pontosnews.gr
Σάββατο, 19/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πλήγμα για τον Πούτιν η πτώση του Άσαντ

Άρθρο του Μπενζαμέν Κενέλ στη γαλλική «Le Monde»*

9/12/2024 - 10:22μμ
Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κρεμλίνο, στις 24 Ιουλίου 2024 (φωτ.: EPA / Valery Sharifulin / SPUTNIK / Kremlin Pool)

Βλαντίμιρ Πούτιν και Μπασάρ αλ Άσαντ στο Κρεμλίνο, στις 24 Ιουλίου 2024 (φωτ.: EPA / Valery Sharifulin / SPUTNIK / Kremlin Pool)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στη Μόσχα το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου η σημαία που χρησιμοποιούνταν τις τελευταίες δεκαετίες αφαιρέθηκε από το κτήριο της συριακής πρεσβείας. Λίγες ώρες αργότερα τα ρωσικά πρακτορεία επιβεβαίωσαν τη φήμη που κυκλοφορούσε από τη νύχτα: ο Μπασάρ αλ Άσαντ και η οικογένειά του βρίσκονταν στη ρωσική πρωτεύουσα και τους είχε παραχωρηθεί άσυλο από τις Αρχές.

Πιστό στην αρχή του να μην εγκαταλείπει τους δικούς του ανθρώπους, το Κρεμλίνο προσέφερε έτσι καταφύγιο στον ανατραπέντα δικτάτορα.

Ο Άσαντ, που είχε ήδη ταξιδέψει στη Μόσχα όταν έπεσε το Χαλέπι, δεν εμφανίστηκε δημοσίως. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έκανε ο ίδιος δηλώσεις. Για την παραίτηση του Άσαντ εξέδωσε μια λακωνική ανακοίνωση η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Το πιο ενδιαφέρον που είπε ήταν ότι η απόφαση του Άσαντ ελήφθη από κοινού με παράγοντες που εμπλέκονται στην ένοπλη σύγκρουση στη Συρία. Δηλαδή, με τη Μόσχα.

Ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Ντμίτρι Πολιάνσκι ζήτησε να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι οι συνέπειες των τελευταίων γεγονότων για τη χώρα και την περιοχή δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Η ρωσική διπλωματία, συνηθισμένη να υπερασπίζεται με κάθε κόστος τους συμμάχους της, δυσκολεύεται να κρύψει το μέγεθος της ήττας της.

Μόλις την παραμονή, στο περιθώριο συνάντησής του με τους ομολόγους του από την Τουρκία και το Ιράν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήριζε αδιανόητο «να επιτραπεί σε μια ομάδα τρομοκρατών να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας, κατά παράβαση των υπαρχουσών συμφωνιών».

Ο Λαβρόφ αναφερόταν βασικά στο ψήφισμα που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2015 για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία. Εκείνη τη χρονιά η Δαμασκός είχε καταφέρει να ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της χώρας χάρις στη στήριξη του ρωσικού στρατού. Τώρα αντιθέτως ο ρωσικός στρατός δεν έκανε σχεδόν τίποτα για να ανακόψει την προέλαση των ανταρτών.

Η απόφαση αυτή υπαγορεύτηκε από τη στρατιωτική πραγματικότητα: ο ρωσικός στρατός είναι απασχολημένος στην Ουκρανία και στη Συρία έχουν μείνει μόνο κάποιοι στρατηγοί. Το αποτέλεσμα είναι οι ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στο συριακό έδαφος να απειλούνται ευθέως σήμερα από τις δυνάμεις των ανταρτών.

«Η πτώση του Άσαντ αποτελεί μια σοβαρή ήττα για το Κρεμλίνο», τονίζει ένας δυτικός διπλωμάτης στη Μόσχα. «Για τη Ρωσία αυτό μπορεί να οδηγήσει στη στρατηγική απώλεια στρατιωτικών βάσεων. Οι χώρες που κερδίζουν επιρροή στην περιοχή είναι η Τουρκία και το Ιράν».

«Αυτά που συμβαίνουν στη Συρία αποτελούν μια περιφερειακή στρατηγική υποχώρηση και έναν εξευτελισμό για τη Ρωσία», επισημαίνει από την πλευρά της η Τατιάνα Καστουέβα-Ζαν, επικεφαλής του Κέντρου Ρωσία-Ευρασία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (IFRI). «Η ήττα αυτή μπορεί να συγκριθεί με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021».

Η σιωπή της Μόσχας μπορεί βέβαια να σημαίνει επίσης ότι έχει ξεκινήσει ο διάλογος με τους αντάρτες. «Η Ρωσία θέλει να λάβει μέρος με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στις αυριανές διαπραγματεύσεις», λέει η Καστουέβα-Ζαν. Το βέβαιο είναι ότι η Μόσχα δεν ελέγχει πλέον τις εξελίξεις.

* Ο Μπενζαμέν Κενέλ (Benjamin Quénelle) είναι αρθρογράφος της Le Monde. Μετάφραση από τα γαλλικά: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: EPA/ Samuel Corum/ POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Σφραγίζουν την Αρκτική ΗΠΑ και Δανία: Στρατιωτικό μπλόκο σε Ρωσία και Κίνα στη Γροιλανδία

19/09/2026 - 10:08πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Ο πόλεμος με το Ιράν θα τελειώσει σύντομα» – Αποκλείει συγκεκριμένα αμερικανικά ΜΜΕ από τον Λευκό Οίκο

18/09/2026 - 11:26μμ
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, σήμερα, στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας (φωτ.: EPA/BRYAN MEADE)
ΚΟΣΜΟΣ

Κριστίν Λαγκάρντ: Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρης αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

18/09/2026 - 3:17μμ
Διαφημιστική οθόνη μπροστά από το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στη Μόσχα ανακοινώνει τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, 17 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Βουλευτικές εκλογές υπό τη σκιά επιθέσεων με drones σε Μόσχα και Κίεβο

18/09/2026 - 11:00πμ
Στιγμιότυπο από το βίντεο των Χούθι, το οποίο μεταδόθηκε από το CNN (πηγή: Houthi Military Media)
ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Η φερόμενη κατάρριψη σαουδαραβικού F-15 ανοίγει νέο μέτωπο στην περιφερειακή σύγκρουση

18/09/2026 - 9:31πμ
Το πλοίο Lider Bordo Mavi στο λιμάνι της Σαμψούντας (φωτ.: marinetraffic.com/en/photos/of/ships)
ΚΟΣΜΟΣ

Εύξεινος Πόντος: Σχέδιο συμφωνίας από την Τουρκία για την προστασία των εμπορικών πλοίων

18/09/2026 - 8:43πμ
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα παρέμβαση AKP και MHP για την επανεκλογή Ερντογάν

17/09/2026 - 10:32μμ
(Φωτ.: EPA / Sascha Steinbach)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στην υποεπιτροπή αφοπλισμού του PKK ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν

17/09/2026 - 7:58μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Dariusz Sankowski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση της Κομισιόν για «κόφτη» στα social media σε παιδιά κάτω των 13 και γονικό έλεγχο έως τα 15

17/09/2026 - 6:17μμ
(Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)
ΚΟΣΜΟΣ

CBO: Στα 38 δισ. δολάρια το μέχρι στιγμής κόστος του πολέμου στο Ιράν για τις ΗΠΑ

17/09/2026 - 4:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών/Centre for Byzantine Research/Facebook)

Βυζάντιο: Η εξουσία, η Εκκλησία και το κράτος στο επίκεντρο διεθνούς συμποσίου στη Γρανάδα

18 λεπτά πριν
Τμήμα της αφίσας του 2ου Φεστιβάλ Παραμυθιού Πιερίας

2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού Πιερίας: Τριήμερο αφηγήσεων και πολιτισμού στον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης

51 λεπτά πριν
Τα Καλάβρυτα από ψηλά... με φόντο τον Ερύμανθο: ένα μυθικό βουνό (φωτ.: facebook.com/DiscoverKalavritaGR)

Δήμος Καλαβρύτων: Μηνιαίο επίδομα 100 ευρώ σε εκπαιδευτικούς για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από το 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που έγινε πέρυσι στην Καρδίτσα (πηγή:. livemedia.gr)

20ό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη αφιερωμένη η γιορτή του πολιτισμού

2 ώρες πριν
(Φωτ.: City of Hope/ΑΠΕ ΜΠΕ)

Νέα εξέταση αίματος εντοπίζει τον καρκίνο του παγκρέατος σε πρώιμο στάδιο και δίνει ελπίδα

2 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: EPA/ Samuel Corum/ POOL)

Σφραγίζουν την Αρκτική ΗΠΑ και Δανία: Στρατιωτικό μπλόκο σε Ρωσία και Κίνα στη Γροιλανδία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV