pontosnews.gr
Σάββατο, 20/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγγελος Γλυκής: Ο νέος και ωραίος Μυτιληνιός που έφτιαξε τις φημισμένες βρύσες στο δρόμο από τα Κοτύωρα στο Τσάμπασιν

Η εμπλοκή του στο κομματικά των Κοτυώρων

18/01/2025 - 9:52μμ
Άποψη των Κοτυώρων (φωτ.: Εγκυκλοπαίδεια Ποντιακού Ελληνισμού)

Άποψη των Κοτυώρων (φωτ.: Εγκυκλοπαίδεια Ποντιακού Ελληνισμού)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ήταν νέος, ωραίος, έξυπνος, πολιτικοποιήμενος και βρέθηκε στον Πόντο για δουλειές. Ο Άγγελος Γλυκής από τη Λέσβο έζησε 15 χρόνια στα Κοτύωρα και το όνομά του, παρά την μη ποντιακή καταγωγή του, συνδέθηκε για πάντα με τον τόπο αφού ήταν εκείνος που παρήγγειλε την κατασκευή βρυσών στο δρόμο από τα Κοτύωρα στο μοιραίο Τσάμπασιν.

Μαθαίνουμε περισσότερα για αυτόν από επιστολή που έστειλε ο Ξένος Ξενίτας στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Μακεδονικός Αγών» της Κατερίνης, με αφορμή ταξιδιωτικό άρθρο της 18ης Ιανουαρίου 1953 του Αφεντούλη Καταρτζή.

Στο δημοσίευμα υπήρχαν πληροφορίες για τον Άγγελο Γλυκή που τις είχε μεταφέρει στον Καταρτζή ο Λάζαρος Αμανατίδης. Ο Ξένος Ξενίτας έγραψε την επιστολή του στις 27 Ιανουαρίου 1953 και δημοσιεύτηκε στον Μακεδονικό Αγώνα, στις 8 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους (αριθ. φύλ. 283/252).

Η επιστολή φιλοξενήθηκε ολόκληρη στα Χρονικά του Πόντου, στο τεύχος 23-24, τον Φεβρουάριο του 1954. Το τεύχος αντιστοιχούσε στους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο του 1946 του παλαιού περιοδικού.

Μια από τις βρύσες που έφτιαξε ο Άγγελος Γλυκής και επιδιορθώθηκε το 1986 (φωτ.: Ποντιακή Λύρα, τεύχος 79)

≈

Ο Άγγελος Γλυκής καταγόταν από τη Λέσβο. Ήταν, πράγματι, άντρας ωραίος. Η δεκαπεντάχρονη περίπου ζωή του στα Κοτύωρα άφησε εποχή. Και η παράδοση γύρω από τη δράση του και το όνομά του διατηρούνταν και απο τις βρύσες που είχε φτιάξει στο δρόμο του Τσάμπασι «’ς σο καινούρ’ το Γιοχούσ’».

Είχε κατακτήσει τη συμπάθεια όλου του πληθυσμού των Κοτυώρων και της περιοχής με την πολύμορφη κοινωνική δράση του και με την ακτινοβολία του της ανδρικής ομορφιάς και λεβεντιάς του. Ανακατεύτηκε και στα Κοινοτικά των Κοτυώρων και στα κομματικά για την ανάδειξη του Έλληνα Μουχτάρη.

Ήσαν τότε δύο κόμματα: Του Συμεών Γρηγοριάδη (τη Συμεών τη Χατζηγοργόρ’) και του Παναγιώτη Κοσμίδη (τη Πάνονος τη Κοσμόγλου). Ο Γλυκής ανήκε στο κόμμα του τελευταίου.

Υποστηριχτές-κομματάρχες του πρώτου ήσαν ο Λεωνίδας Παστιάδης, ο Γεώργιος Ψωμιάδης, ο Θεμιστοκλής Παστιάδης και λοιποί. Με τον δεύτερο ήσαν ο Γιάνναγας ο Χατζήκοσμας, ο Παύλος Χατζήκοσμας, ο Άγγελος Γλυκής και άλλοι. Αρκετά επικρατούσε και τότε ο φανατισμός γύρω στα κομματικά. Σε κάποια μάλιστα αλλαγή Μουχτάρη είχε βγει και το ακόλουθο τραγούδι:

Εσκή Μουχτάρ ολτού
ολτού κεπαζέ (ή μασκαρά)

Γενή Μουχτάρ ολτού
ολτού πίρ πασά.

(Δηλαδή ο παλιός μουχτάρης έγινε μασκαράς, γελοιοποίηθηκε, ο νέος μουχτάρης έγινε πασάς).

Ο Άγγελος Γλυκής πέθανε στις 23 Απριλίου του 1894, σε ηλικία 33 ετών. Η νοικοκυρά του η Κερεκή τη Παμπούχ’, έλεγε πάντα: «Τη Χριστού τα χρόνα είχεν». Τον έκλαψε και τον πένθησε όλος ο πληθυσμός των Κοτυώρων, αδιακρίτως φυλής και θρησκεύματος. Ο καϊμακάμης με όλες τις τοπικές τουρκικές αρχές, πλήθος πολύ, Τούρκοι και χανούμισες, που γιόρταζαν κι αυτοί την ημέρα εκείνη (χουτρελέζ), παρακολούθησαν την κηδεία. Οι χανούμισσες είχανε πάγει σε σπίτια γνωστών τους Ελλήνων και παρακολουθούσαν από τα παράθυρα το ξόδι.

(Φωτ.: Εγκυκλοπαίδεια Ποντιακού Ελληνισμού)

Για την προσφώνηση του νεκρού δεν βρισκότανε άλλος πιο κατάλληλος από τον Θεμιστοκλή Παστιάδη, που ανήκε όμως στο αντίθετο κόμμα. Ο νοικοκύρης και γραμματέας του Γλυκή Κυριάκος Βαμβακίδης –ο Κυράκον τη Παμπούχ‘, πήγε και τον παρακάλεσε ν’ αναλάβει να εκφωνήσει τον επικήδειο. Ο Θεμ. Παστιάδης δέχθηκε ευχαρίστως αφού έγινε δεκτός ο όρος του να δοθούν από την ικανή περιουσία που άφησε, δέκα λίρες Τουρκίας χρυσές στο σχολικό ταμείο.

Άρχισε την προσφώνησή του ως εξής: «Ξένος, υπό ξένου εις ξένην χώραν προπέμπεται! Ποιοι μελανοπτέρυγες άγγελοι περιίπτανται ταύτην την στιγμήν πέριξ της μητρός σου διά να τη αναγγείλουν τον θάνατον του υιού της!…»

Την κηδεία του παρακολουθήσε επίσης το άσπρο άλογό του, σκεπασμένο με μαύρα κρέπια, καθώς και το σκυλλάκι του, που τον συνόδευε παντού. την ώρα μάλιστα του ενταφιασμού, το σκυλάκι πήδηξε μέσα στον τάφο, βγάζοντας φωνές σαν κλαψουρίσματα, πράγμα που κορύφωσε τη γενική συγκίνηση.

Ο Άγγελος Γλυκής πέθανε από τύψο. Δεν άντεξε στην αρρώστεια γιατί –λέγανε– έπινε πολύ. Και μένει η απήχηση από το κοτσομπολιό της εποχής εκείνης, πως τάπινε και τα κοπάναε με τους επιτελείς και με τον αρχηγό του κόμματος, τον Πάνον τη Κοσμόγλου,που «ασ’ τ’ εέντον κιάν’ Μουχτάρτς, άλλο ‘ς σ’ Ορτούς τα χωρία πετεινός ‘κ’ ελάλεσεν».

Ήγουν, εκμετάλλευση κομματική, που δείχνει πως κ’ εμείς εκεί ψηλά, δεν μέναμε παρακάτω από τους εδώ ομοεθνείς μας, κι ας έχουν μόνο αυτοί τόνομα…

Με αγάπη

Ξένος Ξενίτας

•Πηγή: Ξένος Ξενίτας, Χρονικά του Πόντου, Έτος Β’, τεύχος 23-24 (Ιούλιος-Αύγουστος 1946),  σελ. 576-577,  εκδ. Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
• Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λάρισα: «Το Ροδάφνον» έκλεισε 20 χρόνια δράσης σε μια βραδιά γιορτής, συγκίνησης και ποντιακής παράδοσης

20/06/2026 - 6:12μμ
Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

20/06/2026 - 12:04μμ
Η μεταλλική λύρα που θα τοποθετηθεί στη Διποταμία Καστοριάς, στο τελικό της στάδιο (φωτ.: Facebook / Ευδοξία Παπαδοπούλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Καστοριά: Η Διποταμία «κουρδίζει» μια ποντιακή λύρα 3 μέτρων

20/06/2026 - 10:29πμ
Η θέα από την αυλή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών (φωτ.: Facebook / Εύξεινος Λέσχη Αθηνών)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Πόντος κοιτά την Ακρόπολη – Το καλοκαιρινό γλέντι της Αθήνας δίνει ραντεβού στον Κεραμεικό

20/06/2026 - 8:57πμ
Ρώσοι στρατιώτες μπροστά στο θέαμα των πυρπολημένων Αρμενίων στο Σεϊχαλάν το 1915 (πηγή: Μουσείο-Ινστιτούτο Γενοκτονίας Αρμενίων)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Καμπέρα: Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα των Γενοκτονιών των Αρμενίων και των Ελλήνων

19/06/2026 - 6:42μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Φάρος» έκλεψε τις εντυπώσεις στην εκδήλωση «Ελάτε να χορέψουμε»

19/06/2026 - 2:32μμ
Ο έμπορος βαφών Ναζάρ Αγά Μανούσαγκιαν με την οικογένειά του στην Αντέπ, το 1912 (φωτ.: Hraztan Tokmadjian, Ayntabi Aseghnakordzoutyunu [The Embroidery of Ayntab], τ. 1, Χαλέπι-Ερεβάν, 2015)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ποιοι κέρδισαν από τις Γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων;

19/06/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θλίψη στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας για την απώλεια της Ευσταθίας Τσαΐδου Φιλιππίδου

18/06/2026 - 10:42μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας έκλεισε τη σεζόν με χαμόγελα, παραδοσιακές γεύσεις και ευχές

18/06/2026 - 10:14μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

18/06/2026 - 8:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com)

ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν δύο 17χρονοι για υπόθεση εξτρεμιστικής-σαδιστικής ομάδας κακοποίησης ανηλίκων

19 λεπτά πριν

Λύκειο Ελληνίδων Κερατέας: «Σε χορούς κυκλωτικούς» μαζί με τον «Μιθριδάτη» Λαυρίου

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Mundobasket 2027: Οι «εκλεκτοί» του Σπανούλη για το «παράθυρο» του Ιουλίου

48 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / ilialive.gr / Γιάννης Σπυρούνης)

Εύβοια: Μεγάλη πυρκαγιά στον Αλμυροπόταμο – Εκκενώνονται οι περιοχές Μεσοχώρια και Ραπταίοι

1 ώρα πριν
Αυτή σίγουρα δεν είναι η φωτογραφία για την οποία «ικέτευε» η Μελόνι (φωτ.: EPA / Yoan Valat)

ΗΠΑ-Ιταλία: Φουντώνει ο πόλεμος μεταξύ Τραμπ και Μελόνι – «Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε τη δημοτικότητά μου» λέει η Ιταλίδα πρωθυπουργός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας)

Λάρισα: «Το Ροδάφνον» έκλεισε 20 χρόνια δράσης σε μια βραδιά γιορτής, συγκίνησης και ποντιακής παράδοσης

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign