pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποινές έως 18 μήνες σε τρεις κατηγορούμενους για τις πλημμύρες στη Μάνδρα με τους 25 νεκρούς

Από τους οκτώ κατηγορούμενους, οι πέντε αθωώθηκαν πλήρως

29/10/2024 - 2:52μμ
Αποκλεισμένος δρόμος μετά την πλημμύρα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Αποκλεισμένος δρόμος μετά την πλημμύρα (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ποινή φυλάκισης 14 μηνών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στην τότε δήμαρχο Μάνδρας και 18 μηνών στους δύο υπαλλήλους αρμόδιων υπηρεσιών, για την υπόθεση της πλημμύρας στην περιοχή τον Νοέμβριο του 2017, η οποία άφησε πίσω της 25 νεκρούς και 13 τραυματίες.

Οι δικαστές έδωσαν τριετή αναστολή στην έκτιση ποινής στους τρεις καταδικασθέντες, στους οποίους έχει αναγνωριστεί από το πρωτόδικο δικαστήριο το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου.

Το δικαστήριο έκρινε νωρίτερα πως οι τρεις κατηγορούμενοι ευθύνονται μερικώς για την ραγδαία εισροή των υδάτων από την έντονη βροχόπτωση σε τμήματα της πόλης, λόγω πλημμελούς αντιμετώπισης προβλημάτων με αυθαίρετες κατασκευές στις κοίτες των ρεμάτων Αγίας Αικατερίνης και Σουρών.

Τόσο οι τρεις καταδικασθέντες, όσο και οι πέντε συγκατηγορούμενοί τους που απαλλάχθηκαν πλήρως, σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, δεν φέρουν καμία ευθύνη για τους 25 νεκρούς και τους 13 τραυματίες, θύματα της τεράστιας ποσότητας νερού που κατέκλυσε την περιοχή.

«Ανοχύρωτη πόλη»

Κατά την ανάγνωση του πολυσέλιδου σκεπτικού του δικαστηρίου, η πρόεδρος, Αργυρώ Νικολακούδη, ανέφερε για κάθε έναν κατηγορούμενο τους λόγους που οδήγησαν τους δικαστές στην κρίση τους.

Επίσης, μίλησε για «μία ανοχύρωτη πόλη, η οποία υπήρξε έρμαιο μίας φυσικής καταστροφής, μίας έντονης βροχόπτωσης που ήταν η βασική αιτία του φαινομένου». Μεταξύ άλλων, η Αρ. Νικολακούδη σημείωσε ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όφειλαν να ενημερώσουν νωρίτερα τους πολίτες για τη νεροποντή που αναμενόταν. Παράλληλα, όπως ανέγνωσε, αστυνομία και Τροχαία παρέλειψαν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προφύλαξη των πολιτών που βρίσκονταν στον δρόμο.

Σε ό,τι αφορά την τότε δήμαρχο Μάνδρας, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για πρόκληση πλημμύρας για συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις της. Κυρίαρχο θέμα στην κρίση των δικαστών αποτέλεσε το αμαξοστάσιο του Δήμου, το οποίο ήταν μία αυθαίρετη κατασκευή στην κοίτη του ρέματος Σούρες. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της κατηγορουμένης ότι «κληρονόμησε» το αμαξοστάσιο. «Είχε υποχρέωση να άρει την παράνομη κατάσταση που είχαν δημιουργήσει προηγούμενοι δήμαρχοι», τόνισε η πρόεδρος.

Για το ίδιο ζήτημα κρίθηκε ένοχος για πρόκληση πλημμύρας και ο τότε προϊστάμενος της Πολεοδομίας. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η δήμαρχος και ο υπάλληλος «στάθμισαν τον κίνδυνο, πλην όμως δεν προέβησαν σε ενέργειες αποτροπής της πλημμύρας».

Άλλο ένα ζήτημα, για το οποίο το δικαστήριο προχώρησε σε ενοχή κατηγορουμένου, στελέχους της Επιτροπής Αστυνόμευσης Ρεμάτων της Περιφέρειας, ήταν η κατάσταση των ρεμάτων Αγίας Αικατερίνης και Σουρών. «Η κοίτη αμφοτέρων ήταν μόνιμα επιβαρυμένη με ογκώδη αντικείμενα, λάστιχα, έπιπλα, σιδηροκατασκευές κ.ά», ανέγνωσε η Αρ. Νικολακούδη.

Απογοητευμένοι οι συγγενείς των θυμάτων

Μετά την εκφώνηση της απόφασης επί της ενοχής, οι δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων, Αθανάσιος Οικονόμου, Αθανάσιος Καβουρίνος, Κωνσταντίνος Φούσας και Δημήτριος Σκύφτας, προχώρησαν στην εξής ανακοίνωση:

«Το Τριμέλες Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών ανακοίνωσε την απόφασή του για την πλημμύρα της Μάνδρας το 2017 που θρηνήσαμε 25 θύματα. Απεφάνθη σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία ποινική ευθύνη για τους τραγικούς θανάτους αλλά μόνο για την πρόκληση πλημμύρας τοπικά, όπως ακριβώς συνέβη και πριν 10 μέρες στη δίκη για το πλημμυρικό φαινόμενο του Ιανού στη Λάρισα. Οι θάνατοι των ανθρώπων στη Μάνδρα δεν ήταν ατύχημα ούτε “η κακιά στιγμή”. Οι συγγενείς των θυμάτων, μη σύμφωνοι με τη δικαστική απόφαση, θα εξαντλήσουν κάθε ένδικο μέσο και βοήθημα προκειμένου να ανατρέψουν τη λανθασμένη και άδικη αυτή απόφαση ώστε να δικαιωθούν οι ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν».

Το χρονικό της δίκης

Σημειώνεται, ότι αρχικά παραπέμφθηκαν σε δίκη για την υπόθεση, συνολικά, 21 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής, οι τότε δήμαρχοι Μάνδρας, Μεγάρων και Ελευσίνας, δύο τότε αντιπεριφερειάρχες αλλά και στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών.

Σε πρώτο βαθμό κρίθηκαν ένοχοι οκτώ κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων η τότε δήμαρχος Μάνδρας και αθώοι η τότε περιφερειάρχης Αττικής και άλλοι δώδεκα κατηγορούμενοι, υπάλληλοι δασαρχείου, οι τότε δήμαρχοι Μεγάρων και Ελευσίνας, υπάλληλοι Πολεοδομίας, Δασαρχείου κ.ά.

Κατά της αθώωσης της τότε περιφερειάρχη Αττικής και έξι εκ των πρωτοδίκως αθωωθέντων, ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία, η οποία κρίθηκε από το δικαστήριο απαράδεκτη. Έτσι, η τότε περιφερειάρχης και οι άλλοι έξι έχουν κριθεί οριστικά αθώοι.

Το πρώτο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινές εξαγοράσιμες, που συνολικά ξεπερνούσαν τα έξι χρόνια σε επτά κατηγορούμενους και ποινή τεσσάρων ετών και 22 μηνών στην πρώην δήμαρχο Μάνδρας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

16/06/2025 - 3:24μμ
Καπνός από τη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα (φωτ.: Ανθή Καρρά)
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

16/06/2025 - 2:55μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δαρμένος και… δαγκωμένος από σκύλο κατέληξε 39χρονος μετά από καβγά με δύο Αφγανούς

16/06/2025 - 12:11μμ
(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Ημαθία: Τροχαίο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες στην Εγνατία Οδό

16/06/2025 - 9:45πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βοριάδες έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς

16/06/2025 - 8:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Τραγωδία σε παιδικό πάρτι – 3χρονη πνίγηκε σε πισίνα

15/06/2025 - 7:50μμ
Πτώση ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλιαγμένη: Βίντεο-ντοκουμέντο από την πτώση του ελικοπτέρου – Οι εκτιμήσεις

15/06/2025 - 6:16μμ
Το βανάκι ήταν σταθμευμένο στο Χαϊδάρι. Πάνω του έπεσαν η μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο που την κατεδίωκε (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο επεισόδιο του οργανωμένου εγκλήματος: Πυροβολισμοί και κινηματογραφική καταδίωξη

15/06/2025 - 2:51μμ
Πτώση ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Έπεσε ιδιωτικό ελικόπτερο στη Βουλιαγμένη – Σώοι και οι 5 επιβαίνοντες

15/06/2025 - 2:20μμ
Γιατροί και νοσηλεύτριες τιμούν τον 14χρονο Σπύρο πριν προχωρήσουν στη λήψη των οργάνων του (φωτ.: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Δώρα ζωής από τα δύο αγόρια που πνίγηκαν στον Άραχθο – Συγκινητικές στιγμές

15/06/2025 - 1:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κωνσταντίνος Καλλιγιαννάκης, ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ επί της Λεωφ. Λοχαγού Χρονοπούλου 52, στον Άλιμο (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Νέα οικογένεια λαχνών ΣΚΡΑΤΣ «24 ΜΗΝΕΣ ΤΥΧΗ»

8 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα (φωτ.: Ανθή Καρρά)

Μεγάλη φωτιά στο Άνω Σούλι Μαραθώνα – Μήνυμα από το 112 για εκκένωση

38 λεπτά πριν
Η Κλαυδία στον ημιτελικό της EUROVISION (φωτ.: EBU / Sarah Louise Bennett)

Η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών τιμά την Κλαυδία με μια μεγάλη εκδήλωση

51 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη «στέψη» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης (φωτ.: Facebook / Γιώργος Γκουντινάκης)

Ένας ποντιακός γάμος από τα παλιά στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης

1 ώρα πριν
Η αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Προανακριτική για τα Τέμπη: Την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή, στήνονται 14 κάλπες

2 ώρες πριν
Ιρανοί σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ στην Τεχεράνη, 14 Ιουνίου 2025 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Ιράν-Ισραήλ: Γιατί η Αθήνα φοβάται την ανατροπή των μουλάδων

2 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign