pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΕΕ: Καθησυχαστική η πολωνική προεδρία για τη διακοπή ροής του ρωσικού φυσικού αερίου

Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι «σταθερή» με την εξαίρεση της Μολδαβίας αναφέρει παρά την σημαντική άνοδο στις τιμές

3/01/2025 - 4:54μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Robert Ghement)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Robert Ghement)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Καθησυχαστική ανακοίνωση εξέδωσε η πολωνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τη διακοπή από την 1η Ιανουαρίου της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.

Όπως αναφέρει η κατάσταση στην Ευρώπη είναι «σταθερή» με την εξαίρεση της Μολδαβίας.

«Η κατάσταση είναι σταθερή σε όλα τα κράτη μέλη (της ΕΕ) που προσφεύγουν στα χειμερινά αποθέματα και στις εισαγωγές από τρίτες χώρες διασφαλίζοντας σταθερή προσφορά στους καταναλωτές», δήλωσε εκπρόσωπος της πολωνικής προεδρίας και πρόσθεσε ότι «δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου».

Ωστόσο, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφθασαν την Τρίτη το συμβολικό όριο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, και διατηρήθηκαν σε αυτό το επίπεδο και σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την περισσότερο ανησυχητική κατάσταση στην Μολδαβία, η πολωνική προεδρία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσουν την υποστήριξη και τον συντονισμό τους με τις αρχές του Κισινάου για να αποφευχθούν ελλείψεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποστολές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας διακόπηκαν οριστικά την Τετάρτη, μετά την εκπνοή του συμβολαίου που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές στο τέλος του 2019 και παρέμεινε σε ισχύ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η διακοπή αφορά το ένα τρίτο των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ανησυχεί χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως την Μολδαβία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, και την Σλοβακία, η οποία απειλεί με σοβαρές συνέπειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ένωσης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη συζήτησαν την κατάσταση σε χθεσινή τους σύσκεψη και θα ξανασυναντηθούν στις 7 Ιανουαρίου για να αξιολογήσουν την κατάσταση.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία» σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η Κομισιόν μετά το πέρας της σύσκεψης.

Όπως είναι γνωστό η προσφορά του φυσικού αερίου ενισχύθηκε με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.

Όπως διαβεβαίωσε η Κομισιόν το επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη φθάνει το 72%, δηλαδή είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο για την περίοδο αυτή του έτους, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους ανέρχονταν σε λίγο περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Κρίση ασφαλείας στην Μολδαβία

Στο μεταξύ η Μολδαβία αντιμετωπίζει κρίση ασφαλείας μετά τη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του αποσχισθέντος θύλακα της Υπερδνειστερίας, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ντόριν Ρετσάν.

Ο Ρετσάν δήλωσε ότι η Μολδαβία θα καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες με εγχώρια παραγωγή και εισαγωγές, αλλά σημείωσε ότι η αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας έχει υποστεί οδυνηρό πλήγμα παρά τους δεσμούς της με τη Μόσχα.

«Θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον του προτεκτοράτου που υποστηρίζει εδώ και τρεις δεκαετίες σε μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας, η Ρωσία αποκαλύπτει το αναπόφευκτο αποτέλεσμα για όλους τους συμμάχους της – προδοσία και απομόνωση», ανέφερε ο Ρετσάν σε δήλωσή του.

«Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση αυτή ως μια κρίση ασφαλείας που αποσκοπεί στο να επιτρέψει την επιστροφή των φιλορωσικών δυνάμεων στην εξουσία στη Μολδαβία και να οπλίσει το έδαφός μας εναντίον της Ουκρανίας, με την οποία μοιραζόμαστε σύνορα μήκους 1.200 χιλιομέτρων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παλαιστίνιοι ερευνούν για τις σορούς 67 μελών μιας οικογένειας κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκε μετά από ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια πλευρά της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Η Χαμάς πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για άμεση αποστρατιωτικοποίηση – 5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση της Γάζας

16/02/2026 - 12:01πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Συντονισμός Τραμπ-Νετανιάχου για αυστηρότερη πίεση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου

15/02/2026 - 10:00πμ
Αριστερά η Ανίλα Μπισά, δεξιά η Ντιέλα (εικ.: pontosnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Γνωστή ηθοποιός μηνύει την κυβέρνηση Ράμα – Είδε τον εαυτό της στην υπουργό AI κατά της διαφθοράς

14/02/2026 - 11:37μμ
Ιρανή προσπερνά αντιαμερικανική γιγαντοαφίσα που κοσμεί πλατεία της Τεχεράνης (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ο γιος του σάχη κάνει έκκληση για μια στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ

14/02/2026 - 7:21μμ
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διακρίνεται στην γιγαντοοθόνη κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (φωτ.: EPA/Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι από Μόναχο: Η Ουκρανία καλείται «πολύ συχνά» να κάνει παραχωρήσεις, ο Πούτιν είναι σκλάβος του πολέμου

14/02/2026 - 5:54μμ
Στιγμιότυπα από το χάος που ξέσπασε μέσα στο αεροσκάφος της Jet2 (πηγή: Storyful / Suleyman Ozgur Das)
ΚΟΣΜΟΣ

Χάος σε πτήση από Τουρκία για Βρετανία: Καβγάς στον αέρα, έκτακτη προσγείωση στο Βέλγιο

14/02/2026 - 1:22μμ
Ο Μάρκο Ρούμπιο στο βήμα της 62ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρούμπιο από Μόναχο: Η μοίρα ΗΠΑ και Ευρώπης είναι κοινή – Τα λάθη έγιναν μαζί, μαζί πρέπει να διορθωθούν

14/02/2026 - 12:34μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ιμάμογλου προκαλεί τον Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές «τώρα»

13/02/2026 - 2:31μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου EPA/Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στον Κόλπο εν μέσω πιέσεων προς το Ιράν

13/02/2026 - 11:24πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πυροβολισμοί με νεκρούς σε πανεπιστημιακό κοιτώνα στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ

13/02/2026 - 9:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παλαιστίνιοι ερευνούν για τις σορούς 67 μελών μιας οικογένειας κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκε μετά από ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια πλευρά της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)

Ντ. Τραμπ: Η Χαμάς πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για άμεση αποστρατιωτικοποίηση – 5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση της Γάζας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Γκέλαρε με ΑΕΛ ο Παναθηναϊκός – Ισόπαλοι Κηφισιά και ΟΦΗ

4 ώρες πριν
Κομμάτια του μνημείου πεσμένα στο έδαφος μετά τους βανδαλισμούς (φωτ.: Δήμος Καισαριανής)

Έσπασαν το μνημείο των 200 εκτελεσθέντων στην Καισαριανή μετά την δημοσίευση των ιστορικών φωτογραφιών

5 ώρες πριν
Παντρεύτηκαν πριν από τουλάχιστον μισό αιώνα κι όμως είναι ακόμη μαζί κι ευτυχισμένοι. Πώς τα καταφέρνουν; (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Ποιο είναι το μυστικό για έναν επιτυχημένο γάμο; Έξι ζευγάρια Ελληνοαυστραλών, που έζησαν μια ζωή μαζί, δίνουν τη δική τους ερμηνεία

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Super League: Έλειψε το γκολ στην Τούμπα, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ στο μηδέν

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Αποκαθίστανται σταδιακά τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια – Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign