pontosnews.gr
Δευτέρα, 6/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μέση Ανατολή: Σε ισχύ εκεχειρία 60 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ – Τι προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Με τη στήριξη ΗΠΑ και Γαλλίας, που προσβλέπουν σε παρόμοια συμφωνία και με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

27/11/2024 - 9:09πμ
Εκτοπισμένοι Λιβανέζοι πανηγυρίζουν την ανακοίνωση της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / STR)

Εκτοπισμένοι Λιβανέζοι πανηγυρίζουν την ανακοίνωση της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / STR)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε ισχύ τέθηκε από τις 04:00 τα ξημερώματα η συμφωνία για δίμηνη εκεχειρία ανάμεσα στο στρατό του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, με την οποία διαμορφώνονται νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή. «Θετική εξέλιξη» που θα φέρει την ειρήνευση στην περιοχή και θα επιτρέψει την ευημερία των λαών χαρακτήρισε την εκεχειρία σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο πρέπει να ανοίξει το δρόμο για να συναφθεί παρόμοια στη Λωρίδα της Γάζας.

Λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ωστόσο, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σε νότιο τομέα της Βηρυτού, σύμφωνα με πλάνα της τηλεοπτικής υπηρεσίας του Γαλλικού Πρακτορείου. Τουλάχιστον δυο πλήγματα έγιναν αντιληπτά στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση αραβόφωνου εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού στους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από δυο τομείς.

Τι προβλέπει η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Η συμφωνία –που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση και υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και της Γαλλίας– δεν δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρθηκε (υπό τον όρο να μην κατονομαστεί) στους όρους της κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους.

Ακολουθεί σύνοψη των όρων, όπως τους περιέγραψε.

  • Η κατάπαυση του πυρός τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
  • Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προθεσμία 60 ημερών για να αποσυρθούν προοδευτικά από το νότιο Λίβανο.
  • Οι μαχητές της Χεζμπολάχ υποχρεούνται επίσης να αποσυρθούν από τα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και να αναδιαταχθούν βόρεια του ποταμού Λιτάνι.
  • Τα βαριά όπλα της Χεζμπολάχ πρέπει επίσης να αποσυρθούν από τη μεθόριο.
  • Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου θα αναλάβουν τον έλεγχο θέσεων του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ.
  • Ο Λίβανος και το Ισραήλ διατηρούν το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο.
  • Ο αμερικανικός στρατός θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στον στρατό του Λιβάνου, σε συνεργασία με τον γαλλικό.
  • Στρατιωτική επιτροπή με τη συμμετοχή διαφόρων χωρών θα διαθέσει περαιτέρω υποστήριξη στον λιβανικό στρατό – εξοπλισμό, εκπαίδευση και χρηματοδότηση.
  • Οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα ενταχθούν σε τριμερή μηχανισμό που είχε δημιουργηθεί μετά τον πόλεμο του 2006 από την προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Ο μηχανισμός αυτός, στον οποίο πλέον θα προεδρεύουν οι ΗΠΑ, θα διατηρεί «απευθείας» επικοινωνία με τα διάφορα μέρη και θα επιτρέπει «κάθε φορά που διαπιστώνεται παραβίαση» της συμφωνίας, «ιδίως σοβαρή παραβίαση», να «αντιμετωπίζεται αμέσως», ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση.

Ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο: Θα χρειαστεί δουλειά για την εφαρμογή της συμφωνίας

Η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάx του Λιβάνου θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να εξασφαλιστεί πως θα εφαρμοστεί πλήρως, τόνισε η Τζανίν Χένις-Πλάσχερτ, ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο.

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την αφετηρία κρίσιμης διαδικασίας» για να αποκατασταθεί η ασφάλεια των αμάχων και στις δυο πλευρές της Μπλε Γραμμής –η μεθόριος Λιβάνου-Συρίας όπως έχει οριστεί από τον ΟΗΕ–, ανέφερε η κυρία Χένις-Πλάσχερτ σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. «Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να εξασφαλιστεί πως η συμφωνία θα αντέξει», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «είναι απαραίτητη η σθεναρή δέσμευση αμφότερων των πλευρών».

Για την ειδική συντονίστρια, «είναι σαφές πως το status quo ante, η επιλεκτική εφαρμογή διατάξεων της απόφασης 1701 [σ.σ. του Συμβουλίου Ασφαλείας] το 2006, και μόνο η φραστική δέσμευση στους υπόλοιπους, δεν θα αρκέσει».

«Κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να επιτρέψει νέα περίοδο ανειλικρινούς εφαρμογής της συμφωνίας με προκάλυψη την φαινομενική ηρεμία», επέμεινε.

Η απόφαση 1701, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ το 2006, προέβλεπε ότι μόνο οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ και οι λιβανικές ένοπλες δυνάμεις θα παρέμεναν στον νότιο Λίβανο. Αλλά η Χεζμπολάχ διατήρησε τη στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή αυτή και οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπολύουν από την 30ή Σεπτεμβρίου χερσαίες επιθέσεις για να την απωθήσουν.

Η ειδική συντονίστρια συνεχάρη τα μέρη που άδραξαν την ευκαιρία να κλείσουν το «καταστροφικό κεφάλαιο» του πολέμου και κάλεσε να υπάρξουν «στέρεες» ενέργειες για να «παγιωθεί» η συμφωνία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Γιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό». 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Στο τραπέζι εκεχειρία 45 ημερών εν μέσω κλιμάκωσης – Στα 110 δολάρια το πετρέλαιο

6/04/2026 - 10:47πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Sarah Yenesel)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ομοβροντία συνεντεύξεων Τραμπ με απειλές κατά του Ιράν – Εκπνέει το βράδυ της Τρίτης η διορία που έδωσε στην Τεχεράνη

6/04/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: EPA / Υπουργείο Άμυνας Σερβίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία-Ουγγαρία: Εξελίξεις στο θέμα των εκρηκτικών στον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου

5/04/2026 - 8:45μμ
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν (πηγή: FoNet/Instagram predsednika Srbije)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Εντοπίστηκαν εκρηκτικά στον αγωγό ρωσικού αερίου προς την Ουγγαρία

5/04/2026 - 3:00μμ
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επίσημη ιστοσελίδα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (Sepah News) στις 05 Απριλίου 2026. Φέρεται να δείχνει τα συντρίμμια και τα υπολείμματα ενός καταρριφθέντος αμερικανικού αεροσκάφους στο κεντρικό Ιράν (φωτ.: EPA/SEPAH NEWS HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καταρρίψαμε τρία αμερικανικά αεροσκάφη – Επιθέσεις με drones σε υποδομές του Μπαχρέιν

5/04/2026 - 12:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διάσωση Αμερικανού πιλότου εν μέσω πυρών – Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι κατέρριψε νέο αεροσκάφος των ΗΠΑ

5/04/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

4/04/2026 - 10:14μμ
Πολεμιστής των Χούθι στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το τελεσίγραφο προς το Ιράν λήγει σε 48 ώρες, υπενθυμίζει ο Τραμπ

4/04/2026 - 7:27μμ
Στο εργοστάσιο της Volkswagen στο Έμντεν, πόλη στην Κάτω Σαξονία (φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Μισθοί στη Γερμανία 2025: Πόσα παίρνουν τελικά οι εργαζόμενοι – Και γιατί τα νούμερα μπερδεύουν

4/04/2026 - 12:39μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο με ένα ομοίωμα «αόρατου» βομβαρδιστικού μπροστά του (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρίψεις αμερικανικών μαχητικών στο Ιράν: Ρωγμές στο αφήγημα Τραμπ για «απόλυτο έλεγχο» – Θρίλερ με αγνοούμενο πιλότο

4/04/2026 - 8:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συγγενείς θυμάτων στο ΓΑΙΟΠΟΛΙΣ της Λάρισας όπου συνεδριάζει το 
Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για την υπόθεση των Τεμπών. Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Δίκη Τεμπών: Συγκλονίζει η παρουσία των γονιών της Εριέττας – «Δεν βρέθηκε τίποτα»

41 δευτερόλεπτα πριν
Στο Ηρώο της Καβάλας για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)

Καβάλα: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Τιμή στους νεκρούς των διωγμών

25 λεπτά πριν
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η ακολουθία του Νυμφίου στον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Μεγάλη Δευτέρα: Τι σηματοδοτεί εκκλησιαστικά – Το ευαγγελικό μήνυμα της ημέρας

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Ολοκληρώθηκε ένας ακόμα κύκλος μαθημάτων ποντιακής διαλέκτου

1 ώρα πριν
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Μητσοτάκης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Εισηγούμαι ασυμβίβαστο υπουργού-βουλευτή μετά το 2027

2 ώρες πριν
Η πολυκατοικία στο Μαρούσι όπου διαμένει η 27χρονη με τον σύζυγό της (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Μαρούσι: Θρίλερ με 27χρονη που έπεσε δύο φορές από μπαλκόνι – Στο μικροσκόπιο ο σύζυγος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign