pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα – Ανεστάλη η λειτουργία του κοινοβουλίου, απαγορεύτηκαν απεργίες και διαδηλώσεις

Όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τέθηκαν υπό τον έλεγχο του στρατού – Όσοι παραβιάσουν τον στρατιωτικό νόμο, θα τεθούν υπό κράτηση

3/12/2024 - 6:02μμ
Εκατοντάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σεούλ παρά τον στρατιωτικό νόμο που επιβλήθηκε πριν από λίγο (φωτ.: EPA/Yonhap)

Εκατοντάδες κόσμου έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σεούλ παρά τον στρατιωτικό νόμο που επιβλήθηκε πριν από λίγο (φωτ.: EPA/Yonhap)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στρατιωτικό νόμο κήρυξε αιφνιδίως ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ, με ένα διάγγελμα που δεν είχε προαναγγελθεί και το οποίο μεταδόθηκε απευθείας από το τηλεοπτικό κανάλι YTN, λέγοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις».

Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, που είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.

«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, να εξαλείψω τις κατάπτυστες φιλοβορειοκορεατικές αντικρατικές δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και να προστατεύσω την ελεύθερη συνταγματική τάξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Σοκ στη χώρα

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση προκάλεσε σοκ στη χώρα, η οποία θεωρείται δημοκρατική από τη δεκαετία του 1980 αλλά στο παρελθόν έχει γνωρίσει μια σειρά αυταρχικών διακυβερνήσεων. Το κορεατικό γουόν υποχώρησε ραγδαία έναντι του δολαρίου.

Μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου και οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων αναστέλλονται, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Απαγορεύονται επίσης οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, αμέσως μετά την ανακοίνωση, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σεούλ, προσπαθώντας να περάσει με τη βία από τις πόρτες. Μόνο μέλη της Εθνοσυνέλευσης και άλλο προσωπικό, καθώς και δημοσιογράφοι, μπορούν να μπουν στο κτήριο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου.

#WATCHNOW as the Opposition fights to gain entry at South Korea’s parliament as special forces take control under martial law. pic.twitter.com/tsrbKeb0Mh

— X Global Update (@XGlobalUpdate) December 3, 2024

Επιπλέον, όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού. Με βάση το διάταγμα, απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που κρίνονται ως απόπειρες ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας.

Επίσης, όλο το ιατρικό προσωπικό που απεργούσε, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευόμενων γιατρών, διατάχθηκε να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε 48 ώρες. Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος» απαγορεύονται επίσης.

Για τους «αθώους απλούς πολίτες», εξαιρουμένων των «αντικρατικών και άλλων ανατρεπτικών δυνάμεων» θα ληφθούν μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η «ενόχληση» που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με το διάταγμα, όσοι παραβιάσουν τον στρατιωτικό νόμο, μπορεί να συλληφθούν και να τεθούν υπό κράτηση χωρίς ένταλμα.

Το Yonhap μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο σφραγίστηκε και στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στη στέγη του.

Coup d’état is underway in South Korea. Special forces stormed and occupied Parliament in Seoul. pic.twitter.com/ijs1GCiqfj

— Abid Ullah (@abidullahmsd03) December 3, 2024

Ένα στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι «προετοιμάζονται μέτρα» για τη σταθεροποίηση της αγοράς, εφόσον χρειαστεί.

Το Χρηματιστήριο της Σεούλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα λειτουργήσει αύριο Τετάρτη.

Από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα πάντα με το Yonhap, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν μια πρόταση που υπέβαλε στον πρόεδρο Γιουν ο υπουργός Άμυνας.

Νωρίτερα, στο διάγγελμά του, ο προεδρος Γιουν είπε ότι «η «Εθνοσυνέλευση έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκληματιών, κρησφύγετο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη».

Κατηγόρησε επίσης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι περιέκοψαν «όλους τους προϋπολογισμούς που ήταν βασικής σημασίας για τις προτεραιότητες του έθνους, όπως είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας (…) μετατρέποντας τη χώρα σε παράδεισο ναρκωτικών και τόπο χάους για τη δημόσια ασφάλεια».

Ο Γιουν χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο, «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που έχουν σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς». Διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του ήταν «αναπόφευκτη».

«Θα αποκαταστήσω την κανονικότητα στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας αυτές τις δυνάμεις που είναι εχθρικές προς το κράτος το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη εν μέσω φονικών πλημμυρών

26/11/2025 - 5:34μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Φωτό Αρχείου)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ρωσία-Ουκρανία: Διπλωματικά παζάρια, ρωσική κλιμάκωση και αβέβαιη εκεχειρία

26/11/2025 - 2:56μμ
Ουκρανές ανάβουν κεριά σε αυτοσχέδιο βωμό στο Κίεβο για τους  νεκρούς στρατιώτες και εθελοντές που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Η Μόσχα συμφώνησε σε μερικές παραχωρήσεις – Την ερχόμενη εβδομάδα ο Γουίτκοφ στη Ρωσία

26/11/2025 - 10:20πμ
Το πλοίο Spiridon II  όσο ήταν αραγμένο στην Πάνορμο (φωτ.: Χ/Murat)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποβιβάστηκαν στη Λιβύη οι χιλιάδες αγελάδες από την Ουρουγουάη

26/11/2025 - 8:35πμ
Μία από τις εισόδους του Λούβρου, κλειστή για το κοινό, μετά τη ληστεία των κοσμημάτων (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Άλλες τέσσερις συλλήψεις για την κλοπή στο Λούβρο

25/11/2025 - 11:57μμ
Η άτυχη οικογένεια σε παλιότερες, ευτυχισμένες στιγμές (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Από τοξικό εντομοκτόνο πέθανε η τουρκογερμανική οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη

25/11/2025 - 10:57μμ
Από αριστερά, ο Στιβ Γουίτκοφ με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: EPA/Sarah Yenesel)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ να συναντήσει τον Πούτιν και τον Ντρίσκολ στους Ουκρανούς

25/11/2025 - 10:25μμ
Ουκρανοί διασώστες επιχειρούν σε εννιαώροφη οικοδομή στο Κίεβο όπου χτύπησε ρωσικός πύραυλος το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες (φωτ.: EPA/Maxym Marusenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Πολύ κοντά η επίτευξη συμφωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φον ντερ Λάιεν: Θα αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία

25/11/2025 - 9:15μμ
Στιγμιότυπο από συνάντηση που είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Μ. Ρήγα τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ (φωτ.: Χ/Michael J. Rigas)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο αν. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικλ Ρήγας – Θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

25/11/2025 - 8:39μμ
Εργάτες κολλούν τη νέα πρόσοψη των γραφείων της ΕΕ στα Σκόπια, η οποία αναγράφει «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί σου» (φωτ. αρχείου: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Επίθεση από άγνωστο δέχθηκε στέλεχος της βουλγαρικής μειονότητας – «Εσείς, Βούλγαροι, να πάτε στη Βουλγαρία!»

25/11/2025 - 7:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Roman Pilipey)

Συναγερμός στην Ευρώπη για τις ελλείψεις φυσικού αερίου

7 λεπτά πριν
Από την πρόβα στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοχώματος (φωτ.: Facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας - Έτος Ιδρύσεως 1950)

Με ψυχή και ρυθμό προς το 19ο Φεστιβάλ της ΠΟΕ: Η Καβάλα ύψωσε τη φωνή της στο Κοκκινόχωμα

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/αρχείο)

Κρίσιμη επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη εν μέσω φονικών πλημμυρών

56 λεπτά πριν
Νότια όψη του ναού της Αγίας Σοφίας στη Δράμα (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Η Αγία Σοφία της Δράμας ξαναβρίσκει τη λάμψη της

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Φρίκη: Ασελγούσαν σε 2χρονο και 4χρονο – Συνελήφθησαν ο θείος τους και ο σύντροφός του

2 ώρες πριν
H Πόπη Σεμερτζίδου, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Πόπη Σεμερτζίδου σε εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν ισχύει ότι μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων δεν διατέθηκε για τον δηλωθέντα σκοπό»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign