pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με ένα βυζαντινό «μ» υποδέχεται η Θεσσαλονίκη το μετρό – Παρουσιάστηκε το σήμα

Προτού γίνει η τελική επιλογή του λογότυπου, έγινε έρευνα σε ξένα μετρό, όπως της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου

13/11/2024 - 3:02μμ
Το βυζαντινό «μ» με τη λέξη metro για να είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Το βυζαντινό «μ» με τη λέξη metro για να είναι διεθνώς αναγνωρίσιμο (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένα πεζογραφικό καλλιγραφικό «μ», εμπνευσμένο από βυζαντινά χειρόγραφα, που βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο, που συμβολίζει τις σήραγγες του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου και τον διακόπτει δυναμικά, είναι η οπτική ταυτότητα του μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο παραδίδεται στους πολίτες σε 17 ημέρες και έρχεται να αλλάξει την καθημερινότητά τους.

Το λογότυπο του μετρό Θεσσαλονίκης αποκαλύφθηκε σήμερα στη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στα γραφεία της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και του αρμόδιου υφυπουργού, Νίκου Ταχιάου, του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικό Μετρό Νίκου Κουρέτα και του διευθύνοντος συμβούλου της THEMA, Κάρλο Μπιάνκο, που έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου.

Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο λογότυπος του μετρό αντανακλά το ιστορικό βάθος της πόλης, την καινοτομία και τον δυναμισμό του έργου, και το τελικό αποτέλεσμα της οπτικής ταυτότητας ισορροπεί μεταξύ της ιστορικής έμπνευσης και της σύγχρονης αισθητικής.

Ο λογότυπος του μετρό Θεσσαλονίκης με τη λέξη σε λατινικούς χαρακτήρες για να αναγνωρίζεται από τους ξένους επισκέπτες (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Το γράμμα «μ» έχει αποκτήσει μια καθαρή και γεωμετρική μορφή, αλληλοεπιδρώντας με τον κύκλο που το περιβάλλει, ενώ η σύνθεση του «μ» που οπτικά διακόπτει δυναμικά τον κύκλο, συνδέει τη Θεσσαλονίκη με το Μετρό, αποδίδοντας τη δυναμική της κίνησης και της προόδου. Επίσης, προστέθηκε η λέξη «Metro», που συμβάλλει στην άμεση κατανόηση και αναγνωρισιμότητα της οπτικής ταυτότητας του νέου συστήματος μεταφορών και με στόχο να διασφαλίζεται ότι το λογότυπο είναι κατανοητό και εύκολα αναγνωρίσιμο από τους Έλληνες και από τους ξένους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.

Για το σκεπτικό, τα διαφορετικά πικτογράμματα και τις σημάνσεις που θα χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγούν το επιβατικό κοινό και τα άτομα με κινητικά προβλήματα που θα κάνουν χρήση του μετρό Θεσσαλονίκης, μίλησε η προϊσταμένη του τμήματος αρχιτεκτονικού της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, Χρυσούλα Κουστένη, επισημαίνοντας ότι σε κάθε σταθμό θα υπάρχουν 35 πινακίδες, με το λογότυπο, πικτογράμματα ή και γράμματα.

Σύμφωνα με την κ. Κουστένη, προτού γίνει η τελική επιλογή, έγινε έρευνα σε ξένα μετρό, όπως της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, και το λογότυπο που προκρίθηκε είναι εστιασμένο στο απόθεμα της τέχνης της Θεσσαλονίκης και της αρχιτεκτονικής της φυσιογνωμίας.

Από αριστερά, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και η προϊσταμένη του τμήματος αρχιτεκτονικού της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, Χρυσούλα Κουστένη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Μία στα 100.000 χρόνια η πιθανότητα αστοχίας

«Μία στα 100.000 χρόνια είναι η πιθανότητα αστοχίας του συστήματος στο μετρό Θεσσαλονίκης», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας της THEMA, Κάρλο Μπιάνκο, με τον υφυπουργό Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο να σημειώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει το μετρό χωρίς να υπάρχουν απόλυτες διασφαλίσεις ασφαλείας. «Ούτε η κατασκευάστρια κοινοπραξία, ούτε η λειτουργός θα αναλάμβαναν τέτοιο ρίσκο», υπογράμμισε. Οι επισημάνσεις αυτές σχετικά με την ασφάλεια των συστημάτων του μετρό Θεσσαλονίκης, έγιναν σήμερα στη διάρκεια της εκδήλωσης αποκαλυπτηρίων της οπτικής ταυτότητας του μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικό Μετρό ΑΕ, Νίκου Κουρέτα.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία της THEMA, στην οποία συμμετέχει η ΑΤΜ που λειτουργεί και το μετρό του Μιλάνου (που έκλεισε 60 χρόνια λειτουργίας) και της Κοπεγχάγης, έχει αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του μετρό Θεσσαλονίκης για τα επόμενα 11 χρόνια.

Άσκηση ετοιμότητας

Στο μεταξύ, άσκηση ετοιμότητας διεξήχθη σήμερα στο Μετρό Θεσσαλονίκης, με το σενάριο να θέλει φωτιά να ξεσπάει στο τελευταίο βαγόνι συρμού μεταξύ των σταθμών Ευκλείδη και Παπάφη- πιθανότατα από τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού. Υπάρχουν μόνο τραυματίες, οι περισσότεροι με αναπνευστικά προβλήματα που δέχονται τις πρώτες βοήθειες από ανθρώπους του ΕΚΑΒ, ενώ αστυνομικοί με ειδικά σκυλιά εντοπίζουν εκρηκτικό μηχανισμό και την υπόθεση αναλαμβάνει η Αντιτρομοκρατική. Βάσει του σεναρίου, υπάρχουν, μάλιστα, έξι μάρτυρες που είδαν τους δράστες να τοποθετούν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Διανομείς: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά δικαιώματα

22/10/2026 - 9:24πμ
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Παγίδα με εκρηκτικό μηχανισμό ή απόπειρα εξαφάνισης στοιχείων; Τα δύο σενάρια

22/10/2026 - 8:58πμ
Σούδα, Χανιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη – Πού θα χρειαστεί ομπρέλα

22/10/2026 - 8:10πμ
Η είσοδος σε σχολεία του συγκροτήματος της Γκράβας (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Γκράβα: Κλειστά τα σχολεία έως τις 26 Οκτωβρίου – Νέοι έλεγχοι και αναζήτηση λύσης για τη θέρμανση

21/10/2026 - 10:19μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Τι ερευνά η αστυνομία για την έκρηξη που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο αστυνομικών και δύο πολιτών

21/10/2026 - 7:26μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Τέσσερις τραυματίες από έκρηξη κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης σε κτήριο

21/10/2026 - 4:43μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Marfin: Στη φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι μετά τις συμπληρωματικές απολογίες

21/10/2026 - 2:09μμ
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα: Πορεία προς τη Βουλή και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

21/10/2026 - 1:42μμ
(Φωτ.: Eurokinissi/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμαλιάδα: Δύο αδέλφια έθαψαν τη μητέρα τους σε οικόπεδο πίσω από το σπίτι – Τούς κατήγγειλε ο τρίτος αδελφός

21/10/2026 - 12:23μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Απεργιακές κινητοποιήσεις σε Δημόσιο, σχολεία και συντάξεις – Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και όλη τη χώρα

21/10/2026 - 9:44πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ελληνική παρέμβαση στον ΟΗΕ για το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο – Άκυρο το χαρακτηρίζει η ΕΕ, τι λένε οι ΗΠΑ

5 λεπτά πριν
Οι βραβευθέντες στα Βραβεία Αποφοίτων 2026 της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Από αριστερά: η δρ Σίλβια Λιν, η Ζάρκα Χαν, η κοσμήτορας καθηγήτρια Τζένιφερ Μπάλιντ, ο Μιλτιάδης Παϊκόπουλος, η Πεϊκί Σι και η Κάθριν Νίκολιτς
 (φωτ.: Melissa Hobbs/The Greek Herald)

Μιλτιάδης Παϊκόπουλος: Ο νεαρός επιστήμονας και εκπαιδευτικός διακρίθηκε για τη συμβολή του στη διατήρηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στη Βικτώρια της Αυστραλίας

30 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA/ NECATI SAVAS)

Πανηγυρίζει η Άγκυρα για το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Βαρύ χαστούκι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση το χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Διανομείς: Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά δικαιώματα

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

Κολωνός: Παγίδα με εκρηκτικό μηχανισμό ή απόπειρα εξαφάνισης στοιχείων; Τα δύο σενάρια

1 ώρα πριν
Οι σημαίες της ΕΕ και του ΟΗΕ, και στο φόντο των κρατών-μελών (φωτ.: European Union)

Τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Άκυρο και ανυπόστατο» για την ΕΕ – Ελληνική παρέμβαση στον ΟΗΕ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV