pontosnews.gr
Παρασκευή, 1/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιράν: Θα απαντήσουμε στα χτυπήματα με διακριτικότητα και ευφυΐα

Η Τεχεράνη δεν πρέπει να κάνει το λάθος να απαντήσει, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας

27/10/2024 - 10:08πμ
Ιρανή περνάει μπροστά από αντιισραηλινή ηλεκτρονική διαφημιστική πινακίδα στην Τεχεράνη. Πρόκειται για απεικόνιση της πρόσφατης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και μια φράση: «Εάν θέλεις πόλεμο, είμαστε οι μάστερ του πολέμου» (φωτ.:  EPA/ Abedin Taherkenareh)

Ιρανή περνάει μπροστά από αντιισραηλινή ηλεκτρονική διαφημιστική πινακίδα στην Τεχεράνη. Πρόκειται για απεικόνιση της πρόσφατης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ και μια φράση: «Εάν θέλεις πόλεμο, είμαστε οι μάστερ του πολέμου» (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ώρα που το Ιράν μετράει τις νέες πληγές του από την ισραηλινή επίθεση στο έδαφός του και ο πρόεδρος της χώρας Μασούντ Πεζεσκιάν προειδοποιεί ότι οι ατρόμητοι φρουροί του θα απαντήσουν με διακριτικότητα και ευφυΐα, οι ΗΠΑ διά του Αμερικανού υπουργού Άμυνας χαρακτηρίζουν «λάθος» την όποια απάντηση.

«Αυτά τα τέκνα του Ιράν θυσιάστηκαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενα την πατρίδα», αναφέρεται σε ανάρτηση του Ιρανού προέδρου στην πλατφόρμα Χ για το θάνατο των τεσσάρων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την ισραηλινή επίθεση, μαζί με την προειδοποίηση ότι έρχονται νέες επιθέσεις.

«Οι εχθροί του Ιράν πρέπει να γνωρίζουν ότι οι γενναίοι (στρατιώτες) παραμένουν ατρόμητοι φρουροί της πατρίδας τους και θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε ανοησία με διακριτικότητα και ευφυΐα», έγραψε ο Πεζεσκιάν.

Τη δήλωση του Πεζεσκιάν ακολούθησε σχόλιο-προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν πως «Το Ιράν δεν πρέπει να κάνει το λάθος να ανταποδώσει τα ισραηλινά πλήγματα», τα οποία θα πρέπει να σηματοδοτήσουν τον τερματισμό των εκατέρωθεν επιθέσεων.

Στοιχεία για τις ισραηλινές επιθέσεις

Εικόνες από δορυφόρους έδειξαν ότι στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, επλήγησαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με δύο αμερικανούς ερευνητές.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ ο οποίος ηγείται σήμερα του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (Institute for Science and International Security / ISIS) και ο Ντέκερ Έβελεθ, ερευνητής που συνεργάζεται με το CNA, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.

Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Ισραήλ έπληξε το Παρτσίν, ένα τεράστιο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράν. Ο Έβελεθ ανέφερε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης την τοποθεσία Χοτζίρ στα περίχωρα της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων.

Το Reuters είχε μεταδώσει τον Ιούλιο ότι στο Χοτζίρ γίνονταν εργασίες για σημαντική επέκταση των εγκαταστάσεων.

Ο Έβελεθ τόνισε ότι τα ισραηλινά πλήγματα είναι πιθανό να «περιόρισαν σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών επλήγησαν εργοστάσια κατασκευής πυραύλων, καθώς και άλλες τοποθεσίες κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, εν είδει αντιποίνων για το μπαράζ επιθέσεων με περισσότερους από 200 πυραύλους που δέχθηκε το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Το Ιράν ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν συστήματα ραντάρ στις επαρχίες Ιλάμ και Χουζεστάν, καθώς και στα περίχωρα της Τεχεράνης.

Ο Ντέκερ Έβελεθ δήλωσε ότι λήψη από δορυφόρο της Planet Labs δείχνει πως ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε δύο κτίρια στο Χοτζίρ, όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους. Άλλες λήψεις της Planet Labs για το συγκρότημα Παρτσίν δείχνουν ότι καταστράφηκαν τρία κτίρια που εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης, συμπλήρωσε ο αμερικανός ερευνητής.

Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ δήλωσε ότι εξέτασε λήψεις χαμηλής ανάλυσης για το Παρτσίν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τρία κτίρια, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκαταστάσεων όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους. Δεν προσδιόρισε την εταιρεία από την οποία πήρε τις λήψεις που επικαλέστηκε.

Ο Έβελεθ λέει ότι το Ιράν χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να αποκτήσει προηγμένο βιομηχανικό εξοπλισμό για την παρασκευή μειγμάτων καυσίμων για πυραύλους, επενδύοντας τεράστια κεφάλαια, και εκτίμησε πως θα δυσκολευτεί πολύ να τον αντικαταστήσει.

Χάρη σε αυτήν τα πλήγματα ακριβείας, συμπλήρωσε, το Ισραήλ είναι πιθανό να έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν, καθιστώντας δυσκολότερη ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση ανάλογη με εκείνη της 1ης Οκτωβρίου. «Τα πλήγματα φαίνεται πως ήταν εξαιρετικής ακρίβειας», σημείωσε.

Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή και αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία, στους Χούθι της Υεμένης και στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν αρνηθεί πως η Ρωσία παρέλαβε ιρανικούς πυραύλους.

⇒ Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN, AFP.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αμερικανικό υποβρύχιο στη διάρκεια άσκησης έξω από την Ουάσινγκτον (φωτ.: . EPA/Thiep Van Nguyen II/Αμερικανικό Ναυτικό)
ΚΟΣΜΟΣ

Δύο πυρηνικά υποβρύχια στέλνει στη Ρωσία ο Τραμπ – «Οι λέξεις μπορούν συχνά να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες»

1/08/2025 - 9:10μμ
Εργάτες εξετάζουν το σημείο της τραγωδίας μετά την κατάρρευση του στεγάστρου, που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους (φωτ.: EPA/Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Συνελήφθη πρώην υπουργός για την τραγωδία στο Νόβι Σαντ

1/08/2025 - 4:59μμ
Γκράφιτι στο Γιοχάνεσμπουργκ με θέμα την επιβολή επιπρόσθετων δασμών των ΗΠΑ σε δεκάδες χώρες, ανάμεσά τους και η Νότια Αφρική (φωτ.: EPA/Kim Ludbrook)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ-Δασμοί: Σε ισχύ από τις 7 Αυγούστου οι επιπρόσθετοι δασμοί των ΗΠΑ σε δεκάδες χώρες

1/08/2025 - 2:34μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπογράφει την επιβολή δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα (φωτ.: EPA/ JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα… προθεσμία έως τις 8 Αυγούστου δίνει ο Τραμπ στον Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο

31/07/2025 - 9:13μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Luca Zennaro)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονία 35χρονου από τη μητέρα του και τη σύντροφό του

31/07/2025 - 8:43μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Τα πρώτα επιστημονικά δεδομένα του σεισμού των 8,8 Ρίχτερ στην Καμτσάτκα

30/07/2025 - 4:40μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπροβοδίζει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, 7 Απριλίου 2025 (φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Τραμπ για τον «ανύπαρκτο» λιμό στη Γάζα – Ανάλγητος ή παράφρονας όποιος δεν το βλέπει

30/07/2025 - 2:29μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Προς απαγόρευση του YouTube στα παιδιά κάτω των 16 ετών

30/07/2025 - 2:04μμ
Εικόνα από βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωφυσικό Κέντρο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Δείχνει μια πλημμυρισμένη περιοχή στο Σεβέρο-Κουρίλσκ στη Σαχαλίνη, το μεγαλύτερο νησί της Ρωσίας, στον βόρειο Ειρηνικό
ΚΟΣΜΟΣ

Καμτσάτκα: Συγκλονιστικά βίντεο από το σεισμό των 8,8 βαθμών και το τσουνάμι

30/07/2025 - 1:11μμ
(Φωτ.: EPA / Sarah Yenesel)
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: ΥΠΕΞ 15 χωρών καλούν σε αναγνώριση της Παλαιστίνης – 17 χώρες καλούν τη Χαμάς να παραδώσει τα όπλα

30/07/2025 - 10:32πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το γήπεδο της Τούμπας (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

ΑΣ ΠΑΟΚ: Δωρεά 500.000 ευρώ από τον Αριστοτέλη Μυστακίδη

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Αττική, Εύβοια, Ηράκλειο και Λασίθι

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: Terri Sharp / Pixabay)

Το κοτσόν το μελεσσίδ’ – Ένα σουρεαλιστικό ποντιακό παραμύθι από τη Χαλδία

1 ώρα πριν
Σκάφος του Λιμενικού Σώματος (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ίμερος Ροδόπης: Νεκρό ανασύρθηκε από τη θάλασσα 12χρονο κορίτσι

2 ώρες πριν
Αμερικανικό υποβρύχιο στη διάρκεια άσκησης έξω από την Ουάσινγκτον (φωτ.: . EPA/Thiep Van Nguyen II/Αμερικανικό Ναυτικό)

Δύο πυρηνικά υποβρύχια στέλνει στη Ρωσία ο Τραμπ – «Οι λέξεις μπορούν συχνά να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες»

2 ώρες πριν
Η Ελένη Καρακασίδου με το χρυσό μετάλλιο και το πιστοποιητικό της (φωτ.: facebook/Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Με λύρα και νταούλι υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο την Ελένη Καρακασίδου

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign