pontosnews.gr
Κυριακή, 24/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ευκλείδης Κιουρτζίδης: Ο «Έλληνας» διαπρεπής ηθοποιός του ρωσικού θεάτρου και της τηλεόρασης

Για τον Έλληνα «Αλ Πατσίνο της Ρωσίας γράφει ο Σπάρτακος Τανασίδης

13/12/2024 - 6:46μμ
(Πηγή: evklid.ru)

(Πηγή: evklid.ru)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ονομάζεται Ευκλείδης Κιουρτζίδης και είναι ο αποκαλούμενος «Έλληνας», κατά κάποιους ο «Αλ Πατσίνο της Ρωσίας», ή κατά άλλους ο «ευαίσθητος ματσό» που κατέκτησε τον ρωσικό χώρο του θεάματος.

Ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης (Эвклид Кюрдзидис), του Κυριάκου, γεννήθηκε στην Τσάλκα της Γεωργίας στις 22 Φεβρουαρίου του 1968.

Οι παππούδες του ήταν πολιτικοί πρόσφυγες από την Ελλάδα, οι οποίοι βρέθηκαν στην Τσάλκα τη δεκαετία του 1940. Είναι το δεύτερο από τα τέκνα της οικογένειάς του, καθώς έχει μια μεγαλύτερη αδερφή και δυο μικρότερα αδέρφια.

Μέρος της παιδικής του ηλικίας ο Ευκλείδης το πέρασε στη Σταυρούπολη του Καυκάσου. Στα 14 εισήχθη στη θεατρική σχολή του Ντνιεπροπετρόβσκ της Ουκρανίας. Εργάστηκε από πολύ νεαρή ηλικία στα θέατρα της Ουκρανίας και του Καυκάσου. Υπηρέτησε στον σοβιετικό στρατό, στα πυραυλικά συστήματα, στο κοσμοδρόμιο του Αστραχάν.

Το 1997, σε δύσκολη πολιτική και οικονομική συγκυρία για τη Ρωσία, και ταυτόχρονα μια ζοφερή περίοδο για το θέατρο και τον κινηματογράφο της, αποφοίτησε ως ηθοποιός από το μεγάλο Πανρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Κινηματογραφίας (ВГИК).

Ως καλλιτέχνης υποδύεται κυρίως ρόλους ξένων, σε είδη όπως κωμωδία, δράμα και μελόδραμα. Από το 1997 ως το 2014 είχε παίξει 14 ρόλους στο ρωσικό και διεθνές θέατρο. Από το 1996 ως σήμερα έχει ενσαρκώσει 70 ρόλους σε ταινίες και σειρές. Όπως έχει πει, «…υποδύθηκα Έλληνες, Τούρκους, Εβραίους, Γεωργιανούς, Αρμένιους, Ρώσους, Γάλλους, Ιταλούς…». Και αλλού: «Η ζωή μου είναι ένα ταξίδι σε διάφορα επαγγέλματα, χαρακτήρες, μοίρες, πόλεις και χώρες· ένα ταξίδι σε διάφορους καιρούς και εποχές».

(Πηγή: evklid.ru)

Ο Ευκλείδης Κιουρτζίδης είναι διακεκριμένος ηθοποιός του ρωσικού θεάτρου και του κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με 38 σημαντικές διακρίσεις. Το 2006 του απονεμήθηκε το Παράσημο Ειρηνοποιού, και του Πολίτη του Κόσμου.

Το 2009 τιμήθηκε με τον τίτλο «Τιμή και υπερηφάνεια της Ρωσίας». Του έχει απονεμηθεί και ο τίτλος του Καταξιωμένου Ηθοποιού της Ρωσίας το 2007, με διάταγμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

(Πηγή: evklid.ru)

Ως Έλληνας δραστηριοποιείται σε ελληνικές συλλογικότητες στη Ρωσία. Λαμβάνει μέρος σε ελληνικές εκδηλώσεις και στις ελληνικές εθνικές επετείους, οι οποίες οργανώνονται εκεί. Εμφανίζεται να τραγουδά και να χορεύει ελληνικά σε ρυθμούς συρτού, χασάπικου και ζεϊμπέκικου.

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, μη ακολουθώντας τις σύγχρονες επιταγές του χώρου του θεάματος, την κρατά καλά κρυμμένη. Γνωρίζουμε μόνο ότι έχει διαζευχθεί τρεις φορές και έχει έναν γιο, τον Βίκτωρα.

Από το 1996 ο Ευκλείδης έχει ελληνική υπηκοότητα και επισκέπτεται συχνά τη χώρα μας. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Ιρίνα Γκορδεϊτσούκ για το αν επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και αν τον τραβά η καταγωγή, απάντησε: «Αν και γεννήθηκα στη Ρωσία και ανατράφηκα με τη ρωσική κουλτούρα, έχω μεγαλώσει σε ελληνική οικογένεια, με εθνικές παραδόσεις, γλώσσα, κουζίνα, μουσική.

»Για αρκετό καιρό  δεν μιλούσα καν καλά ρωσικά […] όταν για πρώτη φορά επισκέφτηκα την Ελλάδα (ήταν το έτος 1989), ένιωσα με όλο μου το είναι ότι επέστρεψα στο σπίτι, σε ένα πολύ μακρινό παρελθόν. Τώρα πλέον συνέχεια, περίπου κάθε τρίμηνο, ενίοτε συχνότερα, πηγαίνω στη γιαγιά μου που ζει στην Ξάνθη […] εκείνο το πρώτο συναίσθημα για την Ελλάδα δεν με εγκαταλείπει. Είναι η πατρίδα μου».

Σπάρτακος Τανασίδης

Πηγές
• Προσωπική ιστοσελίδα του Ευκλείδη Κιουρτζίδη: evklid.ru.
• web.archive.org/web/20240227191826/https://k.evklid.ru/inter7.htm.
• kinopoisk.ru/name/231509/?utm_referrer=www.google.com.
• kp.ru/putevoditel/serialy/interesno/klichki-personazhej-kriminalnyh-serialov-i-filmov.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ποντιακοί σύλλογοι στο Σίδνεϊ ένωσαν δυνάμεις για να τιμήσουν τα θύματα της Γενοκτονίας

24/05/2026 - 1:11μμ
Φωτογραφίες μελών της οικογένειας Μπετάκη από διάφορες εποχές (πηγή: forum.svrt.ru)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οικογένεια Μπετάκη: Από καπετάνιοι στα Ορλοφικά, ποιητές, λογοτέχνες, μηχανικοί και στρατιωτικοί της Ρωσίας

24/05/2026 - 10:23πμ
Οι Έλληνες του Ροστόφ επί του Ντον τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας (πηγή: σελίδα Vk - Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Οι ομογενείς τίμησαν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη

22/05/2026 - 7:05μμ
(Φωτ.: greeknewsusa.com/Δημήτρης Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνικές γεύσεις και παράδοση πλημμύρισαν το Μπρούκλιν στο μεγάλο φεστιβάλ της ομογένειας

22/05/2026 - 6:10μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κρητική ομογένεια του Σίδνεϊ τίμησε την 85η επέτειο της Μάχης της Κρήτης με μια βραδιά μνήμης και παράδοσης

22/05/2026 - 11:34πμ
Ο Κωνσταντίνος Καλυμνιός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Venizelos and Pontus: The Politics of Abandonment?» (φωτ.: Facebook / Konstantinos Kalymnios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βενιζέλος και Πόντος: «Πολιτική εγκατάλειψη;» – Η διάλεξη του Κωνσταντίνου Καλυμνιού που άνοιξε δύσκολες συζητήσεις στη Μελβούρνη

20/05/2026 - 6:10μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc./@beddyandcophotography)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο…» – Η ομογένεια της Αδελαΐδας τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

20/05/2026 - 10:31πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η φωνή της μνήμης του Πόντου έφτασε μέχρι τον ΟΗΕ στη Ζάμπια 

19/05/2026 - 9:28μμ
(Φωτ.: Facebook/Panagia Soumela Sidney)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η μνήμη του Πόντου μένει ζωντανή στο Σίδνεϊ

19/05/2026 - 7:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ακρίτες του Πόντου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Η μνήμη δεν σβήνει ποτέ»: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία από τους Ακρίτες του Πόντου Μελβούρνης

19/05/2026 - 9:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

To 4o ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του διεκδικεί ο Ολυμπιακός, και το 12ο η Ρεάλ (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroLeague Final Four 2026: «Καυτό» το κλίμα στον τελικό Ολυμπιακός-Ρεάλ, με ΜΑΤ στις εξέδρες και VIP παρουσίες στο T-Center

21 λεπτά πριν
Το σπίτι όπου διέμεναν πατέρας και γιος στο Τριάδι Θεσσαλονίκης, Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

Θεσσαλονίκη: 30χρονος ομολόγησε τη δολοφονία του πατέρα του μέσα στο σπίτι τους στο Τριάδι

43 λεπτά πριν
Αυξημένα αστυνομικά μέτρα στο ΟΑΚΑ για τον τελικό του EuroLeague Final Four Athens 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroLeague Final Four 2026: Εννέα συλλήψεις έξω από το ΟΑΚΑ πριν από τον τελικό

1 ώρα πριν
Το Μνημείο του Ακρίτα του Πόντου στη Καβάλα, Κυριακή 24 Μαΐου (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)

Καβάλα: Συγκίνηση στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – «Δεν θα λησμονηθούν ποτέ»

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά πολίτες κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης Congressional Picnic στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)

ΗΠΑ και Ιράν παζαρεύουν συμφωνία για πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ – «Ο χρόνος είναι με το μέρος μας», λέει ο Τραμπ

2 ώρες πριν
Μέλη εφορευτικής επιτροπής ανοίγουν κάλπη σε εκλογικό τμήμα στη Λευκωσία, Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / George Christoforou)

Εκλογές στην Κύπρο: ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κρατούν δυνάμεις, τρίτο κόμμα το ΕΛΑΜ σύμφωνα με τα exit polls

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign