pontosnews.gr
Πέμπτη, 22/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γενοκτονία: Εισαγγελέας ζητάει ποινή 2.860 ετών κάθειρξης σε στρατηγό ε.α.

Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση που έφθασε στις δικαστικές αίθουσες στη Γουατεμάλα για την εξόντωση αυτοχθόνων κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης

8/11/2024 - 5:47μμ
(Φωτ. αρχείου: genocidewatch.com/Sandra Cuffe/Al Jazeera)

(Φωτ. αρχείου: genocidewatch.com/Sandra Cuffe/Al Jazeera)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μπορεί Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι κι Ασσύριοι να περιμένουν πάνω από έναν αιώνα για δικαιωθούν οι ψυχές των προγόνων τους που έπεσαν θύματα Γενοκτονίας, στις αρχές του 20ού αιώνα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ωστόσο μακριά από εδώ, στη Γουατεμάλα δίνεται μεγάλη σημασία σε εγκλήματα όπως αυτό.

Εισαγγελέας ζήτησε, χθες, να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 2.860 ετών σε απόστρατο στρατηγό που έχει πατήσει τα ενενήντα για γενοκτονία!

Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση που έφθασε στις δικαστικές αίθουσες στη Γουατεμάλα για την εξόντωση αυτοχθόνων κατά τη διάρκεια της εμφύλιας σύρραξης, έπειτα από την καταδίκη του πρώην δικτάτορα Εφραίν Ρίος Μοντ το 2013.

Ο Μπενεδίκτο Λούκας Γκαρσία (φωτ.: agenciaocote.com)

Ο Μπενεδίκτο Λούκας Γκαρσία, 92 ετών, ήδη καταδικασμένος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατηγορείται πως διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στη σφαγή 1.200 και πλέον αυτοχθόνων μάγια Ιξίλ από το 1978 ως το 1982, ενώ βρισκόταν στην εξουσία ο αδελφός του, ο Ρομέο Λούκας Γκαρσία, που απεβίωσε στη Βενεζουέλα το 2006.

Καθώς η δίκη, που άρχισε την 5η Απριλίου, έφθανε στην ολοκλήρωσή της, η εισαγγελέας Μερτσέδες Μοράλες ζήτησε να επιβληθεί από το δικαστήριο στον στρατηγό ε.α. ποινή κάθειρξης 30 ετών για γενοκτονία.

Ζήτησε ακόμη να του επιβληθεί κάθειρξη άλλων 30 ετών για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και επιπλέον 2.800 ετών για τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις 70 ανθρώπων.

Η νομοθεσία στη Γουατεμάλα ορίζει πάντως ότι η μέγιστη διάρκεια φυλάκισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50 έτη.

«Αποδείχθηκε ότι πρόθεση του κατηγορουμένου ήταν να καταστρέψει την εθνότητα των μάγια Ιξίλ, που (οι ένοπλες δυνάμεις) θεωρούσαν εσωτερικό εχθρό» κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε η εισαγγελία αναφερόμενο στον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου.

#GenocidioIxil 🌹 Benedicto Lucas amenazó a la población Ixil con eliminarla del mapa

👉🏽Un militar retirado testificó contra Benedicto Lucas García, exjefe del Estado Mayor del Ejército. El testigo protegido dijo que le dio seguridad cuando llegó a Nebaj y recordó que amenazó a… pic.twitter.com/lfmMihGDKz

— Prensa Comunitaria Km169 (@PrensaComunitar) November 6, 2024

Στρατιωτικά έγγραφα, ιατροδικαστικές εκθέσεις και μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν, μεταξύ άλλων τεκμηρίων, παρουσιάστηκαν στη δίκη αυτή, που διαρκεί σχεδόν επτά μήνες. Η απαγγελία της ποινής αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Η Μερτσέδες Μοράλες υπογράμμισε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ήταν «ανελέητες» έναντι των θυμάτων, ιδίως «παιδιών, ηλικιωμένων και εγκύων». «Αφού εκτελούνταν, ή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ακόμη στη ζωή, τα έκαιγαν», πρόσθεσε.

Ο Μπενεδίκτο Λούκας Γκαρσία παρακολουθεί τις ακροαματικές διαδικασίες μέσω βιντεοδιάσκεψης από στρατιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Εκτίει ήδη ποινή 58 ετών κάθειρξης, που του επιβλήθηκε το 2018, για την υπόθεση της εξαναγκαστικής εξαφάνισης νέου και τον βιασμό και τον βασανισμό της αδελφής του, που η οικογένειά της είχε χαρακτηρίσει «ανατρεπτική», το 1981.

Το 2013, ο πρώην δικτάτορας Εφραίν Ρίος Μοντ καταδικάστηκε να εκτίσει κάθειρξη 30 ετών στη δίκη του για γενοκτονία των αυτοχθόνων μάγια Ιξίλ, όμως το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την ποινή του. Πέθανε το 2018, σε ηλικία 91 ετών.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γουατεμάλα, ο οποίος διήρκεσε 36 χρόνια, άφησε πίσω 200.000 νεκρούς και εξαφανισθέντες, με το 93% των φόνων και των απαγωγών να αποδίδονται στις δυνάμεις του κράτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Δανός υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας Lars Aagaard, τον Δεκέμβριο του 2025, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Τέλος στην απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας – Θα κατασκευαστούν μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες

22/01/2026 - 7:31μμ
Ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Η Ευρώπη φοβάται να μιλήσει – έτσι δεν γίνεται παγκόσμια δύναμη» – Η αναφορά στα ελληνοτουρκικά

22/01/2026 - 5:05μμ
Το τρένο στην Καρταχένα στην περιοχή της Μούρθια έπεσε πάνω σε γερανό, Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτο ατύχημα με τρένο στην Ισπανία – Έπεσε σε γερανό, αρκετοί τραυματίες

22/01/2026 - 2:26μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον καταστατικό χάρτη του «Συμβουλίου Ειρήνης». Νταβός, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ είναι γεγονός – Υπογράφηκε ο ιδρυτικός χάρτης στο Νταβός

22/01/2026 - 2:00μμ
Ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας χορηγεί εμβόλιο πολιομυελίτιδας σε παιδί σε χωριό του Νεπάλ, μετά από συνεργασία της κυβέρνησης της χώρας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (φωτ.: EPA/Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας – Θα απολυθεί το 1/4 των εργαζομένων

22/01/2026 - 12:00μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Νταβός (φωτ.: EPA/Gian Ehrenzeller)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Ιδρύει το Συμβούλιο Ειρήνης στο Νταβός και συναντάται με τον Ζελένσκι – Συνάντηση Γουίτκοφ με Πούτιν στη Μόσχα

22/01/2026 - 10:56πμ
(Φωτ.: EPA/GIAN EHRENZELLER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ υπαναχωρεί για τους δασμούς μετά τις αντιδράσεις της Ευρώπης για τη Γροιλανδία

21/01/2026 - 11:06μμ
Εικόνα από την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur (φωτ.: EPA/YOAN VALAT)
ΚΟΣΜΟΣ

Στον πάγο η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

21/01/2026 - 9:42μμ
Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την τουρκική αστυνομία στη Νουσαϊμπίν της Μαρντίν, κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Κούρδων της Συρίας, 20 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Metin Yoksu)
ΚΟΣΜΟΣ

Τελευταία πράξη για τους Κούρδους στη βόρεια Συρία;

21/01/2026 - 4:08μμ
Ο κόσμος του Τραμπ, όπως τον «βλέπει» η τεχνητή νοημοσύνη (πηγή: naftemporiki.gr / Shutterstock)
ΚΟΣΜΟΣ

Όταν η ειρήνη αποκτά πρόεδρο εφ’ όρου ζωής: Ο νέος ΟΗΕ του Τραμπ έρχεται – Ποιοι θα γίνουν μέλη;

21/01/2026 - 1:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κοσμοπολίτικη Σμύρνη πριν από την καταστροφή (φωτ.: Library of Congress)

Οι Μικρασιάτες σε Πεύκη και Λυκόβρυση κόβουν τη βασιλόπιτά τους και τιμούν τη Μικρασιάτισσα Μάνα

22 λεπτά πριν
O Δανός υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας Lars Aagaard, τον Δεκέμβριο του 2025, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)

Δανία: Τέλος στην απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας – Θα κατασκευαστούν μικροί αρθρωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/ SyllogosPrigipianon)

Οι Πριγκηπιανοί κόβουν βασιλόπιτα στο Παλαιό Φάληρο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

2 ώρες πριν
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pontosnews.gr)

Κυριακάτικο τραπέζι και ποντιακό γλέντι: Οι «Ακρίτες» Σταυρούπολης στέλνουν πρόσκληση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign