pontosnews.gr
Τρίτη, 12/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα Βούναινα «μύρισαν» Μικρά Ασία με τραγούδια, χορούς και αναβίωση του δρώμενου «κοτζά ντομούζ»

Βραβεύτηκαν επιτυχόντες στα πανεπιστήμια που έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό

15/01/2025 - 8:33πμ
Με θετική ενέργεια η κοπή της βασιλόπιτας για τη νέα χρονιά (φωτ.: maximos.gr)

Με θετική ενέργεια η κοπή της βασιλόπιτας για τη νέα χρονιά (φωτ.: maximos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ζωντανό παραμένει το πνεύμα της Μικρασίας στα Βούναινα της Λάρισας, ένα μικρό χωριό όπου βρήκαν καταφύγιο μετά την Ανταλλαγή οι πρόσφυγες από την Σουλούτζοβα (Υδατοπέδιον) της Καππαδοκίας, το 1924. Απόδειξη οι δράσεις τους, η αναβίωση εθίμων από την αλησμόνητη πατρίδα αλλά και ο τρόπος που μεταλαμπαδεύουν οι παλαιοί στους νεότερους χρόνια τώρα τα ήθη και τα έθιμα, τους χορούς και τα τραγούδια.

Κομβικό ρόλο και σημαντικό έργο επιτελεί ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ ημάς Ανατολή» που πριν από λίγες μέρες γιόρτασε την έλευση του νέου χρόνου με την ετήσια χοροεσπερίδα του.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που εξελέγη τον Δεκέμβριο διοργάνωσε την εκδήλωση– όπου παρέστησαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου, βουλευτές του νομού, στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η δημοτική Αρχή του Κιλελέρ δηλαδή του δήμου στον οποίο ανήκουν διοικητικά τα Βούναινα, ο πρόεδρος της κοινότητας– έχοντας κατά νου την παράδοση και τους νέους ανθρώπους του Συλλόγου αλλά και του χωριού ευρύτερα.

Ο βουλευτης Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος στη χοροεσπερίδα του Συλλόγου (φωτ.: maximos.gr)

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας και ιστορικός ερευνητής Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη τον πρόεδρο του μικρασιατικού συλλόγου Ηλία Αθαναηλίδη και τα μέλη, «καθώς οι δράσεις του, αν και έχουν ως σημείο αναφοράς ένα μικρό προσφυγικό χωριό, εδώ και χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια του νομού και τυγχάνουν ευρύτερης αναγνώρισης. Με τις πολυσχιδείς δράσεις του, έναν αιώνα μετά την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών που επέβαλε η Συνθήκη της Λοζάνης και την έξοδο των τελευταίων Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ο Σύλλογος συντηρεί τις μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων της Ανατολής. Μέσα από την αναβίωση ηθών και εθίμων και τη διάδοση των παραδοσιακών χορών στα μέλη του και στη νεότερη γενιά ζει και το πνεύμα της Μικρασίας, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «ιδιαίτερα οι σύλλογοι των μικρών χωριών, που βιώνουν τη δημογραφική απίσχναση, αξίζουν περισσότερο τη στήριξη της αυτοδιοίκησης, καθώς με τις δράσεις τους δίνουν ανάσες ζωής στα χωριά μας».

(Φωτ.: maximos.gr)

Κατά τη διάρκεια της χοροεσπερίδας και πριν η χορευτική ομάδα του Συλλόγου παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς από τη Μικρά Ασία, με επίκεντρο την Καππαδοκία, βραβεύτηκαν τα παιδιά που εισήλθαν στα πανεπιστήμια και έλκουν καταγωγή από τα Βούναινα.

Την παράσταση έκλεψε η αναβίωση του δρώμενου «κοτζά ντομούζ» που λάμβανε χώρα τα Θεοφάνια στη Σουλούτζοβα. 

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Θεολογική Σχολή Χάλκης: Ναι στην ανακαίνιση και τα εγκαίνια, όχι στην επαναλειτουργία της ως εκπαιδευτικό ίδρυμα

12/05/2026 - 11:56πμ
Ο Μάριος Ηλιόπουλος πανηγυρίζει την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ, μετά το τέλος του αγώνα με τον Παναθηναϊκό. Κυριακή 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γεωργία Παναγοπούλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάριος Ηλιόπουλος για το πρωτάθλημα της ΑΕΚ: Αφιερωμένο στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης

11/05/2026 - 11:10πμ
Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική παράσταση «Μικρά Ασία - Λίκνο Πολιτισμού, φως που φωτίζει τη μνήμη και το νου», Πέμπτη 7 Μαΐου 2026 (φωτ.: onlarissa.gr / Γιάννης Μυλωνάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λάρισα: Μουσικές και χοροί της Μικράς Ασίας στη σκηνή, σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και παράδοσης

8/05/2026 - 7:41μμ
(Πηγή: facebook / Dimitris Zotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη: Μια ιστορική συνάντηση παράδοσης και τέχνης από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή

7/05/2026 - 5:10μμ
Αεροφωτογραφία αποτυπώνει τα ερείπια εκκλησιαστικού συγκροτήματος στην κορυφή του όρους της Παναγίας (Meryem Ana), με θέα προς την ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο φράγμα Ντάμσα και τα γύρω χωριά της Καππαδοκίας, στη Νεβσεχίρ της Τουρκίας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Στο φως η Αψηλή Παναγία των Ελλήνων της Σινασού – Ένα χαμένο προσκύνημα επιστρέφει

6/05/2026 - 9:32πμ
Το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη και βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (φωτ.: lesvosnews.net)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγία Ειρήνη Μυτιλήνης: Το παρεκκλήσι της Φώκαιας που ρίζωσε απέναντι

5/05/2026 - 5:45μμ
Στιγμιότυπο από τους Πανιώνιους Αγώνες στο Στάδιο Πανιωνίου, το 1918, στην Πούντα της Σμύρνης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σπάνιο τεκμήριο του 1919 από τον Πανιώνιο στη Σμύρνη – Όταν ο αθλητισμός συνδεόταν με τη στήριξη των προσφύγων

1/05/2026 - 9:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?/
Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μάη μου με τα λούλουδα»: Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από το Κατιρλί στη Μυτιλήνη

1/05/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων» στη Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού

29/04/2026 - 8:20μμ
Η Μπέττυ Χαρλαύτη στην Αίθουσα Τελετών του Αυστριακού Προξενείου, 25 Απριλίου 2025 (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Νεοχωρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάφης στην Κωνσταντινούπολη: Όταν η ποίηση «συναντά» τη μνήμη της Πόλης

29/04/2026 - 2:12μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τη μεταγωγή στον Εισαγγελέα των οκτώ συλληφθέντων για την ένοπλη ληστεία σε τράπεζα στην Τιθορέα Φθιώτιδας (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)

Οι ληστές με τις περούκες – Πώς εξαρθρώθηκε η εγκληματική οργάνωση μετά την ένοπλη ληστεία στην Κάτω Τιθορέα

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζεται το μεγαλύτερο ζεϊμπέκικο στην πλατεία Αριστοτέλους με στόχο το ρεκόρ Γκίνες

44 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

«Δημογραφική κατάρρευση» βλέπουν οι ειδικοί: Η Ελλάδα μπορεί να χάσει 1,7 εκατ. κατοίκους έως το 2060

1 ώρα πριν
Ο Μάκης κερνά τους επισκέπτες του φεστιβάλ

Χαμός στο Athens Street Food Festival: Ο Μάκης που κέρδισε το Eurojackpot κέρασε τους foodies του φεστιβάλ

1 ώρα πριν
O Γιάννης Τσανασίδης, η Νατάσα Τσακηρίδου και ο Ιάκωβος Μωυσιάδης καλεσμένοι της Ένωσης Ποντίων Πιερίας. Αστική Σχολή Κατερίνης, Δευτέρα 11 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Μουσικό ταξίδι μνήμης και παράδοσης στην Πολυθεματική Έκθεση της Ένωσης Ποντίων Πιερίας

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί βγαίνουν με προσαχθέντες από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, Τρίτη 12 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Αυτεπάγγελτη προανάκριση για τα επεισόδια στο ΑΠΘ – Νοσηλεύεται 20χρονος με κάταγμα και κακώσεις σε κεφάλι και θώρακα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign