pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ομογένεια: Συγκίνηση για τον θάνατο του Αμανάτη Ταγκαλίδη

Ενεργό μέλος των ποντιακών σωματείων της Βάδης Βυρτεμβέργης, ποδοσφαιρικός παράγοντας και χορηγός της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Γερμανία

25/11/2024 - 11:30μμ
Ο Αμανάτης Ταγκαλίδης (στο αναπηρικό αμαξίδιο) στη διάρκεια εκδήλωσης στη Στουτγάρδη για την επέτειο της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia)

Ο Αμανάτης Ταγκαλίδης (στο αναπηρικό αμαξίδιο) στη διάρκεια εκδήλωσης στη Στουτγάρδη για την επέτειο της 19ης Μαΐου (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Γιος προσφύγων του Πόντου από την Πάφρα, ο Αμανάτης Ταγκαλίδης, ένας Έλληνας της διασποράς, άφησε τις προηγούμενες ημέρες την τελευταία του πνοή, στα 87 του χρόνια, έχοντας υπηρετήσει πιστά τη μνήμη των προγόνων του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Γεννημένος στη Δράμα, έζησε για λίγα χρόνια στην Κατερίνη και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέρης στη Γερμανία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο, ενώ ποτέ δεν ξέχασε την ποντιακή καταγωγή του και στήριζε ενεργά και οικονομικά τους ποντιακούς συλλόγους και τα ποντιακά φεστιβάλ της περιοχής, αλλά και την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ), καθώς και την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Γερμανία.

Με τα βραβεία και τις διακρίσεις του (φωτ.: etsimagazin.com/Νικόλαος Ράδης)

Επιπλέον, συμμετείχε στις πορείες μνήμης για την 19η Μαΐου που γινόταν στο μνημείο των Ολοκαυτωμάτων στην Στουτγάρδη, ενώ είχε τιμηθεί πολλάκις για την προσφορά του. Ειδικότερα τιμήθηκε:

  • Με το Μεγαλόσταυρο από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στις 11 Μαΐου 2014, κατά την επίσκεψή του στην εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του Esslingen της οποίας ήταν μέγας χορηγός στην ανέγερσή της.
  • Με το Χρυσό Σταυρό από το Μητροπολίτη Γερμανίας και Έξαρχο Κεντρώας Ευρώπης Αυγουστίνο, για την εν γένει στήριξη του έργου της Μητροπόλεως αλλά και των εκκλησιών ειδικότερα.
  • Από τον πρωθυπουργό της χώρας για τα 50 χρόνια ζωής του και προσφοράς στη Γερμανία και κυρίως για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Γερμανία.

Μεταξύ άλλων, υπήρξε επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης Βάδης – Βυρτεμβέργης, της Ένωσης Διαιτητών Ποδοσφαίρου Βάδης – Βυρτεμβέργης, της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Ευρώπης, του συλλόγου «Μακεδονία» στο Schwezingen και του Συλλόγου Ποντίων Wernau «Αμάραντος».

Ο Αμανάτης Ταγκαλίδης με την αγαπημένη σύζυγό του, Μαρούλα (φωτ.: etsimagazin.com/Νικόλαος Ράδης)

Συλλυπητήρια μηνύματα

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στα ποντιακά σωματεία που υπηρέτησε, τα οποία εξέδωσαν συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλειά του. Ανάμεσα σε αυτά, η Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης, που τον χαρακτήρισε «αφοσιωμένο υποστηρικτή του ποντιακού ελληνισμού και στενό φίλο του συλλόγου»

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε την απώλεια του Αμανάτη Ταγκαλίδη, ενός αφοσιωμένου υποστηρικτή του ποντιακού ελληνισμού και στενού φίλου του συλλόγου μας, της Ποντιακής Εστίας. Η συνεισφορά του στον σύλλογό μας ήταν ανεκτίμητη, και η απουσία του θα είναι αισθητή σε όλα τα μέλη μας.

»Ο Αμανάτης Ταγκαλίδης γεννήθηκε το 1937 στη Δράμα από πρόσφυγες γονείς και αργότερα μετανάστευσε στη Γερμανία, όπου δημιούργησε μια μεγάλη οικογένεια και πέτυχε επαγγελματικά στον χώρο της εστίασης. Παράλληλα, αφιέρωσε τη ζωή του στην υποστήριξη της ελληνικής ομογένειας, προσφέροντας αδιάκοπα σε ορφανά, άστεγους, ιδρύματα, συλλόγους και ενορίες.

»Διετέλεσε πρόεδρος της θρυλικής Ολυμπιάδας Gerlingen, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη του αθλητισμού μεταξύ των Ελλήνων μεταναστών. Επιπλέον, ήταν από τους ιδρυτές του ελληνικού σχολείου στο Gerlingen, αφιερώνοντας χρόνο και πόρους για την εκπαίδευση των παιδιών της κοινότητάς μας.

»Η κληρονομιά του Αμανάτη Ταγκαλίδη θα παραμείνει ζωντανή στις καρδιές μας και θα συνεχίσει να εμπνέει τις επόμενες γενιές. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όλους όσους είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν».

Ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες» με τη σειρά του υπενθύμισε ότι ο Αμανάτης Ταγκαλίδης ήταν πάντα παρών στις εκδηλώσεις του και στήριζε το έργο του.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογου Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Αμανάτη Ταγκαλίδη. Στο αφιέρωμά μας για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πάφρα του Πόντου, αλλά και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις, ήταν κοντά μας… στηρίζοντας το έργο μας.
Καλό παράδεισο!»

Ανάλογο ήταν και το μήνυμα του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ και περιχώρων «Ξενιτέας», στο οποίο υπογραμμίζεται ότι η μνήμη του Αμανάτη Ταγκαλίδη θα παραμείνει ζωντανή μέσα από το έργο του.

«Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε έναν ξεχωριστό άνθρωπο, έναν συνοδοιπόρο της μεγάλης ποντιακής οικογένειας των Ελλήνων της διασποράς. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στις καρδιές μας, αλλά και στην κοινότητά μας, που θα θυμάται πάντα την προσφορά του, το ήθος του, και την αγάπη του για τις ρίζες και τις παραδόσεις μας.

»Η μνήμη του θα μείνει ζωντανή μέσα από το έργο και την αφοσίωσή του, που ενέπνευσαν τόσους πολλούς από εμάς. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του, με την ελπίδα ότι θα βρουν παρηγοριά στις όμορφες αναμνήσεις και την κληρονομιά που αφήνει πίσω του.
Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ μας Αμανάτη Ταγκαλίδη».

Αναμνηστικά μετάλλια από ποντιακούς συλλόγους της Γερμανίας (φωτ.: etsimagazin.com/Νικόλαος Ράδης)

Συλλυπητήριο μήνυμα όμως εξέδωσε και η Ένωση Ποντίων Πιερίας, η οποία μάλιστα τον είχε τιμήσει για την πολύτιμη συνεισφορά του στον ελλαδικό και απόδημο Ποντιακό Ελληνισμό.

«Η Ένωση Ποντίων Πιερίας εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του μεγάλου ευεργέτη και αγαπητού μέλους του συλλόγου Αμανάτιου Ταγκαλίδη. Η ανεκτίμητη προσφορά του στον απόδημο Ελληνισμό και στην Ελλάδα, καθώς και η αμέριστη στήριξή του στο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο του συλλόγου, θα παραμείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη μας.

»Ο Αμανάτης Ταγκαλίδης τιμήθηκε από την Ένωση Ποντίων Πιερίας για την πολύτιμη συνεισφορά του στον ελλαδικό και απόδημο Ποντιακό Ελληνισμό, και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει στις καρδιές όλων μας. Καλό Παράδεισο.
Λαφρύν να εν ‘το χώμαν…»

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου για τα αμελέ ταμπουρού, από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Γρηγοριάδη: Γραφήκαμε στα αμελέ ταπουρού γιατί πεινούσαμε και θα πεθαίναμε

6/03/2026 - 10:17μμ
Τα αντικείμενα, αριστερά στη φωτογραφία, ανήκαν στον Χάρυ Κλυνν και δόθηκαν ως δώρο στον κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα (πηγή: facebook.com/tsouvelas.ii?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρρυ Κλυνν: Προσωπικά αντικείμενα του Πόντιου καλλιτέχνη δωρίστηκαν στον κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα

6/03/2026 - 5:52μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τουρνουά ποδοσφαίρου για καλό σκοπό από τον ΣΠΟΣ και την ΠΕΝ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου: «Όλοι μαζί για τον ΔΗΜΗΤΡΗ»

6/03/2026 - 11:48πμ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δαυίδ Μέγας Κομνηνός: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας και νεομάρτυρας της Ρωμιοσύνης

6/03/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας: Εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο

6/03/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Αργοναύτες της Κολονίας γιορτάζουν 40 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς και ετοιμάζουν μεγάλο γλέντι

5/03/2026 - 9:48μμ
Καφενείο στα οθωμανικά χρόνια (πηγή: Kahve.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο πόλεμον» θα γίνεται… – Ο φόβος κρύβεται από πίσω

5/03/2026 - 8:24μμ
Τεύχη της Μικρασιατικής Σπίθας, της περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» (φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Μικρασιατική Σπίθα» γίνεται ψηφιακό αρχείο

5/03/2026 - 4:24μμ
Πρόσφυγες από τον Πόντο στην Κέρκυρα, 20 Ιανουαρίου 1923 (πηγή: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξεκινά το Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Αθήνα

5/03/2026 - 2:48μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Αργοναύτη»

5/03/2026 - 12:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Κώστας Φαλτάιτς στο μικρασιατικό μέτωπο και χειρόγραφό του (πηγή: Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς)

Κώστας Φαλτάιτς: Ο πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε και τις σφαγές στη Μικρά Ασία – Η μαρτυρία που συγκλόνισε

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

48 λεπτά πριν
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει ένα ιρανικό βλήμα πάνω από την Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/ ABIR SULTAN)

Το Ισραήλ βομβαρδίζει την Τεχεράνη και το Ιράν απειλεί με μακελειό στα Στενά του Ορμούζ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)

Η Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού εγκαινιάζει τον νέο χώρο της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)

Με αίθριο καιρό και λίγες τοπικές βροχές ο καιρός του Σαββάτου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Συνέχισε το σερί του επί του Παναθηναϊκού ο Ολυμπιακός

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign