pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα παιδιά-θαύματα του ελληνικού σινεμά που δεν συνέχισαν – Απλώς γιατί δεν ήθελαν

Για το τότε και το (ήρεμο) τώρα τους γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

27/01/2025 - 12:32μμ
Ο Νίκος Οικονομίδης τότε και τώρα

Ο Νίκος Οικονομίδης τότε και τώρα

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχουμε διαβάσει χιλιάδες άρθρα για τα παιδιά-θαύματα που συνέχισαν την καριέρά τους στην υποκριτική και μερικοί έκαναν σπουδαία πράγματα, όμως τι γίνεται με τα τότε παιδάκια που στην τρυφερή τους ηλικία πέρασαν από το σινεμά αλλά μεγαλώνοντας δεν συνέχισαν και απλά κράτησαν μια τρυφερή ανάμνηση από την υποκριτική τους καριέρα να έχουν να λένε στα εγγόνια τους; Να τα θυμηθούμε;

Το μωρό θαύμα

Έτος 1957. Οι Αφίδνες (ή Κιούρκα) μετονομάζονται σε Λεστινίτσα. Ναι, εκεί είχε γυριστεί η κλασική πια ταινία Η κυρά μας η μαμή.

Για την ακρίβεια, τα γυρίσματα της τελευταίας σκηνής έγιναν στις 23 Σεπτεμβρίου 1957. Και φυσικά είχε μαζευτεί κόσμος και από άλλες περιοχές.

Για την τελευταία σκηνή χρειαζόταν να παίξει ως κομπάρσος και ένα μωρό, το υποτιθέμενο παιδί των Δημήτρη Παπαμιχαήλ και Ξένιας Καλογεροπούλου που θα ήταν σε ένα καροτσάκι και θα το έσπρωχναν μαζί (ως συνεργαζόμενοι) η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Ορέστης Μακρής.

(Φωτ.: enimerotiko.gr)

Φυσικά δεν έγινε ακριβώς casting, αλλά διάλεξαν ένα μωρό από τον (πολύ) κόσμο που βρισκόταν εκεί. Οι γονείς συμφώνησαν, και το γύρισμα ξεκίνησε.

Το μωρό είναι ο Αντώνης Ζαρογκίκας, που φυσικά είναι περήφανος για αυτήν τη στιγμή στην αρχή της ζωής του – ασχέτως που δεν το θυμάται καθόλου, λόγω του ότι ήταν μωρό.

(Φωτ.: enimerotiko.gr)

Αχ, βρε Φανίτσα

Θεωρείται από πολλούς η καλύτερη ελληνική ταινία του 20ού αιώνα. Ο λόγος για τη σπονδυλωτή Κάλπικη λίρα. Και ποιος δεν την έχει δει, και ποιος δεν έχει δακρύσει με την ιστορία της ορφανής Φανίτσας που λύγισε την καρδιά ως και του σπαγγοραμένου σπιτονοικοκύρη κυρ-Βασίλη, που τον υποδυόταν ο σπουδαίος Ορέστης Μακρής.

(Φωτ.: tmdb.org)

Το κοριτσάκι που υποδύθηκε τη Φανίτσα λέγεται Μαρία Καλαμιώτου, αλλά μην την ψάξετε σε άλλη ταινία. Δεν έπαιξε. Όμως δεν καταπίεσε την καλλιτεχνική της φύση, καθώς έγινε χορεύτρια στη Λυρική Σκηνή. Ζει στη Γαλλία με την οικογένειά της και είναι πολύ ευτυχισμένη. Και φυσικά δεν ξέχασε ποτέ την Φανίτσα.

(Φωτ.: retromaniax.gr)

«Αλέκσιιη, μη φύγεις»

Τον Δεκέμβριο του 1968 κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες η ταινία της Φίνος Φιλμ Ο μικρός δραπέτης. Πρόκειται για το πρώτο φιλμ του σκηνοθέτη Σταύρου Τσιώλη, εντελώς διαφορετικό απ’ ό,τι έκανε στην πορεία, ακόμα και από αυτά που γύρισε στον Φίνο.

(Φωτ.: finosfilm.com)

Ο Μικρός δραπέτης είναι μακράν η καλύτερη ελληνική παιδική ταινία, που μπορεί να παραξένεψε κάποιους, αλλά αγαπήθηκε από μια ολόκληρη γενιά. Και όταν στα 70ς πουλήθηκαν οι ταινίες της εταιρείας στην τηλεόραση, αγαπήθηκε κι από μια άλλη γενιά.

Δυστυχώς με την είσοδο των ιδιωτικών καναλιών οι περισσότερες δραματικές ταινίες, ακόμα και αν έγραψαν ιστορία, εξορίστηκαν.

Παρ’ όλα αυτά ο Μικρός δραπέτης έγινε ένα μικρό cult μυστικό με θεατές που το λατρεύουν. Και βέβαια η ατάκα που έλεγε η μικρή («Αλέκσιιη, μη φύγεις») έχει γράψει ιστορία. Όσο για τον Αλέκσιιη; Ο Νίκος Οικονομίδης που υποδύθηκε τον ήρωα έπαιξε σε άλλα δύο φιλμ (στην Ερωτική συμφωνία με την Τζένη Καρέζη και στο Δεν υπάρχουν λιποτάκτες όπου υποδυόταν τον γιο της Κατερίνας Χέλμη), και that’s all.

Στην πορεία ασχολήθηκε με την τέχνη, αλλά με τα εικαστικά. Σήμερα είναι ένας συμπαθέστατος και κομψός κύριος, παντρεμένος, που θυμάται με νοσταλγία την υποκριτική της εφηβικής του ηλικίας.

Το άλλο «αστέρι» του δραπέτη

Δεν ήταν όμως μόνο ο Νίκος Οικονομίδης που ξεχώρισε από τον Δραπέτη. Και έτερο αγοράκι, ο Τάσος Δαρδαμάνης που έπαιξε σε άλλες δύο ταινίες. Στο αμέσως επόμενο φιλμ στο οποίο έπαιξε, τον Πανικό, που ήταν του ίδιου σκηνοθέτη και στην ίδια εταιρεία, αναβαθμίστηκε σε πρωταγωνιστή.

(Φωτ.: finosfilm.com)

Ήταν το αγοράκι το οποίο απήγαγε μια συμμορία, και η φιλία του με έναν εξ αυτών αποδείχτηκε σωτήρια και άκρως συγκινητική. Τον τελευταίο υποδύθηκε ο Νίκος Γαλανός. Ήταν τόσο ταιριαστή η χημεία τους, που είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι ήταν αδέλφια. Κάτι που φυσικά δεν ίσχυε.

Ο Τάσος Δαρδαμάνης δεν συνέχισε στην υποκριτική. Αλλά το 2021 στα «Προσωπικά» της Έλενας Κατρίτση, μίλησε ύστερα από μισό αιώνα, σε εκπομπή αφιερωμένη στον Νίκο Γαλανό.

Ο βετεράνος

Όταν οι συμμαθητές του έπαιζαν κρυφτό, ο Τάκης Γκιόκας έπαιζε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, «ενοχλούσε» μέσα στο σινεμά τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τη Μάρθα Καραγιάννη ή έλεγε στην Ρένα Βλαχοπούλου «Θα σου βγάλω το μάτι».

Ο Τάκης Γκιόκας ήταν το γλυκό ξανθό αγοράκι με τα ξανθά σγουρά μαλλιά, που μέχρι τα 11 του είχε παίξει σε ουκ ολίγες ελληνικές ταινίες.

(Φωτ.: in.gr)

«Στο χώρο βρέθηκα μέσω των γονιών μου, συγκεκριμένα από τη μητέρα μου, που διατηρούσε τότε ένα από τα σωματεία κομπάρσων», είχε πει σε συνέντευξή του. Και συνέχισε: «Από μωρό σχεδόν με έπαιρνε μαζί στο γραφείο της, αλλά και στα γυρίσματα των ταινιών, που πολλές φορές τόσο η ίδια όσο και ο πατέρας μου συμμετείχαν ως κομπάρσοι».

Μεγαλώνοντας όμως σταμάτησε. «Σίγουρα έπαιξαν αρνητικό ρόλο και οι δυσκολίες που έβλεπα να αντιμετωπίζει η μητέρα μου στον χώρο. Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι από μικρή ηλικία με ενδιέφεραν ιδιαιτέρως η τεχνολογία και οι επιστήμες» είχε πει, για να συμπληρώσει: «Πάντως, ήταν όμορφη εποχή και έχω γλυκές αναμνήσεις από τότε, αν και αμυδρές – άλλωστε έχουν περάσει πολλά χρόνια…».

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μία από τις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Τιμ Ντε Κράνε και προέρχονται από το αρχείο του Χέρμαν Χόιερ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καισαριανή 1944: Αυθεντικές οι φωτογραφίες της εκτέλεσης των 200, προσύμφωνο για την απόκτησή τους

20/02/2026 - 4:37μμ
(Φωτ.:Γκέλυ Καλαμπάκα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Cleansed»: Η φετινή παράσταση με τα απανωτά sold out, τις αποχωρήσεις θεατών και την «τρέλα» της Κέιν

20/02/2026 - 4:01μμ
(Εικ.: pontosnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ταξίδι της Ελληνίδας ματριόσκα – Μικρά χεράκια πίσω από τις 63 κούκλες με τις παραδοσιακές φορεσιές που στέλνουν μηνύματα πολιτισμού

19/02/2026 - 5:04μμ
Στον χώρο αποκαλύφθηκε πινακίδα για τη μετονομασία του κτηριακού συγκροτήματος (φωτ.: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζ»: Ένας φάρος της ιστορικής μνήμης στην Θεσσαλονίκη προς τιμή του Κώστα Γαβρά

17/02/2026 - 7:35μμ
(Φωτ. EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Akylas Μυτιληναίος: Από τις Σέρρες στη Βιέννη, με …κρουαζιερόπλοιο – Η ιστορία πίσω από την αγκαλιά που έκανε την Ελλάδα να δακρύσει

16/02/2026 - 5:23μμ
(Φωτ.: facebook / Δήμος Καλαμαριάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κώστας Γαβράς: Η ποντιομάνα Καλαμαριά τίμησε τον διεθνή σκηνοθέτη

15/02/2026 - 7:42μμ
(Φωτ.: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Sing for Greece 2026»: Με καλεσμένο τον Χρήστο Μάστορα ο αποψινός τελικός

15/02/2026 - 3:10μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο Βαγγέλη Πρωτόπαππα/STR)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι «Άπω Ιωνία» γεφυρώνουν Ελλάδα και Ιαπωνία με ήχους από την Αρχαιότητα έως το ρεμπέτικο

15/02/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Κατερίνα Ζωγραφιστού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη γίνονται διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης

15/02/2026 - 11:24πμ
Ο Μάνος Γαβράς στην τιμητική εκδήλωση του δήμου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τιμητική βραδιά για τον Κώστα Γαβρά από τον δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά του στις Τέχνες

13/02/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας «Βιολάντα» Κώστα Τζιωρτζιώτη. Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Προσφυγή για αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη και νέα στοιχεία για παραλείψεις ασφάλειας

15 λεπτά πριν
Αριστερά μία από τις ιστορικές φωτογραφίες του Βέλγου συλλέκτη, και δεξιά ένα σκίτσο που Ανέστη Λαζαρίδη

Ένα ακόμη πρόσωπο αποκτά όνομα – Ο Μικρασιάτης Ανέστης Λαζαρίδης ανάμεσα στους 200 της Καισαριανής

52 λεπτά πριν
(Πηγή: Glomex)

Σύνδεση με τον Βόσπορο: Πώς γιορτάζουν οι Έλληνες της Πόλης τις Απόκριες

1 ώρα πριν
Πρωτοσέλιδα βρετανικών εφημερίδων για τη σύλληψη του Άντριου, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Adam Vaughan)

Υπόθεση Άντριου: Η σύλληψη που βάζει βόμβα στα θεμέλια του βρετανικού Στέμματος

2 ώρες πριν
Ο Βούλγαρος βαρυποινίτης που κατηγορείται για τη δολοφονία στις φυλακές Δομοκού, οδηγείται στα δικαστήρια Λαμίας, Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)

Έγκλημα στις Φυλακές Δομοκού: Τι υποστηρίζει ο 38χρονος Βούλγαρος βαρυποινίτης

2 ώρες πριν
Αναμνηστική φωτογραφία μετά την εκδήλωση (φωτ.:  Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Μακροχώρι Βέροιας: Όταν η Αποκριά του Πόντου ζωντανεύει μέσα από μνήμες και αφηγήσεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign