pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ζελένσκι: «Πολύ σημαντικές» οι νάρκες που προμηθεύουν οι ΗΠΑ – Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος μέσω διαπραγματεύσεων

Μη κυβερνητικές οργανώσεις χαρακτήρισαν «καταστροφική» την απόφαση των ΗΠΑ

20/11/2024 - 11:59μμ
Ρώσοι στρατιώτες βάλλουν κατά ουκρανικών στόχων στις όχθες του Δνείπερου, στη περιοχή της Ζαπορίζια (φωτ.: ΕΡΑ/Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας)

Ρώσοι στρατιώτες βάλλουν κατά ουκρανικών στόχων στις όχθες του Δνείπερου, στη περιοχή της Ζαπορίζια (φωτ.: ΕΡΑ/Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Πολύ σημαντικές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις νάρκες κατά προσωπικού, τις οποίες η Ουάσινγκτον αποφάσισε να προσφέρει στη χώρα του, προκειμένου να σταματήσει η προέλαση του ρωσικού στρατού στις ανατολικές επαρχίες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Διεθνούς Εκστρατείας για την Απαγόρευση των Ναρκών (ICBL) κατήγγειλαν την απόφαση των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την «καταστροφική».

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε την αποστολή ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει και νάρκες κατά προσωπικού καθώς, όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικές (…) για να σταματήσουμε τις ρωσικές επιθέσεις».

Το τελευταίο διάστημα οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος, απέναντι στους Ουκρανούς στρατιώτες που είναι λιγότεροι αριθμητικά και όχι εξίσου καλά εξοπλισμένοι.

Θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος

Πάνω από τους μισούς Ουκρανούς επιθυμούν να τερματιστεί σύντομα ο πόλεμος με τη Ρωσία μέσω διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου Gallup.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό ινστιτούτο, στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις για την Ουκρανία, οι οποίες διενεργήθηκαν τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο, «κατά μέσο όρο το 52% των Ουκρανών επιθυμεί να δει την ηγεσία της χώρας να διαπραγματεύεται τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατόν». «Σχεδόν 4 στους 10 Ουκρανούς (38%) θεωρούν πως η χώρα τους πρέπει να συνεχίσει να μάχεται μέχρι τη νίκη», αναφέρει το ινστιτούτο Gallup.

Συγκριτικά, το 2022 το 73% τασσόταν υπέρ του ένοπλου αγώνα και μόλις το 22% υπέρ των διαπραγματεύσεων. Το 2023 υπέρ της συνέχισης του πολέμου είχε ταχθεί το 63%, ενώ το 27% επιθυμούσε τον γρήγορο τερματισμό του.

Η Μόσχα έχει θέσει ως προαπαιτούμενα για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιφέρειες που έχει προσαρτήσει (σ.σ. Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) αφού διεξήγαγε «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, αλλά και να εγκαταλείψει η Ουκρανία τις φιλοδοξίες της για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Επιπλέον, ζητεί την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, που για τη Μόσχα πιθανώς σημαίνει μια φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας, έχει μειωθεί επίσης η εμπιστοσύνη που τρέφουν οι Ουκρανοί για τη Δύση. Μόλις το 40% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να εγκρίνει τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ, ενώ σκεπτικισμό εκφράζει το 37%. Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, το 66% εξέφραζε εμπιστοσύνη στη Δύση.

Θετική άποψη εξακολουθεί να έχει η πλειονότητα των Ουκρανών για τον ρόλο της Γερμανίας: το 50% (έναντι 46% το 2022 και 53% το 2023) υποστηρίζει τις ενέργειες του Βερολίνου, ενώ το 29% (έναντι 35% το 2022 και 20% το 2023) τις απορρίπτει.

Παρότι η πλειονότητα εξακολουθεί να ελπίζει πως η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχουν ψαλιδιστεί οι προσδοκίες για ένταξη εντός των επομένων 10 ετών.

Ειδικότερα, οι προσδοκίες για ένταξη στην ΕΕ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια έχουν μειωθεί από 73% σε 61%, ενώ για ένταξη σύντομα στο ΝΑΤΟ υποχώρησαν από 64% σε 51%.

Το ινστιτούτο Gallup ανέφερε ότι στη δημοσκόπηση συμμετείχαν τηλεφωνικά 1.000 Ουκρανοί, με το περιθώριο στατιστικού σφάλματος να υπολογίζεται σε ±3%.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Φατός Νάνο στις εκλογές του 2005 (φωτ.: EPA / Valdrin Xhemaj)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Φατός Νάνο

31/10/2025 - 7:48μμ
Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν στην αμερικανική στρατιωτική βάση Έλμεντορφ-Ρίτσαρντσον στην Αλάσκα, 15 Αυγούστου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Ποιος ακύρωσε τη συνάντηση Πούτιν-Τραμπ και ποιος ευθύνεται

31/10/2025 - 8:34πμ
Η έπαυλη Royal Lodge, την οποία καλείται να εγκαταλείψει ο πρίγκιπας Άντριου (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες – Και ειδικά για τον Άντριου

30/10/2025 - 10:35μμ
(Φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς με Ερντογάν – Κυρίαρχα θέματα η αμυντική συνεργασία και τα ευρωτουρκικά, διαφωνία για Γάζα

30/10/2025 - 6:31μμ
Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε μια λεπτή κλωστή κρέμεται η εκεχειρία στη Γάζα

30/10/2025 - 3:04μμ
Δεξιά στον πρώτο όροφο το παράθυρο που έσπασαν οι ληστές του Λούβρου (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Ληστεία στο Λούβρο: Άφαντα τα κοσμήματα, ο «εγκέφαλος» όμως ίσως να πιάστηκε

30/10/2025 - 2:17μμ
Ο αρχηγός του κόμματος D66, Rob Jetten (φωτ.: EPA / Robin Utrecht)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Νίκη των κεντρώων απέναντι στην Ακροδεξιά βλέπουν τα exit-poll

30/10/2025 - 10:16πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντησή τους στη Νότια Κορέα (φωτ.: EPA/YONHAP)
ΚΟΣΜΟΣ

Εντολή για άμεσες δοκιμές πυρηνικών όπλων έδωσε ο Τραμπ – «Δεν είχα άλλη επιλογή»

30/10/2025 - 9:08πμ
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε βιντεοδιάσκεψη στη Μόσχα (φωτ.: EPA/ ALEXANDER KAZAKOV/ SPUTNIK/KREMLIN / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντίμιρ Πούτιν: Γεγονός η δοκιμή του Poseidon, υποβρύχιου drone με πυρηνική ικανότητα

29/10/2025 - 3:43μμ
Περιπολικό περνά από δρόμο γεμάτο κλαδιά και φύλλα στο Κίνγκστον της Τζαμάικα, μετά το πέρασμα του κυκλώνα Melissa (φωτ.: EPA/Rudolph Brown)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κατάσταση συναγερμού η Κούβα λόγω του κυκλώνα Melissa

29/10/2025 - 10:51πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Έχασε στο Πριγκιπάτο ο Παναθηναϊκός

27 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Γιαννιτσών)

Μουχαπέτ’ στα Γιαννιτσά από τον Σύλλογο Ποντίων

30 λεπτά πριν
Η Νεοκασάρεια το 1930. Στο κέντρο διακρίνεται το δημαρχείο της πόλης (φωτ.: kulturenvanteri.com)

Μαρτυρία Χαράλαμπου Κυριλίδη: Και οι Τούρκοι το πιστεύανε κι εμείς το πιστεύαμε πως θα γυρίσουμε πίσω στα σπίτια μας

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik)

Προφυλακίστηκε γνωστός τηλεοπτικός σεφ για χρέη 2,5 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Εστία Νέας Σμύρνης)

Εστία Νέας Σμύρνης: Μια βραδιά μνήμης και συγκίνησης, με αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο

2 ώρες πριν
Ο Φατός Νάνο στις εκλογές του 2005 (φωτ.: EPA / Valdrin Xhemaj)

Αλβανία: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Φατός Νάνο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign