pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Σουηδία δείχνει στους πολίτες της πώς να προετοιμαστούν για έναν πιθανό πόλεμο

Θα σταλούν 5,2 εκατ. φυλλάδια που έχουν τίτλο «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου» – Και η Νορβηγία δίνει παρόμοιες συμβουλές

18/11/2024 - 7:05μμ
Σουηδοί σε σταθμό του μετρό στη Στοκχόλμη (φωτ.: EPA / Helena Landstedt Sweden Out)

Σουηδοί σε σταθμό του μετρό στη Στοκχόλμη (φωτ.: EPA / Helena Landstedt Sweden Out)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι θα γίνει αν ξεσπάσει πόλεμος; Η Σουηδία άρχισε από σήμερα την αποστολή 5 εκατομμυρίων φυλλαδίων στους κατοίκους της χώρας, προτρέποντάς τους να προετοιμαστούν για μια πιθανή σύρραξη, την ώρα που η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα.

Από την έναρξη του πολέμου αυτού, η Στοκχόλμη καλεί τους Σουηδούς να προετοιμαστούν τόσο ψυχολογικά όσο και πρακτικά, για την πιθανότητα μιας σύγκρουσης, δεδομένου ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία.

Η γειτονική Φινλανδία από την πλευρά της έχει φτιάξει έναν ιστότοπο που παρέχει παρόμοιες συμβουλές στους πολίτες της, ώστε να είναι προετοιμασμένοι.

Οι δύο χώρες εγκατέλειψαν την πολυετή ουδετερότητά τους και εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το 2022.

Το σουηδικό φυλλάδιο που τιτλοφορείται «Σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου» περιέχει πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, φυσικών καταστροφών και κυβερνοεπιθέσεων. Αναφέρει πού βρίσκονται τα πυρηνικά καταφύγια, τι είδους τρόφιμα θα πρέπει να επιλέξουν οι κάτοικοι και ποιες είναι οι πηγές αξιόπιστων πληροφοριών. Στις 32 σελίδες του περιγράφει με τη βοήθεια απλών σκίτσων τις απειλές που αντιμετωπίζει η Σουηδία και δίνει συμβουλές για την αποθήκευση νερού και τροφίμων.

Τέτοια φυλλάδια έχουν σταλεί στους Σουηδούς πέντε φορές (συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής, αναθεωρημένης έκδοσης) μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η προηγούμενη αποστολή, το 2018, είχε προκαλέσει αίσθηση αφού ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο από το 1961, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

Τον Μάρτιο, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας κάλεσε τις Αρχές και τα τραπεζικά ιδρύματα να διευκολύνουν τη χρήση μετρητών, φοβούμενη ότι οι υπηρεσίες θα παρέλυαν σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου σε μια χώρα όπου οι συναλλαγές γίνονται σχεδόν αποκλειστικά με κάρτες.

Η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο είναι προτεραιότητα για τη Σουηδία, η οποία επαναλαμβάνει ότι ένας πόλεμος δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεδομένης της ρωσικής απειλής. Προειδοποιώντας τον πληθυσμό, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Καρλ-Όσκαρ Μπόχλιν δήλωσε τον Ιανουάριο ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία». Τη δήλωση αυτή επανέλαβε μερικές ημέρες αργότερα ο πρώην διοικητής των ενόπλων δυνάμεων Μίκαλε Μπιντέν, προτρέποντας τους Σουηδούς «να προετοιμαστούν ψυχολογικά για έναν πόλεμο».

Μολονότι η Σουηδία στέλνει συχνά στρατιώτες της σε ειρηνευτικές αποστολές, η χώρα δεν έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση από την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων. Μετά τις προειδοποιήσεις, η μη κυβερνητική οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών Bris κατέγραψε αύξηση των κλήσεων στην τηλεφωνική γραμμή της για επείγοντα περιστατικά από παιδιά που ανησυχούσαν για έναν πιθανό πόλεμο.

Τις δύο επόμενες εβδομάδες θα σταλούν στους Σουηδούς 5,2 εκατομμύρια φυλλάδια, τα οποία είναι επίσης διαθέσιμα στο διαδίκτυο στα αραβικά, τα φαρσί, τα ουκρανικά, τα πολωνικά τα σομαλικά και τα φινλανδικά. Δεν αναφέρονται ονομαστικά ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία, όμως τονίζεται ότι η στρατιωτική απειλή έχει αυξηθεί. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, μια ένοπλη επίθεση», αναφέρεται.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας, μιας χώρας που έχει σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, έθεσε από σήμερα στη διάθεση των πολιτών έναν ιστότοπο με συμβουλές ώστε να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση κρίσης.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ.Γ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν θα έχουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας

15/06/2026 - 1:43μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Πόλεμος τέλος – Χαιρετίζει η παγκόσμια κοινότητα

15/06/2026 - 9:33πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει στο τηλέφωνο ενώ βρίσκεται στο προεδρικό όχημα κοντά στον Λευκό Οίκο, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA/Matt Kaminsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Χρόνια πολλά Πούτιν σε Τραμπ για τα γενέθλιά του – Μίλησαν για Ουκρανία και Ιράν

15/06/2026 - 9:05πμ
(Πηγή: YouTube/Forbes Breaking News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Ρίο: Έξι νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων – Ανάμεσά τους ο διάσημος τραγουδιστής Όλιβερ Τρι

15/06/2026 - 12:24πμ
Ακτιβιστές κατά της G7 συγκρούονται με δυνάμεις καταστολής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Γενεύη της Ελβετίας (φωτ.: EPA/CYRIL ZINGARO)
ΚΟΣΜΟΣ

Πεδίο μάχης η Γενεύη: Άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία και επιθέσεις σε κτήρια του ΟΗΕ

14/06/2026 - 9:41μμ
Υπερορθόδοξοι Εβραίοι από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης παρακολουθούν την πλευρά του Λιβάνου από τη Μετούλα, στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, στη βόρεια Γαλιλαία (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Κοντά σε συμφωνία, αλλά το Ισραήλ ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή

14/06/2026 - 5:27μμ
Προεκλογική αφίσα του δεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP) υπέρ της πρωτοβουλίας «Όχι σε μια Ελβετία των 10 εκατομμυρίων», σε αμπελώνα στο Σαμοζόν (φωτ.: EPA / Jean-Christophe Bott)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Απορρίφθηκε το όριο των 10 εκατ. κατοίκων, αλλά το 45% ψήφισε υπέρ

14/06/2026 - 4:15μμ
Ιρανή περνά μπροστά από πινακίδα με τη σημαία της χώρας στην Πλατεία Ενγκελάμπ της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Σχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν προβλέπει άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και χαλάρωση κυρώσεων

14/06/2026 - 3:03μμ
Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια  ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)
ΚΟΣΜΟΣ

Τι «δώρο» θα κάνουν οι Ιρανοί στον Τραμπ για τα γενέθλιά του

14/06/2026 - 1:28μμ
Βιτρίνες καλυμμένες με πάνελ, υπό το φόβο επεισοδίων (φωτ.: EPA / Martial Trezzini)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Σε επιφυλακή η πόλη της Γενεύης – 50.000 διαδηλωτές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της G7

14/06/2026 - 1:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

ΕΛΑΣ: Επιχείρηση για την εξάρθρωση σπείρας που έκλεβε οχήματα – Περισσότερες από 10 συλλήψεις

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν θα έχουν προπαρασκευαστικές συνομιλίες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Μενίδι: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων

1 ώρα πριν
(Πηγή: facebook.com/ groups/Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας & Περιχώρων)

Ο Σύλλογος Ποντίων Μαγούλας & Περιχώρων μάς προσκαλεί στο 3ο Ποντιακό Πανηγύρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Manos Hadjidakis/Facebook)

Σαν σήμερα: «Το βαλς των χαμένων ονείρων» – Από την Αδριανούπολη στην αθανασία του Μάνου Χατζιδάκι

2 ώρες πριν
Από παλαιότερη διοργάνωση (φωτ.: facebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Λαχανά)

Πολιτιστικός Σύλλογος Λαχανά: Έφτασε η ώρα για τα Ποντιακά Φιλέματα 2026

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign