pontosnews.gr
Τετάρτη, 23/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Νέα έκδοση έργων του συνθέτη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου

Μετά την «Ποντιακή Σουίτα», που κυκλοφόρησε το 2022, σειρά έχουν τα «Πέντε ελληνικά τραγούδια», μεταξύ των οποίων και «Τη Τρίχας το γεφύριν»

15/10/2024 - 2:32μμ
(Εικ.: ΧΚ)

(Εικ.: ΧΚ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πριν από δύο χρόνια, το 2022, ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης είχε συστήσει στο ευρύτερο ελληνικό κοινό τον Ελληνοπολωνό συνθέτη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, εκδίδοντας τις παρτιτούρες της σύνθεσής του Pontische Suite (Ποντιακή Σουίτα). Ήδη όμως από το 2019 –έτος κατά το οποίο τιμήσαμε τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, και με αυτήν την αφορμή– είχε κάνει την πρώτη αναφορά σ’ αυτόν, παρουσιάζοντάς μας την «Trigona» του (μέρος της Σουίτας), όπως την απέδωσαν στο Κατοβίτσε η ορχήστρα NOSPR και οι ποντιακές λύρες των Φίλιππου Κεσαπίδη και Ειρήνης Παρμακτσίδου.

Τώρα ο ΣΠΝ (πιστός στις αξίες και τις φιλίες του) επανέρχεται με άλλη μία έκδοση.

Πρόκειται για τις παρτιτούρες του μουσικού έργου του Οδ. Κωνσταντινόπουλου Pięć Utworów Helleńskich / w opracowaniu na duet gitarowy (Πέντε ελληνικά τραγούδια / Κανόνας για ντουέτο κιθάρας), και όπως μας πληροφορεί ο Σύλλογος:

Το περιεχόμενο της έκδοσης, το οποίο απευθύνεται σε μουσικούς κλασικής κιθάρας, περιλαμβάνει τις παρτιτούρες των μελωδιών «Τη Τρίχας το γεφύριν» και του χορού «Πυρρίχιου», καθώς επίσης διασκευές του συγγραφέα για ντουέτο κιθάρας τριών επιλεγμένων έργων ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών του 20ού αιώνα, του Μικρασιάτη Γιάννη Κωνσταντινίδη (ψευδ. Κώστας Γιαννίδης, Σμύρνη 1903 – Αθήνα 1984).

Ο τελευταίος, ο οποίος εκτός από συνθέτης υπήρξε εξαίρετος πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας. Έζησε τα δημιουργικά του χρόνια στη Γερμανία, όπου κατέφυγε μετά την Καταστροφή της Σμύρνης. Στο Βερολίνο συναναστράφηκε με τον σπουδαίο Νίκο Σκαλκώτα, ενώ με το συνολικό του έργο συμμετείχε στο χαρακτηρισμένο ως «Goldene Zwanziger» πολιτισμικό φαινόμενο της Γερμανίας του Μεσοπολέμου.

Ο διαρκής διάλογος του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης με το ήθος, την προσωπικότητα και τη μουσική επιστημοσύνη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στοχεύει στην καλλιέργεια εξωστρεφών ιδανικών στους ορίζοντες των νέων γενεών, αλλά και στο συσχετισμό των πολιτισμικών τοπίων Ελλάδας, Πολωνίας και Γερμανίας.

Τα τελευταία χρόνια η επίμονη εκδοτική δραστηριότητα του ΣΠΝ, τόσο με την Pontische Suite όσο και την πρόσφατη Pięć Utworów Helleńskich, εδραιώνει τη γνωριμία του ποντιακού ελληνισμού και της πολωνικής καλλιτεχνικής σκηνής με τους πλέον αξιόπιστους όρους.

Κορυφαίοι συνθέτες, μουσικοί και διευθυντές ορχήστρας της παιδευμένης πολωνικής αγοράς των ιδεών και της τέχνης, με φορείς το κύρος και την αναγνωρισιμότητα του Ελληνοπολωνού συνθέτη Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με άγνωστες πτυχές της ιστορίας και πολιτισμού των Ρωμιών.

Οι σύγχρονες αναγνώσεις της ορφικής μνήμης του ποντιακού ελληνισμού, όπως οι εργασίες της Pontische Suite και Pięć Utworów Helleńskich, εξελίσσουν φιλόξενα ακροατήρια και πεδία ευγενών συναναστροφών για τις μεταπροσφυγικές γενιές των Ελλήνων, θίγοντας εν προκειμένω την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας με τον ελληνισμό της Πολωνίας, ο οποίος έχει κατακτήσει σημαντική θέση στη δημόσια αναφορά της φίλης χώρας.

Τα «Πέντε ελληνικά τραγούδια» που περιέχονται στην εν λόγω έκδοση θα ερμηνευθούν σύντομα από ντουέτο έγκριτων μουσικών κλασικής κιθάρας σε στούντιο για τις επικοινωνιακές ανάγκες του έργου. Η σχετική ηχοληψία και βιντεοληψία της ενορχήστρωσης θα είναι επίσης παραγωγή του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, προκειμένου του προγραμματισμού συναυλιακών παραστάσεων.

Η έκδοση, η οποία φιλοτεχνήθηκε με χαρακτικά του Γιάννη Χρυσοπουλίδη και συντάχθηκε επιμελούμενη από την Isabella Gryc, αφιερώνεται στη μνήμη του Βασίλη Φωτιάδη, πρωτοψάλτη της Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά, μελωδού της ορφικής αναφοράς του ποντιακού ελληνισμού και ακάματου πρωτεργάτη στα κοινά των μεταπροσφυγικών γενεών.

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης Cardinal Bessario – Efxinos Pontos Nürnberg,
Μέσαγμαν Τρυγομηνά

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Τζούλια Σπυροπούλου και ένα καρέ από την «Αγάπη», το διεθνώς βραβευμένο animation (φωτ.: Τζούλια Σπυροπούλου· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΝΤΟΣ

Η 13χρονη Αγάπη στην πορεία του «λευκού θανάτου» – Η αληθινή ιστορία από τον Πόντο που έγινε 10.000 σκίτσα

23/09/2026 - 9:22πμ
(Πηγή: facebook.com/psmAMACEIA)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στον Ποντιακό Σύλλογο «Αμάσεια»

22/09/2026 - 9:34μμ
Το έγγραφο που περιλαμβάνεται στο Πολιτικό Αρχείο του Πόντου· ένθετη η φωτογραφία του μητροπολίτη Χαλδίας (εικ.: pontosnews.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Γονατιστοί και μετά δακρύων»: Η έκκληση των εξόριστων της Τρίπολης του Πόντου

22/09/2026 - 3:55μμ
Η λύρα στην κορυφή στο μνημείο της Λευκόπετρας Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Η ποντιακή λύρα έγινε τοπόσημο – Τον Οκτώβριο τα αποκαλυπτήρια

22/09/2026 - 1:10μμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Χαράλαμπος Πεχλιβανίδης – Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ

22/09/2026 - 11:42πμ
Ο Διογένης με το φανάρι – Έργο που αποδίδεται στον Johann Heinrich Wilhelm Tischbein (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Διογένης ο κυνικός: Ο Σινωπεύς φιλόσοφος – Ο Πόντιος κοσμοπολίτης

22/09/2026 - 10:21πμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαγικές στιγμές στο 2ο Φεστιβάλ Παραμυθιού, στον Καπνικό Σταθμό

22/09/2026 - 9:27πμ
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Γλυφάδας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Αρχίζουν τα μαθήματα ποντιακών χορών, με νέο χοροδιδάσκαλο

22/09/2026 - 12:03πμ
Στο ανοιχτό θέατρο Κρύας Βρύσης στην Πολίχνη, για τον Στάθη Νικολαΐδη. Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δημήτρης Ασλανίδης - Δήμαρχος Παύλου Μελά)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Νικολαΐδης: 50 χρόνια ποντιακό τραγούδι – Η βραδιά που ένωσε γενιές στην Πολίχνη

21/09/2026 - 10:58μμ
(Φωτ.: Istiklalden/instagram)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν ο Ερντογάν τραγούδησε παραδοσιακό τραγούδι από τον Πόντο – Η μελωδία από τη Ριζούντα που ακούστηκε στη Σαμψούντα

20/09/2026 - 11:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ με τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη (φωτ.: instagram.com/delcyrodriguezv/?hl=el)

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Άτυπη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ με την Ντέλσι Ροντρίγκεζ στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

19 λεπτά πριν
Η Τζούλια Σπυροπούλου και ένα καρέ από την «Αγάπη», το διεθνώς βραβευμένο animation (φωτ.: Τζούλια Σπυροπούλου· εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η 13χρονη Αγάπη στην πορεία του «λευκού θανάτου» – Η αληθινή ιστορία από τον Πόντο που έγινε 10.000 σκίτσα

43 λεπτά πριν
Η Κυριακή Γρίβα σε φωτογραφία που είχε ανεβάσει στα social media

Στο Εφετείο η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων

1 ώρα πριν
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

2 ώρες πριν
Το φθινοπωρινό κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται (φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/EUROKINISSI)

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά – Πού θα είναι ισχυρά τα φαινόμενα

2 ώρες πριν
Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί (φωτ. αρχείου: EPA / Rajat Gupta)

Ιράν: Ο Αραγτσί παρουσίασε στον Γουίτκοφ τους τρεις όρους της Τεχεράνης για τα Στενά του Ορμούζ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV