pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Παλαιοχωρινός: 37 χρόνια δίνει… φως με πάνω από ένα δισεκατομμύριο λαμπάκια

Όλα άρχισαν από τη Θεσσαλονίκη κι ένα λάστιχο ποτίσματος...

8/12/2024 - 1:16μμ
Χριστουγεννιάτικες διακοσμητικές κατασκευές από λαμπάκια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Χριστουγεννιάτικες διακοσμητικές κατασκευές από λαμπάκια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έχει καταφέρει και ανάβει τα λαμπάκια σε εκατομμύρια μέρη σε όλη τη γη –και όχι με την μεταφορική έννοια, αλλά στην κυριολεξία… Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός, από τη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε από μια απλή φωτεινή κατασκευή σε ένα λάστιχο πριν από τριάντα επτά χρόνια, σήμερα εξάγει λαμπάκια σε όλο τον πλανήτη, έχοντας ήδη σπάσει το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου!

Οι κατασκευές του κοσμούν τα πιο εμβληματικά κτήρια και τις πλέον ξακουστές πλατείες και μάλιστα, φέτος, είναι δικό του δημιούργημα το πρώτο φωτεινό δέντρο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να το εξερευνήσει αφού μπορείς να μπεις μέσα σε αυτό και να κάνεις τη γιορτινή σου βόλτα. Το φωτόδεντρο με τις εγκάρσιες τομές, τα μαγαζιά και τα καφέ στο εσωτερικό του βρίσκεται εγκατεστημένο εδώ και λίγες ημέρες στο Βέλγιο.

«Είναι ένα πάρα πολύ ψηλό φωτεινό δέντρο, πάνω από 25 μέτρα και το ιδιαίτερο είναι ότι έχει μεγάλα ανοίγματα μέσα στην κατασκευή και ο κόσμος όχι μόνο το βλέπει, αλλά μπαίνει μέσα σ’ αυτό, κινείται σε διαφορετικά επίπεδα, διασχίζει τους διαδρόμους και όσο ανεβαίνει στο δέντρο περνάει και από τις γέφυρες του εμπορικού που κόβουν, στην κυριολεξία, το δέντρο οριζόντια. Όταν μας το παρήγγειλαν, είχαμε εντυπωσιαστεί με την ιδέα. Ήταν πραγματικά πρωτοποριακή και η κατασκευή του τελικά μας δικαίωσε όλους καθώς είναι το πρώτο φωτεινό δενδρόσπιτο με ένα ολόκληρο εμπορικό στο εσωτερικό του», εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας φωτισμού.

Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός φωτογραφίζεται ανάμεσα στις διακοσμητικές κατασκευές του από λαμπάκια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Οι μήνες και οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι οι «δικές του μέρες και μήνες» και, όπως σημειώνει ο Γιάννης Παλαιοχωρινός, οι περισσότερες παραγγελίες γίνονται πριν από καιρό και για κάποιες από τις κατασκευές, όλοι δούλευαν στο εργοστάσιο νυχθημερόν για να προλάβουν να τις παραδώσουν.

Η Ισπανία στολίζει με φωτεινούς αγγέλους και την πολύπαθη Βαλένθια

Ο Γιάννης Παλαιοχωρινός χαρακτηρίζει «πολύ δυναμική τις ημέρες των γιορτών την παρουσία της Ισπανίας» που παραδοσιακά, όπως λέει, αγαπά το στολισμό και από τις ευρωπαϊκές πόλεις είναι, τα τελευταία χρόνια, η πρωταγωνίστρια στις παραγγελίες για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, με τη Μαδρίτη και την Μπαρτσελόνα να λούζονται στο φως.

Οι υπεύθυνοι, μάλιστα, στολίζουν φέτος –όσο αυτό είναι δυνατόν– και την πολύπαθη Βαλένθια με φωτεινούς αγγέλους, που είχαν παραγγείλει πριν από τις μεγάλες καταστροφές, αναζητώντας ακτίνες αισιοδοξίας και θέλοντας έτσι να δώσουν λίγο φως στο σκοτεινό τοπίο. Η Ισπανία είναι μια χώρα που βάζει σχεδόν παντού τα γιορτινά της: από την πιο μεγάλη πολύβουη πλατεία μέχρι και το πιο μικρό γραφικό χωριό.

Αϊ Βασίλης με σορτς και το παραμύθι της Σταχτοπούτας με λαμπάκια

Υπάρχουν όμως και ειδικές παραγγελίες, όπως στην περίπτωση της Αυστραλίας. Εκεί όπου τα Χριστούγεννα και ο νέος χρόνος γιορτάζονται σχεδόν με καύσωνα, ο Αϊ Βασίλης πετάει τα χειμερινά και έχει μια εντελώς διαφορετική αμφίεση.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι εκεί δεν μας ζητούν τον Αϊ Βασίλη με τα χοντρά ρούχα, το φαρδύ παντελόνι, τη ζακέτα και τις μπότες. Εκεί, έχουμε φτιάξει –και το παρέλαβαν πριν από λίγες ημέρες–, μια ειδική κατασκευή με θαλάσσιο σκι και τον Αϊ Βασίλη με σορτς και βατραχοπέδιλα, πάνω στα κύματα. Για το Μαϊάμι φτιάξαμε τεράστια αυτοκίνητα, εντυπωσιακά τζιπ, ενώ στην Ιαπωνία φέτος παρέλαβαν ένα ολόκληρο φωτεινό παραμύθι: αυτό της γνωστής Σταχτοπούτας με τη μεγάλη άμαξα πριν γίνει κολοκύθα», λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από το λαστιχένιο αυτοσχέδιο φωτιστικό στην παγκόσμια εξαγωγή

Η πρώτη κατασκευή του Γιάννη Παλαιοχωρινού ήταν ως φοιτητής ηλεκτρολόγος μηχανικός, πριν από δυο δεκαετίες περίπου, εποχή που έφτιαχνε από χόμπι ηχεία και συστήματα φωτισμού, μέχρι που κάποια στιγμή του ζήτησε ένας φίλος του φωτισμό για τη βιτρίνα του μαγαζιού του.

«Έβαλα το ένα πίσω από το άλλο τα λαμπάκια, πήρα ένα αλφαδολάστιχο, ένα λάστιχο ποτίσματος και δημιούργησα την πρώτη κατασκευή. Ο φίλος μου, βλέποντας το αποτέλεσμα, μου να είπε να αλλάξω λίγο τη διάταξη και ξεκίνησα τα πειράματα, έκανα αλλαγές και μετατροπές μέχρι που δημιούργησα τον πρώτο φωτοσωλήνα, που παραμένει δική μου ελληνική πατέντα καθώς δεν είχα την οικονομική άνεση να την κάνω παγκόσμια», δήλωσε.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)

Σήμερα, τον αποκαλούν ο «Βασιλιάς του στολισμού» και τα φώτα του φτάνουν σε πάνω από ογδόντα πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Από την Ευρώπη μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν φυσικά κατασκευές του στους στολισμούς –όλες οικολογικές– έως το Μπέβερλι Χιλς.

«Έχουμε ξεκινήσει από το 2020 ένα μεγάλο πρότζεκτ, σύμφωνα με το οποίο, αφού περισυλλέγονται τα μπουκάλια και τα δίχτυα από τους βυθούς της θάλασσας, κατόπιν γίνεται η επεξεργασία τους στον χώρο μας και κάνουμε όλα τα διακοσμητικά μας από ανακυκλώσιμα υλικά. Όταν τελειώσει η διακόσμηση, μπορεί όποιος τα έχει στην κατοχή του να τα επιστρέψει και να τα ανακυκλώσουμε ξανά. Έτσι όλοι θα είμαστε κερδισμένοι και περισσότερο από όλους ο πλανήτης», αναφέρει ο Γιάννης Παλαιοχωρινός.

•Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αναστασία Τελιανίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο απο την ημερίδα που διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την παρουσίαση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Συναλλαγών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Παρουσιάστηκε η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών μη εξυπηρετούμενων δανείων

16/06/2026 - 1:42μμ
(Φωτ.: EPA / Fazry Ismail)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνείς αγορές: Ράλι στα χρηματιστήρια, βουτιά για την τιμή του πετρελαίου

15/06/2026 - 4:23μμ
Ακίνητα στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ανακαίνιση Κατοικίας»: Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα – Επιδότηση έως 36.000 ευρώ για 25.000 σπίτια

14/06/2026 - 7:50μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ 2026: Κατάργηση τεκμηρίων για ελεύθερους επαγγελματίες, μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις

14/06/2026 - 6:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Έως τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η προθεσμία για έκπτωση 3%

14/06/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε πτωτική πορεία οι τιμές στις διεθνείς αγορές – Από την Τρίτη αναμένεται μείωση και στην Ελλάδα

13/06/2026 - 8:54μμ
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 50 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους την εβδομάδα που έρχεται – Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

13/06/2026 - 9:22πμ
Η επιγραφή έξω από το κτήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Jim lo Scalzo)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζοφερή πρόβλεψη για διπλασιασμό του χρέους στην ΕΕ έως το 2040 – Ποια τα δεδομένα για την Ελλάδα

13/06/2026 - 8:57πμ
Μπαλκόνια διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο τέλος στα ακίνητα από το 2027: Τι αλλάζει για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

12/06/2026 - 12:28μμ
Οι εγκαταστάσεις της ΑΑΔΕ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Επιπλέον 6 δισ. ευρώ οφειλών περνούν στην κατηγορία των μη εισπράξιμων

11/06/2026 - 8:31πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Έλενα Γκοντσάρεβα)

Εμμανουήλ Καραλής: Επικράτησε στο Golden Spike της Οστράβας με 5,82 μ.

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: astynomia.gr)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης στην Αττική – Εννέα συλλήψεις

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Maria Michalopoulou)

ΔΠΘ: Πρύτανης εξελέγη η καθηγήτρια του τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Μαρία Μιχαλοπούλου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Ludovic Marin)

ΗΠΑ-Ιράν: «Ποτέ δεν με ενδιέφερε η αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν», δηλώνει τώρα ο Τραμπ

2 ώρες πριν
(Φωτ: Αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης – Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)

Μια φωτογραφία και λίγες λέξεις – Από το πολύτιμο αρχείο της Άννας Θεοφυλάκτου

2 ώρες πριν
(Πηγή: instagram)

Τουρκία: Πέθανε ξαφνικά στα 35 η ηθοποιός Ετζέ Ιρτέμ – Μία μέρα μετά τα γενέθλιά της

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign