pontosnews.gr
Παρασκευή, 6/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μετρό Θεσσαλονίκης: Εγκαίνια στο σταθμό Βενιζέλου με τα χιλιάδες αρχαιολογικά ευρήματα – «Θα αλλάξει την όψη της πόλης»

Εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα δήλωσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

29/11/2024 - 7:53μμ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο στη διάρκεια της ξενάγησης από την υπουργό Πολιτισμού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο στη διάρκεια της ξενάγησης από την υπουργό Πολιτισμού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τον θαυμασμό τους για τον αρχαιολογικό χώρο και τα αρχαιολογικά ευρήματα στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησής τους από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Άποψη του αρχαιολογικού χώρου (φωτ,: EUROKINISSI/Pool/Κωνσταντίνος Τσακαλίδης)

Η ΠτΔ και το κυβερνητικό κλιμάκιο περιηγήθηκαν στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο και στα ευρήματα των ανασκαφών, τα οποία αποτέλεσαν για χρόνια «μήλον της έριδος» και αντικείμενο δικαστικών προσφυγών.

«Είναι απίστευτο», αναφώνησε η Κ. Σακελλαροπούλου, «κάνατε κάτι μοναδικό», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ και οι δύο έδωσαν θερμά συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για να παραχθεί αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα.

Άποψη του αρχαιολογικού χώρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Στον σταθμό Βενιζέλου, οι επισκέπτες και οι επιβάτες θα μπορούν να δουν από κοντά τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα και να «ταξιδέψουν» στο εμπορικό κέντρο της πόλης όπως ήταν στους ρωμαϊκούς και ελληνιστικούς χρόνους. 

«Αυτό είναι διεθνώς ένα μοναδικό προνόμιο της Θεσσαλονίκης» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού στην ομιλία της.

Περισσότερα από 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα

Συνολικά, σε όλη τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Μετρό ήρθαν στο φως περισσότερα από 300.000 αρχαιολογικά ευρήματα. Όπως είπε, πρόκειται για έναν αρχαιολογικό χώρο 1.260τμ, στον οποίο προστέθηκαν άλλα 2.300τ.μ.

«Τα κομμάτια συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν ξανά. Σήμερα έχουμε ένα πανόραμα των παλαιότερων οικοδομικών φάσεων της Θεσσαλονίκης, από τα ελληνιστικά χρόνια και την ανάπτυξη της προς τα πεδινά και τη θάλασσα. Ήταν μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Χρειαζόταν χειρουργικές κινήσεις. Απόσπαση και επανατοποθέτηση 3.500 τ.μ. αρχαιοτήτων, δεν έχει ξαναγίνει» είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού, κατά την έναρξη της ξενάγησης.

Άποψη του αρχαιολογικού χώρου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην πορεία του έργου, είπε ότι η πρώτη εγγραφή για το έργο έγινε στον προϋπολογισμό του 1976 από τον Κ. Καραμανλή και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του έργου.

Ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στην Λ. Μενδώνη για την «καταπληκτική δουλειά» όπως είπε χαρακτηριστικά, με την υπουργό Πολιτισμού να τονίζει ότι τίποτε δεν θα μπορούσε να γίνει δίχως τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και πως «τελικά καταφέραμε το “και Μετρό και αρχαία”».

Στιγμιότυπο από την ξενάγηση (φωτ,: EUROKINISSI/Pool/Κωνσταντίνος Τσακαλίδης)

«Μοναδικό τεχνικό έργο»

«Είναι πραγματικά μοναδικό τεχνικό έργο το οποίο αναδεικνύει όλο τον πολιτιστικό πλούτο της Θεσσαλονίκης και είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξει όλη την όψη της πόλης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των αποκαλυπτηρίων του σταθμού Βενιζέλου του Μετρό και την ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του ιδίου στον αρχαιολογικό χώρο και τα αρχαιολογικά ευρήματα του σταθμού.

Η εξωτερική όψη του σταθμού, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Ελ. Βενιζέλου (φωτ,: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

«Πιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς από αύριο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν αυτόν τον σταθμό και να αναγνωρίσουν την τεράστια προσπάθεια η οποία έγινε από όλες τις υπηρεσίες ώστε η πόλη να μπορεί να έχει και αρχαία και Μετρό», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καμεραμάν την ώρα της ξενάγησης (φωτ,: EUROKINISSI/Pool/Κωνσταντίνος Τσακαλίδης)

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την κατανόηση του για την ταλαιπωρία που υπέστη η Θεσσαλονίκη από την ιστορία του Μετρό, αλλά σημείωσε ότι «σήμερα, όμως, κοιτάμε μπροστά και από αύριο το μοναδικό αυτό τεχνικό έργο παραδίδεται στους πολίτες».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μύκονος: Το αρχαίο νήμα της υφαντικής ξαναζωντανεύει μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέρ

6/11/2026 - 12:08πμ
Νετανιάχου και Πούτιν διά χειρός Platon, στον ίδιο τοίχο του Μουσείου Μπενάκη (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Platon στο Μουσείο Μπενάκη: Από την Πάρο στον Πούτιν – Οι ιστορίες πίσω από τα πορτρέτα

5/11/2026 - 3:31μμ
Οι δύο χάλκινοι κρίκοι με εξοχές που συνόδευαν τη νεκρή στον τάφο του Σέντεν (πηγή: Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κελτικός τάφος 2.300 ετών: Τα κοσμήματα και η ασυνήθιστη προσφορά

3/11/2026 - 9:01πμ
Τμήμα του Τείχους των Φωκέων (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θερμοπύλες: Το τείχος των Φωκέων βγαίνει από την αφάνεια

2/11/2026 - 9:01μμ
Τρεις από τους συμμετέχοντες στο φετινό Lyre Camp (Φωτ.: Θεόδωρος Κουμαρτζής / ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Lyre Camp»: Πενήντα άτομα από 11 χώρες συναντήθηκαν στον Όλυμπο για να γνωρίσουν την αρχαία ελληνική λύρα

1/11/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δωρεάν Κυριακή στα μουσεία – Πού ισχύει η ελεύθερη είσοδος την 1η Νοεμβρίου

31/10/2026 - 11:48μμ
(Φωτ.: ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΥΜΑΘ: Έκθεση αφιερωμένη στο Έπος του ’40 – Πώς κατέγραψε ο Τύπος τις συγκλονιστικές 219 ημέρες του πολέμου

29/10/2026 - 2:35μμ
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα χρόνια από το ιστορικό άνοιγμα του Παναγίου Τάφου – Η μοναδική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ

28/10/2026 - 1:39πμ
Διαμαρτυρία με αίτημα το μποϊκοτάζ της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, έξω από το AFAS Live στο Άμστερνταμ, στις 13 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2027: Η Ολλανδία παίρνει πίσω το «ναι» – Αποχώρηση λόγω Ισραήλ

27/10/2026 - 3:28μμ
Ο Διονύσης Φερεντίνος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Φερεντίνος: Πέθανε αιφνιδίως ο σκηνοθέτης της «Μουρμούρας» και του «Έχω παιδιά»

26/10/2026 - 9:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Europa League: Μπαλωθιές νίκης και στο Βουκουρέστι ο ΟΦΗ

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης)

Μύκονος: Το αρχαίο νήμα της υφαντικής ξαναζωντανεύει μέσα από ένα νέο ντοκιμαντέρ

31 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Conference League: Το 3Χ3 και με ΤΣΣΚΑ Σόφιας ο Παναθηναϊκός

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Καλιφόρνια: Ο κυβερνήτης της πολιτείας μετατρέπει 548 θανατικές ποινές σε ισόβια χωρίς αποφυλάκιση

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ισραήλ: Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι εγκαταλείπουν τον Νετανιάχου – Κρίσιμος ο ρόλος των θρησκευτικών κομμάτων

1 ώρα πριν

Ποντιακός Σύλλογος Νέας Κερασούντας: Πρόσκληση σε έκτακτη Γενική Συνέλευση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV