pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι αλλαγές στον φορολογικό χάρτη και τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος που θα δούμε το 2025

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει νέα ψηφιακά εργαλεία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

4/01/2025 - 9:38πμ
(Φωτ. αρχείου: Α{Ε/ΜΠΕ)

(Φωτ. αρχείου: Α{Ε/ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις αλλαγές που θα σημειωθούν στον φορολογικό χάρτη της χώρας το 2025, τα μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση του εισοδήματος αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη χρήση νέων καινοτόμων τεχνολογιών αναφέρεται ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως σημειώνει η στρατηγική της Πολιτείας βασίζεται σε δύο κύριους άξονες.

Σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις

Ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει ένα εκτεταμένο πακέτο φορολογικών παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν από το 2025, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι παρεμβάσεις αυτές αποσκοπούν στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ παράλληλα εναρμονίζονται με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο που περιορίζει τις δαπάνες. Οι βασικές φορολογικές παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Η μείωση κατά μία μονάδα θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών και μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Από το 2019, η συνολική μείωση φτάνει το 5,4%, με κόστος 440 εκατ. ευρώ ετησίως, ωφελώντας τόσο εργαζόμενους όσο και εργοδότες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος: Η σταδιακή κατάργηση που ξεκίνησε το 2024 ολοκληρώνεται το 2025 για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με κόστος 238 εκατ. ευρώ.
  • Απαλλαγή χαμηλοσυνταξιούχων από φαρμακευτική δαπάνη: Περίπου 132.000 συνταξιούχοι δεν θα συμμετέχουν πλέον στις φαρμακευτικές δαπάνες, με κόστος 23 εκατ. ευρώ.
  • Απαλλαγές φόρου για συγκεκριμένα ακίνητα: Ακίνητα έως 120 τ.μ. που μισθώνονται μακροχρόνια απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια, με κόστος 3 εκατ. ευρώ.
  • Επιδόματα υγείας: Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων για συμβόλαια υγείας που αφορούν παιδιά έως 18 ετών, με κόστος 17 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 20% για κατοικίες φυσικών προσώπων με φορολογητέα αξία έως 500.000 ευρώ, με κόστος 18 εκατ. ευρώ.
  • Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας: Το μέτρο αφορά συνδέσεις οπτικής ίνας υψηλής ταχύτητας, με κόστος 24 εκατ. ευρώ.

Στήριξη εισοδημάτων

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει επτά μέτρα άμεσης ενίσχυσης των εισοδημάτων, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να βελτιωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

  • Αυξήσεις συντάξεων: Οι συντάξεις αυξάνονται κατά 2,4%, με κόστος 398 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνονται και οι αποδοχές σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.
  • Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Το επίδομα για φοιτητές από περιφερειακά πανεπιστήμια αυξάνεται κατά 500 ευρώ, φτάνοντας τα 2.500 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης. Το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ.
  • Ενίσχυση αποζημιώσεων: Η αποζημίωση για νυχτερινή εργασία του ένστολου προσωπικού αυξάνεται, με κόστος 25 εκατ. ευρώ.
  • Κατώτατος μισθός: Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί περαιτέρω το 2025, ενώ οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα προσαρμοστούν ανάλογα.
  • Επιδόματα Ενόπλων Δυνάμεων: Το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών αυξάνεται κατά 100 ευρώ μηνιαίως, με κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιδιώκει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, την ενίσχυση της μεσαίας τάξης και τη δημιουργία ενός βιώσιμου και δίκαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Το 2025 αναμένεται να είναι καθοριστικό για τη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα συνδυάζει ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Περιορισμός της φοροδιαφυγής

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με έμφαση στη μείωση του κενού ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, οι 11 πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν το 2023, οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 11,2% το πρώτο 9μηνο του 2024.

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές και την εφαρμογή του συστήματος myData, αναμένονται πρόσθετα έσοδα από ΦΠΑ ύψους περίπου 1,8 δισ. ευρώ το 2024.

Το 2025, η ΑΑΔΕ θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων. Θα επεκταθεί το σύστημα myData για τη δήλωση εσόδων-εξόδων, ενώ θα εφαρμοστούν υποχρεωτικά Ηλεκτρονικά Τιμολόγια, Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής και Ψηφιακό Πελατολόγιο.

Τέλος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή εκτιμά ότι ο στόχος για την είσπραξη πρόσθετων 2,5 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή από το 2025 και μετά είναι ρεαλιστικός. Υπολογίζεται ότι η υπέρβαση των εσόδων ΦΠΑ κατά 2 δισ. ευρώ είναι πιθανή ήδη το 2024. Τα επιπλέον έσοδα, κατά τη γνώμη των αρμόδιων φορέων, πρέπει να κατευθυνθούν κυρίως στη μείωση των άμεσων φόρων, καθώς αυτό θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την ενίσχυση της απασχόλησης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ: Παραβάσεις ύψους 1,86 εκατ. ευρώ αποκάλυψε ο έλεγχος της ΕΑΔ – Ο ρόλος πρώην προϊστάμενου προσώπου

17/02/2026 - 7:07μμ
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά, πότε πληρώνουμε την πρώτη δόση

17/02/2026 - 2:14μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Chevron και HELLENiQ ENERGY (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

HELLENiQ ENERGY – Chevron: Έρευνες για υδρογονάνθρακες σε 47.000 τ.χλμ. – «Έργο ορόσημο για την Ελλάδα»

16/02/2026 - 3:35μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές έως τις 20 Φεβρουαρίου – Πάνω από 98.000 οι δικαιούχοι

14/02/2026 - 8:19μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Προθεσμίες και τι πρέπει να ελέγξετε για να αποφύγετε πρόστιμα

14/02/2026 - 10:57πμ
Το κτήριο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου

14/02/2026 - 8:43πμ
Η Άννα Στρατινάκη κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Συνήγορος του Καταναλωτή, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άννα Στρατινάκη: Παραίτηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

6/02/2026 - 2:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

5/02/2026 - 11:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρειος Πάγος: Πώς φτάσαμε στην ιστορική απόφαση για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη – Τι σημαίνει για χιλιάδες δανειολήπτες και τράπεζες

5/02/2026 - 5:47μμ
Το κτήριο του Αρείου Πάγου (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Υπέρ των δανειοληπτών του «νόμου Κατσέλη» ο Άρειος Πάγος

5/02/2026 - 2:30μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ντόναλντ Τραμπ: Δίνει διορία 10 ημερών στο Ιράν και προειδοποιεί για «άσχημα πράγματα»

7 λεπτά πριν
Πρόσφυγες στο λοιμοκαθαρτήριο του Αγίου Γεωργίου (Πηγή: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης)

Μαρτυρία Χατζηγεωργίου Στεφανίδη: Το πλοίο δεν μπορούσε από πουθενά να πάρει νερό. Ποιος μας λογάριαζε. Πρόσφυγες ήμασταν

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερη 56χρονη για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Κύπελλο Ελλάδας – Final 8: Στον τελικό για το 13ο τρόπαιο ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο απο την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας Βαχάγκν Χατσατουριάν (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Ο Νικήτας Κακλαμάνης υποδέχθηκε στη Βουλή τον Πρόεδρο της Αρμενίας Vahagn Khachaturyan

2 ώρες πριν
Ορισμένες από τις φωτογραφίες μαζί με μια από τις φωτογραφικές μηχανές των Γερμανών στρατιωτών  (φωτ.: Παναγιώτης Σαββίδης)

Μπέλλες: Πολύτιμες εικόνες αξιωματικών και στρατιωτών της Γραμμής Μεταξά επέστρεψαν στο Νέο Πετρίτσι 80 χρόνια μετά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign