pontosnews.gr
Τρίτη, 20/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένωση Ποντίων Ματσούκας: Συγκίνηση στην εκδήλωση ονοματοδοσίας της αίθουσας «Χριστόφορος Ε. Χριστοφορίδης – “Σάρπογλης”»

Κηρύχθηκε υποτροφία στη μνήμη του, που θα δίνεται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές

12/11/2024 - 8:44μμ
Η επιγραφή στην 
αίθουσα του εντευκτηρίου της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας σε «Χριστόφορος Ε. Χριστοφορίδης-"Σάρπογλης"» (φωτ.:
facebook.com/epmatsoukas)

Η επιγραφή στην αίθουσα του εντευκτηρίου της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας σε «Χριστόφορος Ε. Χριστοφορίδης-"Σάρπογλης"» (φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στιγμές συγκίνησης και χαράς βίωσαν όλοι όσοι βρέθηκαν, την περασμένη Κυριακή, στην Ένωση Ποντίων Ματσούκας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν στον ακάματο υπηρέτη της ποντιακής παράδοσης Χριστόφορο Ε. Χριστοφορίδη «Σάρπογλη» που άφησε την τελευταία του πνοή, στις 12 Ιουνίου, βυθίζοντας στο πένθος οικογένεια, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες. Τα μέλη της Ένωσης, της οποίας υπήρξε και ιδρυτικό μέλος, παρέστησαν στην εκδήλωση ονοματοδοσίας της αίθουσας του εντευκτηρίου σε «Χριστόφορος Ε. Χριστοφορίδης-“Σάρπογλης”».

Πλέον ο χώρος του εντευκτηρίου θα γεμίζει με την «παρουσία» του «Σάρπογλη» γιου του Στάθη Χριστοφορίδη και της Βαρβάρας Ταρατσίδου, που κατάγονταν από το χωριό Κουνάκα της Άνω Ματσούκας.

Για το άξιο τέκνο του Πόντου, το ήθος, την απλότητα και το μεγαλείο της ψυχής του μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας Χρήστος Μεντεσίδης. Όπως υπογράμμισε, ήταν πάντα δίπλα στους νέους και με χαρά τους τροφοδοτούσε με υλικό ιστορίας, λαογραφίας για τα ήθη και τα έθιμα των Ποντίων. Αποτελούσε έμπνευση για όλους όσοι είχαν τη διάθεση να ασχοληθούν με την ποντιακή παράδοση και ήταν γνωστός για το διδακτικό του πνεύμα και την επιμονή του στην έρευνα και την αριστεία.

Η στιγμή των αποκαλυπτηρίων (φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)

Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά του ήταν που οδήγησαν στην κήρυξη υποτροφίας στη μνήμη του από την Ένωση και από κοινού με την οικογένεια Χριστοφορίδη, η οποία θα αποδίδεται σε φοιτητές, στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών τους και εφόσον ασχολούνται με αντικείμενο συναφές του ποντιακού πολιτισμού.

Ο αδερφός του εκλιπόντος, ομότιμος καθηγητής ορθοπαιδικής του ΑΠΘ Ιωάννης Χριστοφορίδης μίλησε εκτενώς για την ιστορία της οικογένειας, τον τρόπο που ο πατέρας τους Ευστάθιος ξεκίνησε να γράφει και το πώς ο Χριστόφορος ολοκλήρωσε το χρέος προς τους προγόνους του, εκδίδοντας τα γραπτά του πατέρα του. Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στη ζωή του αδελφού του και μάλιστα μοιράστηκε με το κοινό πλήθος οικογενειακών φωτογραφιών.

(Φωτ.: facebook.com/epmatsoukas)

Ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός Ιωάννης Τερζίδης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε σε πτυχές της ζωής του Χριστόφορου Χριστοφορίδη, οι οποίες δεν ήταν γνωστές στο ευρύ κοινό, ενώ στο τέλος προβλήθηκε ένα βίντεο με ομιλία του Χρήστου Γαλανίδη, προέδρου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, ο οποίος ανέλυσε το πολύπλευρο και πλούσιο έργο του «Σάρπογλη» κατά το διάστημα της ζωής του που βρισκόταν στην Αθήνα.

Για τον άνθρωπο αλλά και τον ερευνητή της ποντιακής παράδοσης Χριστόφορο Χριστοφορίδη μίλησαν, μεταξύ άλλων, επίσης ο ομότιμος καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτιάδης και ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Αποστολίδης.

«Ο Χριστόφορος Χριστοφορίδης αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό χάρη στον ακέραιο χαρακτήρα του, το εύρος των γνώσεων του και την τεράστια προσφορά του. Έχουμε την τιμή να αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ένωσης μας, την οποία πολλαπλώς τίμησε με την παρουσία του και τη δράση του. Τον ευχαριστούμε για όλες τις φορές που άνοιξε το σπίτι του, που σήκωσε το τηλέφωνό του ώστε να μας βοηθήσει και να μας κατευθύνει για αυτά που τόσο διεξοδικά μελέτησε. Τον ευγνωμονούμε για την πλούσια παρακαταθήκη που άφησε για την ιστορία και την παράδοσή μας και δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε όλα όσα άφησε πίσω σου απλόχερα», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ένωσης Ποντίων Ματσούκας.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, οι Παναγιώτης Σελβιαρίδης, Γιώργος Λυσσαρίδης, Αλέξανδρος Εφραιμίδης, Ιφιγένεια Πανίδου, Άρτεμις Καρανίκα Κούμα και Σοφία Ιακωβίδου. Παρευρέθηκαν επίσης και παλιοί πρόεδροι της Ένωσης Ιωάννης Μεντεσίδης, Βασίλης Ταρνανίδης, Κωνσταντίνος Μουρουζίδης και Παναγιώτης Μεντεσίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεά κειμηλίων, ώστε οι μνήμες να γίνουν μουσείο

19/10/2026 - 11:08μμ
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

19/10/2026 - 10:20μμ
Το έργο «Η μελωδία της μνήμης» (1ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου) κοσμεί την αφίσα του 3ου μαθητικού διαγωνισμού «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα», για το σχολικό έτος 2026-2027 (πηγή: Υπουργείο Παιδείας)
ΠΟΝΤΟΣ

Μικρά Ασία – Πόντος: Μαθητές και μαθήτριες πιάνουν το νήμα της προσφυγικής μνήμης

19/10/2026 - 9:09μμ
Ανασκαφικές εργασίες στο Κουρούλ των Κοτυώρων, όπου η έρευνα προσθέτει νέα στοιχεία για τη λατρεία του Διονύσου και τη θρησκευτική ζωή στο οχυρό (φωτ.: Δήμος Κοτυώρων / Ordu Büyükşehir Belediyesi)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα αρχαιολογικά ευρήματα τοποθετούν τον Διόνυσο στο κάστρο του Μιθριδάτη, στον Πόντο

19/10/2026 - 8:24μμ
(Φωτ.: facebook / ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας)
ΠΟΝΤΟΣ

ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας & Θεσσαλίας: Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ο απολογισμός δράσεων και πρωτοβουλιών

19/10/2026 - 6:40μμ
Ελληνορθόδοξο παρεκκλήσι στη Δέρενα. Στο υπέρθυρο της εισόδου έχει χαραχθεί η χρονολογία 1912 (πηγή: wikimapia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέρενα Χαλδίας: Το πέτρινο παρεκκλήσι που στέκει όρθιο στο άλλοτε ακμάζον ελληνικό χωριό του Πόντου

19/10/2026 - 4:50μμ
Μέλη του χορευτικού τμήματος του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά» (φωτ. αρχείου: facebook.com/Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μ&Π Σύλλογος Μικροχωρίου Δράμας «Παναγία Σουμελά»: Ελάτε για χορό και γυμναστική

19/10/2026 - 12:39μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας - Verein der Griechen aus Pontos in Köln/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Γερμανία: Η αγάπη για την παράδοση, τη μουσική και τον χορό ένωσε τους Πόντιους του Ρόιτλινγκεν και της Κολωνίας

19/10/2026 - 11:00πμ
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης: Στη Σταυρούπολη ο απολογισμός της χρονιάς

19/10/2026 - 8:33πμ
Τέσσερις Αρμένισσες που έφτασαν σε κέντρο περίθαλψης μετά την αιχμαλωσία και την υποδούλωσή τους, μεταξύ 1921 και 1928. (φωτ.: Αρχείο Γκίλινγκ, μέσω του Μόγκενς Χόιμαρκ/Wikimedia Commons - Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Ολόκληρο το χωριό μας αφανίστηκε»: Η συγκλονιστική μαρτυρία Αρμένισσας που σώθηκε από τη Γενοκτονία

18/10/2026 - 11:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: facebook / Eυτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου)

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στην Κωνσταντινουπολίτισσα ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου

1 ώρα πριν
Αρμένιοι εκτοπίζονται υπό τη φρούρηση οθωμανικών στρατευμάτων, το 1915-1916. Στη σύνθεση, ο τίτλος του άρθρου του Εμρέ Κονγκάρ στην τουρκική Cumhuriyet, στις 18 Οκτωβρίου 2026 (πηγές: NARA / USHMM · Cumhuriyet)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η κεμαλική Cumhuriyet ανακυκλώνει την άρνηση – Και αιχμές κατά της Ελλάδας

2 ώρες πριν

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεά κειμηλίων, ώστε οι μνήμες να γίνουν μουσείο

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο Marine One, στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου. Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026  (φωτ.: Λευκός Οίκος / Daniel Torok).

ΗΠΑ: Οι αμυντικές μετοχές πέφτουν πριν από τις κάλπες – Φόβοι για μπλόκο στο σχέδιο Τραμπ

2 ώρες πριν
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

3 ώρες πριν
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΕΟΣ της ΑΑΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα ναρκωτικών προσέγγιζε ανηλίκους μέσω Telegram – Τρεις συλλήψεις

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV