pontosnews.gr
Κυριακή, 24/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ι. Φωστιέρης στη δίκη για το Μάτι: «Με τα μέσα που είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε»

Τι είπε στην απολογία του στο Εφετείο ο τότε Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων

16/01/2025 - 6:36μμ
Καμένο σπίτι στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Καμένο σπίτι στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Θέλαμε εμείς να καούν οι άνθρωποι; Να πάω να αυτοκτονήσω τώρα. Είμαστε και στον έκτο όροφο, θα το πετύχω! Ό,τι μπορούσαμε και ήταν ανθρωπίνως δυνατό το κάναμε» είπε στην απολογία του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου για την τραγωδία στο Μάτι ο τότε Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωάννης Φωστιέρης.

Ο καταδικασμένος πρωτόδικα σε εκτιτέα ποινή 5 ετών με αναστολή, απόστρατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής, υπεραμύνθηκε των ενεργειών του την επίμαχη ημέρα που η φωτιά στην Ανατολική Αττική άφησε πίσω της 104 νεκρούς, επικαλούμενος το σύνολο των σοβαρών σε εξέλιξη συμβάντων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, τις δυνατότητες σε πόρους που είχε στην διάθεση του και τις καιρικές συνθήκες με σφοδρούς ανέμους.

«Δεν τους αφήσαμε στο Μάτι. Με τα μέσα που είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε» ανέφερε, εξηγώντας τους πόρους που διέθετε αλλά και τα άλλα δύο σοβαρά, της Κινέτας και του Καλάμου, που έπρεπε να διαχειριστεί η Πυροσβεστική στην Αττική. Σημείωσε επίσης πως στο ΕΣΚΕ δεν είχαν σε καμία φάση μετάδοση πραγματικής εικόνα για τα συμβάντα σε πραγματικό χρόνο. Αυτόν τον παράγοντα επικαλέστηκε και για το θέμα της οργανωμένης απομάκρυνσης, όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο της Έδρας, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχω εκτελεστική εξουσία να το κάνω».

Ο κατηγορούμενος είπε πως θα ήταν επικίνδυνη η απομάκρυνση πολιτών εφόσον δεν υπήρχε σαφής εικόνα από αέρος και εδάφους για τις συνθήκες που επικρατούσαν ώστε να γίνει ακριβής σχεδιασμός με βάση τα δεδομένα της πορείας της φωτιάς και τις ειδικές συνθήκες της περιοχής εν μέσω θερμών και καυτών ζωνών.

Πρόεδρος: Άρα οι άνθρωποι ήταν καταδικασμένοι όπως μας τα λέτε.

Κατηγορούμενος: Αυτό δεν μπορώ να το πω. Οι επιστήμονες το λένε. Υπήρχε περιβαλλοντική απορρύθμιση στην περιοχή. Οι άνθρωποι είχαν μάθει να ζούνε εκεί. Οι φωτιές όλες, πηγαίνανε παράλληλα με τη Λεωφόρο Μαραθώνος… Καλώς ή κακώς, να λέμε την αλήθεια, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι κάποια στιγμή θα γίνει αυτή η καταστροφή.  

Στην απολογία του ο κ. Φωστιέρης δήλωσε ότι ήταν σωστή η απόφαση εκτροπής του ελικοπτέρου που επιχειρούσε στο Νταού για να μεταβεί στα Διυλιστήρια Κορίνθου. Ο κατηγορούμενος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της εκτροπής, καθώς αυτό αλλά και η διαχείριση των εναέριων ήταν εκείνα για τα οποία κρίθηκε ένοχος από το πρώτο δικαστήριο.

«Ορθά έγινε η εκτροπή για τα Διυλιστήρια. Όταν σε καλούν από τέτοιες δομές, από τέτοιες εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει θέμα. Σε χρόνο μηδέν πρέπει να ανταποκριθείς. Είναι οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη. Αποθηκεύονται 2,8 εκατομμύρια κυβικά καυσίμων: κηροζίνες, λιπαντικά, μαζούτ… Και να προσθέσω και κάτι χωρίς να επεκταθώ. Η Ελλάδα είναι ΝΑΤΟ, η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι ΝΑΤΟ. Εδώ θα βάλω τελεία. Δεν είναι απλά τα πράγματα».

Φορτισμένος σε άλλο σημείο της απολογίας του είπε: «Ερχόμαστε εκ των υστέρων και λέμε ότι μπορούσε να γίνει το ένα και το άλλο. Για λόγους εντυπωσιασμού λέμε διάφορα. Αλλά αυτοί που τα λένε δεν κάθονται εδώ… Εγώ δεν είμαι πολιτικός, πυροσβέστης είμαι… Έχουν γίνει ενέργειες από την Πολιτεία στην μετά Μάτι εποχή για να αντιμετωπιστούν θεσμικά οι οποίες αδυναμίες; Αλλά εμείς είμαστε τότε εκεί, σε όλες τις φωτιές εκείνη τη μέρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Τζούλη Βινιεράτου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χρίστος Κωνσταντινίδης/ STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ποντιακή λύρα 2,5 μέτρων έφτιαξε συνταξιούχος στις Σάπες Ροδόπης – Η δεύτερη ζωή για ένα δέντρο που ξεράθηκε

24/08/2025 - 9:51πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δροσερή Κυριακή με παροδικές νεφώσεις

24/08/2025 - 8:07πμ
(Φωτ. αρχείου: Δήμος Νεάπολης-Συκεών)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Νεάπολης- Συκεών: Έκτακτη αιμοδοσία στις 27 και 28 Αυγούστου

23/08/2025 - 9:57μμ
(Φωτ.: Νίκος Χριστοφορίδης/ pontosnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Μελισσοκόμος συνελήφθη για τη φωτιά στο Χορτιάτη

23/08/2025 - 7:41μμ
(Φωτ.: Γρ. Τύπου Δήμου Αριστοτέλη)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Μνημείο για τους Μακεδονομάχους της οικογένειας Γερογιάννη στην Αρναία

23/08/2025 - 6:48μμ
(Φωτ. αρχείου: astynomia.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στο Βόλο: Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε τη σύζυγό του

23/08/2025 - 5:48μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Συνελήφθη για αντιποίηση 52χρονη που ντυνόταν καλόγρια και πουλούσε εκκλησιαστικά είδη

23/08/2025 - 4:25μμ
(Φωτ. αρχείου: Mariakray / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

Παξοί: Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα πήραν οι συγγενείς της 4χρονης που πνίγηκε σε πισίνα

23/08/2025 - 3:55μμ
(Φωτ.: Νίκος Χριστοφορίδης / pontosnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στον Χορτιάτη

23/08/2025 - 1:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη 44χρονος για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας και χειροδικία σε βάρος 26χρονης ανιψιάς του

23/08/2025 - 12:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακουαρέλα του Χρήστου Γ. Δημάρχου με θέμα τη γαμήλια πομπή

Ποντιακά έθιμα και τραγούδια του γάμου

5 λεπτά πριν
(Πηγή: pixabay.com/el/users/umutizgi-11024074/)

Κωνσταντινούπολη: Βραδιά ποντιακής μουσικής με τα «Λεφτοκάρυα» στο φεστιβάλ «Θεοτόκεια»

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χρίστος Κωνσταντινίδης/ STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ποντιακή λύρα 2,5 μέτρων έφτιαξε συνταξιούχος στις Σάπες Ροδόπης – Η δεύτερη ζωή για ένα δέντρο που ξεράθηκε

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook.com/ groups/konpolbe?locale=el_GR)

Η Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως υποδέχεται τους φίλους της με μεζέ από την Πόλη

2 ώρες πριν
Άνδρες της αμερικανικής Εθνοφρουράς περιπολούν κοντα στο Μνημείο του Ουάσινγκτον, στο πάρκο National Mall στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/SHAWN THEW)

«Washington Post»: Το αμερικανικό Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα και στο Σικάγο

2 ώρες πριν
Ποντιακή λύρα, αγγείο, ακορντεόν και μπουζούκι παίζουν Έλληνες που έφτασαν στα τέλη Δεκεμβρίου 1954 στην Αυστραλία, στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών Greta, στη Νέα Νότια Ουαλία. Οι μουσικοί, από αριστερά προς τα δεξιά, είναι οι Ανδρέας Κρουμπλίδης (Κιλκίς), Εμμανουήλ Λαγός (Κατερίνη), Θεόκλητος Αταλασίδης (Κιλκίς), Στέργιος Μήτκας (Κιλκίς), Νικόλαος Καλλιφατίδης (Καστοριά) (φωτ.: Εθνικά Αρχεία της Αυστραλίας)

Δημογραφική ανάλυση των Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία μέσα από τις… νεκρολογίες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign