pontosnews.gr
Τετάρτη, 6/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκάλα και ο Ρωμιός – Το έσκασαν πρόσφυγες, όμως η ζωή είχε άλλα σχέδια

Μια πραγματική ιστορία, όπως την περιγράφει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης από την Άψαλο Αλμωπίας

25/01/2025 - 10:08πμ
Από το προσφυγικό βιβλιάριο του Κοσμά (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)

Από το προσφυγικό βιβλιάριο του Κοσμά (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τη μεγάλη εικόνα του πόνου και της αγωνίας, του θανάτου, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, συνθέτουν οι μικροϊστορίες που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, και αφηγούνται το δράμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Άνθρωποι που ρίζωσαν στη νέα πατρίδα είχαν πολλά να αφηγηθούν· κάποιοι το έκαναν, σαν να λένε παραμύθι, άλλοι προτίμησαν την ανακούφιση της λήθης.

Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης από την Άψαλο Αλμωπίας έχει ξεκινήσει να καταγράφει κάποιες από αυτές τις ιστορίες, τις οποίες διασταυρώνει με μέλη των οικογενειών των πρωταγωνιστών.

Η προσφυγιά τους βρήκε πάνω στον μεγάλο τους έρωτα! Στη μεγάλη τους τρέλα! Εκείνη Τουρκάλα, παντρεμένη με τρία παιδιά κι αυτός Έλληνας χριστιανός, νέος και ελεύθερος. Τι τους έφερε κοντά δεν ήξεραν. Είναι από τα μυστήρια της αγάπης που δεν μπορείς να δώσεις λογική απάντηση. Ζούσαν τον τρελό τους έρωτα στα κρυφά, εκεί στην πατρίδα τους σε ένα χωριό του Αϊδινίου.

Κορώνα γράμματα έπαιζαν τη ζωή τους, άμα τον έρωτά τους τον ζούσαν με πάθος! Και ήρθε ο πόλεμος και η Καταστροφή. Και έπρεπε ο Ρωμιός ν’ αφήσει την πατρίδα του και να πάει στην Ελλάδα. Πώς θα ζούσαν χωριστά ο ένας από τον άλλον. Η Τουρκάλα πήρε τη μεγάλη απόφαση. «Θα έρθω μαζί σου» του είπε και έμεινε άφωνος ο Ρωμιός με την τόλμη της.

Της έκοψε τα μαλλιά, της έβαλε ψεύτικο μουστάκι, την έντυσε με δικά του ρούχα, την έκανε άντρα σωστό και ανέβηκαν και οι δύο πρόσφυγες κυνηγημένοι στο τρένο για να φτάσουν από το Αϊδίνι στη Σμύρνη μαζί με το ποτάμι των άλλων προσφύγων.

Με το καράβι έφτασαν στην Ελλάδα, πρώτα στον Πειραιά. Μετά από λίγο καιρό ο Ρωμιός βρέθηκε στα χώματα της Μακεδονίας, ακολουθώντας κι άλλους πατριώτες του και εγκαταστάθηκε με την Τουρκάλα του στο Μοναστηρατζίκ της υποδιοικήσεως Ενωτίας του Ν. Πέλλας, όπως έγραφε το προσφυγικό του βιβλιάριο που του εξέδωσε η ΕΑΠ.

Την πήγε στον μητροπολίτη Βοδενών (Έδεσσας) και την βάφτισε χριστιανή. Ελευθερία την είπαν και έτσι παντρεύτηκαν με τον Ρωμιό!

Αργότερα βρέθηκαν στην Άψαλο μαζί με άλλους πατριώτες τους από το Αϊδίνι. Άρχισαν να στρώνουν τη ζωή τους εκεί και ο Ρωμιός αναγκάζεται να απουσιάσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι κάνοντας μεροκάματα κάπου σε χωριά της Θεσσαλίας.

Η Ελευθερία γνωρίζεται με μια Θρακιώτισσα η οποία την «εξωκεφαλίασε», δηλαδή την ξεμυάλισε, και άρχισε να ζει άσωτη ζωή. Γυρίζοντας ο Ρωμιός από τη Θεσσαλία μαθαίνει τα άσχημα νέα της και την διώχνει από το σπίτι. Αυτή βρέθηκε σε κάποιο χωριό της Βέροιας όπου συνέχισε την άσωτη ζωή της.

Έτσι, η Αϊσέ η Τουρκάλα που έγινε η χριστιανή Ελευθερία για το χατίρι ενός μεγάλου έρωτα, που παράτησε οικογένεια, παιδιά και πατρίδα, πέθανε μόνη της, έχοντας ίσως μοναδική συντροφιά τις τύψεις της για όσα «παράλογα» έκανε στη ζωή της.

Τα πρόσωπα της ιστορίας ήταν υπαρκτά. Ο Ρωμιός της ιστορίας ήταν ο παππούς μου ο Κοσμάς, γεννημένος στην Τσίνα Αϊδινίου και την ιστορία αυτή την άκουγα σαν παραμύθι από τη μάνα μου όταν ήμουν μικρό παιδί και έμαθα κάποιες λεπτομέρειες λίγο διάστημα πριν πεθάνει.

Στην Άψαλο, ο Κοσμάς βρέθηκε με την Ασημώ, τη γιαγιά μου, η οποία μεγάλωνε κατατρεγμένη από την οικογένειά της, τα δύο της αγόρια μέσα στη φτώχεια και στην ανέχεια. Έτσι πήρε και τον Κοσμά. «Για να βάλει τα παιδιά της κάτω από ένα κεραμίδι» όπως μας έλεγε. Και πίστευε πως δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, μιας και δεν έκανε παιδιά με την Τουρκάλα Ελευθερία. Ο Κοσμάς όμως έκανε δύο παιδιά ακόμα με την Ασημώ! Τον πατέρα μου και τη θεία μου!

Ο παππούς Κοσμάς πέθανε νέος, το 1938 πριν από τον πόλεμο του 1940 αφήνοντας ξανά την Ασημώ μόνη να μεγαλώνει αυτή τη φορά τα τέσσερα παιδιά της και να τα βάζει με ανθρώπους και με τον Θεό τον ίδιο κάποιες φορές για να τα μεγαλώσει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αεροφωτογραφία αποτυπώνει τα ερείπια εκκλησιαστικού συγκροτήματος στην κορυφή του όρους της Παναγίας (Meryem Ana), με θέα προς την ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο φράγμα Ντάμσα και τα γύρω χωριά της Καππαδοκίας, στη Νεβσεχίρ της Τουρκίας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Στο φως η Αψηλή Παναγία των Ελλήνων της Σινασού – Ένα χαμένο προσκύνημα επιστρέφει

6/05/2026 - 9:32πμ
Το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη και βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (φωτ.: lesvosnews.net)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγία Ειρήνη Μυτιλήνης: Το παρεκκλήσι της Φώκαιας που ρίζωσε απέναντι

5/05/2026 - 5:45μμ
Στιγμιότυπο από τους Πανιώνιους Αγώνες στο Στάδιο Πανιωνίου, το 1918, στην Πούντα της Σμύρνης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σπάνιο τεκμήριο του 1919 από τον Πανιώνιο στη Σμύρνη – Όταν ο αθλητισμός συνδεόταν με τη στήριξη των προσφύγων

1/05/2026 - 9:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?/
Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μάη μου με τα λούλουδα»: Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από το Κατιρλί στη Μυτιλήνη

1/05/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων» στη Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού

29/04/2026 - 8:20μμ
Η Μπέττυ Χαρλαύτη στην Αίθουσα Τελετών του Αυστριακού Προξενείου, 25 Απριλίου 2025 (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Νεοχωρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάφης στην Κωνσταντινούπολη: Όταν η ποίηση «συναντά» τη μνήμη της Πόλης

29/04/2026 - 2:12μμ
Άποψη της Σμύρνης, γύρω στο 1800 (πηγή: tr.pinterest.com/hulyaozar/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Ρεμπελιό της Σμύρνης του 1797: Η σφαγή των Γενίτσαρων που συγκλόνισε την Ανατολή

28/04/2026 - 10:00πμ
Ο Αράπ' Γιώργης (φωτ.: facebook / Στέφανος Πασβάντης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αράπ’ Γιώργης: Ένας πρόσφυγας Ανατολικοθρακιώτης άγιος στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής – Η όμορφη ιστορία της θαυματουργής εικόνας του

23/04/2026 - 8:37πμ
Ο «Λόφος των Μύλων» στο Κιουτσούκ-κιοϊ, όπως λέγεται σήμερα το Γενιτσαροχώρι (πηγή: Ali Gür/tr.pinterest.com /pin/540291286553610423/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενιτσαροχώρι: Ένα αμιγώς ελληνικό προάστιο των Κυδωνιών στη Μικρά Ασία

21/04/2026 - 1:31μμ
Σκαλωσιές έξω από τον Άγιο Γεώργιο στην ελληνική Σπάρτη της Τουρκίας, στη Μικρά Ασία (φωτ.: ΙΗΑ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη Σπάρτη της Μικράς Ασίας: Ο ελληνορθόδοξος ναός που από τόπος λατρείας γίνεται πολιτιστικό κέντρο

20/04/2026 - 10:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στη Σπάρτη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, Σάββατο 2 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας)

Σπάρτη: Φόρος τιμής στη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων με μήνυμα ιστορικής ευθύνης

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Δίκη για παράνομες επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταγγελίες για «μαϊμού» βοσκοτόπια στην Καστοριά – Τι κατέθεσε ο βασικός μάρτυρας

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr.)

Ο Καβάφης «επέστρεψε» στην Κωνσταντινούπολη μέσα από τη ζωγραφική του Γιώργου Κεβρεκίδη

1 ώρα πριν
Μια γυναίκα φιλά ένα ομοίωμα του Τεντ Τέρνερ, καθώς νυν και πρώην εργαζόμενοι ποζάρουν για ομαδική φωτογραφία έξω από το CNN Center, με αφορμή την 43η επέτειο λειτουργίας του δικτύου, στην Ατλάντα. 1η Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Erik S. Lesser)

Πέθανε ο Τεντ Τέρνερ, ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ενημέρωση – Ο ιδρυτής του CNN έφυγε στα 87

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Προκριματικά World Cup πόλο: Νίκη χωρίς αντίκρισμα για την Εθνική γυναικών

2 ώρες πριν
Πλωτά φράγματα για τον περιορισμό ενδεχόμενης θαλάσσιας ρύπανσης μετά το ναυάγιο του «Corsage C» ανοιχτά της Άνδρου (φωτ.: Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή)

Άνδρος: Συλλήψεις για το ναυάγιο του «Corsage C» – Μάχη με το χρόνο για την αποτροπή ρύπανσης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign