pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρωσία: Παρουσία Γκουτέρες, Ερντογάν και Λουκασένκο η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν

Για «το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία» κάνει λόγο το Κρεμλίνο

10/10/2024 - 8:11μμ
Γενική άποψη της συνάντησης των BRICS στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: EPA/Alexei Danichev)

Γενική άποψη της συνάντησης των BRICS στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: EPA/Alexei Danichev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περισσότεροι από είκοσι ξένοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των BRICS που θα διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Προσκλήσεις για αυτή τη σύνοδο κορυφής «έχουν σταλεί σε 38 χώρες. Τριάντα δύο από αυτές έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, εκ των οποίων οι 24 θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους», δήλωσε σύμβουλος του Ρώσου πρόεδρου, ο Γιούρι Ουσακόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη σύνοδο αυτή θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στην περίπτωση αυτή θα είναι το πρώτο του ταξίδι του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη Ρωσία μετά τον Απρίλιο του 2022, δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατά της Ουκρανίας.

Όλα τα κράτη μέλη των BRICS θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους, εκτός από τη Σαουδική Αραβία -τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο- η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της. Ο Ρώσος αξιωματούχος δεν έδωσε τον λόγο της απουσίας από τη σύνοδο του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου.

Παρούσα θα είναι και η πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρούσεφ, τόνισε ο Ουσακόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σύνοδος κορυφής στο Καζάν μπορεί να γίνει το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία», καθώς η χώρα ζει για χρόνια υπό βαριές διεθνείς κυρώσεις και σε μια περίοδο που οι σχέσεις της με τη Δύση βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με περίπου 20 ξένους ομολόγους του σε διμερείς συναντήσεις.

Μεταξύ των ηγετών που αναμένονται στο Καζάν, είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει την ένταξη της χώρας του στους BRICS, ακόμη και ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο, ακλόνητος υποστηρικτής της Μόσχας.

«Ο τίτλος “BRICS’ μοιάζει με την αγγλική λέξη “brick” (σ.σ. που σημαίνει τούβλο)», είπε ο Ουσακόφ.

«Και οι BRICS χτίζουν τούβλο με τούβλο μια γέφυρα προς μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη», είπε, τονίζοντας τον «πολυπολικό» χαρακτήρα των BRICS που ενώνει «τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή», για να αντισταθμίσει το βάρος, σύμφωνα με τη Μόσχα, της δυτικής ηγεμονίας και των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του μπλοκ αντιπροσώπευαν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου και περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών.

Αυτή η μεγάλη σύνοδος κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες και αμφίρροπες αμερικανικές προεδρικές εκλογές (5 Νοεμβρίου).

Αρχικά αποτελούμενη από τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία) όταν συγκροτήθηκε το 2009, στο μπλοκ προσχώρησε η Νότια Αφρική το 2010 και επεκτάθηκε αυτή τη χρονιά με πολλές άλλες αναδυόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Ιράν.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ αλλά συχνά σε τεταμένες σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους της, ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι υπέβαλε αίτημα ένταξης στο μπλοκ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

16/06/2025 - 8:38πμ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 12:12πμ
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

15/06/2025 - 10:00μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

15/06/2025 - 8:53μμ
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στις Βρυξέλλες (φωτ. αρχείου: EPA / Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν διαψεύδει τον Χριστοδουλίδη: Δεν ζητήσαμε διαμεσολάβηση

15/06/2025 - 5:23μμ
Το πολυώροφο κτήριο στην Μπατ Γιαν που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν σε πόλεμο πυραύλων: «Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» λένε και οι δύο πλευρές

15/06/2025 - 4:34μμ
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (φωτ.: Χ / NikosChristodoulides)
ΚΟΣΜΟΣ

Διαμεσολαβήτρια η Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης μεταφέρει μήνυμα του Ιράν στον Νετανιάχου

15/06/2025 - 3:18μμ
Συντρίμμια και καταστροφές στη Ρεχοβότ, πόλη στο Κεντρικό Διαμέρισμα του Ισραήλ που χτυπήθηκε από ισραηλινό βαλλιστικό πύραυλο (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Ιράν μόλις πέρασαν όλες τις κόκκινες γραμμές: Ο εφιάλτης άρχισε για Μέση Ανατολή και τιμές ενέργειας

15/06/2025 - 12:42μμ
Καπνός υψώνεται στη νότια Γάζα μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, ενώ εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι παρακολουθούν από καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς (φωτ.: EPA / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Λωρίδα της Γάζας: Συνεχίζονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί – Σκοτώθηκαν άνθρωποι που περίμεναν να πάρουν τρόφιμα

15/06/2025 - 10:40πμ
(Πηγή φωτ.: x.com/Israel)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ μετρά νεκρούς από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν

15/06/2025 - 8:39πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΙΜΒΝΚ)

Εκδρομή στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο οργανώνουν οι «Τραντέλλενες» της Ξάνθης

6 λεπτά πριν

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex)

Ημαθία: Τροχαίο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες στην Εγνατία Οδό

1 ώρα πριν

Ποντιακή βραδιά με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στο Κ. Σχολάρι

2 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός: Βοριάδες έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign