pontosnews.gr
Παρασκευή, 2/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: «Γολγοθάς» ελληνικής γραφειοκρατίας η δωρεά ενός ασθενοφόρου στην Κω από τον Πανκωακό Σύλλογο Νότιας Αυστραλίας

Χρειάστηκε έναν χρόνο για να φτάσει το ασθενοφόρο στο νησί, ωστόσο επέστρεψε αμέσως στην Αθήνα για νέους ελέγχους και παραμένει άγνωστο πότε τελικά θα παραδοθεί

20/01/2025 - 2:33μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή της δωρεάς του ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ της Κω (φωτ.: vimatisko.gr)

Στιγμιότυπο από την τελετή της δωρεάς του ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ της Κω (φωτ.: vimatisko.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ταλαιπωρία του Πανκωακού Συλλόγου Νότιας Αυστραλίας «Ιπποκράτης», ο οποίος δώρισε ένα υπερσύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ της Κω.

Η δωρεά του σωματείου φαίνεται ότι έχει κολλήσει για τα καλά στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας, καθώς, εκτός από το γεγονός ότι χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να φτάσει το ασθενοφόρο στη νησί της Κω, μετά την τελετή της δωρεάς το όχημα επέστρεψε στην Αθήνα, προκειμένου να υποβληθεί σε ορισμένους ελέγχους από αρμόδιες επιτροπές τόσο για τη βεβαίωση του αριθμού κυκλοφορίας όσο και για τον ιατρικό εξοπλισμό.

(Φωτ.: vimatisko.gr)

Αφορμή από ένα τραγικό περιστατικό

Η ιδέα για τη δωρεά προέκυψε από τον τραγικό θάνατο μιας 63χρονης στην Κω, η οποία ένιωσε αδιαθεσία και ξεψύχησε ενώ την μετέφεραν με αγροτικό φορτηγό στο νοσοκομείο, καθώς το μοναδικό διαθέσιμο ασθενοφόρο του νησιού ήταν σε άλλο περιστατικό.

Έτσι, τα μέλη του αυστραλιανού συλλόγου αποφάσισαν να δωρίσουν στο ΕΚΑΒ ένα ασθενοφόρο Mercedes Benz, με σκοπό να συνδράμουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών στο νησί, μειώνοντας το χρόνο ανταπόκρισης και βελτιώνοντας τις συνθήκες μεταφοράς των ασθενών.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι και τοπικά μέσα της Κω, στο νησί υπάρχουν συνολικά τέσσερα ασθενοφόρα, αλλά μόνο το ένα λειτουργεί, διότι δεν δεν υπάρχει προσωπικό για να τα στελεχώσει. Απορία όλων των κατοίκων τώρα είναι αν θα βρεθεί προσωπικό για να στελεχώσει το νέο όχημα, εφόσον παραδοθεί.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην ομογενειακή εφημερίδα Νέος Κόσμος ο επίτιμος πρόεδρος και γενικός γραμματέας του συλλόγου Μανώλης Κουτελάς και ο πρόεδρος του συλλόγου Θεόδωρος Νικηταράς, οι διαδικασίες για την αποστολή του ασθενοφόρου στο νησί του Ιπποκράτη εκκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2023. «Μας είχαν πει ότι μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο το ασθενοφόρο θα είναι στην Κω… Περάσανε όλοι αυτοί οι μήνες, πέρασε ο Αύγουστος πέρασε ο Σεπτέμβρης… Δυστυχώς, η ελληνική γραφειοκρατία τα καθυστέρησε όλα», τόνισε ο Θεόδωρος Νικηταράς.

(Φωτ.: vimatisko.gr)

Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, τον περασμένο Νοέμβριο, το ασθενοφόρο το οποίο διαθέτει επιπλέον εξειδικευμένο εξοπλισμό για καρδιολογικά περιστατικά, έφτασε τελικά στον προορισμό του και πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή της δωρεάς στο ΕΚΑΒ του νησιού, παρουσία του μητροπολίτη Κω και Νισύρου Ναθαναήλ, εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και περίπου 70 ακόμη ατόμων.

Ωστόσο η ελληνική γραφειοκρατία δεν είχε πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα. Μετά την άφιξή του στην Κω, το ασθενοφόρο, αξίας περίπου 79.400€, εστάλη πίσω στην Αθήνα, καθώς δόθηκε η εντολή από το ΕΚΑΒ της Κω να υποβληθεί σε ορισμένους ελέγχους από αρμόδιες επιτροπές στην Αττική, τόσο για τη βεβαίωση του αριθμού κυκλοφορίας όσο και για τον ιατρικό εξοπλισμό.

«Ακόμα περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν πότε θα το παραδώσουν», πρόσθεσε ο Θ. Νικηταράς.

Μάλιστα, εξέφρασε την ευχή να παραδοθεί το ασθενοφόρο στο νησί πριν από την έναρξη του καλοκαιριού και την… επέλαση των τουριστών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αυξημένη ζήτηση σε υπηρεσίες υγείας και την άμεση ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά.

Παρών στην τελετή παράδοσης του ασθενοφόρου στην Κω στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Κω «Ιπποκράτειον» ήταν ο Μ. Κουτελάς, ο οποίος σημείωσε ότι το κόστος του εγχειρήματος, εκτός από οικονομικό, αποδείχθηκε και… ψυχολογικό.

«Με έφεραν σε δύσκολη θέση, και αγωνίζομαι ακόμα και τώρα… Με ταλαιπώρησαν πάρα πολύ», δήλωσε στον Νέο Κόσμο, αναφερόμενος στο… βραχνά της ελληνικής γραφειοκρατίας που αντιμετώπισε κατά τη διεκπεραίωση των διαδικασιών παράδοσης του οχήματος.

Αναρωτήθηκε δε «πώς γίνεται» το υπουργείο Υγείας να «μην μπορεί να πάρει μια απόφαση», επιτρέποντας να υπάρχει μόνο ένα επανδρωμένο ασθενοφόρο σε ένα νησί «με 50.000 κατοίκους το χειμώνα και 250-300.000 επισκέπτες το καλοκαίρι».

«Καθυστέρησα να επιστρέψω στην Αυστραλία περίπου άλλες δύο εβδομάδες για να παραστώ στην παράδοση», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος, και συμπλήρωσε ότι προσπάθησε πρόσφατα να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα για να ενημερωθεί σχετικά με την πορεία των διαδικασιών επιστροφής του ασθενοφόρου στο νησί, ωστόσο «λόγω εορτών δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα».

(Φωτ.: vimatisko.gr)

Αφού κατάφερε τελικά να επικοινωνήσει με έναν αντιπρόσωπο της Mercedes-Benz, ενημερώθηκε ότι το ασθενοφόρο θα παρέμενε στο κατάστημα της εταιρείας μέχρι την παράδοσή του στο ΕΚΑΒ, προκειμένου να υποβληθεί σε σχετικό έλεγχο από αρμόδια επιτροπή.

Στη συνέχεια, το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες, για την «τελική σφραγίδα», σχετικά με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Πούλησαν το κτήριο του Συλλόγου για τη δωρεά

Η εν λόγω δωρεά κατέστη εφικτή μετά την πώληση του κτηρίου του συλλόγου στην Αυστραλία, με την απόφαση του καταστατικού να ορίζει ότι τα χρήματα θα διατεθούν «σε ευαγή ιδρύματα, τόσο στην Αδελαΐδα όσο και στην Κω», σύμφωνα με τον Μ. Κουτελά.

Όπως υπογράμμισε, η πώληση του κτηρίου κρίθηκε αναγκαίο «επόμενο βήμα» για το σύλλογο, καθώς ο αριθμός των συμπάροικων κωακής καταγωγής στην Αδελαΐδα έχει πλέον μειωθεί αισθητά.

«Δεν μπορούσαμε να το κρατήσουμε καθώς εδώ, στην Αδελαΐδα, οι Κώοι είμαστε πλέον πολύ λίγοι. Πολλοί φύγανε από τη ζωή, άλλοι γέρασαν, αρρώστησαν… Δεν είχαμε τη δύναμη να κρατήσουμε αυτή την αίθουσα όπου κάναμε κοσμικές εκδηλώσεις τα περασμένα χρόνια», συμπλήρωσε ο Μ. Κουτελάς.

(Φωτ.: vimatisko.gr)

Ο Σύλλογος έχει συμβάλει ενεργά σε προσπάθειες οικονομικής στήριξης οργανισμών και ιδρυμάτων στην Αδελαΐδα και την Κω, με το συνολικό ποσό των δωρεών να ανέρχεται στα 780.000 δολάρια Αυστραλίας, όπως αποκάλυψε ο επίτιμος πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Συλλόγου.

Στην Αδελαΐδα ο Σύλλογος έχει στηρίξει οικονομικά δέκα νοσηλευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και δύο ελληνικά γηροκομεία. Στην Κω, εκτός από τη δωρεά του ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ, χρηματοδότησε την προμήθεια δύο θαλάμων ψύξης για το Γηροκομείο «Άγιος Νεκτάριος».

Επιπλέον, διέθεσε χρηματικά ποσά για την κατασκευή προσκυνηταρίου και την εγκατάσταση δύο κλιματιστικών στον νεόδμητο Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Αλικαρνασσού, ενώ προσέφερε χρήματα στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου Κω για την τοποθέτηση τριών κλιματιστικών. Παράλληλα, υποστήριξε οικονομικά και σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και αρκετές οικογένειες αναξιοπαθούντων.

• Πηγές: neoskosmos.com, vimatisko.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario- Εύξεινος Πόντος/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

50 χρόνια Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Η μεγάλη γιορτή μιας διαδρομής μισού αιώνα

2/10/2026 - 11:43πμ
Bourdo Photography Copyright
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Προεδρική Φρουρά στην Αυστραλία για την 28η Οκτωβρίου: Οι Εύζωνες θα παρελάσουν στο Σίδνεϊ και για πρώτη φορά στην Καμπέρα

2/10/2026 - 10:22πμ
Το ελληνικό περίπτερο στην «Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών», που πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου στη Μόσχα (φωτ.: Facebook / Посольство Греции в Москве-Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μόσχα: Μια αυλή χόρεψε ελληνικά – Το «Μεράκι» των Ρώσων ελληνιστών

30/09/2026 - 9:48μμ
(Φωτ.: hephaestuswien.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τασκένδη: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κώστας Πολίτης επενδύει στη γλώσσα και τη νέα γενιά

29/09/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: The Greek Herald / Mary Sinanidis)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

205 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς: Οι Αρκάδες της Μελβούρνης τίμησαν τους αγωνιστές του 1821

29/09/2026 - 9:25πμ
Σύνθεση εικόνας με τον Πιοτρ Ιβάνοβιτς Μελισσηνό, τον λογότυπο του Σώματος Πυροβολικού και Μηχανικού Ευγενών Δοκίμων και τον σύγχρονο λογότυπο της Μεγάλης Στοάς της Ρωσίας
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πιοτρ Ιβάνοβιτς Μελισσηνός: Ο πρώτος διοικητής του ρωσικού αυτοκρατορικού Πυροβολικού και εξέχον μέλος της ρωσικής Μασονίας

28/09/2026 - 10:01μμ
O Ντάρεν Μάλετ με το μανδύα του (φωτ.: Facebook / Darren Tārene Mallett)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ένας μανδύας ένωσε τον μαίανδρο με τα κύματα των Μαορί – Και έφερε κοντά συγγενείς στην Αυστραλία

28/09/2026 - 6:32μμ
(Φωτ.: Greek Orthodox Community of Melbourne and Victoria/Facebook)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Μελβούρνη στην Ελλάδα: Το Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Πρόγραμμα Νεολαίας φέρνει τους νέους της ομογένειας κοντά στις ρίζες τους

27/09/2026 - 8:15μμ
Ο Κωνσταντίνος Χέκερμαν αναζητούσε για 30 ολόκληρα χρόνια τις ρίζες του (φωτ.: linkedin.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογενής αναζητούσε για 30 χρόνια τον βιολογικό του πατέρα – Τον βρήκε μέσω DNA και ανακάλυψε μια ολόκληρη ελληνική οικογένεια

27/09/2026 - 2:38μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook.com/FHSGNY?locale=el_GR)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η συμβολή της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Το «Ακατάβλητο Πνεύμα» του 1940 

27/09/2026 - 9:47πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

ΟΕΝΓΕ: Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 21 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

42 λεπτά πριν
Η πρώτη σελίδα της αναφοράς των εκπροσώπων της Αργυρούπολης προς τον Βρετανό εκπρόσωπο στην Τραπεζούντα, με αποσπάσματα από τις επόμενες σελίδες, 2 Οκτωβρίου 1919 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ)

Πόντος, 1919: «Τα ερημωθέντα χωριά είναι αναρίθμητα» – Η έκκληση της Αργυρούπολης στη Βρετανία

56 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή, σήμερα, του 32χρονου Ρουμάνου στον εισαγγελέα (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/ EUROKINISSI)

Λαύριο: Δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας στον 32χρονο Ρουμάνο για την επίθεση στην πρώην σύντροφό του

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

ΣτΕ: Τέλος στην 20ετή και 10ετή παραγραφή για φορολογικές οφειλές – Ισχύει η 5ετία

2 ώρες πριν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (κέντρο), ο προεδρικός σύμβουλος Εμανουέλ Μπον (αριστερά), ο υπουργός Οικονομίας, Οικονομικών και Βιομηχανίας Ρολάν Λεσκύρ, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Πιέρ-Αντρέ Ιμπέρ (δεύτερος από δεξιά) και η σύμβουλος Καμίγ Μορφουάς ντε Μπρουκέρ, μετά από τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 (φωτ.: EPA/ LUDOVIC MARIN/ POOL MAXPPP OUT)

G7: Αποδέσμευση έως 100 εκατ. βαρελιών πετρελαίου για να «φρεναριστούν» οι τιμές

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γεωργία Παναγοπούλου)

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: Ποιοι δρόμοι κλείνουν το σαββατοκύριακο στην Αθήνα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV