pontosnews.gr
Σάββατο, 22/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Όχι» της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας στην επανένωση με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας – Παραμένει το σχίσμα 64 χρόνων

Αν και το 61% των παρόντων ψήφισε «υπέρ», απαιτείτο ποσοστό 75%

31/10/2024 - 11:28πμ
Στιγμιότυπο από τη συνέλευση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας (φωτ.: The Greek Herald/Peter Tantalos)

Στιγμιότυπο από τη συνέλευση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας (φωτ.: The Greek Herald/Peter Tantalos)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Όχι» ψήφισαν τα μέλη της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) στην επανένωσή τους με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ένα σχίσμα 64 ετών.

Περί τα 500 μέλη της GOCSA συναντήθηκαν την Κυριακή 27 Οκτωβρίου σε μια έκτακτη γενική συνέλευση για να καθορίσουν το μέλλον της GOCSA μέσα από τρεις προτάσεις, ανάμεσα στις οποίες και η συγκεκριμένη ψηφοφορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη κάλπη είχε να στηθεί στην κοινότητα 60 χρόνια.

Η πρώτη πρόταση αφορούσε τροποποίηση του καταστατικού της GOCSA με την προσθήκη νέων άρθρων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία του συλλόγου, ιδιαίτερα των εκκλησιών της. Το 63% των παρόντων μελών ψήφισε για την αποδοχή της πρότασης και με προαπαιτούμενο ποσοστό 60%, η πρόταση έγινε δεκτή.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα (φωτ.: Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας)

Η δεύτερη πρόταση σχετιζόταν με την παραίτηση της GOCSA από την Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας και τη σύναψη συμφωνίας με την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ενώ μεταξύ άλλων περιείχε ρήτρα που απαγόρευε την πώληση ή την αλλαγή των εκκλησιών της κοινότητας για πέντε χρόνια από την ημερομηνία ψήφισης.

Υπενθυμίζεται ότι την παρούσα στιγμή, οι θρησκευτικές υπηρεσίες που παρέχονται από την Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αμερικής και Αυστραλίας, της οποίας η GOCSA είναι μέρος, αναγνωρίζονται από την Αυστραλιανή Κυβέρνηση σύμφωνα με τον νόμο περί γάμου του 1961, ωστόσο τα μυστήρια που παρέχονται στην κοινότητα δεν αναγνωρίζονται από την GOAA ή άλλες κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Περί τα 500 μέλη ψήφισαν στη γενική συνέλευση (φωτ.: Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας)

Αν και το 61% των παρόντων μελών ψήφισε υπέρ, η πρόταση δεν πέρασε, δεδομένου ότι απαιτείτο ποσοστό 75% για την υπερψήφισή της.

Η τρίτη πρόταση σχετιζόταν με την ερμηνεία των όρων «Ορθόδοξη πίστη» και «Ελληνορθόδοξη πίστη» σύμφωνα με το άρθρο 2Β του Συντάγματος της GOCSA, επιχειρώντας μια ευθυγράμμιση με το δόγμα, την πειθαρχία και τις πρακτικές της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας όπως ορίζονται από τις Επτά Οικουμενικές Συνόδους και τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ούτε αυτή η πρόταση πέρασε, καθώς, ενώ το 63% ψήφισε υπέρ, απαιτείτο και εδώ ποσοστό 75% για την υπερψήφισή της.

Φορτισμένο κλίμα

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος της GOCSA, Πέτρος Γαρδιάκος περιέγραψε την ιστορική κληρονομιά της κοινότητας, σημειώνοντας την 94χρονη ιστορία της και τα 64 χρόνια σχίσματος, επισημαίνοντας ότι η ψηφοφορία ήταν ένας τρόπος για την άρση του διαχωρισμού των ελληνικών κοινοτήτων, ακόμη και οικογενειών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Εθνικού Κήρυκα», καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε σφοδρή αντίθεση αλλά και υπεράσπιση στις προτεινόμενες τροπολογίες, καθώς και συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση.

Στιγμιότυπο από τη συνέλευση της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας (φωτ.: The Greek Herald/Peter Tantalos)

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι υπήρχε μια σταθερή ροή μελών που ψήφισαν νωρίς και αποχώρησαν πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, δυσαρεστημένα από τη φορτισμένη φύση της συζήτησης, χαρακτηρίζοντάς τις ομιλίες «πλατφόρμες για παράπονα στον αέρα».

Αυτοί που ψήφισαν «κατά» της επανένωσης ανησυχούσαν για την απώλεια κυριαρχίας σε τομείς όπως η αυτονομία και η διακυβέρνηση της GOCSA, ενώ οι ιστορικές εντάσεις μεταξύ των δύο οντοτήτων επιδείνωσαν την αντίθεση, με ορισμένους να θεωρούν τη συμφωνία ως συνέχεια των ανεπίλυτων συγκρούσεων που χρονολογούνται από το 1958.

Από την άλλη πλευρά, όσοι τάχθηκαν υπέρ των προτάσεων υποστήριξαν την προοπτική της ενότητας των Εκκλησιών για χάρη των επόμενων γενεών και τη διατήρηση της GOCSA στο μέλλον, ενώ υπερτόνισαν ότι η Αρχιεπισκοπή θα αναγνωρίσει τα μυστήρια που έχουν τελεστεί χωρίς επιβάρυνση και δεν θα γινόταν καμία μεταβίβαση κυριότητας ή τίτλων της GOCSA.

Μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενώ ορισμένοι το χαρακτήρισαν ως νίκη για την ανεξαρτησία της GOCSA, υπάρχει συνεχής ανησυχία μεταξύ άλλων μελών που είπαν στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι η κοινότητα αντιμετώπιζε επίμονες δυσκολίες στην εύρεση ιερέων και ότι αυτό το πρόβλημα «δεν θα αλλάξει/εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: greeknewsusa.com/GOA/Δημήτριος Πανάγος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τιμή και χαρά για την ομογένεια στο Μέρρικ: Θυρανοίξια του νέου Κοινοτικού Κέντρου

22/11/2025 - 5:25μμ
(Φωτ.: facebook/Pontian Brotherhood of SA Inc.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ολονύχτιο ποντιακό γλέντι υπόσχεται η Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας για τα 67α γενέθλιά της

22/11/2025 - 12:34μμ
Η Ιωάννα Ζαχαράκη, δεύτερη φορά αντιδήμαρχος Ζόλινγκεν (φωτ.: facebook / Ioanna Zacharaki)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ιωάννα Ζαχαράκη: Εξελέγη εκ νέου αντιδήμαρχος Ζόλινγκεν – Με το βλέμμα στραμμένο στον ελληνισμό της Γερμανίας

22/11/2025 - 11:33πμ
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης ξαναρχίζει τα μαθήματα ποντιακών χορών

21/11/2025 - 11:23μμ
Στιγμιότυπο απο την εκδήλωση της ελληνικής Πρεσβείας στο Βέλγιο για τα 200 χρόνια από την πολιορκία και την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου (πηγή: facebook.com/GreeceInBelgium)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πρεσβεία της Ελλάδας στο Βέλγιο: Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την πολιορκία και την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου

21/11/2025 - 5:58μμ
(Φωτ.: facebook/Soula Gazani/Simeon Photography)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σύλλογος Ποντίων Μονάχου: Ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι για τα 60 χρόνια ζωής

21/11/2025 - 8:34πμ
(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Σύλλογος Σαμίων Νότιας Αυστραλίας αναβίωσε τον ιστορικό «Χορό της Ένωσης»  

19/11/2025 - 9:01πμ
Από αριστερά, η Ευτυχία Πυλαρινού-Πάιπερ, ο Γιάννης Κούστας και ο Νίκος Κατσάνος (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Χριστόδουλος Αθανασάτος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: «Πρόσωπο της Χρονιάς» ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας και σταρ της βραδιάς η Άννα Βίσση

17/11/2025 - 6:14μμ
(Φωτ.: facebook / Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εικόνες από το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Σίδνεϊ – Έντονη η παρουσία των ποντιακών συλλόγων της Νέας Νότιας Ουαλίας

16/11/2025 - 4:27μμ
Οι τέσσερις ομογενείς μαθήτριες με τα βραβεία τους (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων διακρίθηκαν σε διαγωνισμό λογοτεχνίας

16/11/2025 - 12:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/en.pontion.peristeriou)

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Γιορτινός Δεκέμβρης με χορούς, παρακάθ’, μωμόγερους και εκπλήξεις

21 λεπτά πριν
Η φαρσοκωμωδία της σύναξης στις Βρυξέλλες

Ειρηνευτικό σχέδιο Ουκρανίας: Σύνοδος στη Γενεύη και συνάντηση ηγετών της Ευρώπης στη Λουάντα

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: greeknewsusa.com/GOA/Δημήτριος Πανάγος)

Τιμή και χαρά για την ομογένεια στο Μέρρικ: Θυρανοίξια του νέου Κοινοτικού Κέντρου

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Bonn/Rhein-Sieg Παναγία Σουμελά)

Ο Μπιμπιλίτσον ταξιδεύει στη Γερμανία: Το ποντιακό παραδοσιακό παραμύθι σε τρεις πόλεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Τραγωδία στο Παγκράτι: Ελεύθεροι οι δύο οδηγοί μετά το θανατηφόρο τροχαίο με θύμα την 75χρονη

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερο γλέντι του σωματείου (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

«Φάρος» Αγίας Βαρβάρας: Εγγυάται «ένα γλέντι… στα κόκκινα», και μετρά τις μέρες  

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign