pontosnews.gr
Κυριακή, 21/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΗΠΑ: Προσφυγή από μια έγκυο κατά του διατάγματος Τραμπ για τις αλλαγές στην απόκτηση υπηκοότητας

Τα διατάγματα θα αμφισβητηθούν και από πολλούς γενικούς εισαγγελείς Δημοκρατικών Πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια και το Κονέκτικατ

21/01/2025 - 11:27μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες δεκάδες διατάγματα με το που ανέλαβε εκ νέου την αμερικανική προεδρία (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo/Pool)

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες δεκάδες διατάγματα με το που ανέλαβε εκ νέου την αμερικανική προεδρία (φωτ.: EPA/Jim Lo Scalzo/Pool)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στα δικαστήρια πέφτει ο κλήρος για να εξετάσουν τη νομιμότητα του εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε χθες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο καταργεί την αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας για τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ. Οργανώσεις υποστήριξης των μεταναστών και προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ήδη κατέθεσαν τις πρώτες προσφυγές σε ομοσπονδιακά δικαστήρια της Μασαχουσέτης και του Νιου Χαμσάιρ εναντίον των εκτελεστικών διαταγμάτων που υπέγραψε χθες ο Τραμπ.

Αναμένεται επίσης ότι τα διατάγματα θα αμφισβητηθούν στα δικαστήρια και από πολλούς γενικούς εισαγγελείς Δημοκρατικών Πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια και το Κονέκτικατ.

Ο Λευκός Οίκος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για κάποιο σχόλιο.

Οι πρώτες προσφυγές βάζουν στο στόχαστρο ένα κεντρικό κομμάτι της σαρωτικής καταστολής της μετανάστευσης εκ μέρους του Τραμπ, την εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μην αναγνωρίζουν την ιθαγένεια των παιδιών που γεννιούνται στις ΗΠΑ από μητέρες που βρίσκονται παράτυπα στη χώρα ή προσωρινά (με βίζα) και οι πατέρες του δεν είναι υπήκοοι των ΗΠΑ ή νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι.

Προσφυγή από μια έγκυο

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) και άλλες οργανώσεις υπέβαλαν την πρώτη προσφυγή στο Κονκόρντ του Νιου Χαμσάιρ. Μια δεύτερη κατατέθηκε γύρω στα μεσάνυχτα στη Βοστόνη από μια έγκυο και οργανώσεις υποστήριξης των μεταναστών.

Οι τυχόν εφέσεις στις αποφάσεις που θα λάβουν οι τοπικοί δικαστές θα εξεταστούν στο 1ο Περιφερειακό Εφετείο, οι πέντε δικαστές του οποίου είναι όλοι τους διορισμένοι από Δημοκρατικούς προέδρους, κάτι εξαιρετικά σπάνιο σε όλες τις ΗΠΑ.

Και στις δύο προσφυγές επισημαίνεται ότι το εκτελεστικό διάταγμα παραβιάζει το δικαίωμα ιθαγένειας όπως ορίστηκε από τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος όπου αναφέρεται ότι όλοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ είναι πολίτες της χώρας. Οι προσφυγές βασίζονται επίσης στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 1898 (ΗΠΑ εναντίον Γουόνγκ Κιμ Αρκ) που έκρινε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ δικαιούνται την αμερικανική υπηκοότητα.

Η έγκυος γυναίκα που προσέφυγε εναντίον των διαταγμάτων του Τραμπ ζει στη Μασαχουσέτη (στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται μόνο ως «Ο. Ντοου» και δεν αποκαλύπτεται το όνομά της) και έχει λάβει προσωρινό καθεστώς προστασίας. Αναμένεται να γεννήσει τον Μάρτιο.

Το προσωρινό καθεστώς προστασίας χορηγείται σε πρόσωπα που προέρχονται από χώρες όπου έχουν σημειωθεί φυσικές καταστροφές ή ένοπλες συρράξεις ή άλλα έκτακτα γεγονότα και σήμερα καλύπτει περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους από 17 χώρες.

Εκκρεμούν ακόμη οι προσφυγές εναντίον και άλλων διαταγμάτων του Τραμπ. Μια ένωση που εκπροσωπεί τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους σε 37 υπηρεσίες και υπουργεία αμφισβητεί τη νομιμότητα του διατάγματος με το οποίο καθίσταται ευκολότερη η απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και η αντικατάστασή τους με άτομα πολιτικά προσκείμενα στην κυβέρνηση.

Άλλες προσφυγές από ενώσεις εργαζομένων και ομάδες προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος υποστηρίζουν ότι η «συμβουλευτική ομάδα» του Ίλον Μασκ που αποκαλείται «Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» παραβιάζει τον ομοσπονδιακό νόμο περί διαφάνειας στην κυβέρνηση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επαφές της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ με εκπροσώπους της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη

21/12/2025 - 9:35πμ
Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να καταρρίψουν ρωσικούς πυραύλους (φωτ.: Western OTO NGU)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Η Ρωσία κλιμακώνει τα πλήγματα κατά μήκος του Εύξεινου Πόντου

20/12/2025 - 4:44μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικά αμερικανικά πλήγματα στη Συρία: Νεκρά τουλάχιστον 5 στελέχη του Ισλαμικού Κράτους

20/12/2025 - 2:39μμ
Η ιστορική γέφυρα του 1931 που ένωνε Αϊόβα και Ουισκόνσιν (πηγή: Glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Ένα «μπαμ» και τέλος εποχής: Η Black Hawk Bridge έπεσε στον Μισισιπή

20/12/2025 - 11:44πμ
Μία από τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα (πηγή: US Justice Department)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ από τα αρχεία Έπσταϊν: Κλίντον, Τζάκσον και Τζάγκερ στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα

20/12/2025 - 10:44πμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τρεις κουκουλοφόροι απήγαγαν ένα ζευγάρι και το ανάγκασαν να τους μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ σε κρυπτονομίσματα

20/12/2025 - 12:00πμ
πρωθυπουργός των Σκοπίων, Χρίστιαν Μίτσκοσκι (φωτ.: facebook/Влада на Република Северна Македонија)
ΚΟΣΜΟΣ

Χρ.Μίτσκοσκι: «Για μένα το όνομα Μακεδονία είναι ιερό»

19/12/2025 - 10:28μμ
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Εισιτήριο 2€ ευρώ θα πληρώνουν οι τουρίστες για τη Φοντάνα ντι Τρέβι από την 1η Φεβρουαρίου

19/12/2025 - 8:05μμ
(Πηγή: x.com / nexta_tv)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ρωσικό drone συνετρίβη στη Νικομήδεια

19/12/2025 - 7:09μμ
(Φωτ.: EPA/FRANCIS CHUNG / POOL
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Βενεζουέλα: Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο σύγκρουσης – Σήμα ανησυχίας

19/12/2025 - 5:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαρία Ματσιώλα)

Περιβάλλον: Μια μουσική αλλιώτικη – Πώς «ακούγονται» το Δέλτα του Αξιού και η λίμνη Ορεστιάδα;

8 λεπτά πριν

Καλλιθέα: Ήρθε η ώρα των Μωμόγερων – Και του ποντιακού γλεντιού, φυσικά

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ιnstagram klavdiaitiz)

Κλαυδία: Θυμάται με συγκίνηση τα παιδικά της χρόνια στον Ασπρόπυργο και τις ιστορίες της γιαγιάς της από τον Πόντο

1 ώρα πριν

Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής: 12 μήνες, 12 περιοχές του Πόντου, 33 πρόσωπα – Οι ιδρυτές του ιστορικού σωματείου μετρούν τις μέρες του 2026

2 ώρες πριν
(Πηγή: astynomia.gr)

Κηφισιά: Διαλευκάνθηκε ληστεία με λεία 180.000 ευρώ – Δύο συλλήψεις

2 ώρες πριν
Η Τζώρτζια και η Σεβάνα Παντελή, δύο Ελληνοαυστραλές αδελφές, μιλούν για τον καθημερινό αγώνα τους με τη χρόνια ασθένειά τους (φωτ: The Greek Herald-The Advertiser)

Σεβάνα και Τζώρτζια Παντελή: Οι δυσκολίες δύο Ελληνίδων της ομογένειας στην Αυστραλία με διαβήτη τύπου 1

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign