pontosnews.gr
Κυριακή, 26/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Τουρκάλα και ο Ρωμιός – Το έσκασαν πρόσφυγες, όμως η ζωή είχε άλλα σχέδια

Μια πραγματική ιστορία, όπως την περιγράφει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης από την Άψαλο Αλμωπίας

25/01/2025 - 10:08πμ
Από το προσφυγικό βιβλιάριο του Κοσμά (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)

Από το προσφυγικό βιβλιάριο του Κοσμά (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τη μεγάλη εικόνα του πόνου και της αγωνίας, του θανάτου, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, συνθέτουν οι μικροϊστορίες που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, και αφηγούνται το δράμα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής. Άνθρωποι που ρίζωσαν στη νέα πατρίδα είχαν πολλά να αφηγηθούν· κάποιοι το έκαναν, σαν να λένε παραμύθι, άλλοι προτίμησαν την ανακούφιση της λήθης.

Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κοσμάς Τσίναλης από την Άψαλο Αλμωπίας έχει ξεκινήσει να καταγράφει κάποιες από αυτές τις ιστορίες, τις οποίες διασταυρώνει με μέλη των οικογενειών των πρωταγωνιστών.

Η προσφυγιά τους βρήκε πάνω στον μεγάλο τους έρωτα! Στη μεγάλη τους τρέλα! Εκείνη Τουρκάλα, παντρεμένη με τρία παιδιά κι αυτός Έλληνας χριστιανός, νέος και ελεύθερος. Τι τους έφερε κοντά δεν ήξεραν. Είναι από τα μυστήρια της αγάπης που δεν μπορείς να δώσεις λογική απάντηση. Ζούσαν τον τρελό τους έρωτα στα κρυφά, εκεί στην πατρίδα τους σε ένα χωριό του Αϊδινίου.

Κορώνα γράμματα έπαιζαν τη ζωή τους, άμα τον έρωτά τους τον ζούσαν με πάθος! Και ήρθε ο πόλεμος και η Καταστροφή. Και έπρεπε ο Ρωμιός ν’ αφήσει την πατρίδα του και να πάει στην Ελλάδα. Πώς θα ζούσαν χωριστά ο ένας από τον άλλον. Η Τουρκάλα πήρε τη μεγάλη απόφαση. «Θα έρθω μαζί σου» του είπε και έμεινε άφωνος ο Ρωμιός με την τόλμη της.

Της έκοψε τα μαλλιά, της έβαλε ψεύτικο μουστάκι, την έντυσε με δικά του ρούχα, την έκανε άντρα σωστό και ανέβηκαν και οι δύο πρόσφυγες κυνηγημένοι στο τρένο για να φτάσουν από το Αϊδίνι στη Σμύρνη μαζί με το ποτάμι των άλλων προσφύγων.

Με το καράβι έφτασαν στην Ελλάδα, πρώτα στον Πειραιά. Μετά από λίγο καιρό ο Ρωμιός βρέθηκε στα χώματα της Μακεδονίας, ακολουθώντας κι άλλους πατριώτες του και εγκαταστάθηκε με την Τουρκάλα του στο Μοναστηρατζίκ της υποδιοικήσεως Ενωτίας του Ν. Πέλλας, όπως έγραφε το προσφυγικό του βιβλιάριο που του εξέδωσε η ΕΑΠ.

Την πήγε στον μητροπολίτη Βοδενών (Έδεσσας) και την βάφτισε χριστιανή. Ελευθερία την είπαν και έτσι παντρεύτηκαν με τον Ρωμιό!

Αργότερα βρέθηκαν στην Άψαλο μαζί με άλλους πατριώτες τους από το Αϊδίνι. Άρχισαν να στρώνουν τη ζωή τους εκεί και ο Ρωμιός αναγκάζεται να απουσιάσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι κάνοντας μεροκάματα κάπου σε χωριά της Θεσσαλίας.

Η Ελευθερία γνωρίζεται με μια Θρακιώτισσα η οποία την «εξωκεφαλίασε», δηλαδή την ξεμυάλισε, και άρχισε να ζει άσωτη ζωή. Γυρίζοντας ο Ρωμιός από τη Θεσσαλία μαθαίνει τα άσχημα νέα της και την διώχνει από το σπίτι. Αυτή βρέθηκε σε κάποιο χωριό της Βέροιας όπου συνέχισε την άσωτη ζωή της.

Έτσι, η Αϊσέ η Τουρκάλα που έγινε η χριστιανή Ελευθερία για το χατίρι ενός μεγάλου έρωτα, που παράτησε οικογένεια, παιδιά και πατρίδα, πέθανε μόνη της, έχοντας ίσως μοναδική συντροφιά τις τύψεις της για όσα «παράλογα» έκανε στη ζωή της.

Τα πρόσωπα της ιστορίας ήταν υπαρκτά. Ο Ρωμιός της ιστορίας ήταν ο παππούς μου ο Κοσμάς, γεννημένος στην Τσίνα Αϊδινίου και την ιστορία αυτή την άκουγα σαν παραμύθι από τη μάνα μου όταν ήμουν μικρό παιδί και έμαθα κάποιες λεπτομέρειες λίγο διάστημα πριν πεθάνει.

Στην Άψαλο, ο Κοσμάς βρέθηκε με την Ασημώ, τη γιαγιά μου, η οποία μεγάλωνε κατατρεγμένη από την οικογένειά της, τα δύο της αγόρια μέσα στη φτώχεια και στην ανέχεια. Έτσι πήρε και τον Κοσμά. «Για να βάλει τα παιδιά της κάτω από ένα κεραμίδι» όπως μας έλεγε. Και πίστευε πως δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, μιας και δεν έκανε παιδιά με την Τουρκάλα Ελευθερία. Ο Κοσμάς όμως έκανε δύο παιδιά ακόμα με την Ασημώ! Τον πατέρα μου και τη θεία μου!

Ο παππούς Κοσμάς πέθανε νέος, το 1938 πριν από τον πόλεμο του 1940 αφήνοντας ξανά την Ασημώ μόνη να μεγαλώνει αυτή τη φορά τα τέσσερα παιδιά της και να τα βάζει με ανθρώπους και με τον Θεό τον ίδιο κάποιες φορές για να τα μεγαλώσει.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αποχαιρετισμός στη Σινασό της Καππαδοκίας για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, το 1918 (πηγή: Αρχείο Σωματείου «Η Νέα Σινασός»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς η μετανάστευση στη Μικρά Ασία άλλαξε τον χάρτη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

25/07/2026 - 10:39πμ
Στιγμιότυπο από τον 14ο Κολυμβητικό Διάπλου Μικρασιατικής Μνήμης στον Κόλπο της Γέρας, το 2025(φωτ.: Facebook / Ada Zafeirelli)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λέσβος: Κολυμπώντας για τη Μικρασιατική Μνήμη στον Κόλπο της Γέρας

21/07/2026 - 9:08μμ
(Πηγή: facebook.com/groups/ Μεγαλώνυμος Κοινότης Σταυροδρομίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Σταυροδρόμι στην Πόλη αγκάλιασε παιδιά από τη Γεωργία

21/07/2026 - 4:04μμ
Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

17/07/2026 - 4:20μμ
Η Μάρω Κοντού στη Βουλή.  Υπήρξε βουλευτής στην Α' Αθηνών, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάρω Κοντού: Η Σμυρνιά γιαγιά που σφράγισε τη μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου

15/07/2026 - 4:10μμ
Εικόνα από το εξώφυλλο της μονογραφίας «Τhe Secret "Constantinople Organisation" 1908- 1912», της Κατερίνας Μπούρα (πηγή: Εκδ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Νέα ιστορική μονογραφία για τη μυστική «Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως» (1908-1912)

14/07/2026 - 4:28μμ
Το κλειδί της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης φυλάσσεται στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοσμάς Τσίναλης: «Το κλειδί από την Πατρίδα» – Μια ιστορία που ενώνει Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Ποντίους…

14/07/2026 - 3:33μμ
Εξωτερική άποψη του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης που άφησαν μια παρακαταθήκη ζωής

9/07/2026 - 3:49μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη των Μικρασιατικών 2026, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Eleni Mpelia Katrilioti)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικά 2026: Με μουσική και συγκίνηση άνοιξε η αυλαία στη Νέα Κίο

9/07/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ψηφίστηκε η διάταξη για τις συντάξεις υπερήλικων ομογενών – Λύση σε εκκρεμότητα πολλών ετών

4/07/2026 - 3:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο δήμαρχος Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ με φόντο το κτήριο του Δημοτικού Συμβουλίου Μόσχας, μέσα στο οποίο εργάστηκε και δολοφονήθηκε (πηγή: nb-forum.ru)

Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ, ο Ελληνορώσος δήμαρχος της Μόσχας

2 λεπτά πριν
Ο Θοδωρής Βλάχος και οι... χρυσοί παίκτες του, μετά την απονομή των μεταλλίων (φωτ.: Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας)

Η στιγμή της απόλυτης δικαίωσης: Η απονομή του χρυσού μεταλλίου στην Εθνική πόλο

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Steven Markham)

Επιτέλους χρυσό μετάλλιο η Εθνική πόλο – Κυπελλούχος κόσμου η Ελλάδα!

55 λεπτά πριν
H ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου εγγράφηκε ομόφωνα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO ως Μικτό Αγαθό. Κορυφή Στεφάνι (φωτ.: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού)

Ο Όλυμπος στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ιστορική ομόφωνη απόφαση

57 λεπτά πριν
Δεξιά η ζουμοξύστρα που ανήκε στη Ζωή Λιανίδου-Καγκελίδου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Από το σεντούκι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: Πώς φτιαχνόταν το ψωμί στον Πόντο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοΐας Techno 293: Οκτώ μετάλλια για την Ελλάδα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign