pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ερευνητικό Κέντρο Bessarion: Με ημερίδα για την κληρονομιά του Πόντου και την ποντιακή διάλεκτο θα τιμηθεί η 19η Μαΐου 2025 στην Ιένα

Οι διοργανωτές απευθύνουν πρόσκληση υποβολής εργασιών

3/01/2025 - 4:23μμ
(Πηγή: gw.uni-jena.de)

(Πηγή: gw.uni-jena.de)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πρόσκληση υποβολής εργασιών απευθύνει το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion1 του Πανεπιστημίου της Ιένας (Γερμανία), για την ημερίδα με θέμα «Η ελληνική κληρονομιά του Πόντου: Διεπιστημονικές προοπτικές» με την οποία επέλεξε να τιμήσει την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, στις 19 Μαΐου 2025.

Στην ημερίδα καλούνται να συμμετάσχουν επιστήμονες από όλα τα πεδία των Ελληνικών Σπουδών.

Όπως διαβάζουμε στην πρόσκληση, με αφορμή τα 112 χρόνια ανάπτυξης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου εκτός Μικράς Ασίας, στην ημερίδα θα συζητηθούν θέματα όπως η σημερινή κατάσταση της ποντιακής διαλέκτου και άλλων πολιτισμικών εκφράσεων του ποντιακού ελληνισμού στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές με σημαντικές κοινότητες της ποντιακής διασποράς (όπως η Γερμανία) αλλά και στον τόπο καταγωγής της, οι αλλαγές που έχουν συμβεί στην ποντιακή μουσική, κ.ά.

Αναλυτικά η πρόσκληση υποβολής εργασιών:

Από το 1922-23, η ελληνική κληρονομιά του Πόντου, μιας περιοχής που βρίσκεται κατά μήκος της νότιας ακτής της Μαύρης Θάλασσας στη σημερινή βορειοανατολική Τουρκία, διατηρείται κυρίως στην ποντιακή διασπορά στην Ελλάδα και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ταυτόχρονα, οι ρίζες της στην ίδια την περιοχή του Πόντου γίνονται όλο και πιο σπάνιες.

Το 2025 συμπληρώνονται 112 χρόνια ανάπτυξης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου εκτός Μικράς Ασίας.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κληρονομιά του Πόντου εκτείνονται πέρα ​​από τα γεγονότα του 1916 (διωγμός των Ελλήνων του Πόντου) έως το 1923 (ανταλλαγή πληθυσμών και Συνθήκη της Λοζάνης). Οι τελευταίες δεκαετίες έχουν παρουσιάσει σημαντικές προκλήσεις για την επιβίωση του ελληνικού πολιτισμού του Πόντου, ιδιαίτερα καθώς η ποντιακή ελληνική διάλεκτος τείνει να εξαφανιστεί. Η UNESCO και το Ethnologue2 κατατάσσουν τα ποντιακά ελληνικά ως απειλούμενη γλώσσα [«definitely endangered», για την ακρίβεια].

Το συνέδριο αυτό επιδιώκει να διερευνήσει τις συγχρονικές και διαχρονικές πτυχές της ποντιακής ελληνικής κληρονομιάς της Μικράς Ασίας. Στόχος μας είναι να συζητήσουμε, να αναλύσουμε και να συγκρίνουμε τα χαρακτηριστικά και την κατάσταση του ελληνικού πολιτισμού του Πόντου τόσο πριν όσο και μετά το 1923 από διεπιστημονική σκοπιά.

Θα συζητηθούν τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Ποια είναι η γλωσσική κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές με σημαντικές κοινότητες της ποντιακής διασποράς, όπως η Γερμανία;
  • Τι γνωρίζουμε για τη σημερινή κατάσταση της ποντιακής ελληνικής διαλέκτου και άλλων πολιτισμικών εκφράσεων του ποντιακού ελληνισμού στον τόπο καταγωγής της;
  • Πώς διαμορφώθηκε η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού στα 112 χρόνια ανάπτυξης της ποντιακής κληρονομιάς εκτός της περιοχής του Πόντου;
  • Ποιες αλλαγές έχουν συμβεί στην ποντιακή μουσική;
  • Ποιες πρόσθετες ερωτήσεις μπορούν να διατυπωθούν σχετικά με τις μελέτες εθνολογίας, ιστορίας, διασποράς και γενοκτονίας;

Δεδομένου του διεπιστημονικού χαρακτήρα αυτού του συνεδρίου, η πρόσκληση αφορά περιλήψεις –που δεν θα υπερβαίνουν τις 300 λέξεις (εξαιρουμένων των παραπομπών)– από όλα τα πεδία των Ελληνικών Σπουδών, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της Γλωσσολογίας, της Εθνολογίας, της Μουσικολογίας, της Διασποράς και των Γενοκτονιών.

Οι περιλήψεις θα πρέπει να αποστέλλονται μέσω e-mail σε αρχεία Word και PDF στους διοργανωτές του συνεδρίου Isabella Greisinger ([email protected]), Thede Kahl ([email protected]) και Βασίλειο Σπυρόπουλο ([email protected]), μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2025.

_______
1. Το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2023 ως μέρος του προγράμματος μεταπτυχιακών Ελληνικών Σπουδών «Bessarion Project».
2. Το Ethnologue είναι ηλεκτρονική βάση δεδομένων που παρέχει πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για όλες τις γνωστές ζωντανές γλώσσες του κόσμου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά, μεταλλεύματα στο Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου και δεξιά η έδρα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Δράσεις για τον ποντιακό ελληνισμό σε Λαύριο και Κατερίνη στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025

9/11/2025 - 6:26μμ
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την επετειακή εκδήλωση (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τίμησε την επέτειο νίκης της Μάχης του Στεβενίκου

9/11/2025 - 5:19μμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Σύλλογος Ακρίτες Herbrechtingen)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Ποντιακός Σύλλογος «Ακρίτες» Herbrechtingen ετοιμάζει ένα καθαρόαιμο ποντιακό γλέντι

9/11/2025 - 2:58μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Η Λέσβος τίμησε τις ρίζες και τη μνήμη – Πόντιοι και Κρητικοί παρέλασαν μαζί στο νησί

9/11/2025 - 1:09μμ
Ο Αγάς των Γενιτσάρων, επικεφαλής του σώματος των Γενιτσάρων, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ RYCAUT, Paul. «Histoire de l'état present de l'Empire Ottoman, contenant les maximes politiques des Turcs, les principaux points de la religion mahometane, ses sectes, ses héresies, & ses diverses sortes de religieux, leur discipline militaire, avec une supputation exacte de leurs forces par mer & par terre, & du revenu de l'état», Άμστερνταμ, Abraham Wolfgank, 1670)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο γενίτσαρος που έχτισε το παρεκκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής στη Μονή Αγίου Γεωργίου Χουτουρά στον Πόντο

9/11/2025 - 10:50πμ
Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης το 1936 (πηγή: Ria Novosti)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ο πιλότος ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, ο άνθρωπος των ρεκόρ

8/11/2025 - 8:04μμ
(Φωτ.: facebook Βασίλης Τσενκελίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα συνάντηση Ελλήνων Ποντίων από το Κοκτερέκ

8/11/2025 - 2:35μμ
Ένα όμορφο χωριό στην Αργυρούπολη του Πόντου, ο Άγιος Μιχαήλ, πήρε το όνομά του από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (φωτ.: facebook.com/29gumushanem)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Μιχαήλ: Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά χωριά στη Χαλδία του Πόντου – Πώς είναι σήμερα

8/11/2025 - 2:12μμ
Στιγμιότυπο από το εικονογραφημένο ιστορικό ανέκδοτο (φωτ.: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Μαχμούτ’ς και τ’ Ανεφορίτα τ’ αιίδια» σε κόμικ από τον Γ. Κωνσταντινίδη

8/11/2025 - 9:54πμ
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

7/11/2025 - 10:46μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά (φωτ.: facebook/Νίκος Χριστοδουλίδης - Nikos Christodoulides)

Κύπρος: Ημέρα Μνήμης Κρατητηρίων στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Ο Παναθηναϊκός φρέναρε τον ΠΑΟΚ

1 ώρα πριν
Οι νικητές του Φεστιβάλ με τα βραβεία τους (φωτ.: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους «Η Βασίλισσα του βαμβακιού» της Σουζάνα Μιργκάνι

2 ώρες πριν
Ζωγραφιά της ελληνικής σημαίας από μικρή ομογενή της Αυστραλίας (φωτ.: facebook/Modern Greek Teachers' Association of Victoria)

Αυστραλία: Ισχυρή η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας σε σχέση με ΗΠΑ και Καναδά – Εξαίρεση στο φαινόμενο εξασθένησης των γλωσσών των μειονοτήτων

2 ώρες πριν
Στη φωτογραφία διακρίνονται τα τρακτέρ των Ελληνοκυπρίων και τα οχήματα των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων (φωτ.: wnn.cy)

Κύπρος: Κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν Κύπριους αγρότες να καλλιεργήσουν στην ουδέτερη ζώνη – Δύο περιστατικά σε τέσσερις ημέρες

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Super League: Έδωσε τη λύση ο Πινέδα στην ΑΕΚ – Ο Ολυμπιακός νίκησε την Κηφισιά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign