pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου: Μια ζωή σκίτσα – Όταν μιλάς με τέχνη για τις Τέχνες

Με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης «Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου – Το Κουκλόσπιτο De Gaulle»

27/11/2024 - 8:38πμ
(Φωτ.: facebook.com/Elli Solomonidou Balanou)

(Φωτ.: facebook.com/Elli Solomonidou Balanou)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αλήθεια, πώς θα μπορούσε να παρουσιάσει κανείς μια δημιουργό που έχει ταυτίσει την ύπαρξή της με την έννοια της Τέχνης; Δεκαετίες τώρα, η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου αποτυπώνει στο χαρτί τον πολιτισμό τον ίδιο, από διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά πάντα με έναν τρόπο ξεχωριστά χαρακτηριστικό.

Οι οικογενειακές ρίζες απλώνονται στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη ενώ η ίδια γεννήθηκε το 1931 στο Ψυχικό, σε ένα σπίτι όπου ο νόμος, η πολιτική, οι εκδόσεις και ο πολιτισμός ήταν καθημερινότητα.

Μητέρα της ήταν Σοφία Αντωνιάδη από την Πόλη και πατέρας της ο Σμυρνιός Σπύρος Σολομωνίδης, δικηγόρος και πολιτικός. Παππούς ήταν ο Σωκράτης Σολομωνίδης, εκδότης των εφημερίδων Αμάλθεια –η πρώτη εφημερίδα που άρχισε να πουλά τα φύλλα της στο δρόμο το 1889 στη Σμύρνη– και Θάρρος που ήταν η δεύτερη εκδοτική προσπάθειά του. Στον θείο της, τον νομικό, πολιτικό και συγγραφέα Χρήστο Σολομωνίδη οφείλουμε τη διάσωση πολλών πτυχών της ζωής της Σμύρνης, πριν από το 1922.

(Φωτ.: facebook.com/Elli Solomonidou Balanou)

Δημιουργική μαθήτρια, εξαιρετική επαγγελματίας

Ήταν μαθήτρια του Αρσακείου στο Ψυχικό. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη, και σκηνογραφία-ενδυματολογία στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δοξιάδη, με δασκάλους τους Γιάννη Τσαρούχη, Σπύρο Βασιλείου και Τάσσο. Φοίτησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών, και αργότερα Ιστορία της Τέχνης με υποτροφία στο Università per Stranieri, στην Περούτζια της Ιταλίας.

(Φωτ.: facebook.com/Elli Solomonidou Balanou)

Το 1952 και μετά από διαγωνισμό εργάστηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) ως μουσικός παραγωγός και ενίοτε για να επιμελείται μουσικά εκπομπές ραδιοφωνικού θεάτρου. Το 1966 υπήρξε η πρώτη σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο θεατρικό τμήμα της τότε νεοϊδρυθείσας Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ). Στην Εθνική Λυρική Σκηνή εργάστηκε ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος, μεταξύ άλλων στις παραστάσεις Βέρθερος, Μανόν, Μανόν Λεσκό, Κοντέσσα Μαρίτσα, Συλφίδες, Ζιζέλ, Κάρμεν και Δον Κιχώτης.

Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου εργάστηκε και ως μουσική επιμελήτρια στο Εθνικό Θέατρο και σε άλλες αθηναϊκές σκηνές.

Το 1961 άρχιζε να συνεργάζεται με την εφημερίδα Μεσημβρινή και το περιοδικό Εικόνες της Ελένης Βλάχου. Με τα σκίτσα της αποτύπωνε τα καλλιτεχνικά δρώμενα στις στήλες κριτικής θεάτρου, μουσικής και χορού. Τα σχέδιά της από τις παραστάσεις δημοσιεύονταν μαζί με τις κριτικές των Μίνου Δούνια, Γιώργου Λεωτσάκου, Μανώλη Σκουλούδη, Αλέξη Διαμαντόπουλου, Τάκη Δρομάζου και Τάσου Λιγνάδη. Από το 1974 έως και το 2011 συνέχισε στην εφημερίδα Καθημερινή συνοδεύοντας με τα σκίτσα της τις κριτικές των Τάσου Λιγνάδη, Στάθη Δρομάζου, Γιάννη Βαρβέρη, Σπύρου Παγιατάκη, Νίκου Δοντά, Ρένας Αγγουρίδου και Ανδρέα Ρικάκη. Σχέδιά της επίσης φιλοξενήθηκαν συχνά στη στήλη «Σημειωματάριο» της Ελένης Μπίστικα.

(Φωτ.: facebook.com/Elli Solomonidou Balanou)

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εικονογραφήσει πολλά βιβλία. Μέρος του αρχείου της έχει εκδοθεί σε δύο τόμους (εκδ. Λ. Μπρατζιώτη):

• 30 Χρόνια σκίτσα, Θέατρο – Μουσική – Χορός (1988)
• Σχέδια Έλλης Σολομωνίδη Μπαλάνου, 1987-2007 (2008).

Έχει τιμηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, την Ένωση Σμυρναίων, την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, το Σωματείο Gina Bahauer. Αρχικά επίτιμο και εν συνεχεία τακτικό μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, χρημάτισε μέλος κριτικών επιτροπών της και του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Το 2011 βραβεύθηκε σε λαμπρή τελετή από την Ακαδημία Αθηνών «για το σύνολο της καλλιτεχνικής της δημιουργίας σε σχεδιάσματα τα οποία συνθέτουν ένα συνεχές χρονικό της θεατρικής, της μουσικής και της καλλιτεχνικής επικαιρότητας της Ελλάδος».

(Φωτ.: facebook.com/Elli Solomonidou Balanou)

Το Κουκλόσπιτο De Gaulle, ένα έργο ζωής

Τελευταίο έργο της η έκδοση Έλλη Σολομωνίδου Μπαλάνου – Το Κουκλόσπιτο De Gaulle, με κείμενα του Νίκου Βατόπουλου που παρουσιάζεται από το Σύλλογο των Αθηναίων και τις Εκδόσεις Πρώτη Ύλη, την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 18:30, στο Εντευκτήριο του Συλλόγου (Κέκροπος 10) στην Πλάκα.

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί με τρία διαφορετικά εξώφυλλα, αποτελεί συνέκδοση με το Μουσείο Μπενάκη ενώ το πρωτότυπο έργο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών.

(Φωτ.: facebook.com/Elli Solomonidou Balanou)

Στην παρουσίαση, όπου θα παραστεί και η 93χρονη δημιουργός, θα μιλήσουν οι:

  • Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος, Αθηναιογράφος,
  • Μαίρη Βέργου, επιμελήτρια Μουσείου Παιχνιδιών Μπενάκη,
  • Ελευθέριος Σκιαδάς, πρόεδρος του Συλλόγου των Αθηναίων.

Συντονίζει η εκδότρια Μαρία Κοκκίνου.

• Πηγές: n-t.gr, criticscorner.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η προσφυγική ενορία γιορτάζει τον πρώτο ναό των Μικρασιατών – 100 χρόνια

13/03/2026 - 6:37μμ
Έργα από την έκθεση «Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών», που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια Ιστορία Ανταλλαγής Πληθυσμών»: Έκθεση ζωγραφικής στη Μυτιλήνη, από μια Τουρκάλα

12/03/2026 - 6:52μμ
Η Ελένη Κυραμαργιού ήταν καλεσμένη στον κύκλο ανοιχτών μαθημάτων «Η Ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα» του Δήμου Ζωγράφου και των ΑΣΚΙ. Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Δήμος Ζωγράφου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πώς άλλαξαν την Αθήνα οι πρόσφυγες της Μικρασίας – Διάλεξη στο Δήμο Ζωγράφου για τη μεγάλη εγκατάσταση μετά το 1922

12/03/2026 - 5:11μμ
Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κοζάνης. Σάββατο 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Μικρασιατικός Σύλλογος Π.Ε Κοζάνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοζάνη: Αφιέρωμα στη Μικρασιάτισσα γυναίκα – Μνήμη, ιστορία και γεύσεις

8/03/2026 - 1:03μμ
Μέρος της μεγαλύτερης φιλοσοφικής επιγραφής της Αρχαιότητας (πηγή: lycianmonuments.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στη UNESCO τα αρχαία Οινόανδα της Λυκίας – Η ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας με τη μεγαλύτερη φιλοσοφική επιγραφή

7/03/2026 - 10:34μμ
Στιγμιότυπο από το συμπόσιο για την Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, Πέμπτη 5 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καππαδοκία στο Σισμανόγλειο της Κωνσταντινούπολης – Συμπόσιο για τα «ζώντα μνημεία» της ιστορικής γης

6/03/2026 - 6:42μμ
Γενική άποψη του Ελληνικού Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, τον Μάιο του 2018 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ο «ξύλινος γίγαντας» της Πριγκήπου: Το σχέδιο για τη διάσωση του ιστορικού ορφανοτροφείου

6/03/2026 - 2:12μμ
Πρόσφυγες από τη Μικρασία στην Αθήνα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Γυναίκες από ατσάλι» από τον Πόντο και τη Μικρασία

4/03/2026 - 11:00μμ
Μικρασιάτες πρόσφυγες λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Ξυροστηλίδου: Κλαίγοντας κοινωνήσαμε στην εκκλησία. Ο παπάς έλεγε: «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…». Σαν ετοιμοθάνατοι ήμασταν

4/03/2026 - 9:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)

Στενά του Ορμούζ: «Όχι» από Αυστραλία, Ιαπωνία και Βρετανία στο κάλεσμα Τραμπ – Προειδοποίηση από το Ιράν

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ξενιτέας Ποντίων Σταυρού)

Γενική συνέλευση και εκλογές στον «Ξενιτέα» Σταυρού

53 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Ταξί: Πανελλαδική απεργία διαρκείας από την Τρίτη – Δεν αποκλείει τον αποκλεισμό αεροδρομίων ο Θύμιος Λυμπερόπουλος

1 ώρα πριν
(Εικ.: ΧΚ)

ΜΠΣ Μικροχωρίου Δράμας: «Κρήτη και Πόντος, Θράκη και Μακεδονία» – Οι λύρες στα καλύτερά τους, στα γλέντια που θα συνοδεύσουν τα σεμινάρια του Μαΐου

2 ώρες πριν

Θεσσαλονίκη: Μια βραδιά για μια πορεία 40 ετών από τον Μορφωτικό-Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων Ηλιούπολης

2 ώρες πριν
Οι συντελεστές της ταινίας «One Battle After Another» που απέσπασε 6 χρυσά αγαλματίδια (φωτ.: EPA / Chris Torres)

Όσκαρ 2026: Θρίαμβος για την ταινία «Η μια μάχη μετά την άλλη» – Η ελληνική νίκη της λαμπερής βραδιάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign