pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

28η Οκτωβρίου 1940: Συγκίνηση στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη – Το μήνυμα από τον πιλότο της Ομάδας «Ζευς»

Η απάντηση της ΠτΔ – Ποιος είναι ο σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου του F-16

28/10/2024 - 3:19μμ
Πτήση του σμηναγού Γεώργιου Σωτηρίου με  F-16 της Ομάδας Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» στην στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη 
(φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Πτήση του σμηναγού Γεώργιου Σωτηρίου με F-16 της Ομάδας Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» στην στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Το υψηλό φρόνημά τους και η ετοιμότητά τους επιβεβαιώθηκαν και κατά τη σημερινή μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη. Ενθουσιασμένοι οι πολίτες, που έσπευσαν στο σημείο για να παρακολουθήσουν από κοντά την παρέλαση, δεν σταμάτησαν να χειροκροτούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όμως το πιο δυνατό χειροκρότημά τους το επεφύλαξαν στον σμηναγό Γεώργιο Σωτηρίου, τον πιλότο του F-16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων«Ζευς».

Ο κυβερνήτης του μαχητικού προκάλεσε τον θαυμασμό με τις εντυπωσιακές ασκήσεις ακριβείας και επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης κόβοντας την ανάσα των θεατών.

(Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

«Καλημέρα Θεσσαλονίκη, καλημέρα Ελλάδα. Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Ας τιμήσουμε τις θυσίες του παρελθόντος με ενότητα και αφοσίωση στην πατρίδα, προσβλέποντας σε ένα λαμπρό μέλλον. Χρόνια Πολλά Ελλάδα!», είπε ο σμηναγός Σωτηρίου δανειζόμενος την περίφημη φράση του Κωστή Παλαμά.

«Κύριε Σμηναγέ, τιμάμε σήμερα τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας, καθώς και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας που καθημερινά αναμετρώνται με την ιστορία, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας σε γη, ουρανό και θάλασσα. Ο ελληνικός λαός σάς τιμά και σας εμπιστεύεται. Χρόνια Πολλά!», ανταπέδωσε στον χαιρετισμό του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ποιος είναι ο πιλότος του F-16

Ο σμηναγός Γεώργιος Σωτηρίου είναι Ιπτάμενος επίδειξης της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «ΖΕΥΣ». Εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2006, ενώ το 2012, τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΜΕΑΕ σε αεροσκάφη F-16 Block52+.

Ο σμηναγός Γιώργος Σωτηρίου, πιλότος του F-16 από την Ομάδα Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη
(φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΑ/EUROKINISSI)

Από το 2013 υπηρετεί στην 343 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1.800 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1.500 είναι σε αεροσκάφη F-16.

Πολύτιμη παρακαταθήκη το σθένος και η ομοψυχία των ηρώων του ’40

«Η εθνική επέτειος του ένδοξου “ΟΧΙ” είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ευθύνης προς όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

«Το σθένος και η ομοψυχία των ηρώων του ’40 αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον. Με αφορμή τη σημερινή λαμπρή παρέλαση, θα ήθελα να εξάρω τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης εγγυώνται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Χρόνια πολλά», επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Διαχρονική απόφαση του ελληνικού λαού να προασπίσει την ανεξαρτησία του

«Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι η διαχρονική απόφαση του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, της ελληνικής κοινωνίας, να προασπίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ακεραιότητά τους.

(Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

»Για να μπορούμε να το πετύχουμε αυτό προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει στο νέο ελληνικό κράτος- αυτό που έχουμε ονομάσει Ατζέντα 2030», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που εκπροσώπησε την κυβέρνηση.

Θέλουμε σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματά μας

«Δεν δεχόμαστε κανενός είδους παζάρι, θέλουμε σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης.

«Στα βουνά της Πίνδου γράφτηκαν ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Ο λαός μας με λιγοστά μέσα, αλλά με όπλο την εθνική ομοψυχία, νίκησε έναν ισχυρότερο αντίπαλο. Γι’ αυτό και 84 χρόνια μετά τιμούμε τους ήρωες, που έδωσαν τα πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ελευθερία της πατρίδας μας, πετυχαίνοντας μια πολύ μεγάλη νίκη. Όμως, σήμερα έχουμε χρέος ως χώρα να στείλουμε και ένα καθαρό μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται ως αναθεωρητές της Ιστορίας τα εθνικά μας συμφέροντα.

Δεν δεχόμαστε κανενός είδους παζάρι. Θέλουμε σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

»Το μόνο, λοιπόν, που έχουμε να μοιραστούμε με τους γείτονές μας είναι μια κοινή αντίληψη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να είναι αυτή η βάση της ευημερίας και της προόδου όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής».

Η παρέλαση

Εντυπωσιακοί ήταν και οι σχηματισμοί μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που πέταξαν πάνω από τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι παρακολουθούν τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αραμπατζής)

Στην παρέλαση πήραν μέρος υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς, της Αεροπορίας και του Ναυτικού, του Πυροσβεστικού, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

(Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Στο πρώτο μέρος έκαναν παρέλαση πολιτικά τμήματα και ο ανοιξιάτικος καιρός βοήθησε ώστε πολλοί Θεσσαλονικείς να παρακολουθήσουν την παρέλαση παίρνοντας θέση στις δυο πλευρές της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και τη συνδύασαν με βόλτα στη νέα παραλία.

(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

(Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Η πομπή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σταμάτησε σε απόσταση από την εξέδρα των επισήμων και η κυρία Σακελλαροπούλου περπάτησε αυτή τη διαδρομή.

(Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας, ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας, ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” Βασίλης Στίγκας, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Φράγγος ως εκπρόσωπος της “Ελληνικής Λύσης”, βουλευτές, ευρωβουλευτές, η αναπληρώτρια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αηδονά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο Μητροπολίτης Φιλόθεος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρόξενοι κ.ά.

Πριν από την έναρξη της παρέλασης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώον του Γ’ Σώματος Στρατού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Ημαθία: Τροχαίο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες στην Εγνατία Οδό

16/06/2025 - 9:45πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Βοριάδες έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς

16/06/2025 - 8:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Τραγωδία σε παιδικό πάρτι – 3χρονη πνίγηκε σε πισίνα

15/06/2025 - 7:50μμ
Πτώση ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Βουλιαγμένη: Βίντεο-ντοκουμέντο από την πτώση του ελικοπτέρου – Οι εκτιμήσεις

15/06/2025 - 6:16μμ
Το βανάκι ήταν σταθμευμένο στο Χαϊδάρι. Πάνω του έπεσαν η μοτοσικλέτα και το αυτοκίνητο που την κατεδίωκε (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέο επεισόδιο του οργανωμένου εγκλήματος: Πυροβολισμοί και κινηματογραφική καταδίωξη

15/06/2025 - 2:51μμ
Πτώση ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Έπεσε ιδιωτικό ελικόπτερο στη Βουλιαγμένη – Σώοι και οι 5 επιβαίνοντες

15/06/2025 - 2:20μμ
Γιατροί και νοσηλεύτριες τιμούν τον 14χρονο Σπύρο πριν προχωρήσουν στη λήψη των οργάνων του (φωτ.: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Δώρα ζωής από τα δύο αγόρια που πνίγηκαν στον Άραχθο – Συγκινητικές στιγμές

15/06/2025 - 1:29μμ
Κύματα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)


(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο καιρός την Κυριακή: Θερμοκρασία σε μικρή πτώση, έως 8 μποφόρ στο Αιγαίο

15/06/2025 - 8:08πμ
(Φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

Δυτική Αττική: Έκρυβαν όπλα, ναρκωτικά και χιλιάδες ευρώ – Τρεις συλλήψεις

14/06/2025 - 5:57μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Τοσίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έχασε τη μάχη η αστυνομικός που παρασύρθηκε από φορτηγάκι τον Απρίλιο

14/06/2025 - 1:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: glomex)

Ημαθία: Τροχαίο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες στην Εγνατία Οδό

16 λεπτά πριν

Ποντιακή βραδιά με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στο Κ. Σχολάρι

44 λεπτά πριν
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός: Βοριάδες έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς

2 ώρες πριν
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

10 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign