pontosnews.gr
Παρασκευή, 16/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαρθολομαίος: «Ο Αναστάσιος έγινε η ασάλευτη πέτρα της Εκκλησίας της Αλβανίας»

Για το «θαύμα που επέτυχε» ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος στη γειτονική χώρα μίλησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

2/02/2025 - 7:20μμ
(Φωτ.: EPA / Malton Dibra)

(Φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα έντονα συναισθήματά του από την πρόσφατη μετάβασή του στα Τίρανα για την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη διάρκεια ομιλίας του.

«Ο Αναστάσιος έδωσε κυριολεκτικώς τα πάντα στην Εκκλησία της Αλβανίας, όλο του το είναι, τελικώς δε και το ίδιο του το σώμα, το οποίο εδέχθη με ευγνωμοσύνη η αλβανική γη» είπε ο κ.κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα, κατά την ομιλία του μετά τη θεία λειτουργία στον ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου, Πύλης Βελιγραδίου, στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό της εορτή του Αγίου Τρύφωνος, προστάτη των αγροτών.

Ο ίδιος θυμήθηκε τα λόγια του Αναστάσιου ότι «μαζεύουμε τις πέτρες που μας πετάνε όσοι πολεμούν το έργο μας και κτίζουμε με αυτές εκκλησίες και σχολεία» για να προσθέσει: «Τελικώς, όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενταφιασμένος πλέον σε ειδική κρύπτη κάτω από τον Ναό της Αναστάσεως, έγινε ο ίδιος η ασάλευτη πέτρα της Εκκλησίας της Αλβανίας, ισχυροποιώντας τα θεμέλιά της».

Αναλυτικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε τα εξής μνημονεύοντας με εμφανή συγκίνηση τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο ανέφερε:

«Κάθε ανέγερσις ή ανακαίνισις ενός ναού είναι πηγή ελπίδος, ότι η κανδύλα της πίστεως θα συνεχίση να καίη, έστω και αν πνέουν ενάντιοι άνεμοι, έστω και αν οι συνθήκες είναι αντίξοες και το περιβάλλον αφιλόξενον. Την μεγάλην αυτήν αλήθειαν διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι μόλις πρότριτα, κατά την μετάβασιν και ολιγόωρον παραμονήν μας εις τα Τίρανα, για να επιτελέσωμεν χρέος ιερόν, να προστώμεν της εξοδίου ακολουθίας του μακαριστού αδελφού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου εις τον περίλαμπρον ναόν της Αναστάσεως, το κόσμημα αυτό της Αλβανικής πρωτευούσης που ο ίδιος ανήγειρεν εκ βάθρων, όπως και την Ορθόδοξον Εκκλησίαν της Αλβανίας, την οποίαν κυριολεκτικώς ανέστησεν εκ της τέφρας της.

»Διακατεχόμενοι ακόμη εντόνως από αισθήματα βαθείας συγκινήσεως, επιθυμούμε να μοιρασθούμε σήμερα μαζί σας ωρισμένες σκέψεις μας εν είδει μνημοσύνου του μεγάλου αυτού Πρωθιεράρχου. Ο εκλιπών Προκαθήμενος αρχικώς ωρίσθη ως Πατριαρχικός Έξαρχος και εντός συντόμου χρονικού διαστήματος εξελέγη υπό της περί ημάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, διά τας πολλάς ικανότητας και τάλαντα, τα οποία του εχάρισε απλόχερα ο Θεός και τα έθεσε από νεαράς ηλικίας εις την διακονίαν της Εκκλησίας, όπως αναφέραμε και εις τον επικήδειον λόγον μας. Ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, η αρίστη επιλογή της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως υπέρ των εμπεριστάτων Ορθοδόξων πιστών της Αλβανίας, καθώς ο Αναστάσιος όχι μόνον απεδείχθη καθ᾽ όλα άξιος της κλήσεώς του, αλλά υπερέβη και την πλέον αισιόδοξον προσδοκίαν με το θαύμα που επέτυχε.

»Επί τριάντα τρία συναπτά έτη, ο μακαριστός αδελφός ώργωσεν, ως άλλος καλός γεωργός, το εν Αλβανία γεώργιον του Κυρίου και έφερε καρπόν πολύν και πλούσιον. Έστησε εκ του μηδενός μίαν Εκκλησίαν με υποδειγματικήν διοικητικήν δομήν, εμπνευσμένον κατηχητικόν και ποιμαντικόν έργον και παραδειγματικήν φιλανθρωπικήν και κοινωνικήν δράσιν. Ο Αναστάσιος έδωσε κυριολεκτικώς τα πάντα στην Εκκλησία της Αλβανίας, όλο του το είναι, τελικώς δε και το ίδιο του το σώμα, το οποίο εδέχθη με ευγνωμοσύνη η Αλβανική γη, εντός της οποίας αναπαύεται πλέον από προχθές.

»Όπως συνήθιζε να λέγη: “Εμείς μαζεύουμε τις πέτρες που μας πετάνε όσοι πολεμούν το έργο μας και κτίζουμε με αυτές εκκλησίες και σχολεία”! Τελικώς, όμως, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ενταφιασμένος πλέον σε ειδική κρύπτη κάτω από τον Ναό της Αναστάσεως, έγινε ο ίδιος η ασάλευτη πέτρα της Εκκλησίας της Αλβανίας, ισχυροποιώντας τα θεμέλιά της, ώστε “και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής”. Είη η μνήμη Αναστασίου Αρχιεπισκόπου αιωνία και άληστος! Είθε οι προσευχές του να αναδείξουν άξιον διάδοχον, φορέα του πνεύματός του και συνεχιστήν του έργου του. Να έχουμε όλοι την ευχή του».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τελετή απονομής ειδικής τιμητικής διάκρισης του εμβλήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης "Άγιος Δημήτριος" στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο.  Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2026  (Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΠΙΣΤΗ

Ύψιστη τιμή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στον αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής, Δημήτριο

16/01/2026 - 1:31μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΙΣΤΗ

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου

15/01/2026 - 9:53μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Πρέβεζα. Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ευσταθίου)
ΠΙΣΤΗ

Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στις επιθέσεις από ρωσικές υπηρεσίες

13/01/2026 - 12:10μμ
Άγιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης (μικρογραφία στο Μηνολόγιο του Βασιλείου Β' – πηγή: immorfou.org.cy)
ΠΙΣΤΗ

Όσιος Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης: Από την Καππαδοκία, στην έρημο της Ιουδαίας

11/01/2026 - 4:11μμ
Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Ασπρόπυργο, 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Ιερά Μητρόπολις Αττικής και Βοιωτίας)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στους ναούς της Παναγίας Σουμελά της Αττικής, με το Παλαιό Ημερολόγιο

8/01/2026 - 1:42μμ
Θεοφάνια στο Φανάρι, 6 Ιανουαρίου 2025 (φωτ.: Φως Φαναρίου)
ΠΙΣΤΗ

Θεοφάνια στο Φανάρι: Η Θεία Λειτουργία και η ρίψη του σταυρού στον Κεράτιο

6/01/2026 - 8:00πμ
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρευρέθη στην τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (φωτ.: Facebook/Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Ευχές για ενότητα, ειρήνη και πίστη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην κοπή της βασιλόπιτας της Εκκλησίας της Ελλάδος

31/12/2025 - 7:00μμ
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στη Μητρόπολη Αθηνών (φωτ.: Χρήστος Μπόνης/ Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Ευχή για μια χρονιά χωρίς πολλά προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων

25/12/2025 - 3:11μμ
Ο πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΙΣΤΗ

Χριστούγεννα στο Φανάρι: Δείτε live τη Θεία Λειτουργία

25/12/2025 - 8:00πμ
Μέρος φορητής εικόνας του 1879, στην οποία αριστάνεται η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Αναστασία: Η «Καρά Κιζ» των Τούρκων, η Φαρμακολύτρια των Ελλήνων

22/12/2025 - 9:05πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από το εικαστικό της αφίσας της δράσης (εικ.: ΧΚ)

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Κάλεσμα για τη δημιουργία του Άλσους Άταφων Μαρτύρων της Γενοκτονίας

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Αγιασμός και βασιλόπιτα για τους Πόντιους του Αιγάλεω

51 λεπτά πριν
Ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ (φωτ: pixabay.com / PePeggy_Marco)

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιράσουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

1 ώρα πριν
Γάλλος αστυνομικός στο δικαστήριο (φωτ. αρχείου: EPA/Teresa Suarez)

Γαλλία: Για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης ερευνάται ο Ντομινίκ Πελικό

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πιερία: Ισόβια κάθειρξη στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Λασίθι: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ανήλικος οδηγός από το δυστύχημα με θύμα 16χρονο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign