pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πλήγμα για τον Πούτιν η πτώση του Άσαντ

Άρθρο του Μπενζαμέν Κενέλ στη γαλλική «Le Monde»*

9/12/2024 - 10:22μμ
Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κρεμλίνο, στις 24 Ιουλίου 2024 (φωτ.: EPA / Valery Sharifulin / SPUTNIK / Kremlin Pool)

Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κρεμλίνο, στις 24 Ιουλίου 2024 (φωτ.: EPA / Valery Sharifulin / SPUTNIK / Kremlin Pool)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στη Μόσχα το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου η σημαία που χρησιμοποιούνταν τις τελευταίες δεκαετίες αφαιρέθηκε από το κτήριο της συριακής πρεσβείας. Λίγες ώρες αργότερα τα ρωσικά πρακτορεία επιβεβαίωσαν τη φήμη που κυκλοφορούσε από τη νύχτα: ο Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του βρίσκονταν στη ρωσική πρωτεύουσα και τους είχε παραχωρηθεί άσυλο από τις Αρχές.

Πιστό στην αρχή του να μην εγκαταλείπει τους δικούς του ανθρώπους, το Κρεμλίνο προσέφερε έτσι καταφύγιο στον ανατραπέντα δικτάτορα.

Ο Άσαντ, που είχε ήδη ταξιδέψει στη Μόσχα όταν έπεσε το Χαλέπι, δεν εμφανίστηκε δημοσίως. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκανε ο ίδιος δηλώσεις. Για την παραίτηση του Άσαντ εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Το πιο ενδιαφέρον που είπε ήταν ότι η απόφαση του Άσαντ ελήφθη από κοινού με παράγοντες που εμπλέκονται στην ένοπλη σύγκρουση στη Συρία. Δηλαδή, με τη Μόσχα.

Ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολιάνσκι ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι συνέπειες των τελευταίων γεγονότων για τη χώρα και την περιοχή δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Η ρωσική διπλωματία, συνηθισμένη να υπερασπίζεται με κάθε κόστος τους συμμάχους της, δυσκολεύεται να κρύψει το μέγεθος της ήττας της.

Μόλις την παραμονή, στο περιθώριο συνάντησής του με τους ομολόγους του από την Τουρκία και το Ιράν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήριζε αδιανόητο «να επιτραπεί σε μια ομάδα τρομοκρατών να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας, κατά παράβαση των υπαρχουσών συμφωνιών».

Ο Λαβρόφ αναφερόταν βασικά στο ψήφισμα που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2015 για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία. Εκείνη τη χρονιά η Δαμασκός είχε καταφέρει να ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της χώρας χάρις στη στήριξη του ρωσικού στρατού. Τώρα αντιθέτως ο ρωσικός στρατός δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να ανακόψει την προέλαση των ανταρτών.

Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από τη στρατιωτική πραγματικότητα: ο ρωσικός στρατός είναι απασχολημένος στην Ουκρανία και στη Συρία έχουν μείνει μόνο κάποιοι στρατηγοί. Το αποτέλεσμα είναι οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στο συριακό έδαφος να απειλούνται ευθέως σήμερα από τις δυνάμεις των ανταρτών.

«Η πτώση του Άσαντ αποτελεί μια σοβαρή ήττα για το Κρεμλίνο», τονίζει ένας δυτικός διπλωμάτης στη Μόσχα. «Για τη Ρωσία αυτό μπορεί να οδηγήσει στη στρατηγική απώλεια στρατιωτικών βάσεων. Οι χώρες που κερδίζουν επιρροή στην περιοχή είναι η Τουρκία και το Ιράν».

«Αυτά που συμβαίνουν στη Συρία αποτελούν μια περιφερειακή στρατηγική υποχώρηση και έναν εξευτελισμό για τη Ρωσία», επισημαίνει από την πλευρά της η Τατιάνα Καστουέβα-Ζαν, επικεφαλής του Κέντρου Ρωσία-Ευρασία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI). «Η ήττα αυτή μπορεί να συγκριθεί με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021».

Η σιωπή της Μόσχας μπορεί βέβαια να σημαίνει επίσης ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος με τους αντάρτες. «Η Ρωσία θέλει να λάβει μέρος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις αυριανές διαπραγματεύσεις», λέει η Καστουέβα-Ζαν. Το βέβαιο είναι ότι η Μόσχα δεν ελέγχει πλέον τις εξελίξεις.

* Ο Μπενζαμέν Κενέλ (Benjamin Quénelle) είναι αρθρογράφος της Le Monde. Μετάφραση από τα γαλλικά: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης οδεύει σε υπέρβαση του 1,5 βαθμού Κελσίου, ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο

21/10/2026 - 6:04μμ
Εικονική αερομαχία στο Αιγαίο: Ελληνικό Mirage καταδιώκει τουρκικό F-16 (βίντεο)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Συντριβή μαχητικού Mirage 2000D με έναν νεκρό – Συνεχίζονται οι έρευνες για τον δεύτερο χειριστή

21/10/2026 - 12:49μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: 271 συλλήψεις στις διαδηλώσεις – Δεν απέδωσε η πρόσκληση Ράμα για διάλογο

21/10/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί την Ουκρανία να συμφωνήσει με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου – Τριμερή συνάντηση ζητά ο Ζελένσκι

20/10/2026 - 11:09μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πολιτική σύγκρουση για τα επεισόδια και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι

20/10/2026 - 8:28μμ
Το αεροσκάφος «P-8 Poseidon» (πηγή: Darren Koch / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμερικανικό αεροσκάφος περιπολεί πάνω από τον Εύξεινο Πόντο κατόπιν αιτήματος της Βουλγαρίας

20/10/2026 - 8:00μμ
Η Βρετανο-Ιρανή δημοσιογράφος Κριστιάν Αμανπούρ  ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού δικτύου CNN (φωτ.: EPA/ FEHIM DEMIR)
ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος εποχής στο CNN για την Κριστιάν Αμανπούρ έπειτα από 43 χρόνια

20/10/2026 - 5:42μμ
(Φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: Η Βουλή της Λιβύης ενέκρινε τη συμφωνία για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία

20/10/2026 - 4:45μμ
Γκράφιτι διαδηλωτών στο άγαλμα της Δημοκρατίας στο Παρίσι, μετά τις συγκρούσεις με την αστυνομία κατά τις πανεθνικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, στις 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώπη: Η οργή για τα καύσιμα δίνει ώθηση στην ακροδεξιά

20/10/2026 - 3:26μμ
Διαδηλώτρια τοιχοκολλάει φωτογραφίες έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα. Η λέξη «διάλογος» συνοδεύει τα αποδεικτικά στοιχεία για την αστυνομική βία. Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026 (πηγή: YouTube / Report TV)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Πανεπιστημιακοί στους δρόμους με τους φοιτητές – Ο Ράμα μιλά για «υβριδικό πόλεμο»

20/10/2026 - 2:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Simeon Photography/Xeniteas e.V. - Verein der Griechen aus Pontos in Dortmund und Umgebung/Facebook)

Σύλλογος Ποντίων Ντόρτμουντ και περιχώρων «Ξενιτέας»: Μουσικό αντάμωμα με ποντιακούς και λαϊκούς ήχους

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Κλιματική αλλαγή: Ο πλανήτης οδεύει σε υπέρβαση του 1,5 βαθμού Κελσίου, ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Μπάσκετ: Περίπου 50 αγώνες όλων των κατηγοριών στο στόχαστρο των Αρχών για στημένα παιχνίδια – Έξι εντάλματα σύλληψης

1 ώρα πριν
Ο σπουδαίος Πόντιος λαογράφος Στάθης Ευσταθιάδης

Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: Εκδήλωση για το πολύτιμο έργο του Στάθη Ευσταθιάδη στην καταγραφή της ποντιακής παράδοσης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Κολωνός: Τέσσερις τραυματίες από έκρηξη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε κτήριο

2 ώρες πριν
(Πηγή: History of the Greek People, vol. 15th, p. 480/commons.wikimedia.org/wiki/File:Cypriot_demonstration_1930)

Σαν σήμερα, 21 Οκτωβρίου 1931: Τα Οκτωβριανά και η πρώτη μεγάλη εξέγερση στην Κύπρο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV