pontosnews.gr
Κυριακή, 15/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πελιτάντων: Το έκαψαν οι Τσέτες – Ήταν στα ριζά του Αγιού Τεπέ της Σαμψούντας

Το χωριό είχε καλά καπνά και ήταν το μόνο είδος που εμπορεύονταν οι κάτοικοι

18/12/2024 - 10:09πμ
Εικόνα από το σημείο όπου κάποτε βρισκόταν το Πελιτάντων, στους πρόποδες του Αγιού Τεπέ (φωτ.: facebook.com/
PELİTOĞLU)

Εικόνα από το σημείο όπου κάποτε βρισκόταν το Πελιτάντων, στους πρόποδες του Αγιού Τεπέ (φωτ.: facebook.com/ PELİTOĞLU)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν οι Τσέτες, τον Αύγουστο του 1921, έβαλαν φωτιά για να κάψουν το Πελιτάντων, στους πρόποδες του Αγιού Τεπέ της Σαμψούντας, κανείς από τους εναπομείναντες κατοίκους του χωριού δεν πίστευε ότι θα γλιτώσουν.

Όμως η φωτιά σταμάτησε στο γυναικωνίτη της Υπαπαντής της Θεοτόκου και έτσι σώθηκαν τα γυναικόπαιδα που έφυγαν προς τα δάση. Εκεί ήταν οι Πόντιοι αντάρτες και οι άνδρες του χωριού που σε κάποια κείμενα αναφέρεται ως Πελίτογλου ή Πολίτογλου.

Πληροφορίες για το χωριό υπάρχουν στο βιβλίο Η Έξοδος. Τόμος Ε’. Μαρτυρίες από τον Δυτικό Παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

≈

Ο οικισμός Πελιτάντων ή Πελίτογλου (και Πολίτογλου1 , κατά την επίσημη ονομασία του) ταυτίζεται πιθανότατα με τον οικισμό Pelidoglou που σημειώνεται στον χάρτη του Kiepert2, σε πλαγιά, σε απόσταση 23 χλμ. Ν. της Σαμψούντας και 12 χλμ. Ν-ΝΑ της Τέκκιας.

Το εξώφυλλο του Τόμου Ε του έργου «Έξοδος» (φωτ.: kms.org.gr)

Διοικητικά ανήκε στο μουτεσαριφλίκι της Σαμψούντας και στο βαληλίκι της Τραπεζούντας. Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη μητρόπολη Αμάσειας.

Ο ελληνικός πληθυσμός του οικισμού ανερχόταν στους 320 κατοίκους3, οι οποίοι είχαν μετοικήσει παλαιότερα από την περιοχή της Ματσούκας και μιλούσαν ποντιακά.

Διατηρούσαν μεγάλη εκκλησία, αφιερωμένη στην Υπαπαντή της Θεοτόκου4, η οποία καταστράφηκε το 1921. Σε μικρή απόσταση από την εκκλησία βρισκόταν και το τετρατάξιο5 σχολείο της περιοχής.

Η οικονομία του οικισμού βασιζόταν στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το μοναδικό προϊόν που εμπορεύονταν οι κάτοικοι του Πελιτάντων στην αγορά της Σαμψούντας ήταν τα καπνά της περιοχής. Συχνότερα προμηθεύονταν τα απαραίτητα από την αγορά της γειτονικής Τέκκιας.

Σημειώσεις
1.Η ονομασία Πολίτογλου χρησιμοποιείται από τον Γ. Βαλαβάνη στη στατιστική των πυρποληθέντων οικισμών, στο Βαλαβάνης-Βιολάκης, Σύγχρονος γενική ιστορία. Βλ. και παρακάτω, σημ. 3.
2.Kiepert, Karte von Kleinasien, f.
3.Χριστοδουλίδης, ό.π.,550: «Πελίτογλου, Έλληνες 360, εκκλησία 1, σχολείο 1, τάξεις 2». – Kitromilides-Alexandris ό.π., 35: «Pelitoglu, κάτοικοι 320, μιλούν ελληνικά, εκκλησίες 2». – Patriarcat (Ecumenique, ό.π., 212: Pelit-oglou, Έλληνες κάτοικοι 320».
4.ΚΜΣ, ΑΠΠ, ΠΟ 341, Πελιτάντων: «Η εκκλησία ήταν μεγάλη με πολλούς τρούλους, πέτρινη. Είχε τοιχογραφίες, εικόνες και πολυέλαιο. Καταστράφηκε απο πυρκαϊά». Η πληροφορία αναφέρει ότι τότε κάηκε ολόκληρο το χωριό από τους Τσέτες.
5.Η συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με τον αριθμό των τάξεων του σχολείου δίδεται απο τον πληροφορητή Γιάννη Σαββίδη, 19.3.1963 (ΚΜΣ, ΑΠΠ, ΠΟ 341, Πελιτάντων). Στη στατιστική του περιοδικού Ξενοφάνης (Χριστοδουλίδης, ό.π., 550) του 1906 καταγράφονται δύο τάξεις. Το σχολείο βρισκόταν κοντά στην εκκλησία. Είχε έναν δάσκαλο. Τα κορίτσια δεν πήγαιναν. Το 1910 κτίστηκε καινούργιο.

•Πηγή: Η Έξοδος. Τόμος Ε’. Μαρτυρίες από τον Δυτικό Παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία, Πρόλογος – επιστημονική εποπτεία: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Χορηγός «Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη», Αθήνα 2016, σσ. 674, εικ., 1 χάρτης.
•Σημ.: Έχει διατηρηθεί η ορθογραφία του πρωτότυπου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

14/03/2026 - 10:06μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ροδάφ’νον»: Η αριστουργηματική παράσταση ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη μόνο για τρεις ημέρες

14/03/2026 - 3:40μμ
Ο Αντόνιο Γκουτέρες παραλαμβάνει το βραβείο από τον Ταγίπ Ερντογάν (πηγή: © UN Photo / Emrah Özesen)
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Έντονη αντίδραση για το «Βραβείο Ειρήνης “Ατατούρκ”» στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

14/03/2026 - 2:42μμ
Έξω από το Δημοτικό του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας (πηγή: inveria.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μαθητές φτιάχνουν ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Μνήμη και ιστορία στον Άγιο Γεώργιο Ημαθίας

13/03/2026 - 4:59μμ
Περιμένοντας το συσσίτιο της οργάνωσης American Women's Hospitals στη Μακρόνησο (πηγή: Αρχειακές συλλογές του Πανεπιστημίου Drextel, American Women's Hospitals Records)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιγνάτιου Ορφανίδη: Εμείς ιδρύσαμε τη Μακρόνησο. Απ’ τους οχτώ χιλιάδες που έφερε το «Κίος», μείναμε στο τέλος δύο χιλιάδες

13/03/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας έμπρακτα στο πλευρό της νεολαίας

13/03/2026 - 9:58πμ
Το βιβλίο παρουσίασαν ο συγγραφέας Κώστας Μπαλαχούτης και ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης. Τετάρτη 4 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μαρία Κοσμίδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στέλιος Καζαντζίδης: «Δεν με σβήνει κανένας» – Παρουσιάστηκε στο Μαρούσι το βιβλίο του Κώστα Μπαλαχούτη

12/03/2026 - 5:59μμ
Το νέο ΔΣ του «Εύξεινου Πόντου» Κορυδαλλού (φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χωρίς μεγάλες αλλαγές το νέο ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Κορυδαλλού

12/03/2026 - 4:49μμ
Από την αφίσα της ημερίδας
ΠΟΝΤΟΣ

Ημερίδα στην Οινόη Καστοριάς για τον Στάθη Πελαγίδη – Τιμούν τον σπουδαίο ιστορικό του ποντιακού ελληνισμού

12/03/2026 - 2:49μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)
ΠΟΝΤΟΣ

Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ «Παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί» από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

12/03/2026 - 11:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Παναγιώτης Δαλγίτης με τη σύζυγό του Ασπασία, έξω από το σπίτι τους στο Marrickville, φωτογραφημένοι από τον Βασίλη Βασίλα (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories)

Ομογένεια: Έκθεση φωτογραφίας «Οι τελευταίοι της μικρής Ελλάδας στο Marrickville»

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Το Ιράν διαψεύδει ότι ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ είναι βαριά τραυματισμένος και καλεί τους γείτονες να «εκδιώξουν» τους Αμερικανούς

1 ώρα πριν
Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" Κωνσταντίνου Τζιωρτζιώτη, Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2026. Ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας "ΒΙΟΛΑΝΤΑ" συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου 14/02/26, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων, Ευτυχία Μελετοπούλου, μετά την αξιολόγηση των νέων στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από την ΔΑΕΕ, αναβάθμισε το κατηγορητήριο. Mε βάση τα νέα στοιχεία από την έρευνα της ΔΑΕΕ για την έκρηξη και πυρκαγιά που οδήγησε στον τραγικό θάνατο των πέντε γυναικών, στο εργοστάσιο της επιχείρησης, οι κατηγορίες μετατράπηκαν σε έκρηξη με ενδεχόμενο δόλο και ανθρωποκτονία από αμέλεια. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI)

Συνελήφθησαν δύο άτομα για ληστεία στον σταθμό Μετρό «Αγία Μαρίνα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Super League: Άνετα ο Ολυμπιακός τον ΟΦΗ – Άβολες ισοπαλίες σε Σέρρες, Λάρισα

2 ώρες πριν
Άποψη του Σοχούμ, στις αρχές του 20ου αιώνα (φωτ.: Wikimedia Commons)

Μαρτυρία Νικόλαου Ελευθεριάδη: Τον πόλεμο όλο δύσκολα τον περάσανε όλα τα χωρία, όλος ο τόπος αγρίεψε

3 ώρες πριν
Μια ισραηλινή μονάδα πυροβολικού στα σύνορα βομβαρδίζει στόχους στον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Συνομιλίες Ισραήλ-Λιβάνου σε Παρίσι ή Κύπρο – Αρνείται συνομιλίες με το Ιράν ο Τραμπ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign