pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λευκορωσία: Πρόεδρος για έβδομη θητεία ο Λουκασένκο – «Απάτη» χαρακτήρισε τις εκλογές η Δύση

Ο Λευκορώσος πρόεδρος έχει συμπληρώσει 31 χρόνια στην εξουσία

27/01/2025 - 5:26μμ
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ρίχνει την ψήφο του σε εκλογικό κέντρο στο Μινσκ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Λευκορωσίας)

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ρίχνει την ψήφο του σε εκλογικό κέντρο στο Μινσκ (φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Λευκορωσίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην προεδρία της Λευκορωσίας, για έβδομη πενταετή θητεία, εξελέγη χθες, Κυριακή, ο Αλεξάντερ Λουκασένκο παρατείνοντας την ήδη 31χρονη διακυβέρνησή του.

Οι εκλογικοί αξιωματούχοι τον ανακήρυξαν επισήμως νικητή των προεδρικών εκλογών, τις οποίες οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν χαρακτηρίσει «απάτη».

«Μπορείτε να συγχαρείτε τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, έχουμε εκλέξει πρόεδρο», δήλωσε ο Ίγκορ Καρπένκο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου νωρίς σήμερα το πρωί.

Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν είχε πραγματικούς αντιπάλους στις εκλογές και συγκέντρωσε το 86,8% των ψήφων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στον επίσημο λογαριασμό της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Ευρωπαίοι πολιτικοί κατήγγειλαν ότι οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες διότι τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης απαγορεύονται στη Λευκορωσία, ενώ όλα τα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή αναγκαστεί να διαφύγουν στο εξωτερικό.

«Ο λαός της Λευκορωσίας δεν είχε επιλογή. Είναι μια πικρή ημέρα για όσους αποζητούν την ελευθερία και τη δημοκρατία», σχολίασε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στο Χ.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 85,7% και δικαίωμα ψήφου είχαν 6,9 εκατ. πολίτες.

Όταν ρωτήθηκε για τη φυλάκιση των αντιπάλων του, ο Λουκασένκο δήλωσε χθες, Κυριακή, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι επέλεξαν μόνοι τους την τύχη τους.

«Κάποιοι επέλεξαν τη φυλακή, κάποιοι επέλεξαν την ‘εξορία’, όπως λέτε. Δεν πέταξα κανέναν με τις κλωτσιές από τη χώρα», τόνισε στη διάρκεια αυτής της συνέντευξης Τύπου που διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις ώρες.

Πολίτες κρατούν μια τεράστια ιστορική σημαία της Λευκορωσίας, στη διάρκεια διαδήλωσης στη Βαρσοβία της Πολωνίας, κατά της εκλογικής διαδικασίας που ανέδειξε ξανά πρόεδρο τον Αλεξάντερ Λουκασένκο (φωτ.: EPA/Rafal Guz)

«Δεν δίνω δεκάρα για τη Δύση»

Νωρίτερα ο Λευκορώσος πρόεδρος είχε υπερασπιστεί την απόφασή του να φυλακίσει αντιφρονούντες και είχε υπογραμμίσει ότι «δεν δίνω δεκάρα για τη Δύση».

Η εξόριστη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο Λουκασένκο έχει οργανώσει την επανεκλογή του στο πλαίσιο «μιας τελετουργίας για δικτάτορες».

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή, εναντίον του Λουκασένκο στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ευρώπης.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Λευκορωσίας απορρίπτει τις επικρίσεις, θεωρώντας τις ασήμαντες, ενώ δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν η Δύση θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι δεν τον θεωρούν νόμιμο ηγέτη της Λευκορωσίας αφού χρησιμοποίησε τις δυνάμεις ασφαλείας για να καταστείλει με τη βία τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά την προηγούμενη εκλογή του το 2020, όταν οι δυτικές κυβερνήσεις είχαν στηρίξει τους ισχυρισμούς της Τιχανόφσκαγια ότι ο Λουκασένκο επιδόθηκε σε νοθεία και της στέρησε τη νίκη.

1.250 πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna, που έχει τεθεί εκτός νόμου στη Λευκορωσία θεωρούμενη «εξτρεμιστική» οργάνωση, επεσήμανε ότι περίπου 1.250 πολιτικοί κρατούμενοι εξακολουθούν να βρίσκονται στις φυλακές της χώρας, παρά το γεγονός ότι ο Λουκασένκο έδωσε χάρη σε περισσότερους από 250 τον προηγούμενο χρόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως εξήγησε.

Εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε χθες ότι η Λευκορωσία «μόλις απελευθέρωσε μονομερώς μια αθώα Αμερικανίδα», την οποία κατονόμασε ως την Αναστάσια Νούφερ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.

Συγχαρητήρια Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη σήμερα τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, χαιρετίζοντας το «πολιτικό του κύρος», σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Η αποφασιστική νίκη σας στις εκλογές καταδεικνύει ξεκάθαρα το μεγάλο πολιτικό σας κύρος καθώς και την αναμφισβήτητη υποστήριξη του πληθυσμού για την πορεία που ακολουθεί η Λευκορωσία», ανέφερε το μήνυμα του Πούτιν, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το
Vatican Media δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να μιλάει παρουσία του Πάπα Λέοντα ΙΔ, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Άγκυρας (φωτ.: EPA/ VATICAN MEDIA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Με τον Πάπα Λέοντα συμφωνούμε σε μια προσέγγιση που υπερασπίζεται την ειρήνη και βασίζεται στην ευσπλαχνία

27/11/2025 - 11:58μμ
Εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες και αγαθά στους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά (φωτ.: EPA / Leung Man Hei)
ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Έσβησαν οι φλόγες στους ουρανοξύστες – Συνελήφθησαν κορυφαία στελέχη κατασκευαστικής εταιρείας

27/11/2025 - 11:05μμ
(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο πάπας Λέων ΙΔ’ συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα

27/11/2025 - 7:25μμ
(Φωτ.: EPA / Leung Man Hei)
ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε συγκρότημα ουρανοξυστών

27/11/2025 - 5:05μμ
(Φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος

27/11/2025 - 1:52μμ
Οι διαδηλωτές κραδαίνουν… μαλλί της γριάς, σε ένα διαφορετικό είδος διαμαρτυρίας, εναντίον των αστυνομικών στη διάρκεια πορείας στην πλατεία Ταξίμ, μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο Μάρτιο (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικαστήριο αθώωσε τέσσερις δημοσιογράφους που είχαν κατηγορηθεί για παράνομη διαδήλωση

27/11/2025 - 12:28μμ
Εθνοφρουροί και αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί (φωτ.: EPA/Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Αφγανός που πυροβόλησε τους εθνοφρουρούς είχε εργαστεί στον αμερικανικό στρατό και τη CIA στο Αφγανιστάν

27/11/2025 - 11:58πμ
(Φωτ.:Facebook/ Bruce Lee)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπρους Λι: Ο μύθος, ο θάνατος στα 33, η «κατάρα» και τα νέα στοιχεία

27/11/2025 - 11:27πμ
Πράκτορες του FBI στο σημείο όπου δύο μέλη της Εθνοφρουράς δέχθηκαν πυροβολισμούς. Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί στη σκιά του Λευκού Οίκου: Νεκροί δύο εθνοφρουροί – Οργή Τραμπ

26/11/2025 - 11:30μμ
Πρώτες βοήθειες σε έναν από τους τραυματίες (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί κοντά στον Λευκό Οίκο – Στο στόχαστρο μέλη της Εθνοφρουράς

26/11/2025 - 10:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Free girl bullied in school image, public domain childhood CC0 photo.

Τραγωδία στο Μενίδι: Έφηβη κατήγγειλε άγριο ξυλοδαρμό από τη μητέρα της που την οδήγησε σε αποβολή

4 λεπτά πριν
Τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Γιώργος Κωνσταντινίδης)

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 42χρονος Τούρκος, καταζητούμενος στην πατρίδα του

30 λεπτά πριν
Ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (φωτ.: Σωματείο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα)

60 χρόνια ζωής, δράσης και προσφοράς γιορτάζει το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

56 λεπτά πριν
Τα μέλη της Αποστολής 74, ο αστροναύτης της NASA Κρις Ουίλιαμς (α) και οι κοσμοναύτες της Roscosmos Σεργκέι Κουντ-Σβέρτσκοφ (κέντρο) και Σεργκέι Μικάεφ στην τελετή πριν από την εκτόξευση του Soyuz MS-28 (φωτ.: EPA/PAVEL MIKHEYEV)

Soyuz MS-28: Ασφαλείς οι δύο Ρώσοι κοσμοναύτες και ο Αμερικανός αστροναύτης στον ISS

2 ώρες πριν
Ποτάμια έγιναν κάποιοι δρόμοι της Αθήνας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)

Κακοκαιρία «ADEL»: Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Πού έκλεισαν τα σχολεία

2 ώρες πριν
Τρία μεταλλεύματα – θησαυροί της γης του Πόντου, χαλκός, χρυσός και άργυρος (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Οικογένεια Τσιπόγλου: Οι διασημότεροι αρχιμεταλλουργοί από την ενορία των Ξοπολάντων (Αλεξοπολάντων) της Μικρής Τσίτης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign