pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρωσία: Παρουσία Γκουτέρες, Ερντογάν και Λουκασένκο η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν

Για «το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία» κάνει λόγο το Κρεμλίνο

10/10/2024 - 8:11μμ
Γενική άποψη της συνάντησης των BRICS στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: EPA/Alexei Danichev)

Γενική άποψη της συνάντησης των BRICS στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: EPA/Alexei Danichev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περισσότεροι από είκοσι ξένοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των BRICS που θα διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Προσκλήσεις για αυτή τη σύνοδο κορυφής «έχουν σταλεί σε 38 χώρες. Τριάντα δύο από αυτές έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, εκ των οποίων οι 24 θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους», δήλωσε σύμβουλος του Ρώσου πρόεδρου, ο Γιούρι Ουσακόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη σύνοδο αυτή θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Στην περίπτωση αυτή θα είναι το πρώτο του ταξίδι του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στη Ρωσία μετά τον Απρίλιο του 2022, δύο μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατά της Ουκρανίας.

Όλα τα κράτη μέλη των BRICS θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους, εκτός από τη Σαουδική Αραβία -τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο- η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της. Ο Ρώσος αξιωματούχος δεν έδωσε τον λόγο της απουσίας από τη σύνοδο του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου.

Παρούσα θα είναι και η πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρούσεφ, τόνισε ο Ουσακόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η σύνοδος κορυφής στο Καζάν μπορεί να γίνει το σημαντικότερο διπλωματικό γεγονός που διοργανώθηκε ποτέ στη Ρωσία», καθώς η χώρα ζει για χρόνια υπό βαριές διεθνείς κυρώσεις και σε μια περίοδο που οι σχέσεις της με τη Δύση βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο λόγω της επίθεσης στην Ουκρανία.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με περίπου 20 ξένους ομολόγους του σε διμερείς συναντήσεις.

Μεταξύ των ηγετών που αναμένονται στο Καζάν, είναι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ζητήσει την ένταξη της χώρας του στους BRICS, ακόμη και ο Λευκορώσος ηγέτης Αλεξάντερ Λουκασένκο, ακλόνητος υποστηρικτής της Μόσχας.

«Ο τίτλος “BRICS’ μοιάζει με την αγγλική λέξη “brick” (σ.σ. που σημαίνει τούβλο)», είπε ο Ουσακόφ.

«Και οι BRICS χτίζουν τούβλο με τούβλο μια γέφυρα προς μια πιο δίκαιη παγκόσμια τάξη», είπε, τονίζοντας τον «πολυπολικό» χαρακτήρα των BRICS που ενώνει «τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή», για να αντισταθμίσει το βάρος, σύμφωνα με τη Μόσχα, της δυτικής ηγεμονίας και των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη του μπλοκ αντιπροσώπευαν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου και περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών.

Αυτή η μεγάλη σύνοδος κορυφής των BRICS θα πραγματοποιηθεί δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες και αμφίρροπες αμερικανικές προεδρικές εκλογές (5 Νοεμβρίου).

Αρχικά αποτελούμενη από τέσσερα μέλη (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία και Ρωσία) όταν συγκροτήθηκε το 2009, στο μπλοκ προσχώρησε η Νότια Αφρική το 2010 και επεκτάθηκε αυτή τη χρονιά με πολλές άλλες αναδυόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και του Ιράν.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ αλλά συχνά σε τεταμένες σχέσεις με τους δυτικούς συμμάχους της, ανακοίνωσε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι υπέβαλε αίτημα ένταξης στο μπλοκ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, ενημέρωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη θέση της Βρετανίας (φωτ.: EPA/BETTY LAURA ZAPATA / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Κιρ Στάρμερ: Βρετανικό «όχι» στον πόλεμο και διπλωματική αντεπίθεση για τα Στενά του Ορμούζ

1/04/2026 - 5:20μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA/ AARON SCHWARTZ / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Χάρτινη τίγρη» το NATO – Η αποχώρηση των ΗΠΑ «δεν επιδέχεται επανεξέταση»

1/04/2026 - 2:00μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Αντικρουόμενα μηνύματα Τραμπ για αποχώρηση, κλιμάκωση επιθέσεων και απειλές κατά ενεργειακών και τεχνολογικών στόχων

1/04/2026 - 10:28πμ
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο προεδρικό μέγαρο, σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΕΡΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μ. Πεζεσκιάν: Έχουμε βούληση να βάλουμε τέλος στον πόλεμο, αλλά θέλουμε εγγυήσεις – Οι ΗΠΑ στέλνουν τρίτο αεροπλανοφόρο

31/03/2026 - 11:28μμ
Ο Καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα τελεί δέηση για τον εορτασμό της Κυριακής των Βαΐων, στην Ιερουσαλήμ, μετά την ακύρωση της παραδοσιακής πομπής της Κυριακής των Βαΐων από το Όρος των Ελαιών (φωτ.: . EPA/Ammar Awad/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Κεκλεισμένων των θυρών ο εορτασμός του Πάσχα στον Πανάγιο Τάφο

31/03/2026 - 9:25μμ
Η στιγμή που κτήριο στη Βηρυτό δέχεται επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Σχέδιο πέντε σημείων από Κίνα και Πακιστάν για τον τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή

31/03/2026 - 7:34μμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ σκέφτεται να καλέσει τις αραβικές χώρες να καλύψουν το κόστος του πολέμου στο Ιράν

30/03/2026 - 11:30μμ
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ / Γραφείο Τύπου Ιρανικής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Αναχαιτίστηκε και 4ος ιρανικός πύραυλος στον τουρκικό εναέριο χώρο

30/03/2026 - 7:21μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στο αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford, το οποίο είναι αγκυροβολημένο στο Σπλιτ της Κροατίας (φωτ.: EPA/Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ισπανία έκλεισε τον εναέριο χώρο της για τα αμερικανικά αεροσκάφη που επιτίθενται στο Ιράν

30/03/2026 - 1:25μμ
Ιρανοί κοιτούν κατεστραμμένο κτήριο κατοικιών στην Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Μιλά (ξανά) για συμφωνία με την Τεχεράνη και «βλέπει» κατάκτηση της νήσου Χαργκ

30/03/2026 - 8:38πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα όπου διεξάγεται η δίκη για τα Τέμπη (φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

Δίκη Τεμπών: Συνεχίζεται τη Μεγάλη Δευτέρα η διαδικασία των νομιμοποιήσεων – Με εντάσεις και αιτήματα για ζωντανή μετάδοση η συνεδρίαση στη Λάρισα

17 λεπτά πριν
Η αίτηση των τυπογράφων και άλλα ανάλογα αιτήματα βρίσκονται στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο αρχείο του Μινιστέριου Οικονομίας (πηγή: ΓΑΚ)

Δώρο Πάσχα: Το αίτημα του 1822 για παπούτσια και τζουράπια

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Υπουργείο Παιδείας: Στις 15 Μαΐου τελειώνουν τα μαθήματα στα Λύκεια της χώρας

1 ώρα πριν
Ο Νίκος Τζόγιας ως Ολυμπιάδης σε πρόβα για την παράσταση «Ο υπάλληλος», του 1977 (πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)

Νίκος Τζόγιας: Ο σπουδαίος «εργάτης του θεάτρου» και η ζωή του

2 ώρες πριν
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο, ενημέρωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη θέση της Βρετανίας (φωτ.: EPA/BETTY LAURA ZAPATA / POOL)

Κιρ Στάρμερ: Βρετανικό «όχι» στον πόλεμο και διπλωματική αντεπίθεση για τα Στενά του Ορμούζ

2 ώρες πριν
Από το φινάλε της παράστασης «Προξενείας τη Γιωρίκα» που παρουσιάστηκε από τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημήτριου - Ρυακίου στο 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου (φωτ.: Facebook / Katerina Bili)

«Να γίνει θεσμός»: Νέοι δίνουν φωνή στο ποντιακό θέατρο – Έρχεται το 2ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της ΠΟΕ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign