pontosnews.gr
Παρασκευή, 3/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντίνος Τασούλας: Θέτω σε κίνηση τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου

15/01/2025 - 11:48πμ
O πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας εκδήλωση αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκο Καπετανίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/ALIKI ELEFTHERIOU)

O πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας εκδήλωση αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκο Καπετανίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/ALIKI ELEFTHERIOU)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώτος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτήρισε «κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη» την πρόταση του πρωθυπουργού και σήμανε την έναρξη των διαδικασιών εκλογής για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα στη χώρα μας.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι επέλεξε να κάνει τη δήλωσή του στην Εθνική Αντιπροσωπεία τιμώντας την ψήφο του Γιαννιώτικου λαού ο οποίος τον εκλέγει βουλευτή 26 χρόνια.

«Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί για μένα μία κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη. Καθώς έχουμε ήδη μπει σε επίμονα ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς το βλέπουμε αυτό και κοντά μας και ευρύτερα στον κόσμο, η διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και η αρμονική λειτουργία των εξουσιών της πολιτείας γίνονται ακόμα πιο πολύτιμες προϋποθέσεις για τη σταθερότητα και για την προκοπή της χώρας.

»Και αυτές ακριβώς οι προϋποθέσεις, η ενότητα και η αρμονική λειτουργία των θεσμών ανάγονται κυρίως στην αποστολή που το Σύνταγμα αναθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και ο όρκος που δίδει εδώ στο εθνικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει και αυτά αλλά και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων».

»Τώρα όμως το λόγο έχει η εθνική αντιπροσωπεία. Εσείς. Γι’ αυτό ως πρόεδρος της Βουλής, θέτω άμεσα σε κίνηση τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η διαδικασία

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 θα διεξαχθεί η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βάσει του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

  • Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.
  • Εάν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • Εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό της Βουλής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη σ’ αυτήν ημερομηνία ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος.

Της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση.

H Boυλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπoρoύν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

H oνoμαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με oνoμαστική κλήση. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όπoιoς συγκεντρώσει την κατά το άρθρο 32 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος πλειοψηφία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στη 2η Διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Ιδρύει νέο κόμμα – «Ραντεβού με την Ιστορία τον Σεπτέμβριο»

3/04/2026 - 12:25πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία για δύο εν ενεργεία βουλευτές – Στο επίκεντρο αίτημα άρσης ασυλίας

2/04/2026 - 1:44μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα επόμενα βήματα για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ – Σε εξέλιξη κρίσιμες διαδικασίες για την άρση ασυλίας

2/04/2026 - 11:24πμ
(Πηγή: nis.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόρρητα αρχεία της ΕΥΠ: Οι εκθέσεις της ΚΥΠ για τον Ψυχρό Πόλεμο και τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» (1953-1959)

1/04/2026 - 9:40μμ
Η ΚΟ της ΝΔ χειροκροτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά το τέλος ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο της Ώρας του Πρωθυπουργού. Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σενάρια ανασχηματισμού και εκλογών μετά τη «βόμβα» για άρση ασυλίας 11 βουλευτών

1/04/2026 - 8:52μμ
Η Μαρία Καρυστιανού δίνει συνέντευξη για τη δίκη για τα Τέμπη, 
Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρία Καρυστιανού: Ανακοίνωσε την ίδρυση κόμματος – «Αλήθεια και Δικαιοσύνη στην πρώτη γραμμή»

1/04/2026 - 8:28μμ
Τα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα άρσης ασυλίας για 11 βουλευτές από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ – Στη Βουλή η δικογραφία

1/04/2026 - 12:20μμ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Μαρινάκης: Οι εκλογές θα γίνουν το 2027 – Ο πρωθυπουργός δεν ακούει καν εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

28/03/2026 - 12:01μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα μέτρα στήριξης λόγω ενεργειακού κόστους

27/03/2026 - 7:11μμ
Εικόνα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση μεταφορών. Τεχνικός έλεγχος - Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων, συγκοινωνιακοί φορείς, επιβατικές - οδικές - εμπορευματικές μεταφορές, ηλεκτροκίνηση, Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ρυθμίσεις για τις πρότυπες προτάσεις, Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών – Με ονομαστική ψηφοφορία πέρασαν οι διατάξεις για τα ταξί

23/03/2026 - 11:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Κρος Χολ του Λευκού Οίκου ενώ μιλάει για το Ιράν (φωτ.: EPA/ALEX BRANDON / POOL)

Τελεσίγραφο Τραμπ στην Τεχεράνη μέσω Truth Social – Διπλό πλήγμα στη γέφυρα Καράτζ με θύματα διασώστες

6 ώρες πριν
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στη 2η Διεθνή Διάσκεψη για τη Δημοκρατία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη (φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αλέξης Τσίπρας: Ιδρύει νέο κόμμα – «Ραντεβού με την Ιστορία τον Σεπτέμβριο»

7 ώρες πριν
Η απερχόμενη υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Παμ Μπόντι (φωτ. αρχείου: EPA/JIM LO SCALZO)

ΗΠΑ: Αποπομπή της Παμ Μπόντι από τον Τραμπ και «εκκαθαρίσεις» στο Πεντάγωνο από τον Χέγκσεθ

7 ώρες πριν
Φωτεινοί πίνακες και οθόνες με τις μετοχές στην είσοδο του κτηρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών που πλέον θα μετονομαστεί (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές)

Το Χρηματιστήριο Αθηνών μετονομάζεται σε Euronext Athens

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/aetoitoupontou)

Ποντιακό σεμινάριο 2026 από τους «Αετούς του Πόντου» στο Έσσεν της Γερμανίας

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Προσοχή: Άσκηση ετοιμότητας σε σταθμούς της Γραμμής 1 του μετρό την Παρασκευή

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign