pontosnews.gr
Τρίτη, 3/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

14 Οκτωβρίου: Η Εκκλησία τιμά την Ανατολικοθρακιώτισσα Αγία Παρασκευή την Επιβατηνή

Μια αγία σχετικά άγνωστη στη νότια Ελλάδα, που λατρεύεται σε όλα τα Βαλκάνια

14/10/2024 - 1:50μμ
(Πηγή: agiaparaskevinp.gr)

(Πηγή: agiaparaskevinp.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Αγία Παρασκευή η Επιβατηνή (ή Νέα), τη μνήμη της οποίας τιμά η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 14 Οκτωβρίου, καταγόταν από βυζαντινή οικογένεια. Γεννήθηκε στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης στις αρχές του 10ου αιώνα (μεταξύ 910 και 930) και πέθανε στη γειτονική Καλλικράτεια, σε ηλικία 27 ετών.

Από μικρή ηλικία ακολουθούσε το δρόμο του Ευαγγελίου και έκανε αγαθοεργίες – κάποια φορά μάλιστα, μην έχοντας άλλον τρόπο να βοηθήσει μια ζητιάνα που βρέθηκε στο δρόμο της, της έδωσε τον χρυσό σταυρό της.

Η ομορφιά και η καλοσύνη της προκαλούσαν το ενδιαφέρον πολλών επιφανών νέων, οι οποίοι τη ζητούσαν σε γάμο, αλλά εκείνη απέρριπτε όλα τα προξενιά. Προκειμένου να αποφύγει το γάμο, εγκατέλειψε το σπίτι της και έφυγε για την Κωνσταντινούπολη, και μετά από προσκύνημα στα μοναστήρια και τις εκκλησίες, έφτασε με τα πόδια μέχρι την Ηράκλεια του Πόντου ώστε να την χάσουν οι γονείς της. Εκεί έμεινε για μικρό χρονικό διάστημα, και κατόπιν επιβιβάστηκε σε πλοίο με προορισμό την Ιερουσαλήμ.

Αφού προσκύνησε τα σημεία από όπου πέρασε ο Ιησούς Χριστός, μπήκε σε γυναικείο μοναστήρι όπου έλαβε και τη μοναστική κουρά, και μετά από κάποια χρόνια έφυγε για να ζήσει βίο αναχωρητή. Στην έρημο παρέμεινε πέντε χρόνια με νηστεία και προσευχή, παρακαλώντας τον Θεό να συγχωρέσει τις αμαρτίες της. Κάποια μέρα της παρουσιάστηκε άγγελος Κυρίου, ο οποίος την πρόσταξε να εγκαταλείψει την έρημο και να επιστρέψει στην γενέτειρά της.

Έφτασε στο λιμάνι της Ιόππης (αρχαίο λιμάνι της Παλαιστίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, η σημερινή Γιάφα), απ’ όπου ξεκίνησε για τους Επιβάτες.

Όταν έφτασε εκεί, η όψη της είχε αλλοιωθεί τόσο πολύ από τις ταλαιπωρίες της ερήμου, ώστε δεν την αναγνώρισε κανένας. Αφού προσκύνησε τους τάφους των γονέων της, ξεκίνησε και πάλι με τα πόδια για την Κωνσταντινούπολη, όπου και προσκύνησε σε διάφορα μοναστήρια και εκκλησίες. Κατά την επιστροφή της προς τους Επιβάτες  σταμάτησε στην Καλλικράτεια, όπου και έμεινε σε ένα παράπηγμα δίπλα στο ναό των Αγίων Αποστόλων, διακονώντας την εκκλησία.

Παρέμεινε εκεί δύο χρόνια. Κάποια μέρα αισθάνθηκε έναν πόνο στο κεφάλι και παρέδωσε το πνεύμα σε ηλικία 27 ετών.

Η φανέρωση του σκηνώματός της στην Καλλικράτεια

Η άγνωστη υπομονετική καλόγρια τάφηκε στο Κοιμητήριο των Ξένων της Καλλικράτειας, ώσπου μετά από χρόνια αποκαλύφθηκε θαυματουργικά το σκήνωμά της (μεταξύ των ετών 1028-1038).

Κάποιος αμαρτωλός είχε πεθάνει και τυχαία τον έθαψαν δίπλα στον τάφο της οσίας Παρασκευής. Την ίδια μέρα κάποιος ενάρετος άνθρωπος της Καλλικράτειας, ονόματι Γεώργιος, ονειρεύτηκε μια βασίλισσα, καθισμένη σε χρυσό θρόνο και πλαισιωμένη από αγγέλους, να του ζητάει να μεταβεί στα κοιμητήρια για να ξεθάψει και να απομακρύνει το σώμα του αμαρτωλού από δίπλα της:

«Απομάκρυνε τις βρομερές σάρκες από δίπλα μου, γιατί εγώ είμαι ήλιος και φως και δεν αντέχω τη δυσωδία».

Εκείνος, σκεπτόμενος ότι ίσως να ήταν πειρασμός του διαβόλου, δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Την ονειρεύτηκε και δεύτερη φορά, αλλά και πάλι αδιαφόρησε. Την τρίτη φορά την ονειρεύτηκε νευριασμένη, να τον απειλεί ότι θα μετανιώσει για την αδιαφορία του. Τότε την ρώτησε: «Και ποια είσαι κυρία μου;», και η οσία του απάντησε: «Ονομάζομαι Παρασκευή και είμαι από τους Επιβάτες».

Έντρομος ο Γεώργιος ειδοποίησε τους κατοίκους της Καλλικράτειας ότι στο Κοιμητήριο των Ξένων είναι θαμμένη μια αγία γυναίκα, η οποία τού εμφανίστηκε σε όνειρο τρεις φορές. Το ίδιο όνειρο ομολόγησε ότι είδε και μια γυναίκα, ονόματι Μαρία. Τότε ο λαός της Καλλικράτειας πήγε με εκκλησιαστική πομπή στα Κοιμητήρια, σαν να επρόκειτο να βρει μεγάλο θησαυρό.

Πλησιάζοντας στον τάφο της οσίας Παρασκευής αισθάνθηκαν μια μεγάλη ευωδία, και σκάβοντας βρήκαν το σκήνωμά της άφθαρτο, σαν να κοιμόταν.

Το μετέφεραν μέσα στην εκκλησία και το τοποθέτησαν σε σκαλιστή λάρνακα που την είχε φτιάξει κάποιος κάτοικος του Οικονομείου. Εκεί το σκήνωμα θαυματουργούσε συνεχώς, με αποτέλεσμα να προκαλέσει το ενδιαφέρον του αυτοκράτορα, ο οποίος ως ένδειξη ευγνωμοσύνης ανακαίνισε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στην Καλλικράτεια.

Λόγω των θαυμάτων, η φήμη της αγίας ξεπέρασε γρήγορα τα Βαλκάνια και έφτασε μέχρι τη Ρωσία. Κατά το 1238, ο τσάρος των Βουλγάρων Ασάν Β’ έπεισε τους Λατίνους (που κατείχαν τότε την Κωνσταντινούπολη) να του δώσουν το σκήνωμα, το οποίο μεταφέρθηκε στο Τίρνοβο της Βουλγαρίας. Εκεί παρέμεινε μέχρι το 1389, οπότε και μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι.

Μετά την πτώση της σερβικής πρωτεύουσας στα χέρια των Τούρκων, το 1521, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής μετέφερε το σκήνωμα στην Κωνσταντινούπολη, αναγκάζοντας το Πατριαρχείο να το αγοράσει έναντι 12.000 χρυσών δουκάτων, μαζί με έναν βραχίονα της Αγίας Αικατερίνης και μιας εικόνας της Θεοτόκου. Έτσι το σκήνωμα βρέθηκε στον Πατριαρχικό Ναό, μέχρι το 1641, όταν παρουσιάστηκε ο ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας Βασίλειος Λούπου και το ζήτησε ως αντάλλαγμα της πληρωμής όλων των χρεών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αφού η Ιερά Σύνοδος αναγκάστηκε να συμφωνήσει, το σκήνωμα πήρε με άκρα μυστικότητα το δρόμο για το Ιάσιο της Ρουμανίας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Από τότε θεωρείται προστάτιδα όλης της Ρουμανίας, και η ημέρα της γιορτής της είναι εθνική αργία.

Όλες αυτές οι μετακινήσεις του σκηνώματός της, καθιέρωσαν την Οσία Παρασκευή ως προστάτιδα των Βαλκανίων, δημιουργώντας και διεκδικήσεις της εθνικής της ταυτότητας από τους λαούς που κατείχαν κατά καιρούς το σκήνωμά της.

Προς τιμήν της Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής υπάρχουν στη βόρεια Ελλάδα τρεις ναοί σε μέρη όπου κατέφυγαν Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες: στους Νέους Επιβάτες, στη Νέα Καλλικράτεια και την Πτολεμαΐδα. Στη νότια Ελλάδα υπάρχει μόνο ένας ναός στη Νέα Πεντέλη, που τιμά και την Αγία Παρασκευή τη Μεγαλομάρτυρα (26 Ιουλίου) και την Αγία Παρασκευή την Επιβατηνή (14 Οκτωβρίου), ενώ συνεορτάζει και το θαύμα της Αγίας Παρασκευής στη Χίο το 1442, όταν η πρώτη έσωσε από θεομηνία και καταποντισμό το νησί (επίσης 14 Οκτωβρίου).

Από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στη Νέα Πεντέλη (πηγή: arxon.gr)

• Πληροφορίες: wikipedia.org.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας / Θεόδωρος Μανωλόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Ιωνία: Ιστορική πρώτη Θεία Λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

3/11/2026 - 12:07μμ
Περήφανοι απόγονοι Μικρασιατών προσφύγων στην τελετή μετακομιδής του σκηνώματος του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου στο «Ιωνικό Κέντρο», Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026  (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΙΣΤΗ

Άγιος Γεώργιος Νεαπολίτης: Σε κλίμα κατάνυξης και με πλήθος πιστών η μετακομιδή του Ιερού Σκηνώματός του στο «Ιωνικό Κέντρο»

2/11/2026 - 9:30μμ
Το σκήνωμα του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη και ο νέος ναός του στο Ιωνικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας (φωτ. αρχείου: Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας / nif.gr)
ΠΙΣΤΗ

Νέα Ιωνία: Θυρανοίξια στον ναό του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη

2/11/2026 - 4:34μμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Πατριαρχικό Γραφείο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Φανάρι: Στο πλευρό της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος – Έκκληση για τα απαχθέντα παιδιά

31/10/2026 - 10:36μμ
Ο μακαριστός Παύλος (δεύτερος από αριστερά) και ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ (δεύτερος από δεξιά) με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη (φωτ.: Μητρόπολη Δράμας)
ΠΙΣΤΗ

Με πανηγυρικές εκδηλώσεις στα Μελίσσια τιμάται ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης

30/10/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: facebook / Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας)
ΠΙΣΤΗ

Αγία Ελένη εκ Σινώπης: Την 1η Νοεμβρίου ο ναός Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη της

29/10/2026 - 10:39μμ
(Φωτ.: ΧΚ)
ΠΙΣΤΗ

Γλυφάδα: Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος τιμά τη μνήμη του Αγ. Γεωργίου Καρσλίδη

29/10/2026 - 3:02μμ
(Φωτ.: greekorthodox.org.au )
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: Χαιρέτισε τη συμφωνία για τη Μονή Σινά από τον πανηγυρικό ναό του Αγίου Δημητρίου

27/10/2026 - 11:06πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΙΣΤΗ

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Επαίσχυντη τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στην Ιορδανία

24/10/2026 - 11:06μμ
(Φωτ.: Ecumenical Patriarchate/Facebook)
ΠΙΣΤΗ

Βατικανό: Συνάντηση του πάπα Λέοντα ΙΔ΄ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

24/10/2026 - 8:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κωστής Παλαμάς μπροστά στο βιβλιοπωλείο Κάουφμαν στην Αθήνα, πριν από το 1941 (φωτ.: Δημήτριος Γιαγκόγλου / Wikimedia Commons)

Παλαμάς και πρόσφυγες του 1922 – «Μια στάλα αγάπη» για όσους έχασαν τα πάντα

6 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου)

Με νέα τμήματα εμπλουτίζει τις δράσεις του ο Σύλλογος Ποντίων Μακροχωρίου

33 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Ραφήνα: Σε διαθεσιμότητα ο αστυνομικός που έχασε το υποπολυβόλο MP5 από σκισμένη σακούλα σουπερμάρκετ

1 ώρα πριν
(Πηγή: alexpolis.gr)

«Ρίζα μ’ και στερέα μ’»: Ένα νοσταλγικό ταξίδι στη Μικρά Ασία μέσω Αλεξανδρούπολης

1 ώρα πριν
Γιγαντοαφίσα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Λικούντ, στην οποία απεικονίζεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) μαζί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και μαχητικά αεροσκάφη, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ (φωτ.: EPA/ABIR SULTAN)

Ντόναλντ Τραμπ: Τέλος η ετήσια στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ έως το τέλος του 2026

2 ώρες πριν
(Φωτ.: shipspotting.com)

Σύρος: Συναγερμός για απειλή για βόμβα στο κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV