pontosnews.gr
Σάββατο, 12/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Άγκυρα: Ανοίγει ο δρόμος για πώληση αμυντικού υλικού από τη Γερμανία; – Τι γράφει ο τουρκικός Τύπος

Προτεραιότητα για την τουρκική πλευρά η προμήθεια 5ης γενιάς Eurofighter

9/10/2024 - 11:10μμ
Eurofighter Typhoon της Γερμανικής Αεροπορίας (φωτ. αρχείου: EPA / Toms Kalnins)

Eurofighter Typhoon της Γερμανικής Αεροπορίας (φωτ. αρχείου: EPA / Toms Kalnins)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η Γερμανία φέρεται να επανεξετάζει τη θέση της όσον αφορά τους περιορισμούς που εφαρμόζει στην Τουρκία σε σχέση με την πώληση αμυντικού υλικού, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Απόλυτη προτεραιότητα για την τουρκική πλευρά είναι η άρση των αντιρρήσεων του Βερολίνου στην προμήθεια ευρωπαϊκών μαχητικών 5ης γενιάς Eurofighter.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να απέκτησαν πιο σοβαρό χαρακτήρα μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο μήνα, και εν αναμονή της επίσκεψης του δεύτερου στην Τουρκία εντός του τρέχοντος μηνός, αν και η ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet σημειώνει σήμερα ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, η τουρκική και η γερμανική αντιπροσωπεία επικοινώνησαν αρκετές φορές για το θέμα των Eurofighter και ως αποτέλεσμα των επαφών σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία –μέλη της κοινοπραξίας Eurofighter– εγκρίνουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, αλλά η πώληση αυτή «κολλάει» στην άρνηση της Γερμανίας.

Η Τουρκία προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία σε πρώτη φάση για τουλάχιστον 20 μαχητικά Eurofighter, αξίας 5,6 δισ. δολαρίων.

Η πώληση των μαχητικών αεροσκαφών δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το Βερολίνο διεξάγει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία σε σχέση με την ευαισθησία του για το θέμα των «ζωνών χρήσης των μαχητικών αεροσκαφών».

Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Cumhuriyet, αλλά και χθεσινό της Milliyet που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το Βερολίνο φέρεται να έχει εγκρίνει την πώληση όπλων αξίας 336 εκατ. ευρώ, κυρίως για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Ωστόσο, η Milliyet σημειώνει ότι τουρκικές «πηγές ασφαλείας δήλωσαν σχετικά με τον ισχυρισμό αυτόν ότι προς το παρόν είναι φήμες».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχουν εγκριθεί για εξαγωγή περιλαμβάνονται και 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι που παράγει η εταιρεία MBDA και 28 τορπίλες τύπου SeaHake της εταιρείας ThyssenKrupp.

Η τιμή των πυραύλων ανέρχεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ, ενώ η τιμή των τορπιλών στα 156 εκατ. ευρώ.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται επίσης ότι δόθηκε άδεια σε κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχουν γερμανικές βιομηχανίες να παράσχουν πακέτα αμυντικού υλικού για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων τύπου U209. Ο σχετικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 79 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, η γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες, που προορίζονται για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες, αξίας 1,9 εκατ. ευρώ.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από την υπογραφή του τριμερούς πλαισίου ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον, στις 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: US Department of State / James C. Pan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Λίβανος: Για τον Οκτώβριο μετατίθενται οι κρίσιμες συνομιλίες στη Ρώμη

12/09/2026 - 10:15πμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ ηγετών χωρών των BRICS (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία ισοδυναμεί με πόλεμο εναντίον της Ρωσίας

12/09/2026 - 8:50πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Φρίκη στη Βρετανία: Ένας 52χρονος ομολόγησε ότι ενθάρρυνε βιασμούς αναίσθητων γυναικών σε διαδικτυακό φόρουμ

11/09/2026 - 11:58μμ
(Φωτ. αρχείου: 
EPA-DPA / Hubert Michael Boesl)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η CIA αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα για την Αλ Κάιντα πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

11/09/2026 - 10:42μμ
Το τρένο που εκτροχιάστηκε λόγω φορτηγού, στην κεντρική Πολωνία (φωτ.: EPA / Leszek Szymanski)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Οι μηχανοδηγοί μείωναν εσκεμμένα την ταχύτητα των συρμών, διαμαρτυρόμενοι για θέματα ασφάλειας μετά από αλλεπάλληλα περιστατικά

11/09/2026 - 6:46μμ
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων στη Μαδρίτη, στις 3 Σεπτεμβρίου 2026, κατά την ενημέρωση για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στη Θέουτα μετά τις μαζικές διελεύσεις των συνόρων τον Ιούλιο (φωτ.: EPA / Chema Moya)
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Η μεταναστευτική κρίση που «στριμώχνει» τον Σάντσεθ και ενισχύει την Ακροδεξιά

11/09/2026 - 4:27μμ
Οι επικεφαλής των οκτώ κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των Σουηδών, λίγο πριν από την τηλεμαχία του TV4 στη Στοκχόλμη, στις 10 Σεπτεμβρίου 2026, τρεις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές (φωτ.: EPA / Anders Wiklund)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στη Σουηδία: Τι κρίνεται πίσω από την εικόνα της «ιδανικής χώρας»

11/09/2026 - 3:11μμ
Καπνός υψώνεται από τα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, στις 15 Σεπτεμβρίου 2001, λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων (φωτ.: EPA / Keith Meyers / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

MI5: Η επόμενη 11η Σεπτεμβρίου μπορεί ήδη να ετοιμάζεται εκεί που δεν κοιτάμε

11/09/2026 - 1:40μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, στο American Airlines Center του Ντάλας, στις 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Albert Pena)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Δεν μετανιώνω» για τον πόλεμο στο Ιράν – Γιατί είπε «όχι» στη Σαουδική Αραβία για τους Χούθι

11/09/2026 - 12:05μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την Εμινέ Ερντογάν στο πλευρό του, απευθύνεται σε κατοίκους του Γκιουνεϊσού, στη Ριζούντα. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ερντογάν μίλησε για «εκλογές που πλησιάζουν» – Σενάρια για πρόωρες κάλπες

11/09/2026 - 10:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι δύο γιατροί στην είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, παρουσία αστυνομικών. Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Θάνατος Μαζωνάκη: Το «χαμένο» δίωρο στο Κολωνάκι – Οι ψηφιακοί μάρτυρες που ξαναγράφουν το χρονικό

3 λεπτά πριν
Στη «Στέγη Κοριτσιού» της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, το 1961 (φωτ.: Μέριμνα Ποντίων Κυριών)

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Η «Στέγη» που άνοιγε στα κορίτσια το δρόμο προς τις σπουδές

23 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την υπογραφή του τριμερούς πλαισίου ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου στην Ουάσινγκτον, στις 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: US Department of State / James C. Pan)

Ισραήλ-Λίβανος: Για τον Οκτώβριο μετατίθενται οι κρίσιμες συνομιλίες στη Ρώμη

47 λεπτά πριν
Ιστορικό οπτικό υλικό προβάλλεται κατά τη διάρκεια της επετειακής παράστασης της 9ης Σεπτεμβρίου 2022 (φωτ.: İzmir Büyükşehir Belediyesi)

Σμύρνη 1922: Τριάντα δευτερόλεπτα σιωπής για τη φωτιά – Οι νεκροί έμειναν έξω από τη μνήμη

1 ώρα πριν
Η είσοδος του νοσοκομείου στις Σέρρες (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Απόδραση-θρίλερ στις Σέρρες: Ένοπλοι «ΟΠΚΕ» άρπαξαν κρατούμενο από το νοσοκομείο

2 ώρες πριν
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV