pontosnews.gr
Παρασκευή, 16/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με τσουνάμι διαταγμάτων ο Τραμπ «καταπίνει» την εποχή Μπάιντεν

Οι πρώτες κινήσεις του 47ου προέδρου των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του

21/01/2025 - 9:21πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο προτού υπογράψει τα πρώτα διατάγματα της δεύτερης θητείας του, καθισμένος σε ένα γραφείο στη σκηνή του Capital One Arena (φωτ.: EPA / Allison Dinner)

Ο Ντόναλντ Τραμπ λίγο προτού υπογράψει τα πρώτα διατάγματα της δεύτερης θητείας του, καθισμένος σε ένα γραφείο στη σκηνή του Capital One Arena (φωτ.: EPA / Allison Dinner)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με ένα τσουνάμι διαταγμάτων που… καταπίνει την εποχή Μπάιντεν ξεκίνησε η «χρυσή εποχή» Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με στόχο το τέλος της «παρακμής των Ηνωμένων Πολιτειών». Σε μια επίδειξη ισχύος, ο 47ος πρόεδρος ανακήρυξε ως «ημέρα απελευθέρωσης» την ορκωμοσία του.

Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, μαζικές απελάσεις μεταναστών, ανάκτηση της Διώρυγας του Παναμά, τέλος στις πράσινες πολιτικές και επίσημη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπου της Αμερικής.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην περιμένει να εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο για να αρχίσει να κυβερνά. Από ένα γραφείο στη σκηνή του Capital One Arena, του στεγασμένου σταδίου από το οποίο οι πιστοί του παρακολούθησαν τα εγκαίνια μέσω οθονών, υπέγραψε τα πρώτα του διατάγματα, μόλις έφτασε από το Καπιτώλιο. Το πλήθος τον περίμενε για ώρες και τον επευφημούσε κατά την άφιξή του με κραυγές και το «Μάχη, πάλεψε, πάλεψε», τα λόγια που είπε μετά από την απόπειρα δολοφονίας του.

Το πρώτο διάταγμα ήταν η κατάργηση 78 εκτελεστικών διαταγών του Τζο Μπάιντεν. Πάγωσε  τις προσλήψεις υπαλλήλων. Κατήργησε την τηλεργασία για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Ζήτησε από τις κυβερνητικές υπηρεσίες να εργαστούν για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Με το 6ο διάταγμα απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για τις εκπομπές ρύπων. Με το επόμενο ανακοίνωσε ότι αποκαθιστά την ελευθερία της έκφρασης και τερματίζει τη δίωξη των πολιτικών αντιπάλων.

Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ πήγε στον Λευκό Οίκο για να υπογράψει ακόμα περισσότερα διατάγματα. Εκτός από αυτά που είχε προαναγγείλει, υπήρχε ένα για την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ένα άλλο για την απόσυρση της συμφωνίας του ΟΟΣΑ για τη θέσπιση ελάχιστου φόρου 15% στις πολυεθνικές, και ένα ακόμα με το οποίο η Κούβα ξαναμπαίνει στη μαύρη λίστα των χωρών που υποστηρίζουν την «τρομοκρατία».

Επίσης, διέταξε την αναστολή για 90 ημέρες της αμερικανικής αναπτυξιακής βοήθειας στο εξωτερικό. Δεν ακόμα είναι σαφές ποια προγράμματα, ποιες χώρες, ποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις και ποιους διεθνείς οργανισμούς μπορεί να πλήξει η απόφαση αυτή.

Κάνοντας πράξη μια ακόμα προεκλογική δέσμευση, απένειμε χάρη σε πάνω από 1.500 καταδικασθέντες για τη συμμετοχή τους στην επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, χαρακτηρίζοντάς τους για ακόμη μια φορά «ομήρους».

Επίσης, ακύρωσε εκτελεστικά διατάγματα που προωθούσαν τον πλουραλισμό, την ισότητα και τη συμπερίληψη (DEI – diversity, equality, inclusion) και προστάτευαν τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των φυλετικών μειονοτήτων.

Εξαπολύθηκε η αντιμεταναστευτική επίθεση

Υπεσχημένη εδώ και πολύ καιρό, η ευρείας κλίμακας αντιμεταναστευτική επίθεση του Ντόναλντ Τραμπ παίρνει πλέον μορφή: ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα με το Μεξικό, διέταξε τον αμερικανικό στρατό να εγγυηθεί την ασφάλειά τους, και επιτέθηκε στο δικαίωμα του ασύλου και στο δικαίωμα του εδάφους (την αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας οποιουδήποτε παιδιού γεννιέται στη χώρα).

Ορισμένα από τα διατάγματα μοιάζουν να αντίκεινται προς το Σύνταγμα των ΗΠΑ, και είναι βέβαιο πως θα αμφισβητηθούν στις δικαστικές αίθουσες.

Με την κατάσταση έκτακτης, «όλες οι παράνομες είσοδοι θα σταματήσουν αμέσως και θα αρχίσουμε να απελαύνουμε εκατομμύρια ξένους εγκληματίες εκεί από όπου ήρθαν», ανέφερε στην ομιλία του αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

«Θα στείλω το στρατό στα νότια σύνορα για να απωθήσει την καταστροφική εισβολή στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Το δε διάταγμα που θέτει υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα του εδάφους – το χαρακτήρισε «γελοίο» απευθυνόμενος στον Τύπο στο Οβάλ Γραφείο– συμπεριλαμβάνεται στη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος και είναι βέβαιο πως θα πυροδοτήσει δικαστική μάχη. «Θεωρώ πως έχουμε καλούς λόγους, αλλά μπορεί να έχετε δίκιο», απάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ ερωτηθείς σχετικά.

Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ λογαριάζει επίσης να ξαναρχίσει την ανέγερση του περίφημου τείχους του στα σύνορα με το Μεξικό και να επιτεθεί στο δικαίωμα του ασύλου, δήλωσε η Άννα Κέλι, νέα αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Θα υποδεχόμαστε πολλούς εργαζόμενους, αλλά πρέπει η μετανάστευση να είναι νόμιμη», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται το δόγμα «παραμείνετε στο Μεξικό», χαρακτηριστικό μέτρο της πρώτης θητείας του. Η πολιτική αυτή ανάγκασε χιλιάδες αιτούντες άσυλο, κυρίως από την κεντρική Αμερική, να περιμένουν στην άλλη πλευρά των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, όσο οι αιτήσεις τους εξετάζονταν από αρμόδια ειδικά μεταναστευτικά δικαστήρια.

Οι αποφάσεις του νέου Αμερικανού προέδρου έχουν άμεσες συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους. Χθες η εφαρμογή CBP One, που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση του προκατόχου του Τζο Μπάιντεν ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την υποβολή αιτήματος ασύλου προτού φθάσουν στις ΗΠΑ, σταμάτησε να λειτουργεί, πυροδοτώντας σκηνές απελπισίες στη μεξικανική πλευρά των συνόρων, όταν πολλοί διαπίστωσαν πως ακυρώθηκαν τα ραντεβού τους.

Η κυβέρνηση Τραμπ «αληθινά θα προσπαθήσει να μετακινήσει τα όρια» και να δει αν τα μέτρα της «θα επιζήσουν στα δικαστήρια», προέβλεψε ο Κρις Ραμόν της ΜΚΟ UnidosUS, θυμίζοντας πως η ανάπτυξη του στρατού επίσης αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιούσε εξαιρετικά σκληρή ρητορική κατά των μεταναστών που «δηλητηριάζουν το αίμα» της χώρας. Διατεινόταν πως η παράτυπη μετανάστευση προκάλεσε κύμα εγκληματικότητας στις ΗΠΑ, παρότι ο ισχυρισμός καταρρίπτεται απλώς και μόνο με μια ματιά στις επίσημες στατιστικές.

Ακόμη χθες, ανακοίνωσε πως χαρακτηρίζει τα καρτέλ των ναρκωτικών «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις», υποσχόμενος να «εξαλείψει την παρουσία όλων των ξένων συμμοριών και εγκληματικών κυκλωμάτων» στις ΗΠΑ. Η κυβέρνησή του εννοεί να εφαρμόζεται η θανατική ποινή και για τους αλλοδαπούς που καταδικάζονται για φόνους ή άλλα ειδεχθή εγκλήματα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πριγκίπισσα Ειρήνη με την αδερφή της βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας στον γάμο του Νικόλαου ντε Γκρες με τη Χρυσή Βαρδινογιάννη (φωτ.: 
EPA/CHARIS AKRIVIADIS)
ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Στη μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία στην Ελλάδα

16/01/2026 - 2:35μμ
Η σημαία της Γροιλανδίας κυματίζει έξω από το Κοινοβούλιο της Δανίας, στην Κοπεγχάγη (φωτ.: EPA/SEBASTIAN ELIAS UTH  DENMARK OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: Η Ρωσία κατηγορεί το NATO ότι στρατιωτικοποιεί την Αρκτική

16/01/2026 - 1:58μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διαδηλωτές ανακρίνονται στην κρατική τηλεόραση – Πάνω από 800 εκτελέσεις ανεστάλησαν

15/01/2026 - 11:15μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στο κτήριο όπου ξέσπασε φωτιά μετά από ισχυρή έκρηξη (φωτ.: EPA/JEROEN JUMELET)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Ισχυρή έκρηξη σε κτήριο στο κέντρο της Ουτρέχτης

15/01/2026 - 7:30μμ
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, σε εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο της Ισπανίας, το 2017 (φωτ.: EPA/Javier Lopez)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η πριγκίπισσα Ειρήνη στη Μαδρίτη

15/01/2026 - 6:37μμ
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Ιράν είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία

15/01/2026 - 12:51μμ
Ιρανοί φοιτητές κρατούν πανό στη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Στο κεντρικό πανό απεικονίζεται η απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ τον Ιούλιο του 2024 με τη φράση «Το βέλος δεν αστοχεί πάντα» (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Δεν αποκλείει στρατιωτική επίθεση στο Ιράν – «Οι προγραμματισμένες εκτελέσεις διαδηλωτών δεν έγιναν»

15/01/2026 - 9:37πμ
Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ανακοινώθηκε ο επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής διακυβέρνησης

14/01/2026 - 8:52μμ
Η σάλα στο εστιατόριο Fanático στη Μαδρίτη (φωτ.: GLH Singular)
ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο νέα τραγωδία: Φωτιά από πυροτεχνήματα σε εστιατόριο της Μαδρίτης

14/01/2026 - 8:27μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνουν τα σενάρια για αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν – Φυγή Ιρανών προς την Τουρκία

14/01/2026 - 7:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε πρατήρια καυσίμων και μίνι μάρκετ στην Αττική – Μεταξύ των συλληφθέντων και ένα  μοντέλο

19 λεπτά πριν
Το καστ της «Μεγάλης Χίμαιρας» της ΕΡΤ και αριστερά ο Μ. Καραγάτσης το 1955, ένα τεκμήριο από τη Συλλογή του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ

Ο τηλεοπτικός Μ. Καραγάτσης: Οι σειρές που βασίστηκαν σε έργα του μεγάλου συγγραφέα

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: pexels.com)

Η Θεσσαλονίκη τιμά την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)

Μέγιστη υποκρισία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΠΟΕ: Επιστολή προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη για διαχείριση των πόρων που προορίζονταν για την αποκατάσταση των Ελλήνων παλιννοστούντων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: anatolinet.gr)

Ένας διαρκής φόρος τιμής στον Βίκτορα Σαρηγιαννίδη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign