pontosnews.gr
Κυριακή, 24/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Ολυμπιακός Σίδνεϊ και Νότια Μελβούρνη σε ένα φιλικό ντέρμπι γεμάτο νοσταλγία

Η ιστορική αντιπαλότητα των ομογενειακών συλλόγων θα «συνεχιστεί» το Σάββατο στο δεύτερο Greek Herald Cup

17/01/2025 - 3:21μμ
Η ομάδα της Νότιας Μελβούρνης μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1984 (φωτ.: greekherald.com.au)

Η ομάδα της Νότιας Μελβούρνης μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1984 (φωτ.: greekherald.com.au)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη δεύτερη συνάντηση του «The Greek Herald Cup» το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, στο Lakeside Stadium της Μελβούρνης, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι οι ιστορικοί σύλλογοι της ομογένειας Νότια Μελβούρνη και Ολυμπιακός Σίδνεϊ.

Η ιστορική αντιπαλότητα ξεκινά από την εποχή του εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου National Soccer League (NSL), τη δεκαετία του ’70, στο οποίο οι δύο σύλλογοι με την πλούσια ελληνική κληρονομιά και πολιτιστική σημασία έπαιζαν απέναντι μέχρι τον μετέπειτα διαχωρισμό των κατηγοριών στο αυστραλιανό πρωτάθλημα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Greek Herald (@thegreekherald)

Το πρωτάθλημα του 1984

Η πιο ξεχωριστή στιγμή των μεταξύ τους αγώνων ήταν το 1984, όταν η Νότια Μελβούρνη νίκησε  τον Ολυμπιακό Σίδνεϊ και στέφθηκε πρωταθλήτρια Αυστραλίας.

Στον πρώτο αγώνα, που διεξήχθη στις 24 Οκτωβρίου 1984, στο Olympic Park της Μελβούρνης, η Νότια Μελβούρνη κέρδισε τον Ολυμπιακό Σίδνεϊ με 2-1 μπροστά σε 10.000 θεατές. Ο Έγκον σκόραρε δύο φορές για τη Μελβούρνη, ενώ ο Κούσας για τον Ολυμπιακό.

Το δεύτερο παιχνίδι, που διεξήχθη τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 28 Οκτωβρίου 1984, στο στάδιο St. George του Σίδνεϊ, ήταν εξίσου έντονο. Η Νότια Μελβούρνη θριάμβευσε ξανά με νίκη 2–1, με γκολ των Κρίνο και Βζεντόρν, ενώ ο Θεοδωρακόπουλος σκόραρε για τον Ολυμπιακό Σίδνεϊ. Αυτή η νίκη έστεψε τη Νότια Μελβούρνη πρωταθλήτρια Αυστραλίας και σταθεροποίησε τη θέση της στις καρδιές των φιλάθλων.

Δύο από τους παίκτες-θρύλους εκείνης της ενδεκάδας, ο Μάνι Ανεζάκης και ο Άλαν Ντέιβιντσον μοιράστηκαν με τον Ελληνικό Κήρυκα τις σκέψεις και τις αναμνήσεις τους από την εποχή που έπαιζαν στον ομογενειακό σύλλογο, ιδιαίτερα τον κεντρικό ρόλο τους στην πρωταθλήτρια ομάδα του 1984.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από τον τελικό του 1984 (φωτ.: greekherald.com.au)

Ο Μάνι Ανεζάκης τόνισε τη δύναμη και τη νεανικότητα της ομάδας της Νότιας Μελβούρνης εκείνη την περίοδο. «Το 1984, ήταν μια τεράστια, τεράστια νίκη για εμάς», είπε. «Και το πάθος των Ελλήνων φιλάθλων, είτε έπαιζε η Νότια Μελβούρνη, είτε ο Ολυμπιακός Σίδνεϊ, ήταν τεράστιο».

Μάλιστα, όπως θυμούνται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ομογενείς και φίλαθλοι της εποχής, δεν ήταν λίγες οι φορές που έπαιζαν ξύλο οι οπαδοί μεταξύ τους, είτε επρόκειτο για τις ελληνικές, είτε για ομάδες που εκπροσωπούσαν διαφορετικές χώρες. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που το αυστραλιανό εθνικό πρωτάθλημα χωρίστηκε αργότερα σε διαφορετικές κατηγορίες, με αυστηρούς όρους συμμετοχής για τις ομάδες που συμμετέχουν.

Ο Μάνι Ανεζάκης (φωτ.: greekherald.com.au)

Από την πλευρά του, ο Άλαν Ντέιβιντσον, με πατέρα Αυστραλό και μητέρα από την Ιαπωνία, μίλησε με πάθος για την προσωπική του σχέση με την ομάδα της Νότιας Μελβούρνης και την ελληνική κοινότητα, εξηγώντας πώς αυτές οι σχέσεις διαμόρφωσαν μετέπειτα τη ζωή και την καριέρα του.

«Οι Έλληνες ήταν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου από τότε που ήμουν νέος. Γι’ αυτό άρχισα το ποδόσφαιρο, λόγω των αγοριών με τα οποία έπαιζα μαζί», είπε χαρακτηριστικά.

«Όταν ήμουν νεότερος, δεν είχα πολλούς φίλους λόγω της καταγωγής μου. Τα παιδιά της Αυστραλίας δεν με δέχτηκαν, τα Ελληνόπουλα όμως με δέχτηκαν. Από το νηπιαγωγείο, οι καλύτεροί μου φίλοι ήταν Έλληνες και αυτή η φιλία κρατάει πλέον πάνω από 60 χρόνια. Ακόμη και τη γυναίκα μου τη γνώρισα μέσω της ομάδας, ήταν οπαδός κι ερχόταν στους αγώνες. Θυμάμαι τον κόσμο, τα γήπεδα ήταν γεμάτα και οι οπαδοί ήταν τόσο φωνακλάδες και πατριώτες. Αυτό είναι οι Έλληνες, παθιασμένοι και περήφανοι. Ήταν απίστευτο να είμαι μέρος αυτού», συμπλήρωσε.

Ο Άλαν Ντέιβιντσον (φωτ.: greekherald.com.au)

Γνωριμία με τους παίκτες

Το Σάββατο, οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 13:00 (τοπική ώρα), με μίνι αγώνες και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια έως τις 17:30.

Μια ώρα αργότερα, στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί ο φιλικός αγώνας, με δωρεάν είσοδο, ωστόσο είναι απαραίτητη η προεγγραφή εδώ.

Μετά τον φιλικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, οι οπαδοί θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τους θρύλους Μάνι Ανεζάκη και Άλαν Ντέιβιντσον από κοντά, σε ένα ειδικό δείπνο.

Η βραδιά θα τιμήσει την πλούσια ιστορία τόσο της Νότιας Μελβούρνης όσο και του Ολυμπιακού Σίδνεϊ, ενώ θα γιορταστεί και η 40ή επέτειος από τη νίκη της Νότιας Μελβούρνης στο πρωτάθλημα NSL.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Greek Herald (@thegreekherald)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ποντιακοί σύλλογοι στο Σίδνεϊ ένωσαν δυνάμεις για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας

24/05/2026 - 1:11μμ
Φωτογραφίες μελών της οικογένειας Μπετάκη από διάφορες εποχές (πηγή: forum.svrt.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογένεια Μπετάκη: Από καπετάνιοι στα Ορλοφικά, ποιητές, λογοτέχνες, μηχανικοί και στρατιωτικοί της Ρωσίας

24/05/2026 - 10:23πμ
Οι Έλληνες του Ροστόφ επί του Ντον τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας (πηγή: σελίδα Vk - Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι ομογενείς τίμησαν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη

22/05/2026 - 7:05μμ
(Φωτ.: greeknewsusa.com/Δημήτρης Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικές γεύσεις και παράδοση πλημμύρισαν το Μπρούκλιν στο μεγάλο φεστιβάλ της ομογένειας

22/05/2026 - 6:10μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κρητική ομογένεια του Σίδνεϊ τίμησε την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης με μια βραδιά μνήμης και παράδοσης

22/05/2026 - 11:34πμ
Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Venizelos and Pontus: The Politics of Abandonment?» (φωτ.: Facebook / Konstantinos Kalymnios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βενιζέλος και Πόντος: «Πολιτική εγκατάλειψη;» – Η διάλεξη του Κωνσταντίνου Καλυμνιού που άνοιξε δύσκολες συζητήσεις στη Μελβούρνη

20/05/2026 - 6:10μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc./@beddyandcophotography)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…» – Η ομογένεια της Αδελαΐδας τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

20/05/2026 - 10:31πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η φωνή της μνήμης του Πόντου έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ στη Ζάμπια 

19/05/2026 - 9:28μμ
(Φωτ.: Facebook/Panagia Soumela Sidney)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η μνήμη του Πόντου μένει ζωντανή στο Σίδνεϊ

19/05/2026 - 7:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ακρίτες του Πόντου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η μνήμη δεν σβήνει ποτέ»: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία από τους Ακρίτες του Πόντου Μελβούρνης

19/05/2026 - 9:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη μεταφορά της εικόνας της Σουμελά στον Άγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων, στην Αθήνα. Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Η Παναγία Σουμελά έρχεται στην Αθήνα: Για πρώτη φορά στη Νέα Κηφισιά η ιστορική εικόνα του ποντιακού ελληνισμού

8 λεπτά πριν
Ο Χαράλαμπος Τοπάλοβ ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ευρώπης (φωτ.: favebook / Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης)

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πάλης U15: Χρυσός ο Χαράλαμπος Τοπάλοβ – Αντήχησε στο στάδιο ο Εθνικός μας Ύμνος

37 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την τουρκική στρατιωτική άσκηση EFES 2026 (φωτ.: x.com/tcsavunma)

Σύμμαχοι να σου πετύχουν!

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)

Μάριος Οικονόμου: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γραφείο Μ. Χαρακόπουλου)

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Ο ποντιακός ελληνισμός διατηρεί άσβεστη τη μνήμη της Γενοκτονίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Κώστας Τασούλας: «Διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign