pontosnews.gr
Δευτέρα, 25/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συστάσεις ΟΟΣΑ για την Ελλάδα: Καταργήστε μειωμένους ΦΠΑ – Αυστηρός έλεγχος στα δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τι αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού

5/12/2024 - 2:35μμ
(Φωτ. αρχείου: pexels)

(Φωτ. αρχείου: pexels)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση μακροχρόνιων ανισορροπιών αλλά απαιτείται συνέχιση των πολιτικών με στόχο τη διασφάλιση ισχυρής ανάπτυξης και βιώσιμων οικονομικών, επισημαίνει η έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την Ελλάδα.

Ο Οργανισμός συστήνει μεταξύ άλλων στην ελληνική κυβέρνηση να περιορίσει ή καταργήσει τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ, να καταργήσει φοροαπαλλαγές για συνταξιούχους και να αυξήσει τους φόρους σε «ανθυγιεινές» συνήθειες και προϊόντα όπως στον καπνό και σε αυτά που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι κλπ.

Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και παράλληλα προτείνεται αναθεώρηση των ειδικών διατάξεων ή εξαιρέσεων στο φορολογικό σύστημα και περιορισμό των φοροαπαλλαγών ή μειωμένων συντελεστών φόρου. βάζοντας στο στόχαστρο επιδοτήσεις στα καύσιμα, φοροαπαλλαγές για συνταξιούχους, προσωπικές και οικογενειακές εκπτώσεις στον φόρο εισοδήματος, φορολογικές απαλλαγές για εισοδήματα από ενοίκιο, καθώς και ειδικές διατάξεις για τον ΦΠΑ.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ έχει περιοριστεί, αλλά σημειώνει ότι παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ, βασιζόμενη όμως σε στοιχεία των ετών 2021-2022.

Αναλυτικά, αναφέρει ότι:

• Η διατήρηση του δημόσιου χρέους σε σταθερά πτωτική πορεία και η αύξηση του δημοσιονομικού χώρου για επενδύσεις απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με μια σταδιακή στροφή των δαπανών προς τις υποδομές, την εκπαίδευση και την υγεία.

• Η συνέχιση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και η ταχεία εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι απαραίτητα για την αύξηση της χαμηλής παραγωγικότητας και της απασχόλησης.

• Απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη μείωση του διοικητικού φόρτου, τη βελτίωση πρόσβασης σε δεξιότητες και η χρηματοδότηση θα στηρίξουν την ανάπτυξη και την καινοτομία των επιχειρήσεων.

• Η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050 και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή απαιτεί περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως στον τομέα των μεταφορών, μέσω ενός μείγματος επενδύσεων, κανονισμών και τιμολόγησης εκπομπών.

Τα «πρέπει»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε:

– Σταδιακή κατάργηση μειωμένων συντελεστών και απαλλαγών ΦΠΑ καθώς, όπως υποστηρίζει, οι πολυάριθμες φορολογικές δαπάνες, ιδίως από εκτεταμένο αριθμό μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και απαλλαγές, μειώνουν τα δημόσια έσοδα. Η αποτελεσματικότητα τους είναι πολύ μικρή και ευνοούν τα πλουσιότερα νοικοκυριά.

– Συνέχιση των προσπαθειών για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις συναλλαγές, τον περιορισμό των συναλλαγών σε μετρητά και τον εξορθολογισμό των φόρων.

– Ενοποίηση των διαφόρων προγραμμάτων στήριξης για τα χαμηλά εισοδήματα και απλοποίηση των όρων επιλεξιμότητας, αυξάνοντας παράλληλα το επίπεδο των παροχών ελάχιστου εισοδήματος.
Οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και δικαιοσύνη, με βάση τις τακτικές αναθεωρήσεις δαπανών και δημόσιων επενδύσεων,

– Θα πρέπει να υπάρξει συγκράτηση των δαπανών προσωπικού και διατήρηση των προσπαθειών για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

– Σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο, λιγνίτη, πετρέλαιο), συμπεριλαμβανομένων των νησιών, όποτε υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Οι κίνδυνοι

Με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών ενέργειας. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η αύξηση των μισθών που υπερβαίνει τα «κέρδη» παραγωγικότητας θα μπορούσε να μειώσει την ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές.

⇒ Διαβάστε περισσότερα στο naftemporiki.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ertnews.gr)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ζεστό» χρήμα σε εκατομμύρια δικαιούχους μέχρι το τέλος Μαΐου

25/05/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/Eurokinissi)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εφορία: Τέλος στα άδικα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις

24/05/2026 - 9:55πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Περισσότερα από 2,4 δισ. ευρώ σε 4,3 εκατομμύρια δικαιούχους

23/05/2026 - 10:10πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Έρχεται νέο πολυνομοσχέδιο με παρεμβάσεις για στέγαση, συντάξεις και χρέη

22/05/2026 - 9:32πμ
Πολυκατοικίες του Μεταξουργείου στην Αθήνα, από ψηλά (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητη περιουσία: Προ των πυλών το άγγιγμα του ΜΙΔΑ

21/05/2026 - 7:51μμ
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο «ψηφιακό φίλτρο» για τα χρέη στην Εφορία – Πώς θα αξιολογούνται οι οφειλέτες

18/05/2026 - 12:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /  Λυδία Σιώρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 22 Μαΐου

16/05/2026 - 4:08μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε μηδενικό χρόνο εκκαθαριστικά και πρόστιμα

14/05/2026 - 11:04μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΑΑΔΕ στέλνει «ραβασάκια» σε 12.000 φορολογουμένους – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο και τι πρέπει να κάνουν

14/05/2026 - 11:21πμ
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βουλή: Εγκρίθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ

13/05/2026 - 11:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου)

Θεσσαλονίκη: Στη Δικαιοσύνη ο 30χρονος για τη δολοφονία του πατέρα του στο Τριάδι Θέρμης

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

«Ζεστό» χρήμα σε εκατομμύρια δικαιούχους μέχρι το τέλος Μαΐου

47 λεπτά πριν
Το νέο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στα Πετράλωνα Χαλκιδικής (φωτ.: Δήμος Νέας Προποντίδας)

Πετράλωνα Χαλκιδικής: Αποκαλυπτήρια μνημείου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – «Η μνήμη δεν θα σβήσει»

1 ώρα πριν
Σύγκληση, υπό την προεδρία του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Δυτικά Βαλκάνια και «Γαλάζια Πατρίδα» στο επίκεντρο του ΕΣΕΠ – Οι κινήσεις που ετοιμάζει η Αθήνα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Πρωινός σεισμός «ξύπνησε» τη Μάνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram/victoriadella)

Έφυγε από τη ζωή η παρουσιάστρια Γωγώ Μαστροκώστα στα 56 της – Συγκινεί το «αντίο» της κόρης της, Βικτώριας Δέλλα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign