pontosnews.gr
Σάββατο, 2/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποινές έως 18 μήνες σε τρεις κατηγορούμενους για τις πλημμύρες στη Μάνδρα με τους 25 νεκρούς

Από τους οκτώ κατηγορούμενους, οι πέντε αθωώθηκαν πλήρως

29/10/2024 - 2:52μμ
Αποκλεισμένος δρόμος μετά την πλημμύρα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αποκλεισμένος δρόμος μετά την πλημμύρα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ποινή φυλάκισης 14 μηνών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στην τότε δήμαρχο Μάνδρας και 18 μηνών στους δύο υπαλλήλους αρμόδιων υπηρεσιών, για την υπόθεση της πλημμύρας στην περιοχή τον Νοέμβριο του 2017, η οποία άφησε πίσω της 25 νεκρούς και 13 τραυματίες.

Οι δικαστές έδωσαν τριετή αναστολή στην έκτιση ποινής στους τρεις καταδικασθέντες, στους οποίους έχει αναγνωριστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Το δικαστήριο έκρινε νωρίτερα πως οι τρεις κατηγορούμενοι ευθύνονται μερικώς για την ραγδαία εισροή των υδάτων από την έντονη βροχόπτωση σε τμήματα της πόλης, λόγω πλημμελούς αντιμετώπισης προβλημάτων με αυθαίρετες κατασκευές στις κοίτες των ρεμάτων Αγίας Αικατερίνης και Σουρών.

Τόσο οι τρεις καταδικασθέντες, όσο και οι πέντε συγκατηγορούμενοί τους που απαλλάχθηκαν πλήρως, σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, δεν φέρουν καμία ευθύνη για τους 25 νεκρούς και τους 13 τραυματίες, θύματα της τεράστιας ποσότητας νερού που κατέκλυσε την περιοχή.

«Ανοχύρωτη πόλη»

Κατά την ανάγνωση του πολυσέλιδου σκεπτικού του δικαστηρίου, η πρόεδρος, Αργυρώ Νικολακούδη, ανέφερε για κάθε έναν κατηγορούμενο τους λόγους που οδήγησαν τους δικαστές στην κρίση τους.

Επίσης, μίλησε για «μία ανοχύρωτη πόλη, η οποία υπήρξε έρμαιο μίας φυσικής καταστροφής, μίας έντονης βροχόπτωσης που ήταν η βασική αιτία του φαινομένου». Μεταξύ άλλων, η Αρ. Νικολακούδη σημείωσε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για τη νεροποντή που αναμενόταν. Παράλληλα, όπως ανέγνωσε, αστυνομία και Τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στον δρόμο.

Σε ό,τι αφορά την τότε δήμαρχο Μάνδρας, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για πρόκληση πλημμύρας για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις της. Κυρίαρχο θέμα στην κρίση των δικαστών αποτέλεσε το αμαξοστάσιο του Δήμου, το οποίο ήταν μία αυθαίρετη κατασκευή στην κοίτη του ρέματος Σούρες. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της κατηγορουμένης ότι «κληρονόμησε» το αμαξοστάσιο. «Είχε υποχρέωση να άρει την παράνομη κατάσταση που είχαν δημιουργήσει προηγούμενοι δήμαρχοι», τόνισε η πρόεδρος.

Για το ίδιο ζήτημα κρίθηκε ένοχος για πρόκληση πλημμύρας και ο τότε προϊστάμενος της Πολεοδομίας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η δήμαρχος και ο υπάλληλος «στάθμισαν τον κίνδυνο, πλην όμως δεν προέβησαν σε ενέργειες αποτροπής της πλημμύρας».

Άλλο ένα ζήτημα, για το οποίο το δικαστήριο προχώρησε σε ενοχή κατηγορουμένου, στελέχους της Επιτροπής Αστυνόμευσης Ρεμάτων της Περιφέρειας, ήταν η κατάσταση των ρεμάτων Αγίας Αικατερίνης και Σουρών. «Η κοίτη αμφοτέρων ήταν μόνιμα επιβαρυμένη με ογκώδη αντικείμενα, λάστιχα, έπιπλα, σιδηροκατασκευές κ.ά», ανέγνωσε η Αρ. Νικολακούδη.

Απογοητευμένοι οι συγγενείς των θυμάτων

Μετά την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής, οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων, Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας, προχώρησαν στην εξής ανακοίνωση:

«Το Τριμέλες Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 που θρηνήσαμε 25 θύματα. Απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα. Οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε “η κακιά στιγμή”. Οι συγγενείς των θυμάτων, μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση, θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη και άδικη αυτή απόφαση ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».

Το χρονικό της δίκης

Σημειώνεται, ότι αρχικά παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση, συνολικά, 21 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Μεγάρων και Ελευσίνας, δύο τότε αντιπεριφερειάρχες αλλά και στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε πρώτο βαθμό κρίθηκαν ένοχοι οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η τότε δήμαρχος Μάνδρας και αθώοι η τότε περιφερειάρχης Αττικής και άλλοι δώδεκα κατηγορούμενοι, υπάλληλοι δασαρχείου, οι τότε δήμαρχοι Μεγάρων και Ελευσίνας, υπάλληλοι Πολεοδομίας, Δασαρχείου κ.ά.

Κατά της αθώωσης της τότε περιφερειάρχη Αττικής και έξι εκ των πρωτοδίκως αθωωθέντων, ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία, η οποία κρίθηκε από το δικαστήριο απαράδεκτη. Έτσι, η τότε περιφερειάρχης και οι άλλοι έξι έχουν κριθεί οριστικά αθώοι.

Το πρώτο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές εξαγοράσιμες, που συνολικά ξεπερνούσαν τα έξι χρόνια σε επτά κατηγορούμενους και ποινή τεσσάρων ετών και 22 μηνών στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Το επιτελικό κράτος ως αθηναϊκός ολοκληρωτισμός

2/05/2026 - 9:33πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σαν… χειμώνας η δεύτερη μέρα του Μαΐου – Βροχές, καταιγίδες και έως 8 μποφόρ

2/05/2026 - 8:08πμ
Έκθεση ιστορικού και αρχειακού υλικού «Ο δικός μας κόκκινος Μάης, 1936. Τα δικά μας χνάρια στο διάβα της ιστορίας, στην περπατησιά του μέλλοντος», στα παλιά Σφαγεία στη Θεσσαλονίκη. Παρασκευή 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έκθεση για τον Μάη του ’36 – Η μνήμη των καπνεργατών ζωντανεύει στα παλιά Σφαγεία

1/05/2026 - 10:59μμ
Δημοσιογράφος μετά την πτώση της από τη σκάλα αεροσκάφους στον Άραξο, δέχεται τις πρώτες βοήθειες. Παρασκευή 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: TheBest)
ΕΛΛΑΔΑ

Αράξος: Κατέρρευσε σκάλα με δημοσιογράφους σε εκδήλωση – Τρεις τραυματίες

1/05/2026 - 8:33μμ
Σε λιμάνι του Λασιθίου αποβιβάστηκαν οι ακτιβιστές του στολίσκου «Global Sumud Flotilla», Παρασκευή 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Σε εξέλιξη η μεταφορά μελών του «Global Sumud Flotilla» – Στην Ελλάδα μετά την αναχαίτιση από το Ισραήλ

1/05/2026 - 7:45μμ
Κούτες και ναρκωτικά που κατασχέθηκαν από την νταλίκα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (πηγή: ΕΛΑΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηγουμενίτσα: Μπλόκο σε μισό τόνο ναρκωτικών από το ελληνικό FBI – Κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ

1/05/2026 - 4:56μμ
Απεργιακή συγκέντρωση για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντάγματος (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Εργατική Πρωτομαγιά 2026: Ηχηρό μήνυμα αγώνα και διεκδίκησης σε όλη την Ελλάδα

1/05/2026 - 2:56μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Τρεις άνδρες τραυμάτισαν με μαχαίρι 57χρονο αλλοδαπό έξω από μπαρ στο Ηράκλειο

1/05/2026 - 12:54μμ
Ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας, Δια Βίου Μάθησης και Φοιτητικής Μέριμνας
Καθηγητής Ιάκωβος Μιχαηλίδης (πηγή: auth.gr/rect/)
ΕΛΛΑΔΑ

Θύματα επίθεσης ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ιάκωβος Μιχαηλίδης και η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου

1/05/2026 - 11:58πμ
Το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: ΧΚ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Γιάννης Μπουτάρης και Διονύσης Σαββόπουλος θα αποκτήσουν πάρκα προς τιμήν τους

1/05/2026 - 10:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κλασική χορευτική φιγούρα του Ντ. Τραμπ στη διάρκεια της ομιλίας του στη Φλόριντα (φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Τραμπ: «Είμαστε σαν πειρατές», δήλωσε για τον αποκλεισμό των ιρανικών λιμανιών από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό

21 λεπτά πριν
Ο μητροπολίτης Χρύσανθος με φόντο την αρχή του ιστορικού υπομνήματος (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

2 Μαΐου 1919: Το ιστορικό υπόμνημα του μητροπολίτη Χρύσανθου Τραπεζούντας για τη δημιουργία του Ανεξάρτητου Κράτους Πόντου

49 λεπτά πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην είσοδο του Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Το επιτελικό κράτος ως αθηναϊκός ολοκληρωτισμός

1 ώρα πριν
Τα αναμνηστικά μετάλλια για τον αγώνα δρόμου που έγινε στην παραλία Βόλου το 2025 (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας)

Βόλος: Τρέχουν για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων – Αγώνας 3 χλμ στην παραλία

2 ώρες πριν
Από παλαιότερες αντίστοιχες εκδηλώσεις (φωτ.: facebook / Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)

Καναδάς: Η Αδελφότης Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» τιμά την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καιρός: Σαν… χειμώνας η δεύτερη μέρα του Μαΐου – Βροχές, καταιγίδες και έως 8 μποφόρ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign