pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οικουμενικός Πατριάρχης: Στην «αγκαλιά» των συμπατριωτών του Ιμβρίων του Σίδνεϊ – «Παραδίδουν τα τιμαλφή της πίστεως στις επόμενες γενιές»

Συνεχίζεται η περιοδεία Βαρθολομαίου στην Αυστραλία

12/10/2024 - 8:34μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τη νεότερη γενιά των Ιμβρίων της Αυστραλίας (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μαριάνθη Καραδούκα)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τη νεότερη γενιά των Ιμβρίων της Αυστραλίας (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μαριάνθη Καραδούκα)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Χαιρόμεθα και επαινούμε τους Ιμβρίους της Αυστραλίας, διότι, παρά τις δυσκολίες και τον κατατρεγμό, πρόκοψαν και προόδευσαν, και έφεραν στη νέα τους πατρίδα τον πολιτισμό, την αρχοντιά, το ήθος, την ευσέβεια της Ρωμηοσύνης και τα τιμαλφή της πίστεως, τα οποία παραδίδουν μετά φόβου Θεού στις νεότερες γενιές».

Με θερμά λόγια από καρδιάς απευθύνθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τους συμπατριώτες του, Ιμβρίους του Σίδνεϊ και της Νέας Νότιας Ουαλίας, στη διάρκεια δείπνου που οργάνωσαν προς τιμή του το βράδυ της Παρασκευής.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι Ίμβριοι του Σίδνεϊ στον Οικουμενικό Πατριάρχη (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μαριάνθη Καραδούκα)

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην ενορία της Αγίας Ευφημίας, στο προάστιο Bankstown, όπου τον προϋπάντησαν οι νέοι και οι νέες της κοινότητας με μια ανθοδέσμη. Στην εκκλησία, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας προσκύνησε την εικόνα της Αγίας Ευφημίας και το απότμημα του λειψάνου της, το οποίο προέρχεται από το Φανάρι και αποτελεί δωρεά του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της ενορίας την δεκαετία του 1960.

Μέλη του Συλλόγου Ιμβρίων Σίδνεϊ με παραδοσιακές στολές (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μαριάνθη Καραδούκα)

Στη συνέχεια τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Σίδνεϊ και Νέας Νότιας Ουαλίας Μαρίνος Παρώνης και πλήθος συμπατριωτών του, απόδημων Ιμβρίων.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί και ακολούθησαν χαιρετισμοί, κατά τους οποίους ο πρόεδρος της ενορίας Αγίας Ευφημίας Χρήστος Σπυρόπουλος, και το μέλος του Συλλόγου Ιμβρίων Νικόλαος Μαδούρης ανακοίνωσαν τη χορήγηση δωρεών, 10.000 και 5.000 δολαρίων αντιστοίχως, για την υποστήριξη της λειτουργίας των ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο.

Παραδοσιακοί χοροί προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μαριάνθη Καραδούκα)

«Ιδιαίτερη ευλογία η επαναλειτουργία των ελληνικών σχολείων»

Στην «ιδιαίτερη ευλογία» της επαναλειτουργίας των ελληνικών σχολείων, μετά από περίπου μισό αιώνα, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δηλώνοντας με καμάρι ότι λειτουργεί για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού Λύκειο, ενώ συνολικά οι μαθητές, κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, έχουν ξεπεράσει τους 50. Παράλληλα, εξέφρασε την αγωνία του για τους νέους της Ιμβριακής Διασποράς, τονίζοντας την ανάγκη να μυούνται στο Ιμβριακό πνεύμα, στα έθιμά, τις παραδόσεις και το ήθος των προγόνων τους.

Αριστερά ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την εικόνα της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μαριάνθη Καραδούκα)

«Σας προτρέπουμε όλους», επεσήμανε, «να συνεχίσετε τον καλό αγώνα για τη διαφύλαξη της παρακαταθήκης της Ρωμηοσύνης, της πίστεως, της γλώσσας, του ήθους και της θύμησης της Ίμβρου».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δέχεται με χαρά το δώρο μιας μικρής ομογενή (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μαριάνθη Καραδούκα)

Τέλος, εξέφρασε τη συγκίνησή του που κατάφερε να επισκεφθεί για δεύτερη φορά, μετά από 28 χρόνια, την Αγία Ευφημία του Σίδνεϊ, όσο και να ξανασμίξει με τους συμπατριώτες του που ζουν σε αυτό τον μακρινό τόπο και τους προέτρεψε να έρχονται στο Φανάρι όταν τους δίνεται η ευκαιρία.

Πλήθος ομογενών παραβρέθηκε στο δείπνο προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μαριάνθη Καραδούκα)

«Να επιστρέφετε στην Ίμβρο μας, διότι με την παρουσία σας δηλώνετε έμπρακτα ότι δεν την ξεχνάτε. Να έρχεστε και να παρακινείτε και τα παιδιά σας να έρχονται, για να συνδέονται με τον τόπο της καταγωγής τους» κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί τη γενική κυβερνήτρια της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας Sam Mostyn, στο Σίνδεϊ.

Από αριστερά, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η γενική κυβερνήτρια της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας Sam Mostyn (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Μάρκελλος Πετρόπουλος)

Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακάριου, ακολούθησε συζήτηση περί της ελληνορθοδόξου παρουσίας στην Αυστραλία, καθώς και περί θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: greek.vema.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Μια αγκαλιά αλληλεγγύης για το Πάσχα από την ελληνική ομογένεια

26/03/2026 - 1:35μμ
Η γέφυρα Mario M. Cuomo φωταγωγημένη στα χρώματα της ελληνικής σημαίας (φωτ.: Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στα γαλανόλευκα ντύθηκε η Νέα Υόρκη – Ραδιομαραθώνιος συγκέντρωσε 13.000 δολ. για την παρέλαση της ομογένειας

26/03/2026 - 9:50πμ
Μέλη της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας σε παλιότερη παρέλαση (φωτ.: facebook/Pan-Macedonian Association of NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Την Κυριακή η μεγάλη ελληνική παρέλαση στο Σίδνεϊ – Κάλεσμα της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας

26/03/2026 - 9:14πμ
Στιγμιότυπο από τις πρόβες της παράστασης (φωτ.: Χριστίνα Τσαρδίκου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου ταξιδεύουν στην Αργεντινή

25/03/2026 - 10:31μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Όφις (φωτ.: EPA/GRAEME SLOAN / POOL)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας η 25η Μαρτίου

25/03/2026 - 9:24πμ
(Φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Μις Χίος 2026 κατέκτησε και τον τίτλο «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2026» σε μια λαμπρή εκδήλωση της ομογένειας

24/03/2026 - 8:58μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Εστία Μελβούρνης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Πόντιοι της Μελβούρνης τίμησαν με περηφάνια την 25η Μαρτίου

24/03/2026 - 3:16μμ
Παιδιά της ομογένειας που συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στη Μελβούρνη για την 205η επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: SBS Greek)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Χιλιάδες ομογενείς τίμησαν την 25η Μαρτίου με παρέλαση και συγκίνηση

23/03/2026 - 7:59μμ
(Πηγή: «Νόστος» / Χριστίνα Τδαρδίκου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μπουένος Άιρες: Η ομογένεια άναψε τη φλόγα της Ελευθερίας για την 25η Μαρτίου

23/03/2026 - 10:34πμ
(Φωτ.: greekherald.com.au/Στέφανος Ελευθεριάδης)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Ομογενείς φοιτητές εντρύφησαν στη μαγεία των χορών του Πόντου

22/03/2026 - 10:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greek.vema.com.au)

Σίδνεϊ: Μια αγκαλιά αλληλεγγύης για το Πάσχα από την ελληνική ομογένεια

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: Allwyn)

Ο Τάσος Δουβίκας στο Allwyn Game Time: «Η Εθνική Ομάδα αποτελεί ένα νεανικό σύνολο με τεράστια πείνα για διάκριση»

23 λεπτά πριν
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προεδρεύει στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα, Πέμπτη 26 Μαρτίου 2026.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Κατώτατος μισθός στα 920 ευρώ από 1η Απριλίου

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μήνυμα συνεργασίας από την Άγκυρα: Η Ελλάδα επενδύει σε διάλογο και σταθερότητα με την Τουρκία

1 ώρα πριν
Tα κτήρια στην περιοχή του Αγίου Όρους είναι μνημειακά, ιστορικά, που δεν έχουν τα εχέγγυα της δομικής επάρκειας (φωτ.: EUROKINISSI/Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Σεισμολόγοι για Άγιο Όρος: «Δεν μπορεί να εκτιμηθεί, ούτε να αποκλειστεί αν θα υπάρξει ισχυρότερος σεισμός» – Τα δύο προβλήματα της περιοχής

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / PAOK BC)

ΠΑΟΚ: Σαν σήμερα το 1991 κατακτούσε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στη Γενεύη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign