pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ερευνητικό Κέντρο Bessarion: Με ημερίδα για την κληρονομιά του Πόντου και την ποντιακή διάλεκτο θα τιμηθεί η 19η Μαΐου 2025 στην Ιένα

Οι διοργανωτές απευθύνουν πρόσκληση υποβολής εργασιών

3/01/2025 - 4:23μμ
(Πηγή: gw.uni-jena.de)

(Πηγή: gw.uni-jena.de)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πρόσκληση υποβολής εργασιών απευθύνει το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion1 του Πανεπιστημίου της Ιένας (Γερμανία), για την ημερίδα με θέμα «Η ελληνική κληρονομιά του Πόντου: Διεπιστημονικές προοπτικές» με την οποία επέλεξε να τιμήσει την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις 19 Μαΐου 2025.

Στην ημερίδα καλούνται να συμμετάσχουν επιστήμονες από όλα τα πεδία των Ελληνικών Σπουδών.

Όπως διαβάζουμε στην πρόσκληση, με αφορμή τα 112 χρόνια ανάπτυξης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου εκτός Μικράς Ασίας, στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα όπως η σημερινή κατάσταση της ποντιακής διαλέκτου και άλλων πολιτισμικών εκφράσεων του ποντιακού ελληνισμού στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές με σημαντικές κοινότητες της ποντιακής διασποράς (όπως η Γερμανία) αλλά και στον τόπο καταγωγής της, οι αλλαγές που έχουν συμβεί στην ποντιακή μουσική, κ.ά.

Αναλυτικά η πρόσκληση υποβολής εργασιών:

Από το 1922-23, η ελληνική κληρονομιά του Πόντου, μιας περιοχής που βρίσκεται κατά μήκος της νότιας ακτής της Μαύρης Θάλασσας στη σημερινή βορειοανατολική Τουρκία, διατηρείται κυρίως στην ποντιακή διασπορά στην Ελλάδα και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ταυτόχρονα, οι ρίζες της στην ίδια την περιοχή του Πόντου γίνονται όλο και πιο σπάνιες.

Το 2025 συμπληρώνονται 112 χρόνια ανάπτυξης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου εκτός Μικράς Ασίας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κληρονομιά του Πόντου εκτείνονται πέρα ​​από τα γεγονότα του 1916 (διωγμός των Ελλήνων του Πόντου) έως το 1923 (ανταλλαγή πληθυσμών και Συνθήκη της Λοζάνης). Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν παρουσιάσει σημαντικές προκλήσεις για την επιβίωση του ελληνικού πολιτισμού του Πόντου, ιδιαίτερα καθώς η ποντιακή ελληνική διάλεκτος τείνει να εξαφανιστεί. Η UNESCO και το Ethnologue2 κατατάσσουν τα ποντιακά ελληνικά ως απειλούμενη γλώσσα [«definitely endangered», για την ακρίβεια].

Το συνέδριο αυτό επιδιώκει να διερευνήσει τις συγχρονικές και διαχρονικές πτυχές της ποντιακής ελληνικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας. Στόχος μας είναι να συζητήσουμε, να αναλύσουμε και να συγκρίνουμε τα χαρακτηριστικά και την κατάσταση του ελληνικού πολιτισμού του Πόντου τόσο πριν όσο και μετά το 1923 από διεπιστημονική σκοπιά.

Θα συζητηθούν τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποια είναι η γλωσσική κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές με σημαντικές κοινότητες της ποντιακής διασποράς, όπως η Γερμανία;
  • Τι γνωρίζουμε για τη σημερινή κατάσταση της ποντιακής ελληνικής διαλέκτου και άλλων πολιτισμικών εκφράσεων του ποντιακού ελληνισμού στον τόπο καταγωγής της;
  • Πώς διαμορφώθηκε η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στα 112 χρόνια ανάπτυξης της ποντιακής κληρονομιάς εκτός της περιοχής του Πόντου;
  • Ποιες αλλαγές έχουν συμβεί στην ποντιακή μουσική;
  • Ποιες πρόσθετες ερωτήσεις μπορούν να διατυπωθούν σχετικά με τις μελέτες εθνολογίας, ιστορίας, διασποράς και γενοκτονίας;

Δεδομένου του διεπιστημονικού χαρακτήρα αυτού του συνεδρίου, η πρόσκληση αφορά περιλήψεις –που δεν θα υπερβαίνουν τις 300 λέξεις (εξαιρουμένων των παραπομπών)– από όλα τα πεδία των Ελληνικών Σπουδών, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της Γλωσσολογίας, της Εθνολογίας, της Μουσικολογίας, της Διασποράς και των Γενοκτονιών.

Οι περιλήψεις θα πρέπει να αποστέλλονται μέσω e-mail σε αρχεία Word και PDF στους διοργανωτές του συνεδρίου Isabella Greisinger ([email protected]), Thede Kahl ([email protected]) και Βασίλειο Σπυρόπουλο ([email protected]), μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.

_______
1. Το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2023 ως μέρος του προγράμματος μεταπτυχιακών Ελληνικών Σπουδών «Bessarion Project».
2. Το Ethnologue είναι ηλεκτρονική βάση δεδομένων που παρέχει πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για όλες τις γνωστές ζωντανές γλώσσες του κόσμου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης με την κόρη του, Λίνα (στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης: Κάνει πράξη το «ανθεί και φέρει κι άλλο», στο πλάι της κόρης του

28/12/2025 - 9:26μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Θέρμης χορεύουν στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: facebook/Σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θεσσαλονίκη: Ποντιακά Χριστούγεννα στην Τούμπα

28/12/2025 - 8:58μμ
Έργα της Σοφίας Αμπερίδου στη δίγλωσση έκδοση «Το κρυφό βλέμμα» (φωτ.: Facebook / Σοφία Αμπερίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Όταν ο Χριστός κατεβαίνει στη γη: Ένα ποντιακό παραμύθι του Δωδεκαημέρου

28/12/2025 - 8:31μμ
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

27/12/2025 - 8:44μμ
H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίικα τραγωδίας ‘ς σην Τραπεζούνταν – Οι λύρες παίρνουν φωτιά στο παρακάθ’

27/12/2025 - 3:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: arcturos.gr)

Αρκτούρος: Τα άγρια θηλαστικά της Ελλάδας απέκτησαν το δικό τους ασθενοφόρο

9 λεπτά πριν
Με Κλαυδία και DJs Playmen θα αλλάξουν χρόνο όσοι επιλέξουν το ΔΕΗ Xmas West Park, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση (φωτ.: xmaswestpark.gr)

Περιφέρεια Αττικής: Με την Κλαυδία η αλλαγή του χρόνου στο Πάρκο Τρίτση – Πλούσιο πρόγραμμα και στο Πεδίον του Άρεως

35 λεπτά πριν

Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο: Εγγυημένα 5 εκατ. ευρώ στο φινάλε του 2025 – Από 1 εκατ. ευρώ κερδίζουν όλοι οι λαχνοί της τυχερής πεντάδας

1 ώρα πριν
Ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Γιάλοβας, το οποίο μετέφερε ορισμένους από τους τραυματίες αστυνομικούς (φωτ.: Χ/ΒΡΤ)

Τουρκία: Αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε έφοδο κατά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: MotionTeam / Κώστας Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Έχασε τη μάχη η 71χρονη μετά τη φωτιά στην Κάτω Τούμπα – Εξιτήριο πήραν τα τρίδυμα

2 ώρες πριν
(Στιγμιότυπο από το βίντεο που συνοδεύει τη δυνταγή)

Μουχαλεμπί πολίτικο, το θρυλικό – Με την εγγύηση της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign