pontosnews.gr
Τρίτη, 9/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κωνσταντίνος Τασούλας: Θέτω σε κίνηση τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου

15/01/2025 - 11:48πμ
O πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας εκδήλωση αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκο Καπετανίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/ALIKI ELEFTHERIOU)

O πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας εκδήλωση αφιερωμένη στον Εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκο Καπετανίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/ALIKI ELEFTHERIOU)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώτος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής χαρακτήρισε «κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη» την πρόταση του πρωθυπουργού και σήμανε την έναρξη των διαδικασιών εκλογής για το κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα στη χώρα μας.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των βουλευτών της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι επέλεξε να κάνει τη δήλωσή του στην Εθνική Αντιπροσωπεία τιμώντας την ψήφο του Γιαννιώτικου λαού ο οποίος τον εκλέγει βουλευτή 26 χρόνια.

«Η πρόταση του προέδρου της ΝΔ και πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί για μένα μία κορυφαία τιμή όσο και ευθύνη. Καθώς έχουμε ήδη μπει σε επίμονα ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς το βλέπουμε αυτό και κοντά μας και ευρύτερα στον κόσμο, η διαφύλαξη της εθνικής μας ενότητας και η αρμονική λειτουργία των εξουσιών της πολιτείας γίνονται ακόμα πιο πολύτιμες προϋποθέσεις για τη σταθερότητα και για την προκοπή της χώρας.

»Και αυτές ακριβώς οι προϋποθέσεις, η ενότητα και η αρμονική λειτουργία των θεσμών ανάγονται κυρίως στην αποστολή που το Σύνταγμα αναθέτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και ο όρκος που δίδει εδώ στο εθνικό κοινοβούλιο περιλαμβάνει και αυτά αλλά και την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των δικαιωμάτων των Ελλήνων».

»Τώρα όμως το λόγο έχει η εθνική αντιπροσωπεία. Εσείς. Γι’ αυτό ως πρόεδρος της Βουλής, θέτω άμεσα σε κίνηση τις προβλεπόμενες διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρώτη ημερομηνία ονομαστικής ψηφοφορίας το Σάββατο 25 Ιανουαρίου», κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Η διαδικασία

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2025 θα διεξαχθεί η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βάσει του Συντάγματος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.

  • Εάν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.
  • Εάν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • Εάν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
  • Εάν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης ψηφοφορίας.

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό της Βουλής, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής, της οποίας η ανακοίνωση γίνεται πέντε πλήρεις ημέρες πριν από την οριζόμενη σ’ αυτήν ημερομηνία ψηφοφορία, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3 του Συντάγματος.

Της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση.

H Boυλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπoρoύν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

H oνoμαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με oνoμαστική κλήση. Σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται όπoιoς συγκεντρώσει την κατά το άρθρο 32 παρ. 3 και 4 του Συντάγματος πλειοψηφία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εξόδιος ακολουθία του Γιώργου Σουφλιά στο κοιμητήριο Παπάγου, Δευτέρα 8/6/2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σουφλιάς: Στο κοιμητήριο Παπάγου τον αποχαιρέτησαν συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί συνοδοιπόροι

8/06/2026 - 2:49μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός: Αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών ο Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Εξωτερικών ο Τάσος Χατζηβασιλείου

8/06/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Μάνζιαρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Σουφλιάς: Σήμερα η κηδεία του ιστορικού στελέχους της ΝΔ, στο κοιμητήριο Παπάγου

8/06/2026 - 9:04πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Kώστα Τασούλα, Τέταρτη 20 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η «Ελλάδα του 2030» περνά από αλλαγές σε Σύνταγμα, Δημόσιο και πανεπιστήμια

7/06/2026 - 11:16πμ
Ο Σωκράτης Φάμελλος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σάββατο 6 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI /  Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος λέει «δίπλα» στον Τσίπρα, ο Πολάκης ζητά αυτόνομη πορεία

6/06/2026 - 1:39μμ
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός και δημοσκοπήσεις: Τα δύο «μηνύματα» που διαβάζει το Μαξίμου – Ο ρόλος Κυρανάκη και τα σενάρια μετακινήσεων

6/06/2026 - 12:03μμ
(Φωτ.: EUROKINSSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σουφλιάς – Η πολιτική διαδρομή του ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας

5/06/2026 - 8:07μμ
Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο μετρό (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Συνεδριάζει η Πολιτική Επιτροπή για εκλογή Γραμματέα – Πρόταση Μητσοτάκη ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης

5/06/2026 - 9:22πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρικάκια έξω από το σπίτι του βουλευτή Στράτου Σιμόπουλου στη Θεσσαλονίκη

4/06/2026 - 11:08μμ
Η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή (φωτ.: αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέλος η Νέα Αριστερά από τη Βουλή: Μαζικές αποχωρήσεις στην Ολομέλεια – 39 οι ανεξάρτητοι βουλευτές

4/06/2026 - 12:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αριστερά η Δέσποινα Τσουλφίδου σε πρόσφατη φωτογραφία, και δεξιά από την αφίσα του ντοκιμαντέρ «Πατρίδας νοσταλγία» (εικ.: ΧΚ)

Δέσποινα Τσουλφίδου: Η γλυκιά γιαγιάκα που μίλησε για τον πόνο της Γενοκτονίας και της Ανταλλαγής σε διεθνές κοινό, οδηγήθηκε στην τελευταία της κατοικία

19 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Τρεις νεαροί συνελήφθησαν στο Ζάππειο για ομοφοβική επίθεση

51 λεπτά πριν
Στη φωτογραφία διακρίνονται (από αριστερά) ο Άντριου Πασχαλίδης  με αθλητική ενδυμασία, ο φυσιοθεραπευτής Τσάρλι Τζούρισιτς, ο Τζον Οικονόμος της «Australian Soccer Weekly» (ASW), ο επιθετικός Ντέιβιντ Μίτσελ και ο αμυντικός Γκράχαμ Τζένινγκς (φωτ.: The Greek Herald)

Άντριου Πασχαλίδης: Από τις σελίδες της εφημερίδας «Ελληνικός Κήρυκας», στην κορυφή των αυστραλιανών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Περιστερίου/Facebook)

Η Ένωση Ποντίων Περιστερίου έδωσε δυναμικό «παρών» σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης

2 ώρες πριν
Από παλαιότερη εμφάνιση του φαινομένου, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Θερμαϊκό (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Έντονο φαινόμενο ευτροφισμού στον Θερμαϊκό: Το φυτοπλαγκτόν κάλυψε το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ακρίτες του Πόντου)

Οι «Ακρίτες του Πόντου» ένωσαν τους ομογενείς της Μελβούρνης μέσα από μια ξεχωριστή φιλανθρωπική δράση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign