pontosnews.gr
Παρασκευή, 16/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: Υπάρχει απόσταση από μια συμφωνία για τα Γλυπτά, δεν θέλουμε απλώς να τα στείλουμε πίσω

Σε μια ρύθμιση δανεισμού ορισμένων αρχαιοτήτων από την Ελλάδα με αντάλλαγμα την προσωρινή αποστολή των Γλυπτών στην Αθήνα αναφέρθηκε ο Τζορτζ Όσμπορν

5/12/2024 - 12:31μμ
Πλήθος τουριστών φωτογραφίζει την Καρυάτιδα στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EUROKINISSI/Μάρκος Χουζούρης)

Πλήθος τουριστών φωτογραφίζει την Καρυάτιδα στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EUROKINISSI/Μάρκος Χουζούρης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο ενδεχόμενο μιας ρύθμισης δανεισμού μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και αρχαιότητες που βρίσκονται σε ελληνικά μουσεία αναφέρθηκε ο ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην πρωθυπουργός Τζορτζ Όσμπορν.

«Επιδιώκουμε να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε κάποια ρύθμιση ώστε κάποια στιγμή κάποια από τα Γλυπτά (του Παρθενώνα) να βρεθούν στην Αθήνα, εκεί όπου φυσικά ήταν η αρχική τους θέση. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μας δανείσει κάποιους από τους (αρχαιολογικούς) θησαυρούς της».

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην πρωθυπουργός Τζορτζ Όσμπορν στο εβδομαδιαίο πόντκαστ Political Currency, το οποίο συμπαρουσιάζει με τον Εντ Μπολς.

Διαβεβαίωσε πως έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ωστόσο πως ακόμη μένει «κάποια απόσταση» προτού συναφθεί «οποιαδήποτε συμφωνία».

Ο Τζ. Όσμπορν αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Νέα Υόρκη από όπου είπε, χαριτολογώντας, πως θα βρισκόταν στο Λονδίνο «αν βρισκόμασταν κοντά στην κατάληξη συμφωνίας με την Ελλάδα».

Θύμισε πως αν το Μουσείο ήθελε απλά να επιστρέψει τα γλυπτά, θα έπρεπε να αλλάξει νόμος του 1963 που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων του. «Δεν θα μπορούσαμε, ακόμα και αν το θέλαμε, που δεν το θέλουμε, απλώς να τα στείλουμε πίσω», τόνισε.

Σημείωσε πως «έχουμε τη δυνατότητα να δανείζουμε αντικείμενα». Χαρακτήρισε περίεργο το ότι «δεν δανείζουμε πιο συχνά στην Ελλάδα, δεδομένης της ιστορίας μας και των δεσμών μας».

Επισήμανε τη διαφορετική στάση της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα. «Ο (πρωθυπουργός) Κιρ Στάρμερ έχει πει πως είναι ένα ζήτημα που επαφίεται στη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου, που αποφασίζει ανεξάρτητα από την κυβέρνηση». Η στάση είναι πολύ διαφορετική από αυτή του «Ρίσι Σούνακ, ο οποίος αρνήθηκε να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό», πρόσθεσε. «Μου φαίνεται πολύ πιο λογικός και διπλωματικός τρόπος για να προχωρήσουμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διαδηλωτές ανακρίνονται στην κρατική τηλεόραση – Πάνω από 800 εκτελέσεις ανεστάλησαν

15/01/2026 - 11:15μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στο κτήριο όπου ξέσπασε φωτιά μετά από ισχυρή έκρηξη (φωτ.: EPA/JEROEN JUMELET)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Ισχυρή έκρηξη σε κτήριο στο κέντρο της Ουτρέχτης

15/01/2026 - 7:30μμ
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, σε εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο της Ισπανίας, το 2017 (φωτ.: EPA/Javier Lopez)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η πριγκίπισσα Ειρήνη στη Μαδρίτη

15/01/2026 - 6:37μμ
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Ιράν είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία

15/01/2026 - 12:51μμ
Ιρανοί φοιτητές κρατούν πανό στη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Στο κεντρικό πανό απεικονίζεται η απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ τον Ιούλιο του 2024 με τη φράση «Το βέλος δεν αστοχεί πάντα» (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Δεν αποκλείει στρατιωτική επίθεση στο Ιράν – «Οι προγραμματισμένες εκτελέσεις διαδηλωτών δεν έγιναν»

15/01/2026 - 9:37πμ
Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ανακοινώθηκε ο επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής διακυβέρνησης

14/01/2026 - 8:52μμ
Η σάλα στο εστιατόριο Fanático στη Μαδρίτη (φωτ.: GLH Singular)
ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο νέα τραγωδία: Φωτιά από πυροτεχνήματα σε εστιατόριο της Μαδρίτης

14/01/2026 - 8:27μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνουν τα σενάρια για αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν – Φυγή Ιρανών προς την Τουρκία

14/01/2026 - 7:16μμ
Διαδήλωση στο Νουούκ με σύνθημα «Η Γροιλανδία ανήκει στον γροιλανδικό λαό» 
(φωτ.: EPA / Christian Klindt Soelbeck)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη αναζητά «φόρμουλα» για τη Γροιλανδία: Φόβοι για ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

14/01/2026 - 5:37μμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέντευξη Τύπου για την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί νέο δάνειο στην Ουκρανία, για τη διετία 2026-2027 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρόταση δανείου 90 δισ. ευρώ παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

14/01/2026 - 3:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος της 24χρονης στην Τούμπα

24 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/helpsg-399520/)

ΔΥΠΑ: 10.000 νέες θέσεις εργασίας για άνεργες γυναίκες – Δίνεται έμφαση στη μητρότητα

49 λεπτά πριν
Εξωτερική άποψη του Φόρεϊν Όφις στη Βρετανία (πηγή: nationalarchives.gov.uk/doc/open-government-licence/version/2/)

Βρετανία: Ταξιδιωτική οδηγία από το Φόρεϊν Όφις για την Κύπρο και τουλάχιστον ακόμα 17 χώρες

1 ώρα πριν
Τα ερείπια από το Κάστρο στη Χαψάμανα του Πόντου. Τα τείχη του έχουν σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί (πηγή: kulturportali.gov.tr)

Η Χαψάμανα (Γκιόλκιοϊ) του Πόντου – 200 ελληνικές οικόγενειες ζούσαν στο χωριό μέχρι το 1920

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/psargiradon)

Πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση με ήχους και τραγούδια του Ακριτικού Κύκλου στην Κέρκυρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Ευαγγελία Φωκά-Τρυψάνη)

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα αλλά έχουν ανοίξει τους δρόμους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign