pontosnews.gr
Δευτέρα, 25/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυξήσεις-ρεκόρ στις εξαγωγές γερμανικών όπλων στην Τουρκία – Ο Σολτς «ξέχασε» ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου

Το Βερολίνο προχώρησε στην έγκριση εξαγωγών όπλων προς την Άγκυρα η οποία κατά το τρέχον έτος είναι οι μεγαλύτερες από το 2006

12/12/2024 - 12:00μμ
Χειραψία Ερντογάν-Σολς κατά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EPA/Tolga Bozoglu)

Χειραψία Ερντογάν-Σολς κατά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EPA/Tolga Bozoglu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά από ένα διάστημα περιορισμών στις πωλήσεις γερμανικών όπλων στην Τουρκία το Βερολίνο άλλαξε ρότα και με απόφαση του Όλαφ Σολτς προχώρησε στην έγκριση εξαγωγών όπλων προς την Άγκυρα η οποία κατά το τρέχον έτος είναι οι μεγαλύτερες από το 2006.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Γερμανός καγκελάριος έκανε μάλιστα λόγο για «αυτονόητες» παραδόσεις εξοπλιστικών συστημάτων «σε ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ», βάζοντας στην άκρη στην ουσία όλες τις επιφυλάξεις που υπήρχαν εξαιτίας της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, τα οποία περιλαμβάνονται σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) Σεβίμ Νταγκντελέν η οποία δημοσιεύεται από το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κατά το τρέχον έτος ήδη εγκρίνει εξαγωγές όπλων ύψους 230,8 εκατομμυρίων ευρώ για την Τουρκία, τις μεγαλύτερες από το 2006, όταν το ύψος των εξαγωγών ανήλθε σε 151,1 εκατομμύρια.

Επί χρόνια οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενες στην Γερμανία, καθώς ασκείτο έντονη κριτική τόσο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας. Μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Συρία το 2016, η έγκριση αδειών εξαγωγής εξοπλιστικών συστημάτων περιορίστηκε σημαντικά και τα τελευταία χρόνια η αξία τους έφθανε σε χαμηλό διψήφιο, ακόμη και μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση διακήρυσσε πάντα ότι στο θέμα της παράδοσης αμυντικών συστημάτων ασκεί «ιδιαίτερα περιοριστική πολιτική», εξετάζοντας διάφορες παραμέτρους, όπως η λειτουργία του κράτους δικαίου και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τους τελευταίους μήνες ωστόσο διαπιστώνεται αλλαγή στάσης εκ μέρους του Βερολίνου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανακοίνωσε την έγκριση «μεγαλύτερης κλίμακας» παράδοσης παραγγελίας για τορπίλες, κατευθυνόμενους πυραύλους και εξαρτήματα για υποβρύχια. Αμέσως μετά, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό λαμβάνουμε πάντα αποφάσεις για συγκεκριμένες παραδόσεις. Αυτό είναι αυτονόητο». Ο κ. Σολτς εμφανίστηκε μάλιστα ανοιχτός και στο ενδεχόμενο να παραδοθούν στην Τουρκία και μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει και η Γερμανία. Όπως είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας και της συμπαραγωγού Βρετανίας.

Τον Οκτώβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους είχαν εγκριθεί 69 άδειες, αξίας 103 εκατομμυρίων. Σε επιστολή του προς τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών της Bundestag ο Χάμπεκ ενημέρωσε ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας είχε επιτρέψει την εξαγωγή 28 τορπιλών Seahake, συμπεριλαμβανομένων αξεσουάρ και ανταλλακτικών από τις εταιρίες Thyssenkrupp Marine Systems και Atlas Elektronik και 101 κατευθυνόμενων πυραύλων από την εταιρία MBDA.

Μετά την δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων από την κυβέρνηση, η βουλευτής της BSW Σεβίμ Νταγκντελέν επέκρινε εκ νέου τις «ακραίες» εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία. «Λόγω των συνεχιζόμενων επιθέσεων της Άγκυρας εναντίον των γειτόνων της, του Ιράκ και της Συρίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, οι ακραίες εξαγωγές όπλων από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Πράσινους αποτελεί μοιραίο μήνυμα», δήλωσε η κυρία Νταγκντελέν στο dpa.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά πολίτες κατά τη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης Congressional Picnic στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου, Τρίτη 19 Μαΐου 2026 (φωτ.: Official White House Photo / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν παζαρεύουν συμφωνία για πυρηνικά και Στενά του Ορμούζ – «Ο χρόνος είναι με το μέρος μας», λέει ο Τραμπ

24/05/2026 - 8:02μμ
(Φωτ.: EPA / Rolex dela Pena)
ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον ένας νεκρός από κατάρρευση κτηρίου – Πάνω από 20 οι αγνοούμενοι

24/05/2026 - 6:50μμ
(Φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επέμβαση της αστυνομίας στα γραφεία του CHP – Ο Κιλιτσντάρογλου κάλεσε δυνάμεις να απομακρύνει τον Οζέλ

24/05/2026 - 5:25μμ
(Φωτ.: EPA / Rajat Gupta)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: «Καλά νέα» για Στενά του Ορμούζ και συμφωνία τις επόμενες ώρες προαναγγέλλει ο Μάρκο Ρούμπιο

24/05/2026 - 12:43μμ
Άνδρες των αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών επεμβαίνουν μετά από αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στον Λευκό Οίκο: Νεκρός 21χρονος που άνοιξε πυρ κοντά σε σημείο ελέγχου

24/05/2026 - 9:06πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυλαία για το Φεστιβάλ Καννών: Χρυσός Φοίνικας στο «Fjord» και ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο

23/05/2026 - 11:32μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο τραπέζι συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Ο Τραμπ μιλά για πρόοδο αλλά απειλεί με νέα κλιμάκωση

23/05/2026 - 10:08μμ
Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (DNI) Τούλσι Γκάμπαρντ (φωτ. αρχείου: EPA/WILL OLIVER)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Φήμες για την παραίτηση της Τούλσι Γκάμπαρντ, διευθύντριας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (DNI)

23/05/2026 - 3:57μμ
Πινακίδα με φωτογραφίες του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ και του εκλιπόντος προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, στην κεντρική πλατεία Τεχεράνης, 21 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε αναμονή για νέο χτύπημα στο Ιράν οι ΗΠΑ – Σήματα πολέμου από τον Λευκό Οίκο, φόβοι για κλιμάκωση

23/05/2026 - 3:09μμ
Ο τελών υπό αναστολή καθηκόντων πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Οζγκιούρ Οζέλ απευθύνεται σε υποστηρικτές του από την οροφή λεωφορείου έξω από τα κεντρικά γραφεία του CHP στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/NECATI SAVAS)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικός Σεισμός στην Τουρκία: 13 συλλήψεις για νοθεία και δωροδοκία στο συνέδριο του CHP

23/05/2026 - 11:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Κάποτε να κλώσκουμες» (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου»)

Ασπρόπυργος: Με συγκίνηση η εκδήλωση «Κάποτε να κλώσκουμες» για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Σήκωσε την 4η κούπα του Ολυμπιακού ο Παπανικολάου μέσα σε αποθέωση

7 ώρες πριν
Μία από τις σημαντικότερες γεωγραφικές εγκυκλοπαίδειες της αρχαιότητας, του Στράβωνα, εκτίθεται στο Μουσείο Σαμψούντας, μαζί με σπάνια πρωτότυπα γεωγραφικά έργα (φωτ.: IHA)

Η γεωγραφική εγκυκλοπαίδεια του Στράβωνα στο Μουσείο Σαμψούντας

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Ολυμπιακός!

7 ώρες πριν
Αστροναύτες της αποστολής Shenzhou-23 χαιρετούν το κοινό κατά τη διάρκεια τελετής στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων Τζιουτσουάν. 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)

Η Κίνα στέλνει αστροναύτη για έναν χρόνο στο Διάστημα – Kοιτά ήδη προς τη Σελήνη

7 ώρες πριν
Από τον μητροπολιτικό ναό του Ναυπλίου στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Δημήτριο Υψηλάντη. Κυριακή 24 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Ναύπλιο: Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign