανήγειρεν εκ βάθρων, όπως και την Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Αλβανίας, την οποίαν κυριολεκτικώς ανέστησεν εκ της τέφρας της.

»Διακατεχόμενοι ακόμη εντόνως από αισθήματα βαθείας συγκινήσεως, επιθυμούμε να μοιρασθούμε σήμερα μαζί σας ωρισμένες σκέψεις μας εν είδει μνημοσύνου του μεγάλου αυτού Πρωθιεράρχου. Ο εκλιπών Προκαθήμενος αρχικώς ωρίσθη ως Πατριαρχικός Έξαρχος και εντός συντόμου χρονικού διαστήματος εξελέγη υπό της περί ημάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, διά τας πολλάς ικανότητας και τάλαντα, τα οποία του εχάρισε απλόχερα ο Θεός και τα έθεσε από νεαράς ηλικίας εις την διακονίαν της Εκκλησίας, όπως αναφέραμε και εις τον επικήδειον λόγον μας. Ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, η αρίστη επιλογή της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως υπέρ των εμπεριστάτων Ορθοδόξων πιστών της Αλβανίας, καθώς ο Αναστάσιος όχι μόνον απεδείχθη καθ᾽ όλα άξιος της κλήσεώς του, αλλά υπερέβη και την πλέον αισιόδοξον προσδοκίαν με το θαύμα που επέτυχε.

»Επί τριάντα τρία συναπτά έτη, ο μακαριστός αδελφός ώργωσεν, ως άλλος καλός γεωργός, το εν Αλβανία γεώργιον του Κυρίου και έφερε καρπόν πολύν και πλούσιον. Έστησε εκ του μηδενός μίαν Εκκλησίαν με υποδειγματικήν διοικητικήν δομήν, εμπνευσμένον κατηχητικόν και ποιμαντικόν έργον και παραδειγματικήν φιλανθρωπικήν και κοινωνικήν δράσιν. Ο Αναστάσιος έδωσε κυριολεκτικώς τα πάντα στην Εκκλησία της Αλβανίας, όλο του το είναι, τελικώς δε και το ίδιο του το σώμα, το οποίο εδέχθη με ευγνωμοσύνη η Αλβανική γη, εντός της οποίας αναπαύεται πλέον από προχθές.

»Όπως συνήθιζε να λέγη: “Εμείς μαζεύουμε τις πέτρες που μας πετάνε όσοι πολεμούν το έργο μας και κτίζουμε με αυτές εκκλησίες και σχολεία”! Τελικώς, όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενταφιασμένος πλέον σε ειδική κρύπτη κάτω από τον Ναό της Αναστάσεως, έγινε ο ίδιος η ασάλευτη πέτρα της Εκκλησίας της Αλβανίας, ισχυροποιώντας τα θεμέλιά της, ώστε “και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής”. Είη η μνήμη Αναστασίου Αρχιεπισκόπου αιωνία και άληστος! Είθε οι προσευχές του να αναδείξουν άξιον διάδοχον, φορέα του πνεύματός του και συνεχιστήν του έργου του. Να έχουμε όλοι την ευχή του».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής Χάλκης – «Εγγίζει η ώρα που θα ανοίξουν και πάλιν αι πύλαι της»

6/02/2026 - 9:00μμ
Τοιχογραφία με παράσταση του Aγίου Βλασίου, αρχές 14ου αι. (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Βέροιας)
ΠΙΣΤΗ

Από τη Σεβάστεια στη Βέροια: Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Βλασίου με λατρευτικές και πολιτιστικές δράσεις

6/02/2026 - 5:09μμ
Ο πατριάρχης Φώτιος, επί θρόνου, συζητά με μαθητές του (από το χειρόγραφο του Σκυλίτζη, Εθνική Βιβλιοθήκη Μαδρίτης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Φώτιος ο Μέγας: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που «φώτισε» τον Χριστιανισμό με τη σοφία του

6/02/2026 - 9:04πμ
Στη Μονή Γενεθλίου Θεοτόκου Κλεισούρας όπου μόνασε η Οσία Σοφία (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Καστοριάς)
ΠΙΣΤΗ

Η Κοζάνη υποδέχεται το απόγευμα το λείψανο της Οσίας Σοφίας της Κλεισούρας

5/02/2026 - 11:57πμ
Άποψη της ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Σέρρες: Φρουρός αιώνων η ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου στο Μενοίκιο όρος

2/02/2026 - 7:41μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τους πιστούς στον ιστορικό ναό της Υπαπαντής (φωτ.: romfea.gr)
ΠΙΣΤΗ

Βαρθολομαίος: Η ανθρωπότητα έχει ανάγκη από τον Θεό για να απολαύσει τα αγαθά της ειρήνης και της αγάπης – Αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού και πολίτικα τραγούδια

2/02/2026 - 3:59μμ
Ένα πύρινο ποτάμι στο λιμάνι της Τήνου, στις 30 Ιανουαρίου (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Τήνος: Η νύχτα φωτίστηκε από τα «Φαναράκια» για τα 203 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Ευαγγελίστριας

1/02/2026 - 9:49πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΙΣΤΗ

ΑΠΘ: Εγκαινιάστηκε η έδρα «Μητροπολίτης Δράμας Παύλος» στη Θεολογική Σχολή

29/01/2026 - 4:12μμ
Από αριστερά: Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Τίτος, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ιωακείμ. Στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης, Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)
ΠΙΣΤΗ

Νέοι μητροπολίτες στην Εκκλησία Κρήτης, «νέα εποχή» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό

28/01/2026 - 5:50μμ
Καλόπυργος Μάνης, ναός Αγια-Σωτήρας. Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, λεπτομέρεια τοιχογραφίας (πηγή: Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας φιλόσοφος του χριστιανισμού και του ελληνισμού

25/01/2026 - 9:22πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια»)

Μια βραδιά από… άλλον πλανήτη με την «Αμάσεια»

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Ανοιξιάτικος ο καιρός του Σαββάτου – Ανεβαίνει η θερμοκρασία, πυκνώνει η αφρικανική σκόνη

38 λεπτά πριν
Η εκπρόσωπος του 79χρονου προέδρου Κάρολαϊν Λέβιτ μιλά στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo)

Λευκός Οίκος: «Λάθος υπαλλήλου» η ανάρτηση του βίντεο με το ζεύγος Ομπάμα ως πιθήκους

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Σκόρπισε τη Βίρτους ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Θάσου Διογένης ο Σινωπεύς»)

Ποντιακό γλέντι και βασιλόπιτα για τους Πόντιους της Θάσου

10 ώρες πριν
Ορισμένοι από τους τραυματίες του ναυαγίου στο νοσοκομείο της Χίου (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Αναγνώστου)

Χίος: Το απόγευμα του Σαββάτου η απολογία του Μαροκινού φερόμενου ως διακινητή

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign