pontosnews.gr
Κυριακή, 7/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ποιος γκρέμισε το όνειρο του Ερντογάν για ένταξη στους BRICS

Γράφει ο Μιχάλης Ψύλος

25/10/2024 - 8:05μμ
(Φωτ.: EPA / Kirill Zykov)

(Φωτ.: EPA / Kirill Zykov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η κυβέρνηση Ερντογάν είχε υποβάλει τον περασμένο Σεπτέμβριο αίτηση για να ενταχθεί στους BRICS, ελπίζοντας μάλιστα ότι θα συζητηθεί στη 16η σύνοδο κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας. Αλλά η σύνοδος ολοκληρώθηκε χθες, χωρίς καν να συζητηθεί το αίτημα της Άγκυρας.

Ο λόγος; Προσέκρουσε σε …ινδικό τοίχο.

Ο Ινδός Ναρέντρα Μόντι προειδοποίησε πριν από την έναρξη τον οικοδεσπότη Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα ασκούσε βέτο στο τουρκικό αίτημα. Και φυσικά ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε, καθώς είχε πολύ σημαντικότερα θέματα να περιμένει στη σύνοδο.

Όπως αποκάλυψε ο Τούρκος πρώην διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν, ειδικός σήμερα στην τουρκική εξωτερική πολιτική στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης «Carnegie Endowment for International Peace», ο λόγος που η Ινδία γκρέμισε το όνειρο του Ερντογάν ήταν οι καλές σχέσεις που έχει η Τουρκία με το εχθρικό προς την Ινδία Πακιστάν. «Το αίτημα της Άγκυρας ούτε καν συζητήθηκε, γιατί η ένταξη στους BRICS απαιτεί ομοφωνία και συνεπώς η είσοδος της Τουρκίας στον όμιλο δεν θα είχε καμία πιθανότητα».

Η Ινδία δεν βλέπει με καλό μάτι τη στρατηγική συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν, ιδιαίτερα στην αμυντική βιομηχανία. Μια συνεργασία που ενισχύθηκε μάλιστα κατά τη συνάντηση που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε πάντως να «θολώσει τα νερά» έναντι της Ινδίας ενόψει της συνόδου των BRICS, και για πρώτη φορά εδώ και χρόνια παρέλειψε να αναφερθεί στο Κασμίρ στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών – κάτι που θεωρήθηκε διπλωματική νίκη για την Ινδία, που από το 1947 έχει εμπλακεί σε δύο πολέμους με το Πακιστάν για την κυριαρχία επί του Κασμίρ.

Το να μην αναφέρει ο Ερντογάν το Κασμίρ στην ομιλία του θεωρήθηκε σημαντική αλλαγή στη στάση της Άγκυρας, καθώς θέλησε να μην ανοίξει μέτωπο με το Νέο Δελχί.

Απέφυγε το επίμαχο θέμα

Κατά την επιστροφή του από το Καζάν, ο Ερντογάν απέφυγε μάλιστα να πει οτιδήποτε για την τύχη του αιτήματος ένταξης στους BRICS. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, περιορίστηκε να πει ότι «θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τους BRICS. Έχουμε ήδη μακροχρόνιες διμερείς σχέσεις και συνεργασία με χώρες μέλη των BRICS. Εξηγήσαμε ότι είμαστε και Ανατολική και Δυτική χώρα. Είναι προς το συμφέρον τόσο των χωρών BRICS όσο και της χώρας μας να προωθήσουμε τη συνεργασία, να αυξήσουμε τον αριθμό των οικονομικών σχέσεων και να διατηρήσουμε αυτή την αλληλεγγύη στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, σε μια βάση “win-win”».

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια «έκφραση απογοήτευσης» στην Άγκυρα μετά τη σύνοδο του Καζάν. Ο Ερντογάν πρέπει τώρα να περιμένει μια νέα ευκαιρία μήπως και εντάξει τη χώρα του στον κύκλο των ισχυρών κρατών BRICS.

Οι επικριτές του λένε πάντως ότι με τέτοιους ελιγμούς, ο Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία σε απομόνωση όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Βλέπει τον εαυτό του ως «διαμεσολαβητή» στο Ουκρανικό, αλλά ούτε η Ρωσία τον εμπιστεύεται πλήρως, ούτε η Δύση. Και τα δυο μεγάλα στρατόπεδα βλέπουν με δυσπιστία την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να ισορροπήσει πατώντας σε δυο βάρκες.

Μιχάλης Ψύλος

• Αναδημοσίευση: naftemporiki.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ταξιδιώτες στο διεθνές αεροδρόμιο Σίπχολ στο Άμστερνταμ κοιτούν τον πίνακα ανακοινώσεων αναζητώντας πληροφορίες για τις πτήσεις τους μετά την κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων (φωτ.: EPA / Sem van der Wal)
ΚΟΣΜΟΣ

Αεροπορικά ταξίδια: Αποζημίωση έως 600 ευρώ για καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων

7/06/2026 - 10:51πμ
Άνθρωποι περπατούν στην κεντρική πλατεία μπροστά από μια φωτογραφία του πρώτου Προέδρου του Κοσόβου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που είναι αναρτημένη σε κτήριο στην Πρίστινα, Κόσοβο (φωτ.: EPA/GEORGI LICOVSKI)
ΚΟΣΜΟΣ

Κόσοβο: Στις κάλπες ξανά για τρίτη φορά σε 16 μήνες – Αναμέτρηση «θρίλερ» για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομία

7/06/2026 - 9:15πμ
Ο Νικόλ Πασινιάν στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος «Κοινωνικό Συμβόλαιο», στην Πλατεία Δημοκρατίας του Γερεβάν (φωτ.: EPA / Hayk Baghdasaryan / Photolure)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Εκλογές με φόντο τη ρήξη με τη Ρωσία και το βλέμμα στραμμένο στη Δύση

7/06/2026 - 8:51πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Hameraldi Agolli)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αντιδράσεις στην Αλβανία για το επενδυτικό σχέδιο Κούσνερ σε προστατευόμενη περιοχή

6/06/2026 - 9:53μμ
Ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ (φωτ. αρχείου: EPA / Marcin Obara)
ΚΟΣΜΟΣ

Αιχμηρές δηλώσεις του Πιτ Χέγκσεθ: Παρομοίασε το Μεταναστευτικό στην Ευρώπη με τη D-Day

6/06/2026 - 5:14μμ
(Φωτ.: EPA / Rajat Gupta)
ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Στο Νέο Δελχί ο ιδρυτής του Κόμματος του Λαού των Κατσαρίδων –Γιατί ονομάστηκε έτσι, τι ζητάνε οι εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του που διαδηλώνουν

6/06/2026 - 11:19πμ
Το ουκρανικής κατασκευής drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα (φωτ.: ΕΡΤ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανικό «συγγνώμη» για το drone στη Λευκάδα – Η ανάρτηση του εκπροσώπου του ουκρανικού ΥΠΕΞ

6/06/2026 - 10:00πμ
Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Gerhard Schröder (φωτ. αρχείου: flickr / Tim Reckmann)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν-Σρέντερ, με το βλέμμα στην ΕΕ – Διαφωνεί η Γερμανία

6/06/2026 - 9:04πμ
(Φωτ.: ertnews.gr/AP Photo/Frederic Lancelot)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Επιβεβαιώθηκε ότι η σορός που βρέθηκε ανήκει στην 11χρονη Λιανά – Αναζητούνται ακόμη τα ακριβή αίτια του θανάτου της

5/06/2026 - 11:51μμ
(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Απορρίπτει συνάντηση με Ζελένσκι και επιμένει σε μακροχρόνια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

5/06/2026 - 9:03μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Judo TV / screenshot)

Tallinn European Judo Open 2026: Χάλκινο μετάλλιο ο Παπανικολάου

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο U14: Τέσσερα μετάλλια για την Ελλάδα στην Μπίτολα

43 λεπτά πριν
O Θεσσαλικός κάμπος
(φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση αγοράς λιπασμάτων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)

«Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας: Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική, χορό και κέφι στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

2 ώρες πριν
Ζημιές σε σπίτι από τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν σήμερα στην Εύβοια (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Νικολάου)

Σεισμοί στην Εύβοια: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 8 Ιουνίου

2 ώρες πριν
Λαχταριστά πιροσκί που διαγωνίστηκαν σε παλαιότερη διοργάνωση (φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου & Περιχώρων «Οι Ακρίτες»)

Ευκαρπία Κιλκίς: Όλα έτοιμα για το γεγονός της χρονιάς – Τον 18ο Διαγωνισμό πιροσκί

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign