pontosnews.gr
Τρίτη, 13/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γεωργία: Εκτεταμένη νοθεία στις εκλογές έδειξαν αναλύσεις εκλογικών παρατηρητών

Οι αναλυτές εκτίμησαν ότι η διαφορά μεταξύ των προβλέψεών και των επίσημων αποτελεσμάτων «δεν μπορεί να εξηγηθεί από συνηθισμένες μεταβολές»

1/11/2024 - 10:34μμ
Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης μετέχουν σε διαδήλωση κατά του εκλογικού αποτελέσματος στην Τιφλίδα (φωτ.: EPA/David Mdzinarishvili)

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης μετέχουν σε διαδήλωση κατά του εκλογικού αποτελέσματος στην Τιφλίδα (φωτ.: EPA/David Mdzinarishvili)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκτεταμένη νοθεία στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γεωργία καταδεικνύουν αναλύσεις ενός ινστιτούτου δημοσκοπήσεων που παρακολούθησε τις εκλογές και μιας οργάνωσης εκλογικών παρατηρητών. Το αποτέλεσμα, που έδωσε τη νίκη στο κυβερνών φιλορωσικό κόμμα, καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή ως αποτέλεσμα νοθείας από τη φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση και την πρόεδρο σε αυτή τη χώρα του Καυκάσου.

Συγκεκριμένα, η εκλογική επιτροπή ανέδειξε νικητή των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου το κυβερνών φιλορωσικό κόμμα Γεωργιανό Ονειρο με το 53,9% των ψήφων, μία εκλογική διαδικασία που, όπως κατήγγειλαν οι διεθνείς παρατηρητές, έβριθε παραβιάσεων και παρατυπιών, οι οποίες χρήζουν έρευνας, σύμφωνα με τις δυτικές χώρες.

Ο συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το 37,7% των ψήφων.

Η αντιπολίτευση δεν αναγνώρισε τα αποτελέσματα και η πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι -σε ρήξη με την κυβέρνηση- δήλωσε και εκείνη ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα της έπεσε θύμα μιας «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας. Θεώρησε ότι το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε περί το 40% των ψήφων, όπως έδειξαν τα δύο exit polls που προέβλεψαν ότι η αντιπολίτευση εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι η νίκη του «Γεωργιανού Ονείρου» οδηγεί τη χώρα του Καυκάσου στην αγκαλιά της Μόσχας και απομακρύνει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί πολύτιμο στόχο για ένα τμήμα του πληθυσμού, εγγεγραμμένο και στο Σύνταγμα της χώρας.

Η Εκλογική Επιτροπή επιμένει ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες. Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα και κάλεσαν την πρόεδρο Ζουραμπισβίλι να παράσχει αποδείξεις επειδή ισχυρίστηκε ότι έγινε νοθεία. Η ίδια ωστόσο έχει πει ότι η εύρεση αποδείξεων είναι δική τους δουλειά και όχι δική της.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει τις κατηγορίες για παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Σήμερα, το αμερικανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Edison Research, η έρευνα του οποίου το Σάββατο έδωσε τη νίκη στην αντιπολίτευση, επιβεβαίωσε ότι η διαφορά μεταξύ των προβλέψεών τπυ και των επίσημων αποτελεσμάτων «δεν μπορεί να εξηγηθεί από συνηθισμένες μεταβολές» και έκανε λόγο για «χειραγώγηση των εκλογών σε τοπικό επίπεδο».

Το ινστιτούτο αυτό διενεργεί exit poll από το 2012 και μέχρι τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, αυτά αντιστοιχούσαν γενικά στα επίσημα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά επίσημα αποτελέσματα, το κόμμα του Γεωργιανού Όνειρου πιστώνεται με το 53,9% των ψήφων, έναντι 37,7% του μετώπου της αντιπολίτευσης. Τα exit poll της Edison Research έδειξαν ότι η αντιπολίτευση κέρδισε το 51,9% των ψήφων, έναντι 40,9% του κυβερνώντας κόμματος.

Σύμφωνα με την Edison Research, «η απόκλιση από τα στατιστικά αναμενόμενα αποτελέσματα ήταν ευρέως διαδεδομένη, αλλά πιο έντονη σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα σε αγροτικές περιοχές».

Αυτό το ινστιτούτο λέει ότι χρησιμοποιεί τα ίδια μοντέλα δημοσκοπήσεων που θα χρησιμοποιήσει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου για τα μέσα ενημέρωσης ABC, CBS, CNN και NBC.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε, μεταξύ άλλων μεθόδων, την κυβέρνηση ότι εξαγόρασε ψήφους και άσκησε πιέσεις σε ψηφοφόρους, ιδιαίτερα σε αραιοκατοικημένες περιοχές.

Ένας διάσημος οργανισμός που συλλέγει και αναλύει εκλογικά δεδομένα, η Europe Elects, ισχυρίστηκε επίσης ότι ήταν σε θέση να «διαπιστώσει από ανεξάρτητες πηγές ενδείξεις νοθείας» στη Γεωργία με βάση τα αποτελέσματα της Εκλογικής Επιτροπής.

«Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Γεωργίας του 2024 παρουσιάζουν κατάφωρα νοθευμένα αποτελέσματα, εκτός από τις εκλογικές παραβιάσεις που αναφέρθηκαν αλλού από παρατηρητές», ανέφερε η οργάνωση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αστυνομικοί στον τόπο του εγκλήματος, στο νεκροταφείο του Βέρο στην Κορσική (πηγή: leparisien.fr)
ΚΟΣΜΟΣ

Κορσική: Δολοφονήθηκε στην κηδεία της μητέρας του ο πρώην αυτονομιστής Αλέν Ορσονί

12/01/2026 - 9:00μμ
Τάφοι Ουκρανών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων έχουν καλυφθεί από χιόνι στο Κίεβο (φωτ.: EPA/Sergey Dolzhenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πιο αιματηρή χρονιά το 2025 για τους άμαχους

12/01/2026 - 7:52μμ
Γροιλανδός φορά το καπέλο με το προεκλογικό σλόγκαν του Ντόναλντ Τραμπ σε εκλογικό κέντρο στο Νουούκ της Γροιλανδίας, με φόντο τη σημαία του αρκτικού νησιού (φωτ.: EPA/Mads Claus Rasmussen)
ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: Δεν αποδέχεται την επιθυμία των ΗΠΑ για κατάληψη – Ανοίγει προξενείο η Γαλλία

12/01/2026 - 6:37μμ
Διαδηλωτές καίνε πορτραίτο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ στη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από τη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία (φωτ.: EPA/Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Πόλεμος κατά τρομοκρατών» οι επιθέσεις στους διαδηλωτές – Θα δώσει «ένα αξέχαστο μάθημα» στον Τραμπ αν επιτεθεί

12/01/2026 - 5:22μμ
Διαδηλωτές κατά του καθεστώτος υψώνουν σημαίες του Ιράν στη διάρκεια διαδήλωσης στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA/Matias Basualdo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 500 νεκροί λόγω των διαδηλώσεων – ΗΠΑ και Ισραήλ παρακολουθούν τις εξελίξεις

11/01/2026 - 7:37μμ
Καθημερινές οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις στήριξης του Μαδούρο και της συζύγου του στη Βενεζουέλα (φωτ.: EPA/ Boris Vergara)
ΚΟΣΜΟΣ

Νικολάς Μαδούρο: «Είμαστε καλά, είμαστε μαχητές» – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα για την απελευθέρωσή του

11/01/2026 - 12:56μμ
Ιρανή περνάει από την πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη που τις τελευταίες εβδομάδες συγκλονίζεται από σοβαρά επεισόδια ενώ έχουν καταγραφεί δεκάδες νεκροί και τραυματίες (φωτ.: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο Ισραήλ για ενδεχόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράν – Προειδοποίηση από την Τεχεράνη

11/01/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 29 συλλήψεις στη Μινεάπολη σε νυχτερινή διαμαρτυρία κατά της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης

11/01/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Εχθροί του θεού» οι διαδηλωτές – Σκληραίνει την στάση του το καθεστώς μετά τα επεισόδια και οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να βοηθήσουν

10/01/2026 - 11:38μμ
(φωτ.: EPA / Ronald R. Pena)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα-ΗΠΑ: Κινήσεις αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές

10/01/2026 - 9:23μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η βάπτιση του Ιησού – Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (πηγή: Dosseman /commons.wikimedia.org)

Στα άγια Φώτα (Μέρος Β’)

2 λεπτά πριν
Το μνημείο των Προμάχων του Ελληνισμού στον Πόντο, στην πλατεία Αγίας Σοφίας (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Η κοπή της βασιλόπιτας και οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Χωρίς ταξί σήμερα και αύριο η Αττική – Χειρόφρενο για 48 ώρες

1 ώρα πριν
Μπορεί στην Πάρνηθα να πρόλαβε να χιονίσει για πρώτη φορά το 2026, ωστόσο από σήμερα αναμένεται βελτίωση του καιρού (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)

Καιρός: Υποχωρεί η ψυχρή εισβολή από σήμερα – Ηλιοφάνεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα

1 ώρα πριν
Το έργο του γλύπτη αρχιτέκτονα Κώστα Βαρώτσου, κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων του έργου της βιοκλιματικής πρόσοψης και του περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Πολεμικό Ναυτικό: Έκτακτες Κρίσεις Πλοιάρχων Έτους 2026-2027 – Ποιοι προάγονται, ποιοι αποστρατεύονται

9 ώρες πριν
Συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Στο τραπέζι με τον Μητσοτάκη οι αγρότες, αλλά η Κρήτη κρατά αποστάσεις

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign