pontosnews.gr
Πέμπτη, 25/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ακέφαλη η Χαμάς: Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα ότι σκότωσε τον ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ

Ο επικεφαλής της οργάνωσης ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της φονικής επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023

17/10/2024 - 9:14μμ
Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Saber)

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Saber)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο θάνατος του οποίου συνιστά σκληρό πλήγμα για την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, έπειτα από έναν χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Eliminated: Yahya Sinwar.

— Israel Defense Forces (@IDF) October 17, 2024

Στην ανακοίνωσή τους ο στρατός και οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας «επιβεβαιώνουν ότι έπειτα από ανθρωποκυνηγητό ενός χρόνου χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες του ισραηλινού στρατού εξόντωσαν τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σε επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

Το θάνατο του Σινουάρ  επιβεβαίωσε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

«Ο κατά συρροή δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ , ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή και τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες», ανακοίνωσε ο Κατς.

Ο Σινουάρ, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια τυχαίου ελέγχου στη Ράφα της Γάζας σε μάχες μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων μαχητών.

Πηγές της Χαμάς δήλωναν αργά το απόγευμα ότι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση.

Νετανιάχου: Πήραμε το αίμα μας πίσω

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ προσφέρει μια ελπίδα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει τελειώσει και το Ισραήλ θα συνεχίσει, μέχρι την επιστροφή των ομήρων.

«Σήμερα πήραμε το αίμα μας πίσω. Σήμερα το κακό υπέστη πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» ανέφερε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Προς τις αγαπητές οικογένειες των ομήρων, λέω αυτό: αυτή είναι μια σημαντική στιγμή του πολέμου. Θα συνεχίσουμε δυναμικά μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι αγαπημένοι μας, να γυρίσουν στο σπίτι», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Γάζας, ο Νετανιάχου τους είπε ότι «ο Σινουάρ κατέστρεψε τη ζωή σας». Επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν θα κυβερνά τη Γάζα στο μέλλον και είπε «αυτή είναι μια ευκαιρία για τον λαό της να απελευθερωθεί από την τυραννία της».

«Στη Γάζα, τη Βηρυτό και τη Μέση Ανατολή, το φως επικρατεί του σκότους», συνέχισε, λέγοντας ότι η περιοχή αυτή έχει τώρα την ευκαιρία να σταματήσει τον «άξονα του κακού» και να φέρει ειρήνη και ευημερία.

Πώς ταυτοποιήθηκε

Τα οδοντιατρικά αρχεία βοήθησαν το Ισραήλ να ταυτοποιήσει τη σορό του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Η οδοντιατρική επιβεβαίωση μπόρεσε να διεξαχθεί σχετικά γρήγορα, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τα βιομετρικά στοιχεία του Σινουλαρ καθώς πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή για φόνο.

Ποιος ήταν ο Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ, ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ο πλέον καταζητούμενος εχθρός του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Από το 2017 ήταν ο επικεφαλής των υποθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και ο de facto ηγέτης πριν αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου το 2024. Ο Σινουάρ ήταν από τους πρώτους που βοήθησε στη σύσταση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η οικογένειά του είχε εκτοπιστεί στον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948 από το Μαζντάλ Ασκαλάν, το σημερινό Ασκελόν, μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 γράφτηκε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Φοιτητικές οργανώσεις που συνδύαζαν την ισλαμική σκέψη με τον παλαιστινιακό εθνικισμό αναπτύσσονταν γρήγορα. Το 1982 ο Σινουάρ συνελήφθη για τη συμμετοχή του σε τέτοιες οργανώσεις, χωρίς να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες.

Το 1989 καταδικάστηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για συνεργασία με το Ισραήλ σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη.

Αποφυλακίστηκε το 2011 μέσω της ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που είχε απαχθεί από τη Χαμάς το 2006.

Τον Απρίλιο του 2012, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ εκλέχθηκε μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Απέκτησε φήμη μέσα στις τάξεις της Χαμάς επειδή συγκέντρωσε τις φατρίες της για να συμβιβαστούν.

Υπό την καθοδήγησή τους στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς, εξαπέλυσε την επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ Άκσα» στο νότιο Ισραήλ, με την εισβολή εκατοντάδων μαχητών από τη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν η πιο καταστροφική επίθεση στο Ισραήλ μετά την ανεξαρτησία του που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 Ισραηλινών και την ομηρεία 250 άλλων.

Το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια και εφάρμοσε πλήρη πολιορκία αποκόβοντας την παροχή νερού, ηλεκτρισμού, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στελέχη της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών στο σημείο της συντριβής του Falcon 50 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή Falcon 50 στην Άγκυρα: Τα 21 δραματικά λεπτά πριν χαθεί από τα ραντάρ

24/12/2025 - 9:29μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστεί το πλήθος μετά την ομιλία του στην εκδήλωση «Salute to America», στο Des Moines της Αϊόβα. 3 Ιουλίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απομακρύνει δεκάδες διπλωμάτες καριέρας: Κενό σε πάνω από 100 αμερικανικές πρεσβείες

24/12/2025 - 9:03μμ
Ομιλία Ερντογάν στη διευρυμένη σύνοδο των επικεφαλής των νομαρχιακών επιτροπών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ (φωτ.: Χ / AK Parti)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν κατά της Τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Δεν μας δεσμεύουν συμφωνίες και μηνύματα

24/12/2025 - 5:21μμ
Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός διακρίνεται μπροστά από τη Σελήνη (φωτ. αρχείου: EPA/Peter Komka)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σχέδια για πυρηνικό σταθμό στη Σελήνη εντός δεκαετίας – Η ανακοίνωση της Roscosmos

24/12/2025 - 3:55μμ
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια στο σημείο του δυστυχήματος ενώ συνεχίζονται οι έρευνγες στα συντρίμια του Falcon-50 (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» και ο καταγραφέας ήχου του Falcon 50

24/12/2025 - 1:23μμ
O Μοχάμεντ Αλί Άχμεντ αλ Χαντάντ σε στιγμιότυπο από τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.:  Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο αρχηγός του Στρατού της Λιβύης – Συντριβή Falcon έξω από την Άγκυρα

23/12/2025 - 10:58μμ
Καπνοί από το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο «REK Bitola», τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία (φωτ.: EPA / Georgia Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: «Κατάσταση κρίσης» στην ηλεκτροπαραγωγή λόγω έλλειψης μαζούτ από την Ελλάδα

23/12/2025 - 10:12μμ
To Falcon 50 (φωτ.: αρχείο EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χάθηκε η επικοινωνία με τζετ που μετέφερε τον αρχηγό του Στρατού της Λιβύης

23/12/2025 - 9:38μμ
(Φωτ.: x.com/anadoluagency)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους που σχεδίαζε επιθέσεις κατά αμάχων

22/12/2025 - 6:47μμ
Το προξενείο των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Γροιλανδίας, Νουούκ (φωτ.: EPA / Mads Claus Rasmussen / Denmark Out)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Γροιλανδία: Ο Τραμπ ορίζει απεσταλμένο και ανάβει φωτιές με τη Δανία

22/12/2025 - 1:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θερμές ευχές από την ομάδα του Pontosnews

Το φως των Χριστουγέννων να γίνει παρηγοριά και ελπίδα

8 ώρες πριν
Κτηριακό σημείο της Μεγάλης του Γένους Σχολής, που σχεδόν εφάπτεται με το ναό της Παναγίας Μουχλίου (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)

Τουρκία: Σε νέο κτήριο για τρία χρόνια η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή

9 ώρες πριν
Λίγο προτού... μπουκάρουν στο Κτήμα Αφροδίτη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Μωμόγεροι: Όταν ο Πόντος φέρνει γέλιο και καλοτυχία

10 ώρες πριν
O Παύλος Γαβριηλίδης με μπλούζα της αγαπημένης του ομάδας, του Απόλλωνα Καλαμαριάς (φωτ.: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Πέθανε ο Παύλος Γαβριηλίδης: Θλίψη στην Καλαμαριά για το μέλος των VAVEL

10 ώρες πριν
Στελέχη της τουρκικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών στο σημείο της συντριβής του Falcon 50 (φωτ.: EPA / Necati Savas)

Συντριβή Falcon 50 στην Άγκυρα: Τα 21 δραματικά λεπτά πριν χαθεί από τα ραντάρ

11 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστεί το πλήθος μετά την ομιλία του στην εκδήλωση «Salute to America», στο Des Moines της Αϊόβα. 3 Ιουλίου 2025 (φωτ.: White House / Daniel Torok)

Ο Τραμπ απομακρύνει δεκάδες διπλωμάτες καριέρας: Κενό σε πάνω από 100 αμερικανικές πρεσβείες

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign