pontosnews.gr
Τετάρτη, 11/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ακέφαλη η Χαμάς: Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσημα ότι σκότωσε τον ηγέτη της Γιαχία Σινουάρ

Ο επικεφαλής της οργάνωσης ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της φονικής επίθεσης στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023

17/10/2024 - 9:14μμ
Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Saber)

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Saber)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ο θάνατος του οποίου συνιστά σκληρό πλήγμα για την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, έπειτα από έναν χρόνο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Eliminated: Yahya Sinwar.

— Israel Defense Forces (@IDF) October 17, 2024

Στην ανακοίνωσή τους ο στρατός και οι υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας «επιβεβαιώνουν ότι έπειτα από ανθρωποκυνηγητό ενός χρόνου χθες (Τετάρτη), 16 Οκτωβρίου 2024, στρατιώτες του ισραηλινού στρατού εξόντωσαν τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, σε επιχείρηση στη νότια Λωρίδα της Γάζας».

Το θάνατο του Σινουάρ  επιβεβαίωσε και ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

«Ο κατά συρροή δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ , ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή και τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από Ισραηλινούς στρατιώτες», ανακοίνωσε ο Κατς.

Ο Σινουάρ, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια τυχαίου ελέγχου στη Ράφα της Γάζας σε μάχες μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και Παλαιστινίων μαχητών.

Πηγές της Χαμάς δήλωναν αργά το απόγευμα ότι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο ηγέτης της οργάνωσης Γιαχία Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση.

Νετανιάχου: Πήραμε το αίμα μας πίσω

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ προσφέρει μια ελπίδα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχει τελειώσει και το Ισραήλ θα συνεχίσει, μέχρι την επιστροφή των ομήρων.

«Σήμερα πήραμε το αίμα μας πίσω. Σήμερα το κακό υπέστη πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» ανέφερε ο Νετανιάχου σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. «Προς τις αγαπητές οικογένειες των ομήρων, λέω αυτό: αυτή είναι μια σημαντική στιγμή του πολέμου. Θα συνεχίσουμε δυναμικά μέχρι όλοι οι αγαπημένοι σας, οι αγαπημένοι μας, να γυρίσουν στο σπίτι», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Γάζας, ο Νετανιάχου τους είπε ότι «ο Σινουάρ κατέστρεψε τη ζωή σας». Επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν θα κυβερνά τη Γάζα στο μέλλον και είπε «αυτή είναι μια ευκαιρία για τον λαό της να απελευθερωθεί από την τυραννία της».

«Στη Γάζα, τη Βηρυτό και τη Μέση Ανατολή, το φως επικρατεί του σκότους», συνέχισε, λέγοντας ότι η περιοχή αυτή έχει τώρα την ευκαιρία να σταματήσει τον «άξονα του κακού» και να φέρει ειρήνη και ευημερία.

Πώς ταυτοποιήθηκε

Τα οδοντιατρικά αρχεία βοήθησαν το Ισραήλ να ταυτοποιήσει τη σορό του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNN.

Η οδοντιατρική επιβεβαίωση μπόρεσε να διεξαχθεί σχετικά γρήγορα, δήλωσε ο αξιωματούχος. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τα βιομετρικά στοιχεία του Σινουλαρ καθώς πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή για φόνο.

Ποιος ήταν ο Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ, ήταν ο βασικός αρχιτέκτονας της φονικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 και ο πλέον καταζητούμενος εχθρός του Ισραήλ τους τελευταίους μήνες.

Από το 2017 ήταν ο επικεφαλής των υποθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και ο de facto ηγέτης πριν αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια ως επικεφαλής του πολιτικού γραφείου το 2024. Ο Σινουάρ ήταν από τους πρώτους που βοήθησε στη σύσταση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.

Γεννήθηκε το 1962 στον προσφυγικό καταυλισμό της Χαν Γιούνις στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η οικογένειά του είχε εκτοπιστεί στον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948 από το Μαζντάλ Ασκαλάν, το σημερινό Ασκελόν, μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 γράφτηκε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας.

Φοιτητικές οργανώσεις που συνδύαζαν την ισλαμική σκέψη με τον παλαιστινιακό εθνικισμό αναπτύσσονταν γρήγορα. Το 1982 ο Σινουάρ συνελήφθη για τη συμμετοχή του σε τέτοιες οργανώσεις, χωρίς να του απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες.

Το 1989 καταδικάστηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για συνεργασία με το Ισραήλ σε τέσσερις φορές ισόβια κάθειρξη.

Αποφυλακίστηκε το 2011 μέσω της ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ που είχε απαχθεί από τη Χαμάς το 2006.

Τον Απρίλιο του 2012, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωσή του, ο Σινουάρ εκλέχθηκε μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Απέκτησε φήμη μέσα στις τάξεις της Χαμάς επειδή συγκέντρωσε τις φατρίες της για να συμβιβαστούν.

Υπό την καθοδήγησή τους στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς, εξαπέλυσε την επιχείρηση «Πλημμύρα του Αλ Άκσα» στο νότιο Ισραήλ, με την εισβολή εκατοντάδων μαχητών από τη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν η πιο καταστροφική επίθεση στο Ισραήλ μετά την ανεξαρτησία του που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.200 Ισραηλινών και την ομηρεία 250 άλλων.

Το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια και εφάρμοσε πλήρη πολιορκία αποκόβοντας την παροχή νερού, ηλεκτρισμού, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη και το Μπαχρέιν, πλήγματα στον Κόλπο και τελεσίγραφο Τραμπ για το Στενό του Ορμούζ

10/03/2026 - 11:24μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ξανά σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης–Σκοπίων μετά από 13 χρόνια

10/03/2026 - 10:56μμ
Ιρανοί αστυνομικοί εν ώρα υπηρεσίας, με φόντο τη φωτογραφία του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Στόχος η αύξηση του κόστους του πολέμου μέχρι οι ΗΠΑ να πουν «αρκετά, σταματάμε» – Ισραήλ: «Δεν επιδιώκουμε έναν ατέρμονο πόλεμο»

10/03/2026 - 9:32μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα

10/03/2026 - 8:36μμ
Χρηματιστής κοιτά τις τιμές των μετοχών που πέφτουν στο Καράτσι του Πακιστάν, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή (φωτ.: EPA/Rehan Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Οποιαδήποτε επίθεση σε υποδομές θα απαντηθεί» – Πέφτουν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ

10/03/2026 - 7:30μμ
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο (φωτ.: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Τάγμα Αξίας: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στις πρώτες προσωπικότητες που θα τιμηθούν

10/03/2026 - 5:49μμ
Καπνός υψώνεται μετά από πυραυλικό χτύπημα στην κεντρική Τεχεράνη, 10 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή – Ημέρα 11: Νέα πλήγματα, απειλές για κλιμάκωση και παράθυρο συνομιλιών από Τραμπ

10/03/2026 - 4:04μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον γαμπρό του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί ο Πούτιν να τερματίσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή;

10/03/2026 - 2:52μμ
(Φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Οι αριθμοί των νεκρών από τον πόλεμο, όπως τους ανακοίνωσαν οι χώρες που έχουν εμπλακεί

10/03/2026 - 12:54μμ
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Πούτιν για Ιράν, Ουκρανία και παγκόσμιες ενεργειακές αγορές

10/03/2026 - 12:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νικηφόρα από το Παρίσι ο Ολυμπιακός

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δείπνο ιφτάρ στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας με τον Ερντογάν

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Εκρήξεις στην Τεχεράνη και το Μπαχρέιν, πλήγματα στον Κόλπο και τελεσίγραφο Τραμπ για το Στενό του Ορμούζ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)

Ξανά σε λειτουργία ο πετρελαιαγωγός Θεσσαλονίκης–Σκοπίων μετά από 13 χρόνια

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία»)

Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» ξεσήκωσε τους απόστρατους του Στρατού Ξηράς με χορούς και μουσικές του Πόντου

6 ώρες πριν
Η Πολύμνια Παναγιωτίδου περιλαμβανόταν στο «Εθνικόν Ημερολόγιον» του 1900, επιμέλεια Κωνστ. Φ. Σκοκού (Αθήνα)

Πολύμνια Παναγιωτίδου: Η Πόντια που άνοιξε το δρόμο για τις γυναίκες φαρμακοποιούς

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign