pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένωση Ποντίων Μελισσίων: Εβδομήντα χρόνια ιστορίας σε 12 μήνες και 29 φωτογραφίες

Με ένα επετειακό ημερολόγιο για το 2025 ολοκληρώνει τους εορτασμούς για τα γενέθλιά του το ποντιακό σωματείο

16/01/2025 - 8:12μμ
1961: Επί προεδρίας Βαγγέλη Κοτρίδη θεμελιώνεται η στέγη της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων. Τον θεμέλιο λίθο τοποθετεί πιθανότατα ο μεγάλος ευεργέτης Π. Τσιμπρικίδης. Εικονίζονται μεταξύ άλλων: Γ. Καλαϊτζίδης, Σπ. Τσιμπρικίδης, Β. Κοτρίδης, Μ. Εμμανουηλίδης, Σ. Ιωαννίδης (πηγή: Ημερολόγιο 2025, «Αφιέρωμα στους πρωτεργάτες»)

1961: Επί προεδρίας Βαγγέλη Κοτρίδη θεμελιώνεται η στέγη της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων. Τον θεμέλιο λίθο τοποθετεί πιθανότατα ο μεγάλος ευεργέτης Π. Τσιμπρικίδης. Εικονίζονται μεταξύ άλλων: Γ. Καλαϊτζίδης, Σπ. Τσιμπρικίδης, Β. Κοτρίδης, Μ. Εμμανουηλίδης, Σ. Ιωαννίδης (πηγή: Ημερολόγιο 2025, «Αφιέρωμα στους πρωτεργάτες»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τους τελευταίους μήνες του 2024 αναφερθήκαμε εκτενώς στα γενέθλια της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων Αττικής, καθώς για έναν εθνοτοπικό-πολιτιστικό σύλλογο η συμπλήρωση 70 ετών ανελλιπούς δράσης είναι σημαντικό ορόσημο.

Η Ένωση γιόρτασε αυτό το ορόσημο με πολλές δράσεις, κορυφαία όλων όμως είναι η έκδοση του Ημερολογίου 2025, με τίτλο «Αφιέρωμα στους πρωτεργάτες».

Συγκινητικές φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια κοσμούν το ημερολόγιο και τεκμηριώνουν την ιστορία των προσφύγων που πριν από 70 χρόνια έβαλαν –κυριολεκτικά– το λιθαράκι τους για να χτιστεί μια κιβωτός του ποντιακού πολιτισμού στο μέρος που σήμερα ανήκει στα βόρεια προάστια, τότε όμως δεν ήταν παρά ένα χωριό της Αττικής. Ας μην ξεχνάμε πως η οικοδόμηση της περιοχής άρχισε στην ουσία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως διαβάζουμε στο συνοδευτικό κείμενο, «Το ημερολόγιο αυτό είναι αφιερωμένο στους τριάντα τρεις πρόσφυγες, που το 1954 έδωσαν νομική υπόσταση στη λαχτάρα τους για τη διάσωση και τη διάδοση της ποντιακής κληρονομιάς. Έφτασαν στα Μελίσσια από συνοικισμούς του Πειραιά κυρίως, όπως η Κοκκινιά και η Δραπετσώνα, αναζητώντας υγιεινές συνθήκες διαβίωσης, αλλά και απασχόληση στα περιβόλια, στις οικοδομές και στα νοσοκομεία της περιοχής.

»Όλοι τους μετρούσαν υλικές απώλειες. Οι περισσότεροι και ανθρώπινες, δεδομένου πως οι θάνατοι από τις διώξεις στον Πόντο, αλλά και από τις άθλιες συνθήκες της μετακίνησης προς την Ελλάδα ήταν χιλιάδες.

»Πρώτη έδρα του σωματείου ήταν ένα νοικιασμένο μαγαζί στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, τη σημερινή λεωφόρο Δημοκρατίας. Τα μέλη συγκεντρώνονταν εκεί, συζητούσαν, χόρευαν, μοιράζονταν χαρές και καημούς. Περνώντας το κατώφλι του ένιωθαν πως όλοι γύρω ήταν “δικοί” τους. Η κοινή τους καταγωγή και οι σκληρές δοκιμασίες τους, αντί να τους αδρανοποιήσουν, τους έδωσαν δύναμη για τον καθημερινό μόχθο, αλλά και για πρόοδο. Το αναπτυξιακό αποτύπωμα των Ποντίων στην περιοχή ήταν και είναι έντονο και έχει συνεισφέρει πολλά στη μετεξέλιξη του τότε μικρού χωριού των Μελισσίων σε μια όμορφη σύγχρονη πόλη».

Το 1959 τα μέλη, με τις συνδρομές τους, κατορθώνουν το ακατόρθωτο: επί προεδρίας Μανώλη Εμμανουηλίδη αγοράζεται το οικόπεδο της οδού Τσαλδάρη. Το 1961, επί προεδρίας Βαγγέλη Κοτρίδη, ξεκινά η ανέγερση ενός χώρου λίγων τετραγωνικών, που ολοκληρώθηκε στις αρχές του 1962 με εθελοντική προσφορά στις οικοδομικές εργασίες, και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επί προεδρίας Δημήτρη Τομπουλίδη, έγινε η ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου της Ένωσης.

Αυτές τις ιστορικές περιόδους και στιγμές –όπως το χτίσιμο του Πνευματικού Κέντρου, π.χ.– εικονογραφούν οι 29 φωτογραφίες.

Ονόματα και πρόσωπα περασμένων εποχών, που μένουν ωστόσο χαραγμένα στη μνήμη των σημερινών μελών του συλλόγου που εξακολουθούν να εργάζονται «για την πραγμάτωση των προσδοκιών και των στόχων που έθεσαν οι ιδρυτές, με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση».

Ακολουθούν κάποιες χαρακτηριστικές φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο, με τις λεζάντες τους.

Το εξώφυλλο του ημερολογίου, με τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης

• Πηγή φωτογραφιών: Ένωση Ποντίων Μελισσίων, Ημερολόγιο 2025, «Αφιέρωμα στους πρωτεργάτες».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Street food αλά ποντιακά: Η Νάουσα δοκίμασε περέκ με smashed κιμά και cheesecake με πασκιτάν

7/09/2026 - 12:45μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Άνοιξαν οι εγγραφές για τη νέα πολιτιστική περίοδο

5/09/2026 - 9:31μμ
(Πηγή: facebook.com/akritaskrioneriou)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ο Ακρίτας» Κρυονερίου στην Καβάλα: Αρχίζουν οι εγγραφές στον δραστήριο ποντιακό σύλλογο

5/09/2026 - 10:39πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εργαστήρι του Πόντου: Τα παιδιά γίνονται οι μικροί φύλακες της ποντιακής μνήμης

4/09/2026 - 7:39μμ
Ο λογότυπος του Συλλόγου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Αργοναύτες» Κιλκίς: Όλα έτοιμα για τη νέα πολιτιστική περίοδο – Με το κέφι στο φουλ!

4/09/2026 - 6:18μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βριλήσσια: Χορός, λύρα και μνήμη από γενιά σε γενιά με τους «Τραντέλληνες»

4/09/2026 - 5:50μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Πόντιοι της Κολονίας ξαναζωντανεύουν την παράδοση με χορό και μουσική

4/09/2026 - 1:16μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μακροχώρι: Δύο βραδιές με ποντιακή λύρα, χορό και παράδοση στο πανηγύρι του Τιμίου Προδρόμου

3/09/2026 - 11:28μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης & Σοφία Αμπερίδου ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα βιωματικό ταξίδι στην καρδιά του ποντιακού πολιτισμού

3/09/2026 - 10:16μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» ανοίγει νέο κύκλο δράσεων στην Έδεσσα

3/09/2026 - 7:32μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκηνή από την ταινία «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη

Η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη παίρνει το δρόμο για τα Όσκαρ

18 δευτερόλεπτα πριν
Αστυνομικός έξω από το ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη, Δευτέρα 27 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Τέμπη: Με τις καταθέσεις της οικογένειας του μηχανοδηγού άρχισε η αποδεικτική διαδικασία

24 λεπτά πριν
Φωτιά στη Μακρυκάπα Ευβοίας, Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Νικολάου)

Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μακρυκάπα – Απειλούνται μαντριά, μάχη με τον άνεμο

48 λεπτά πριν

Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Από το μεγαλείο της οπερέτας, στη λησμονιά και τη φτώχεια

1 ώρα πριν
Ο Γερμανός καγκελάριος και πρόεδρος της CDU Φρίντριχ Μερτς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μία ημέρα μετά τις εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ, στις 7 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Γερμανία: Η νίκη της AfD κλονίζει τον Μερτς – «Τεκτονική αναταραχή» στο πολιτικό σύστημα

2 ώρες πριν
Εικόνα από τον 9ο Αγώνα Δρόμου
«Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» (φωτ.: zonews.gr/Τάσος Τατάρογλου)

10ος Αγώνας Δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» σε Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV