pontosnews.gr
Κυριακή, 1/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αττική: Από το καλοκαίρι οι νέες κάμερες στους δρόμους – Θα καταγράφεται το πρόσωπο του οδηγού

Οι πρώτες κάμερες οδικής ασφάλειας θα τοποθετηθούν στα σημεία που υπέδειξαν η ΕΛΑΣ και η Τροχαία ως τα πιο επικίνδυνα

3/12/2024 - 3:14μμ
Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε στάση στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε στάση στην οδό Σταδίου, στο κέντρο της Αθήνας (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το καλοκαίρι του 2025 σχεδιάζεται να τοποθετηθούν οι 1.000 νέες κάμερες στους δρόμους της περιφέρειας Αττικής, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεγίου, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Όπως ανέφερε, «οι κάμερες έρχονται να καλύψουν ένα κενό το οποίο υπάρχει και είναι ντροπή για ένα κράτος με καινούργιους αυτοκινητοδρόμους να σκοτώνονται δυο άνθρωποι την ημέρα στη χώρα μας, όχι στις εθνικές οδούς αλλά μέσα στις πόλεις».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «υπάρχουν 388 κάμερες οδικής ασφάλειας στην Περιφέρεια Αττικής, για τις οποίες ο διαγωνισμός έχει τελειώσει. Αυτές θα είναι οι πρώτες που θα μπουν σε κόμβους που έχουν υποδείξει η Ελληνική Αστυνομία και η Τροχαία ότι είναι επικίνδυνοι, γιατί γίνονται ατυχήματα και δυστυχήματα. Αυτές, λοιπόν, θα αρχίσουν να μπαίνουν από το καλοκαίρι και μετά, άρα θα χρησιμοποιήσουμε αυτές πρώτα. Έχουμε ήδη 17 κάμερες στην Αττική Οδό, οι οποίες ήδη λειτουργούν με το παλιό σύστημα, μαζί με άλλες 12».

Ο Δ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι «χρησιμοποιούμε τον διαγωνισμό της Περιφέρειας, ξεκινάμε να βάλουμε άλλες 1.000 κάμερες». «Εάν δεν υπάρξουν προβλήματα με τις διαγωνιστικές διαδικασίες, στόχος είναι το καλοκαίρι του 2025 να είναι έτοιμη η πλατφόρμα», ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα με τις κλήσεις να πηγαίνουν κατευθείαν στο κινητό του παραβάτη, στη θυρίδα του πολίτη, ενώ θα γίνεται ψηφιακή εξέταση των ενστάσεων, όπως πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «οι κάμερες της Περιφέρειας δεν καταγράφουν από μπροστά τον οδηγό και συνοδηγό αλλά από πίσω γιατί βγήκαν σε μια περίοδο που ο διαγωνισμός, το GDPR και η όλη η νομοθεσία ήταν συγκεκριμένη. Σκοπός μας είναι να τα αλλάξουμε, να έχει γίνει η αλλαγή στις 1.000 κάμερες που θα τοποθετηθούν».

Με αυτήν την αλλαγή θα καταγράφεται το πρόσωπο του οδηγού, όχι ο συνοδηγός και οι υπόλοιποι επιβάτες του αυτοκινήτου.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να σεβαστούμε το θέμα των προσωπικών δεδομένων, όμως δεν είναι προσωπικό δεδομένο όταν δείχνει μόνο το πρόσωπό μου χωρίς να δείξει αν υπάρχει άνθρωπος δίπλα μου, όταν τρέχω με υπερβολική ταχύτητα ή περνώ με κόκκινο», συμπλήρωσε.

Τεχνητή νοημοσύνη στην υγεία

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης που θα βοηθήσουν στην καθημερινότητα του πολίτη. Αρχικά μίλησε για τον τομέα της υγείας λέγοντας ότι «αν περιμένω κάτι πραγματικά από την τεχνητή νοημοσύνη είναι το πώς θα μπορέσει να επεξεργαστεί όλα αυτά τα εκατομμύρια δεδομένα και να δώσει κατευθύνσεις», όπως στη δημιουργία του ιατρικού φακέλου, σε συνταγογραφήσεις «οι οποίες δεν θα “χτυπάνε” σε προηγούμενες εξετάσεις ή σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάποιου ασθενούς». Όπως τόνισε, «την ώρα αυτή σκανάρουμε 1,2 δισ. έγγραφα στο ελληνικό Δημόσιο».

Ακραία καιρικά φαινόμενα

Δεύτερος τομέας που θα «αγγίξει» η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτός της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. «Το ότι δεν έπιασαν τα μοντέλα τη Λήμνο και τη Ρόδο είναι κάτι το οποίο με την τεχνητή νοημοσύνη και περισσότερα δεδομένα το λύνεις. Το 2026 θα έχουμε κι όλο το σύστημα των μικροδορυφόρων, άρα καθημερινά πολύ περισσότερα δεδομένα με πολλή μεγαλύτερη ακρίβεια. Όχι για να αλλάξουμε το κλίμα, αλλά για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το κλίμα δεν αλλάζει με την τεχνολογία αλλά με την νοοτροπία», επεσήμανε ο Δ. Παπαστεργίου.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι εργαλεία της ΤΝ θα βοηθήσουν και στο κομμάτι της γεωργίας, στην αγροτική παραγωγή, στη χορήγηση επιδοτήσεων με αυτοματοποιημένο σύστημα.

Ψηφιακή ένωση με Κύπρο

Όπως είπε, από αύριο, Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, οι πολίτες Ελλάδας και Κύπρου θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα έγγραφά τους και στις δύο χώρες χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε διαδικασία για τη γνησιότητά τους. «Πλέον ενωνόμαστε ψηφιακά, ένα έθνος δύο κράτη», σημείωσε.

Τέλος ο υπουργός μίλησε και για τα δύο voucher, το MEGABIT Voucher και το Smart Readiness, και την τοποθέτηση οπτικών ινών σε όλες της περιοχές της Αθήνας για μεγάλες ταχύτητες στο ίντερνετ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καλλιτεχνική απεικόνιση του WOH G64 κατά την πρόσφατη μεταμόρφωσή του, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
(πηγή: Daniel Cea Martinez)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εντυπωσιακή μεταμόρφωση του άστρου WOH G64 – Διεθνής ανακάλυψη με ελληνική υπογραφή

24/02/2026 - 6:00μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την έρευνα, στο οποίο μητέρα και παιδί παίζουν φορώντας ειδικά ηλεκτρόδια που καταγράφουν την εγκεφαλική λειτουργία τους (φωτ.: Frontiers in Cognition)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρετανία: Μια Ελληνίδα μελετά την επιρροή της διγλωσσίας στη σύνδεση μεταξύ μελών μιας οικογένειας – Πώς συγχρονίζονται οι εγκέφαλοι μητέρας-παιδιού

24/02/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: appavlos.web.auth.gr)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο Απόστολος Παύλος στην Πιερία: Εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας του ΑΠΘ «ζωντανεύει» τα βήματα του

22/02/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/alexandra_koch-621802/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Παιδιά και τεχνητή νοημοσύνη: Οι κίνδυνοι πίσω από τα chatbots

20/02/2026 - 11:25πμ
Στιγμιότυπο από το εντυπωσιακό βίντεο (πηγή: YouTube)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κίνα: Επιδέξια ανδροειδή κάνουν παρκούρ και πολεμικές τέχνες, και μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό

18/02/2026 - 3:45μμ
Στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, κατά τη διάρκεια εκτόξευσης του πυραύλου που μεταφέρει το ρωσικό Soyuz MS-28. 27 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τέλος εποχής για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – «Ιδιωτικοποίηση» του διαστήματος

6/02/2026 - 3:57μμ
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του Foskeia pelendonum (εικ.: Martina Charnell)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ισπανία: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα μικροσκοπικού δεινόσαυρου – Την ιδιαίτερη σημασία των ευρημάτων τονίζουν οι ερευνητές

2/02/2026 - 8:37μμ
Στη φωτογραφία απεικονίζεται μικρό ξύλινο εργαλείο, του οποίου η πιθανή χρήση δεν είναι γνωστή (φωτ.: N.Thompson. Copyright: Katerina Harvati)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρκαδία: Ξύλινα εργαλεία ηλικίας 430 χιλιάδων ετών ανακαλύφθηκαν στη Μεγαλόπολη – Είναι τα αρχαιότερα παγκοσμίως

28/01/2026 - 2:10μμ
Φωτογραφία με έξι άγνωστα μέχρι τώρα παράξενα αστρονομικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν με τη βοήθεια του εργαλείου της ESA. [φωτ.: ESA/Hubble & NASA, D. O'Ryan, P. Gómez (European Space Agency), M. Zamani (ESA/Hubble)]
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε σπάνια αστρονομικά αντικείμενα

28/01/2026 - 12:53μμ
Εικόνα με την κατανομή της σκοτεινής ύλης στην περιοχή COSMOS, όπως παρατηρήθηκε από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble (αριστερά) και James Webb (δεξιά) (φωτ.: Dr Gavin Leroy/Professor Richard Massey/COSMOS-Webb collaboration)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Η σκοτεινή ύλη στο Σύμπαν σε εξαιρετικά υψηλή ανάλυση

27/01/2026 - 12:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αριστερά, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και ο Νίκος Καπετανίδης, σε επιχρωματισμένες φωτογραφίες τους, από την αφίσα της εκδήλωσης

Θεσσαλονίκη: Συναυλία αφιερωμένη στον Ευαγόρα Παλληκαρίδη και τον Νίκο Καπετανίδη – «Στα βήματα των Ηρώων»

4 ώρες πριν
Συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας για την συμπλήρωση τριών χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026. (Θανάσης Καλλιάρας/EUROKINISSI)

Τέμπη: Συγκινητικές στιγμές στο τρισάγιο της οικογένειας Πλακιά στην Καλαμπάκα – Πάνω από 40.000 οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αθήνας, 200 προσαγωγές και 19 συλλήψεις

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ertnews/glomex)

H Μέση Ανατολή φλέγεται: Διπλωματικός μαραθώνιος Τραμπ και πληροφορίες για «φωτογραφία της σορού» του Χαμενεΐ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Έτοιμο σχέδιο εκκένωσης για τους Έλληνες στη Μέση Ανατολή – Οι συστάσεις του ΥΠΕΞ για όσους βρίσκονται εκεί

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League: Σε χαμηλές στροφές ο Λεβαδειακός – ΟΦΗ και Ατρόμητος βλέπουν οκτάδα

5 ώρες πριν
Νεκρή εντοπίστηκε έγκυος γυναίκα στον Κολωνό μέσα στο σπίτι της, επί της οδού Καλλικρατίδου με τραύμα στο κεφάλι (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/Eurokinissi)

Θρίλερ στον Κολωνό: Νεκρή 31χρονη έγκυος μέσα στο σπίτι της

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign